Een chirurgische correctie van de neus, soms ook nose job genoemd, kan worden uitgevoerd bij mensen die ontevreden zijn over het uiterlijk, de vorm of de proporties van hun neus.

Een neuscorrectie wordt niet alleen uitgevoerd vanwege esthetische wensen, de ingreep kan ook worden uitgevoerd om ademhalingsproblemen of hoofdpijnklachten op te lossen. Wanneer je last hebt van deze klachten wordt de ingreep bovendien in de meeste gevallen vergoed door je zorgverzekeraar.

Niet iedereen die zich stoort aan zijn neus is per definitie een goede kandidaat voor een neuscorrectie.

Neuscorrectie of kincorrectie?

Soms adviseren plastisch chirurgen om een kincorrectie te ondergaan in plaats van een neuscorrectie. Dit is vooral het geval wanneer de kin erg klein is, waardoor de neus extra opvalt. Door de kin met een kincorrectie wat prominenter te maken valt de neus juist minder op en is er meer balans in het gezicht.

Vind je je neus te groot en je kin vrij klein? Een plastisch chirurg kan je gezicht onderzoeken en adviseren welke ingreep in jouw geval het beste is.

Op deze pagina bespreken we de chirurgische neuscorrectie, maar ook de niet-chirurgische opties die je hebt om de vorm van je neus te veranderen, zoals een filler-behandeling.

Eerste consult

Voordat de neuscorrectie kan worden uitgevoerd, zal de plastisch chirurg een consult plannen waarin je verwachtingen worden besproken.

Daarnaast zal je neus onderzocht worden. Zo kan worden bepaald hoe de ingreep wordt uitgevoerd en welke techniek in jouw geval het meest geschikt is.

Het consult is ook bij uitstek het moment om vragen te stellen aan de arts. De arts zal jou ook enkele vragen stellen. Hou er daarom rekening mee dat de plastisch chirurg waarschijnlijk de volgende zaken met je wil doornemen:

  • Medische aandoeningen, medicijngebruik en allergieën.
  • Alcohol, tabak- en drugsgebruik.
  • Eerdere operaties.

Daarnaast worden tijdens het consult foto's gemaakt. Deze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om een profiel-analyse te maken. Bij zo'n analyse wordt de verhouding tussen neus en kin onderzocht om te kijken of een kincorrectie niet een beter alternatief is.

De operatie aan de neus

Chirurgische ingrepen aan de neus kunnen meestal uitgevoerd worden via de neusgaten. Bij een dergelijke gesloten procedure worden enkel incisies (snedes) aan de binnenkant van de neus gemaakt. Slechts in een enkel geval is het nodig om een sneetje te maken in de huid tussen de neusgaten. In dat geval blijft daar dus ook een klein litteken achter.

Een correctie van de neus kan op meerder manieren bereikt worden. Meestal volstaat het verwijderen van kraakbeen om een betere symmetrie te bereiken. In een enkel geval zal de operatie echter uitgebreider zijn, en zal bijvoorbeeld de neus gebroken moeten worden om het eindresultaat te bereiken. Uiteraard zal de arts de opties met je bespreken voordat begonnen wordt met de ingreep.

Correctie van een scheve neus (neustussenschotcorrectie)

Bij een scheve neus zal het neustussenschot los worden gemaakt en vervolgens recht worden gezet. Eventueel kunnen kleine imperfecties worden gecorrigeerd, door het verwijderen van ongewenst kraakbeen.

Foto Neuscorrectie
Structuren in de neus.
Wit: kraakbeen. Donkergeel: neusbot. Het neustussenschot is zichtbaar in het midden van de neus.

Correctie van een kromme neus

Bij een kromme neus of neus met onjuiste proporties zal de arts (kraakbeen)structuren in de neus verkleinen dan wel verplaatsen. Soms wordt kraakbeen uit andere delen van het lichaam, zoals de oren, gebruikt om structuren in de neus te herstellen.

Neuspuntcorrectie

Een neuspuntcorrectie wordt uitgevoerd om het uiterlijk van de punt van de neus aan te passen.

Het puntje van de neus bestaat uit huid, bindweefsel en een beetje kraakbeen. Door aanpassingen te maken in het kraakbeen van de neuspunt kan een plastisch chirurg het uiterlijk aanpassen. Zo kan een wipneus gecorrigeerd worden, de neuspunt smaller gemaakt of rechtgezet worden.

Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd via de neusgaten, er zullen hierdoor geen littekens aan de buitenkant van de neus zichtbaar zijn.

Grote neus

Bij een grote neus zal een neusverkleining worden uitgevoerd. Over deze ingreep kun je meer lezen op de pagina over neusverkleining.

De plastisch chirurg en anesthesist bepalen of er gekozen wordt voor plaatselijke verdoving of algehele narcose. Deze keuze hangt af van de uitgebreidheid van de operatie.

