Cosmetische correctie van een grote, scheve of kromme neus

Een chirurgische correctie van de neus, soms ook nose job genoemd, kan worden uitgevoerd bij mensen die ontevreden zijn over het uiterlijk, de vorm of de proporties van hun neus.

Een neuscorrectie wordt niet alleen uitgevoerd vanwege esthetische wensen, de ingreep kan ook worden uitgevoerd om ademhalingsproblemen of hoofdpijnklachten op te lossen. Wanneer je last hebt van deze klachten wordt de ingreep bovendien in de meeste gevallen vergoed door je zorgverzekeraar.

Niet iedereen die zich stoort aan zijn neus is per definitie een goede kandidaat voor een neuscorrectie.

Neuscorrectie of kincorrectie?

Soms adviseren plastisch chirurgen om een kincorrectie te ondergaan in plaats van een neuscorrectie. Dit is vooral het geval wanneer de kin erg klein is, waardoor de neus extra opvalt. Door de kin met een kincorrectie wat prominenter te maken valt de neus juist minder op en is er meer balans in het gezicht.

Vind je je neus te groot en je kin vrij klein? Een plastisch chirurg kan je gezicht onderzoeken en adviseren welke ingreep in jouw geval het beste is.

Op deze pagina bespreken we de chirurgische neuscorrectie, maar ook de niet-chirurgische opties die je hebt om de vorm van je neus te veranderen, zoals een filler-behandeling.

In deze animatie zie je hoe een neuscorrectie wordt uitgevoerd

Eerste consult

Voordat de neuscorrectie kan worden uitgevoerd, zal de plastisch chirurg een consult plannen waarin je verwachtingen worden besproken.

Daarnaast zal je neus onderzocht worden. Zo kan worden bepaald hoe de ingreep wordt uitgevoerd en welke techniek in jouw geval het meest geschikt is.

Het consult is ook bij uitstek het moment om vragen te stellen aan de arts. De arts zal jou ook enkele vragen stellen. Hou er daarom rekening mee dat de plastisch chirurg waarschijnlijk de volgende zaken met je wil doornemen:

 • Medische aandoeningen, medicijngebruik en allergieën.
 • Alcohol, tabak- en drugsgebruik.
 • Eerdere operaties.

Daarnaast worden tijdens het consult foto's gemaakt. Deze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om een profiel-analyse te maken. Bij zo'n analyse wordt de verhouding tussen neus en kin onderzocht om te kijken of een kincorrectie niet een beter alternatief is.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 3 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een neuscorrectie, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

De operatie aan de neus

Chirurgische ingrepen aan de neus kunnen meestal uitgevoerd worden via de neusgaten. Bij een dergelijke gesloten procedure worden enkel incisies (snedes) aan de binnenkant van de neus gemaakt. Slechts in een enkel geval is het nodig om een sneetje te maken in de huid tussen de neusgaten. In dat geval blijft daar dus ook een klein litteken achter.

Een correctie van de neus kan op meerder manieren bereikt worden. Meestal volstaat het verwijderen van kraakbeen om een betere symmetrie te bereiken. In een enkel geval zal de operatie echter uitgebreider zijn, en zal bijvoorbeeld de neus gebroken moeten worden om het eindresultaat te bereiken. Uiteraard zal de arts de opties met je bespreken voordat begonnen wordt met de ingreep.

Correctie van een scheve neus (neustussenschotcorrectie)

Bij een scheve neus zal het neustussenschot los worden gemaakt en vervolgens recht worden gezet. Eventueel kunnen kleine imperfecties worden gecorrigeerd, door het verwijderen van ongewenst kraakbeen.

afbeelding scheve neus
Structuren in de neus.
Wit: kraakbeen. Donkergeel: neusbot. Het neustussenschot is zichtbaar in het midden van de neus.

Correctie van een kromme neus

Bij een kromme neus of neus met onjuiste proporties zal de arts (kraakbeen)structuren in de neus verkleinen dan wel verplaatsen. Soms wordt kraakbeen uit andere delen van het lichaam, zoals de oren, gebruikt om structuren in de neus te herstellen.

Neuspuntcorrectie

Een neuspuntcorrectie wordt uitgevoerd om het uiterlijk van de punt van de neus aan te passen.

