Neusverkleining, cosmetische ingreep voor een te grote neus

De neus is een opvallend gedeelte van het gezicht. Juist omdat de neus zo bepalend is, storen veel mensen zich aan de vorm of omvang van hun neus. Eén van de mogelijkheden om iets aan de omvang van de neus te doen is een neusverkleining ondergaan.

Het doel van deze ingreep is om de neus beter in proportie te maken en er voor te zorgen dat er sprake is van betere harmonie en balans in het gezicht. Neusverkleiningen worden vaak toegepast.

Het consult

De behandelend arts zal je gezondheid en medische voorgeschiedenis bepalen. De arts zal daarnaast je wensen bespreken en aangeven welk resultaat behaald kan worden met een chirurgische ingreep. Meestal zal de arts er op wijzen dat een goed resultaat mogelijk is maar dat perfectie zeer moeilijk te bereiken is.

afbeelding neusverkleining
Neusverkleining

Tijdens het consult zal de arts de neus onderzoeken. Hij let hierbij onder andere op:

 • De vorm en proporties van de neus
 • De luchtcirculatie in de neus. Zijn beide neusgaten open?
 • De breedte en steun van de bonige structuren in de neus
 • De eigenschappen van het kraakbeen. Is het stijf en sterk of slap en zacht?
 • De eigenschappen van de huid

Daarnaast zal de arts meestal navraag doen naar de volgende zaken:

 • Eventuele allergieën en bijholteontstekingen.
 • Of er problemen met de ademhaling zijn of dat er sprake is van snurken.
 • Eventuele eerdere breuken in de neus of omgeving van de neus.
 • Druggebruik, met name cocaïne.

Gezamelijk bepalen deze onderzoeken en vragen of een operatie mogelijk en wenselijk is.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 3 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een neusverkleining, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

De neusverkleinende operatie

Om toegang te krijgen tot de structuren in de neus hoeft meestal geen uitwendige incisie (snede) gemaakt te worden. Operaties worden vaak via de neusgaten uitgevoerd. Toch kan de chirurg er voor kiezen om wel een incisie aan de buitenkant te maken, meestal tussen de beide neusgaten in. De chirurg heeft op deze manier een beter zicht.

Hoe de ingreep er precies uit ziet hangt af van je individuele wensen. Meestal zal de plastisch chirurg stukken kraakbeen verwijderen en zo de neus de gewenste vorm geven. Ook kan het neusbot met een beiteltje bewerkt worden, bijvoorbeeld om een bobbel weg te halen.

Illustratie te grote neus
Structuren in de neus.
Wit: kraakbeen. Donkergeel: neusbot.

In enkele gevallen zal de chirurg stukjes kraakbeen plaatsen in de neus om de vorm en proporties van de neus te verbeteren. Meestal worden deze stukjes kraakbeen uit andere gedeeltes van de neus gehaald en soms uit de oren.

Afhankelijk van de duur en uitgebreidheid van de operatie zal de plastisch chirurg kiezen voor algehele narcose of plaatselijke verdoving.

Herstel na de neusverkleining

Meestal worden na de operatie tampons of buisjes in de neus geplaatst. Daarnaast wordt er een gipsverband om de neus aangebracht. Hierdoor kun je in het begin alleen door je mond ademen. Over het algemeen worden gips en buisjes binnen 1 a 2 weken na de operatie weer verwijderd.

De meeste mensen hebben na de operatie last van lichte hoofdpijn en lichte pijn in en rond de neus. Vaak wordt er in de eerste dagen na de operatie daarom pijnstillingsmedicatie voorgeschreven. Door de zwelling van de neus is ademen door de neus vaak niet goed mogelijk. Eventuele zwelling in het gezicht neemt normaal gesproken binnen enkele dagen tot een week af. De neus zelf blijft meestal tot enkele maanden licht gezwollen.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

In de eerste weken na de operatie zul je voorzichtig moeten zijn met je neus. Het wordt afgeraden om in deze periode te sporten of activiteiten te ondernemen waarbij je risico loopt je neus te stoten en/of te beschadigen. De meeste mensen kunnen binnen 1 a 2 weken weer normale activiteiten volledig hervatten. De neus is na deze periode voor de meeste patiënten ook weer 'toonbaar', ondanks dat een lichte zwelling vaak nog enkele weken zichtbaar blijft.

Draag je een bril met een zwaar montuur? In de eerste weken na de ingreep zul je deze niet kunnen dragen en dus voor een lichter alternatief moeten zorgen.

Risico's en complicaties van neusverkleining

Zoals bij elke operatie, kleven er ook aan een neusverkleining risico's. De meest voorkomende complicaties zijn:

 • Infectie
 • Bloedingen
 • Slechte wondgenezing
 • Asymmetrie van de neus
 • Verandering in het gevoel van de huid

Je zult zelf de afweging moeten maken of deze risico's opwegen tegen de positieve effecten die een neusverkleining zullen hebben.

Het resultaat

Het kan enkele maanden tot een jaar duren voordat het resultaat van een neusverkleining volledig zichtbaar is doordat zwelling moet afzakken. Over het algemeen verlopen operaties aan de neus succesvol en zijn patienten tevreden met de uitkomst.

Een neusverkleiningsoperatie heeft een blijvend effect. Soms kunnen na verloop van tijd botstructuren in de neus opnieuw scheef gaan groeien. Een vervolg operatie kan dan nodig zijn.

Prijzen

Behandeling Prijs
Neuscorrectie € 3250,00 tot € 6500,00
Neuscorrectie Uitgebreid € 5500,00 tot € 6150,00

Totaal 5 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een neusverkleining, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een neusverkleining en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een neusverkleining. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen gezicht? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Video's

Hieronder vind je video's over een neusverkleining. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Neusverkleining thumbnail

Een video van Boerhaave Medisch Centrum met informatie over het corrigeren van de neus.

Vind een kliniek

Meer dan 19 locaties die deze behandeling aanbieden