Neuscorrectie met injectables

Tegenwoordig worden er steeds vaker 'tijdelijke' correcties aan de neus uitgevoerd. Dit kan zowel met behulp van fillers als met Botox.

Correctie met fillers

plaatje Neuscorrectie
Een haakneus kan vaak goed behandeld worden met fillers. Op deze foto zie je hoe de neuspunt is opgevuld, waardoor de neus een mooiere vorm heeft gekregen. (Foto © Alexander Rivkin)

Deze ingreep is vooral geschikt om een knobbel op de neus, een haakneus of een naar beneden wijzende neuspunt te corrigeren.

Tijdens deze ingreep spuit de arts een klein beetje filler in en rond de neus. Als je bijvoorbeeld een knobbel op je neus hebt, dan zal de arts wat filler boven de knobbel spuiten zodat deze minder opvalt.

Een correctie van de neus met fillers is een snelle ingreep. Meestal sta je binnen een half uur weer buiten.

Het voordeel van een ingreep met fillers is dat er geen hersteltijd is en dat je niet onder het mes hoeft. Het nadeel is dat het effect slechts ongeveer een jaar zichtbaar blijft. Hierna zul je de behandeling opnieuw moeten ondergaan.

Correctie met Botox

In een enkel geval kan een mooiere neus ook bereikt worden met een Botox-injectie. Dit is vooral het geval wanneer door veroudering de punt van de neus wat is gaan hangen.

Door het spiertje dat aan de neuspunt 'trekt' wat te verslappen met Botox, kan de punt van de neus een beetje gelift worden.

Het resultaat is meestal ongeveer 6-12 maanden zichtbaar. Daarna kan de behandeling herhaald worden.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel

Na de operatie zullen over het algemeen voor enkele dagen tampons of buisjes in de neus worden geplaatst, waardoor je als patiënt alleen door je mond kan ademen. Daarnaast wordt er een gips- of pleisterverband op de neus aangebracht, welke na één a twee weken weer verwijderd wordt.

Na operaties aan de neus treden geregeld zwellingen op in het gebied rondom de neus, zoals bijvoorbeeld de oogleden. De mate van zwelling hangt onder andere af van de uitgebreidheid van de ingreep. Zwellingen zijn bijvoorbeeld uitgebreider in het geval de chirurg botstructuren in de neus moet breken om het gewenste resultaat te behalen.

Na enkele dagen tot een week verdwijnen deze zwellingen weer, een (meestal matige) zwelling van de neus zelf kan echter enkele maanden zichtbaar blijven.

De meeste patiënten voelen zich weer ‘presenteerbaar’ binnen twee weken na de operatie. Vanzelfsprekend zul je voorzichtig moeten zijn met je neus in de eerste weken na de operatie. Sporten wordt in deze eerste periode afgeraden.

Draag je een bril met een zwaar montuur? In de eerste weken na de ingreep zul je deze niet kunnen dragen en dus voor een lichter alternatief, of lenzen moeten zorgen.

Risico’s en complicaties

Hoewel operaties aan de neus over het algemeen veilig zijn, zijn er zoals bij elke operatie ook aan een neuscorrectie risico’s verbonden. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te bepalen of de risico’s opwegen tegen het resultaat.

Enkele van de risico’s en complicaties die kunnen optreden bij neuschirurgie zijn:

  • Infecties.
  • Bloedingen.
  • Slechte wondgenezing.
  • Asymmetrie van de neus.
  • Verandering in het gevoel van de huid van de neus en het omliggende gebied.
  • Verminderde luchtcirculatie door de neus, bijvoorbeeld door een obstructie.
  • Tijdelijke bloeduitstortingen.

Het resultaat

In hoeverre een operatie slaagt, hangt grotendeels af van de kwaliteit van de weefsels van de neus en is dus niet alleen afhankelijk van de vaardigheid van de chirurg.

Direct na de ingreep is het resultaat van de correctie vaak al een beetje zichtbaar. Hou er echter rekening mee dat de neus door de zwelling nog niet zijn definitieve vorm en grootte heeft.

Bloeduitstortingen verdwijnen meestal binnen een week tot 2 weken. De zwellingen blijven langer zichtbaar, dat kan weken tot zelfs maanden duren. Toch vinden de meeste mensen dat hun neus na 2 weken weer toonbaar is, en vaak zelfs al eerder.

Het definitieve eindresultaat van een neuscorrectie is vaak pas na ongeveer een jaar zichtbaar. In de meeste gevallen verlopen neuscorrecties naar wens en zijn de patiënten tevreden met het resultaat.

Het resultaat van een neuscorrectie is in principe blijvend, slechts in enkele gevallen zullen na verloop van tijd weefsels in de neus weer ongewenst (scheef)groeien. Een tweede ingreep kan dan in een enkel geval nodig zijn, maar dit komt maar weinig voor.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 17 ZKN-gecertificeerde klinieken die een neuscorrectie aanbieden. De kosten van een neuscorrectie bedragen gemiddeld € 3590,24.