Het puntje van de neus bestaat uit huid, bindweefsel en een beetje kraakbeen. Door aanpassingen te maken in het kraakbeen van de neuspunt kan een plastisch chirurg het uiterlijk aanpassen. Zo kan een wipneus gecorrigeerd worden, de neuspunt smaller gemaakt of rechtgezet worden.

Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd via de neusgaten, er zullen hierdoor geen littekens aan de buitenkant van de neus zichtbaar zijn.

Grote neus

Bij een grote neus zal een neusverkleining worden uitgevoerd. Over deze ingreep kun je meer lezen op de pagina over neusverkleining.

De plastisch chirurg en anesthesist bepalen of er gekozen wordt voor plaatselijke verdoving of algehele narcose. Deze keuze hangt af van de uitgebreidheid van de operatie.

Neuscorrectie met injectables

Tegenwoordig worden er steeds vaker 'tijdelijke' correcties aan de neus uitgevoerd. Dit kan zowel met behulp van fillers als met Botox.

Correctie met fillers

Foto nose job
Een haakneus kan vaak goed behandeld worden met fillers. Op deze foto zie je hoe de neuspunt is opgevuld, waardoor de neus een mooiere vorm heeft gekregen. (Foto © Alexander Rivkin)

Deze ingreep is vooral geschikt om een knobbel op de neus, een haakneus of een naar beneden wijzende neuspunt te corrigeren.

Tijdens deze ingreep spuit de arts een klein beetje filler in en rond de neus. Als je bijvoorbeeld een knobbel op je neus hebt, dan zal de arts wat filler boven de knobbel spuiten zodat deze minder opvalt.

Een correctie van de neus met fillers is een snelle ingreep. Meestal sta je binnen een half uur weer buiten.

Het voordeel van een ingreep met fillers is dat er geen hersteltijd is en dat je niet onder het mes hoeft. Het nadeel is dat het effect slechts ongeveer een jaar zichtbaar blijft. Hierna zul je de behandeling opnieuw moeten ondergaan.

Correctie met Botox

In een enkel geval kan een mooiere neus ook bereikt worden met een Botox-injectie. Dit is vooral het geval wanneer door veroudering de punt van de neus wat is gaan hangen.

Door het spiertje dat aan de neuspunt 'trekt' wat te verslappen met Botox, kan de punt van de neus een beetje gelift worden.

Het resultaat is meestal ongeveer 6-12 maanden zichtbaar. Daarna kan de behandeling herhaald worden.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel

Na de operatie zullen over het algemeen voor enkele dagen tampons of buisjes in de neus worden geplaatst, waardoor je als patiënt alleen door je mond kan ademen. Daarnaast wordt er een gips- of pleisterverband op de neus aangebracht, welke na één a twee weken weer verwijderd wordt.

Na operaties aan de neus treden geregeld zwellingen op in het gebied rondom de neus, zoals bijvoorbeeld de oogleden. De mate van zwelling hangt onder andere af van de uitgebreidheid van de ingreep. Zwellingen zijn bijvoorbeeld uitgebreider in het geval de chirurg botstructuren in de neus moet breken om het gewenste resultaat te behalen.

Na enkele dagen tot een week verdwijnen deze zwellingen weer, een (meestal matige) zwelling van de neus zelf kan echter enkele maanden zichtbaar blijven.

De meeste patiënten voelen zich weer ‘presenteerbaar’ binnen twee weken na de operatie. Vanzelfsprekend zul je voorzichtig moeten zijn met je neus in de eerste weken na de operatie. Sporten wordt in deze eerste periode afgeraden.

Draag je een bril met een zwaar montuur? In de eerste weken na de ingreep zul je deze niet kunnen dragen en dus voor een lichter alternatief, of lenzen moeten zorgen.

Risico’s en complicaties

Hoewel operaties aan de neus over het algemeen veilig zijn, zijn er zoals bij elke operatie ook aan een neuscorrectie risico’s verbonden. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te bepalen of de risico’s opwegen tegen het resultaat.

Enkele van de risico’s en complicaties die kunnen optreden bij neuschirurgie zijn:

 • Infecties.
 • Bloedingen.
 • Slechte wondgenezing.
 • Asymmetrie van de neus.
 • Verandering in het gevoel van de huid van de neus en het omliggende gebied.
 • Verminderde luchtcirculatie door de neus, bijvoorbeeld door een obstructie.
 • Tijdelijke bloeduitstortingen.

Het resultaat

In hoeverre een operatie slaagt, hangt grotendeels af van de kwaliteit van de weefsels van de neus en is dus niet alleen afhankelijk van de vaardigheid van de chirurg.

