Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een neuscorrectie.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een neuscorrectie roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een neuscorrectie? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt er voor een neuscorrectie in aanmerking?

Een scheve of kromme neus kan voor veel mensen een bron van onzekerheid zijn. Vooral bij jongeren is dit een gevoelig onderwerp, omdat de puberteit een tijd van onzekerheden en soms pesterijen kan zijn.

Niet iedereen is een geschikt persoon voor een neuscorrectie. Zo groeit de neus vaak door tot de leeftijd van 16 jaar, en wordt een ingreep vóór deze leeftijd afgeraden.

Naast deze leeftijdgrens is het belangrijk dat je een specifiek, maar realistisch beeld van je nieuwe neus in gedachten hebt. Ook een goede gezondheid is erg belangrijk. Mensen die roken worden geadviseerd om enkele weken voor de behandeling te stoppen met roken, aangezien het roken een ongunstige invloed kan hebben op het herstel. Een neuscorrectie is een erg persoonlijke ingreep. Overweeg deze behandeling dus alleen als je zeker weet dat je het wil en je je goed hebt laten informeren.

Hoe bereid ik mij voor op de neuscorrectie?

Tijdens het consult zal de behandelend arts instructies geven t.a.v. de operatie en de periode voor- en na de ingreep. Het is mogelijk dat hij medicatie voorschrijft voor de periode voor- of na de neuscorrectie. Ter voorbereiding is het van groot belang dat je ruim voor de operatie gestopt bent met roken en dat je geen aspirine of koorts-onderdrukkende medicatie gebruikt. Als je neuscorrectie in een privékliniek wordt uitgevoerd, zorg er dan voor dat er iemand is om je te vervoeren na de operatie, en om tenminste de eerste nacht bij je te blijven.

Hoelang duurt een neuscorrectie?

Normaal gesproken duurt een neuscorrectie ongeveer 2,5 uur. De uiteindelijke tijd hangt af van de omvang van de ingreep. Dit kan bijvoorbeeld een eenvoudige verwijdering van kraakbeen betreffen, maar soms moet de neus ook rechtgezet worden of eventueel zelfs eerst gebroken. De arts zal dit van tevoren met je bespreken, voordat er wordt begonnen aan de ingreep.

Hoe zit het met de narcose?

Voor de neuscorrectie kan gekozen worden voor algehele narcose of plaatselijke verdoving. Uiteindelijk zullen de behandelend chirurg en de anesthesioloog bepalen wat de juiste keuze voor jou is. Deze keuze wordt gemaakt op grond van de grootte of uitgebreidheid van de ingreep.

Is een neuscorrectie pijnlijk?

Tijdens de ingreep ben je onder narcose of is het gebied rond je neus verdoofd. Dit betekent dat de procedure zelf geheel pijnloos zal zijn. Na de ingreep zal dit gebied gezwollen en gevoelig of pijnlijk zijn. De arts kan hiervoor pijnstillende medicatie voorschrijven als daar behoefte aan is. Als het verband, de spalk en de hechtingen verwijderd zijn zullen deze klachten snel verdwijnen.

Sommige mensen krijgen last van een verstopte neus; de zwelling zorgt ervoor dat de luchtstroom afgeknepen wordt. Hierdoor kan het zijn dat je tijdelijk door je mond moet ademen. Als dit klachten als hoofdpijn veroorzaakt, kun je hiervoor een paracetamol nemen.

Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken? Wanneer kan ik mij weer vertonen?

Vlak na de operatie zul je doorgaans een aantal dagen tampons of buisjes in je neus moeten dragen om het wondvocht op te vangen, met over je neus heen een verband. Dit verband moet ca. 1-2 weken blijven zitten. Het is noodzakelijk deze dagen absolute rust te nemen. Ook zal je neus en het gebied rond je neus (oogleden, wangen) flink gezwollen zijn. De gebieden zoals wangen en oogleden zullen na enkele dagen weer herstellen. Je neus kan nog enkele weken gezwollen blijven. Twee weken na de ingreep is de grootste zwelling verdwenen en voelen veel mensen zich weer vertoonbaar.

Blijven er littekens over na de ingreep?

Normaliter wordt de ingreep gedaan via de neusgaten, dus zal er geen zichtbaar litteken te zien zijn. In enkele gevallen, wanneer de operatie wat uitgebreider is, is een snede in de huid tussen de neusgaten nodig. Dit kan resulteren in een klein littekentje, wat meestal niet erg onopvalt door de locatie (onder de neus).

Wordt mijn neuscorrectie vergoed door de verzekering?

Als de neuscorrectie medisch noodzakelijk is wordt deze met een basisverzekering 100% vergoed. Is de neuscorrectie een cosmetische ingreep, dan ligt het aan zowel de zorgverzekeraar als aan het soort aanvullende verzekering. Over het algemeen wordt een neuscorrectie als cosmetische ingreep niet vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar over de vraag of ze cosmetische ingrepen niet vergoeden, deels vergoeden of 100% vergoeden.

Wat kost een neuscorrectie?

De kosten van een neuscorrectie bedragen gemiddeld € 4359,62. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.