Een chirurgische correctie van de neus, soms ook nose job genoemd, kan worden uitgevoerd bij mensen die ontevreden zijn over het uiterlijk, de vorm of de proporties van hun neus.

Een neuscorrectie wordt niet alleen uitgevoerd vanwege esthetische wensen, de ingreep kan ook worden uitgevoerd om ademhalingsproblemen of hoofdpijnklachten op te lossen.

Consult voorafgaand aan de neuscorrectie

Voordat de neuscorrectie kan worden uitgevoerd, zal de plastisch chirurg een consult plannen waarin je verwachtingen worden besproken. De plastisch chirurg kan vervolgens bepalen of een operatie tot het gewenste resultaat zal leiden. Hou er rekening mee dat de plastisch chirurg waarschijnlijk navraag zal doen naar de volgende zaken:

  • Medische aandoeningen, medicijngebruik en allergieën
  • Alcohol, tabak- en drugsgebruik
  • Eerdere operaties

De neuscorrectie

Chirurgische ingrepen aan de neus kunnen meestal uitgevoerd worden via de neusgaten. Bij een dergelijke gesloten procedure worden enkel incisies (snedes) aan de binnenkant van de neus gemaakt. Slechts in een enkel geval is het nodig om een sneetje te maken in de huid tussen de neusgaten. In dat geval blijft daar dus ook een klein litteken achter.

Een neuscorrectie kan op meerder manieren bereikt worden. Meestal volstaat het verwijderen van kraakbeen om een betere symmetrie te bereiken. In een enkel geval zal de operatie echter uitgebreider zijn, en zal bijvoorbeeld de neus gebroken moeten worden om het eindresultaat te bereiken. Uiteraard zal de arts de opties met je bespreken voordat begonnen wordt met de ingreep.

Correctie van een scheve neus (neustussenschotcorrectie)

Bij een scheve neus zal het neustussenschot los worden gemaakt en vervolgens recht worden gezet. Eventueel kunnen kleine imperfecties worden gecorrigeerd, door het verwijderen van ongewenst kraakbeen.

afbeelding Neuscorrectie
Structuren in de neus.
Wit: kraakbeen. Donkergeel: neusbot. Het neustussenschot is zichtbaar in het midden van de neus.

Correctie van een kromme neus

Bij een kromme neus of neus met onjuiste proporties zal de arts (kraakbeen)structuren in de neus verkleinen dan wel verplaatsen. Soms wordt kraakbeen uit andere delen van het lichaam, zoals de oren, gebruikt om structuren in de neus te herstellen.

Neuspuntcorrectie

Een neuspuntcorrectie wordt uitgevoerd om het uiterlijk van de punt van de neus aan te passen. Dit puntje van de neus bestaat uit huid, bindweefsel en een beetje kraakbeen. Door aanpassingen te maken in het kraakbeen van de neuspunt kan een plastisch chirurg het uiterlijk aanpassen. Zo kan een wipneus gecorrigeerd worden, de neuspunt smaller gemaakt of rechtgezet worden. Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd via de neusgaten, er zullen hierdoor geen litekens aan de buitenkant van de neus zichtbaar zijn.

Grote neus

Bij een grote neus zal een neusverkleining worden uitgevoerd. Over deze ingreep kun je meer lezen op de pagina over neusverkleining.

De plastisch chirurg en anesthesist bepalen of er gekozen wordt voor plaatselijke verdoving of algehele narcose. Deze keuze hangt af van de uitgebreidheid van de operatie.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de neuscorrectie

Na de operatie zullen over het algemeen voor enkele dagen tampons of buisjes in de neus worden geplaatst, waardoor je als patiënt alleen door je mond kan ademen. Daarnaast wordt er een gips- of pleisterverband op de neus aangebracht, welke na één a twee weken weer verwijderd wordt.

Na operaties aan de neus treden geregeld zwellingen op in het gebied rondom de neus, zoals bijvoorbeeld de oogleden. De mate van zwelling hangt onder andere af van de uitgebreidheid van de ingreep en is uitgebreider in het geval de chirurg botstructuren in de neus moet breken om het gewenste resultaat te behalen. Na enkele dagen tot een week verdwijnen deze zwellingen weer, een (meestal matige) zwelling van de neus zelf kan echter enkele maanden zichtbaar blijven. De meeste patiënten voelen zich weer ‘presenteerbaar’ binnen twee weken na de operatie. Vanzelfsprekend zul je voorzichtig moeten zijn met je neus in de eerste weken na de operatie. Sporten wordt in deze eerste periode afgeraden.

Draag je een bril met een zwaar montuur? In de eerste weken na de ingreep zul je deze niet kunnen dragen en dus voor een lichter alternatief moeten zorgen.

Risico’s en complicaties

Hoewel neuscorrecties over het algemeen veilig zijn, zijn er zoals bij elke operatie ook aan een neuscorrectie risico’s verbonden. Bepaal voor je zelf of de risico’s opwegen tegen het resultaat. Enkele van de risico’s en complicaties die kunnen optreden bij neuschirurgie zijn:

  • Infectie
  • Bloedingen
  • Slechte wondgenezing
  • Asymmetrie van de neus
  • Verandering in het gevoel van de huid
  • Verminderde luchtcirculatie door de neus, bijvoorbeeld door een obstructie.
  • Bloeduitstortingen

Het resultaat

In hoeverre een operatie slaagt, hangt grotendeels af van de kwaliteit van de weefsels van de neus en is dus niet enkel afhankelijk van de vaardigheid van de chirurg. In de meeste gevallen verlopen neuscorrecties naar wens en zijn de patiënten tevreden met het resultaat. Het resultaat van een neuscorrectie is in principe blijvend, slechts in enkele gevallen zullen na verloop van tijd weefsels in de neus weer ongewenst (scheef)groeien. Een tweede ingreep kan dan in een enkel geval nodig zijn.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 12 ZKN-gecertificeerde klinieken die een neuscorrectie aanbieden. De kosten van een neuscorrectie bedragen gemiddeld € 3610,54.