Direct na de ingreep is het resultaat van de correctie vaak al een beetje zichtbaar. Hou er echter rekening mee dat de neus door de zwelling nog niet zijn definitieve vorm en grootte heeft.

Bloeduitstortingen verdwijnen meestal binnen een week tot 2 weken. De zwellingen blijven langer zichtbaar, dat kan weken tot zelfs maanden duren. Toch vinden de meeste mensen dat hun neus na 2 weken weer toonbaar is, en vaak zelfs al eerder.

Het definitieve eindresultaat van een neuscorrectie is vaak pas na ongeveer een jaar zichtbaar. In de meeste gevallen verlopen neuscorrecties naar wens en zijn de patiënten tevreden met het resultaat.

Het resultaat van een neuscorrectie is in principe blijvend, slechts in enkele gevallen zullen na verloop van tijd weefsels in de neus weer ongewenst (scheef)groeien. Een tweede ingreep kan dan in een enkel geval nodig zijn, maar dit komt maar weinig voor.


Bronnen & Literatuur

 • [1] Mang W.L. (2011) Manual of Aesthetic Surgery (2e editie) ISBN: 9783540787945
 • [2] http://www.bapras.org.uk/public/patient-information/surgery-guides/rhinoplasty
 • [3] https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-nose-job-rhinoplasty#1
 • [4] https://www.nvpc.nl/uploads/crossagenda/79neuscorrectie.pdf

Prijzen

Behandeling Prijs
Neuscorrectie € 3250,00 tot € 6500,00
Neuscorrectie Uitgebreid € 5500,00 tot € 6150,00
Neuspuntcorrectie € 1500,00 tot € 4800,00
Neustussenschotcorrectie € 3000,00

Totaal 5 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een neuscorrectie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

Video ervaringen

ervaring video Gezicht

William was onzeker over de vorm van zijn neus. In deze video vertelt hij over de neuscorrectie die hij heeft ondergaan bij Boerhaave Medisch Centrum.

Geschreven ervaringen

 1. Ik had liever een gehele neuscorrectie gewild

  Door Sara op

  In 2016 besloot ik tot neustipcorrectie aangezien ik nogal een puntige neus had vooral bij het lachen. Er was maar 1 kliniek die neustipcorrectue deed. De anderen raden me steeds een gehele correctie aan. Omdat het giedkoper was ging ik toch voor de neustipcorrectie. Na de ingreep bleken mijn neus gaten smaller. Na een jaar zou ik het uiteindelijk resultaat zien. Jaar later= nog steeds een puntneus maar dan in mindere mate. Ik heb spijt dat ik me heb laten leiden door de kosten en valse beloften van de chirurg die mij beloofde dat ik de neus zou krijgen die ik wou. Ik denk over een tweede operatie

  Mijn tip: laat je niet leiden door de lage kosten.

  Behandeld in hilversum | Kosten: €3000
 2. Neuscorrectie ervaring

  Door Joya op

  Een paar maanden geleden ben ik bij professor van der Hulst geopereerd aan mijn neus. Hij heeft er voor gezorgd dat ik weer wil lachen en graag op de foto's wil staan. Zijn advies voor de operatie was zeer duidelijk en realistisch. Ook net voor de operatie stelde hij me gerust en vertelde hij nog eens wat hij ging doen. De nazorg was ook zeer fijn. Ik ben zeer blij met mijn beslissing en nieuwe neus.

  Behandeld in Sittard | Kosten: €2600

  Fotos

 3. Neuscorrectie, een emotionele achtbaan

  Door Jara op

  Twee jaar geleden een neuscorrectie gehad.

  Eerst een paar gesprekken met wat ik wilde en foto's gemaakt met de arts zodat hij zich kon voorbereiden op de operatie.

  De operatie verliep goed. Het herstel was vreselijk. Mijn gezicht heeft alle kleuren van de regenboog gehad en was zó opgezwollen.

  Nu twee jaar later is het nog steeds niet helemaal genezen. De ene dag staat er meer druk op als de andere. Dit is ook op foto's te zien. Al met al vind ik de operatie t wel waard! Het verschil is te zien. Maar onthoud, het is niet na een week genezen het kost veel tijd!

  Ook heeft de arts bepaalde dingen niet gedaan wat hij wel had beloofd. Hij zou dus de neus smaller maken én de tip verfijnen. Uiteindelijk heeft hij dus alleen het laatste gedaan en kan ik dus weer terug komen. (Lees: weer 750euro voor een extra operatie )

  Denk er dus heel goed overna en bespreek alles héél zorgvuldig met de arts!

  Mijn tip: Onthoud dat het herstel veel tijd kost!

  Behandeld in Beveren-Waas | Kosten: €4100

  Fotos

 4. Correctie was het waard

  Door Onno op

  Het was spannend maar wist dat t nodig was. Ben uiteindelijk gegaan en viel mee. Achteraf deed het een week of 2 pijn bij aanraking. Maar ben nu heel blij erme

  Mijn tip: Probeer het

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €2300
 5. Neuscorrectie was deze moeite waar!

  Door Maria op

  Ik heb er van te voren tegen op gezien maar tot mijn verbazing heeft het echt wel een mooie resultaat. Thanks!!

  Mijn tip: Ik zou het echt doen!

  Behandeld in Groningen | Kosten: €3500

  Fotos

 6. Neuscorrectie? Denk goed na!

  Door Lokita op

  Ik wilde al heel lang een neus correctie en besloot mijn ouders in te lichten over mijn keuze. Ik was toen 16, mijn ouders namen mijn keuze heel serieus en mijn ouders zeiden een goede dokter te kennen. Zo gezegd zo gedaan en daar zat ik dan als 16 jarig meisje te vertellen hoe erg ik mijn geZicht haatte. De operatie zelf viel wel mee maar daarna ga je een hele lange lijdensweg af, de eerste 2 weken was ik gewoon zeer ziek door de plastieke Schotten die ze in m'n neus hadden aangebracht om alles goed te houden. Toen die er eindelijk afgingen en de cast van mijn neus was was ik zo blij alles was perfect, tot 2 maanden erna alles leek in te storten, ik had al wild vlees maar het voelt gewoon niet lekker, ik ben nu 21 en niemand moet mijn neus aanraken want dat voelt niet fijn en kan pijn doen, mijn neus is ook krom gegroeid en ik zal eigenlijk nog eens moeten. Ik vind mijn profiel nog zeer lelijk en het is ook erger aan een kant als de andere..

  Mijn tip: Denk er heel goed over na! Wie mooi wilt zijn moet pijn lijden!

  Behandeld in Genk | Kosten: €3000

  Fotos

Totaal: 6 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Video's

Hieronder vind je video's over een neuscorrectie. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Neuscorrectie thumbnail

Plastisch chirurg L.P. van der Weij van Boerhaave Medisch Centrum vertelt in deze video hoe een neuscorrectie kan worden uitgevoerd.

video Neuscorrectie thumbnail

Dit is een informatief filmpje van het gezondheidsplein en waarop we zien hoe met een neuscorrectie een scheve neus kan worden rechtgezet. Er wordt eerst uitgelegd wat je van een neuscorrectie kan verwachten en wat de ingreep precies inhoudt. Vanaf minuut 1:41 gaat het specifiek over de ingreep. Dit wordt zowel geanimeerd en middels een echte operatie aan de kijker getoond

video Neuscorrectie thumbnail

Dit is een informatief, Engels videodagboek van een jongen die een Rhinoplastie (neuscorrectie) ondergaat. De jongen wordt van begin tot eind van de neusoperatie gevolgd.

video Neuscorrectie thumbnail

In dit filmpje vertelt Nick over zijn Neuscorrectie, die hij onderging in Medisch Centrum Boerhaave. In het filmpje geeft hij aan hoe hij de operatie heeft ervaren en wat het met zijn onzekerheid over zijn neus heeft gedaan.

video Neuscorrectie thumbnail

In dit filmpje ondergaat de vrouw een neuscorrectie omdat ze een kromme neus heeft. Daarom krijgt ze niet genoeg lucht. Ze vindt het daarnaast ook simpelweg niet mooi. Het filmpje laat de vrouw van binnenkomst bij de kliniek op de dag van de operatie tot na de operatie zien. De arts legt elke stap van de ingreep aan de kijker uit. De video bevat tot slot een evaluatie.

Veelgestelde vragen

 • Een scheve of kromme neus kan voor veel mensen een bron van onzekerheid zijn. Vooral bij jongeren is dit een gevoelig onderwerp, omdat de puberteit een tijd van onzekerheden en soms pesterijen kan zijn.

  Niet iedereen is een geschikt persoon voor een neuscorrectie. Zo groeit de neus vaak door tot de leeftijd van 16 jaar, en wordt een ingreep vóór deze leeftijd afgeraden.

  Naast deze leeftijdgrens is het belangrijk dat je een specifiek, maar realistisch beeld van je nieuwe neus in gedachten hebt. Ook een goede gezondheid is erg belangrijk. Mensen die roken worden geadviseerd om enkele weken voor de behandeling te stoppen met roken, aangezien het roken een ongunstige invloed kan hebben op het herstel. Een neuscorrectie is een erg persoonlijke ingreep. Overweeg deze behandeling dus alleen als je zeker weet dat je het wil en je je goed hebt laten informeren.

 • Tijdens het consult zal de behandelend arts instructies geven t.a.v. de operatie en de periode voor- en na de ingreep. Het is mogelijk dat hij medicatie voorschrijft voor de periode voor- of na de neuscorrectie. Ter voorbereiding is het van groot belang dat je ruim voor de operatie gestopt bent met roken en dat je geen aspirine of koorts-onderdrukkende medicatie gebruikt. Als je neuscorrectie in een privékliniek wordt uitgevoerd, zorg er dan voor dat er iemand is om je te vervoeren na de operatie, en om tenminste de eerste nacht bij je te blijven.

 • Normaal gesproken duurt een neuscorrectie ongeveer 2,5 uur. De uiteindelijke tijd hangt af van de omvang van de ingreep. Dit kan bijvoorbeeld een eenvoudige verwijdering van kraakbeen betreffen, maar soms moet de neus ook rechtgezet worden of eventueel zelfs eerst gebroken. De arts zal dit van tevoren met je bespreken, voordat er wordt begonnen aan de ingreep.

 • Voor de neuscorrectie kan gekozen worden voor algehele narcose of plaatselijke verdoving. Uiteindelijk zullen de behandelend chirurg en de anesthesioloog bepalen wat de juiste keuze voor jou is. Deze keuze wordt gemaakt op grond van de grootte of uitgebreidheid van de ingreep.

 • Tijdens de ingreep ben je onder narcose of is het gebied rond je neus verdoofd. Dit betekent dat de procedure zelf geheel pijnloos zal zijn. Na de ingreep zal dit gebied gezwollen en gevoelig of pijnlijk zijn. De arts kan hiervoor pijnstillende medicatie voorschrijven als daar behoefte aan is. Als het verband, de spalk en de hechtingen verwijderd zijn zullen deze klachten snel verdwijnen.

  Sommige mensen krijgen last van een verstopte neus; de zwelling zorgt ervoor dat de luchtstroom afgeknepen wordt. Hierdoor kan het zijn dat je tijdelijk door je mond moet ademen. Als dit klachten als hoofdpijn veroorzaakt, kun je hiervoor een paracetamol nemen.

 • Vlak na de operatie zul je doorgaans een aantal dagen tampons of buisjes in je neus moeten dragen om het wondvocht op te vangen, met over je neus heen een verband. Dit verband moet ca. 1-2 weken blijven zitten. Het is noodzakelijk deze dagen absolute rust te nemen. Ook zal je neus en het gebied rond je neus (oogleden, wangen) flink gezwollen zijn. De gebieden zoals wangen en oogleden zullen na enkele dagen weer herstellen. Je neus kan nog enkele weken gezwollen blijven. Twee weken na de ingreep is de grootste zwelling verdwenen en voelen veel mensen zich weer vertoonbaar.

 • Normaliter wordt de ingreep gedaan via de neusgaten, dus zal er geen zichtbaar litteken te zien zijn. In enkele gevallen, wanneer de operatie wat uitgebreider is, is een snede in de huid tussen de neusgaten nodig. Dit kan resulteren in een klein littekentje, wat meestal niet erg onopvalt door de locatie (onder de neus).

 • Als de neuscorrectie medisch noodzakelijk is wordt deze met een basisverzekering 100% vergoed. Is de neuscorrectie een cosmetische ingreep, dan ligt het aan zowel de zorgverzekeraar als aan het soort aanvullende verzekering. Over het algemeen wordt een neuscorrectie als cosmetische ingreep niet vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar over de vraag of ze cosmetische ingrepen niet vergoeden, deels vergoeden of 100% vergoeden.

Vind een kliniek

Meer dan 20 locaties die deze behandeling aanbieden