Oorcorrectie & flapoorcorrectie - bij te grote oren of flaporen

Een oorcorrectie (otoplastie) is een operatie waarmee de vorm, plaats of grootte van één of beide oren kan worden veranderd. Ook kunnen aangeboren afwijkingen in de oorstructuur aangepast worden of beschadigingen als gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk hersteld worden.

De operatie om flaporen recht te zetten is de meest uitgevoerde operatie aan het oor. Deze operatie kan uitgevoerd worden bij kinderen vanaf 5-6 jaar, maar is ook nog goed mogelijk op een volwassen leeftijd. Omdat een oorcorrectie vaak wordt toegepast voor het corrigeren van flaporen, wordt deze ingreep soms ook flapoorcorrectie genoemd. De officiële benaming van de oorcorrectie is echter otoplastiek.

Als er een medische indicatie is voor de operatie, dan zal de zorgverzekeraar in de meeste gevallen de oorcorrectie vergoeden. Bij kinderen tot de leeftijd van 13 jaar wordt er door de verzekeraar vanuit gegaan dat zij psychisch last hebben van hun flaporen en in die groep wordt de operatie meestal vergoed. Ook op latere leeftijd kan de ingreep echter vergoed worden. Bekijk hier meer details over de vergoeding.

Een specifieke ingreep die niet op deze pagina besproken wordt, is de oorlelcorrectie.

In deze video animatie zie je hoe een oorcorrectie wordt uitgevoerd.

Het consult

Tijdens het consult met de plastische chirurg kunnen je vragen, klachten en wensen besproken worden. De arts zal je daarnaast vragen naar jouw verwachtingen, of die van je kind. Het is goed om te weten dat 100% symmetrie niet mogelijk is, maar dat een duidelijk zichtbare verandering vrijwel altijd haalbaar is.

Andere zaken die tijdens het consult door je arts gevraagd of besproken kunnen worden, zijn:

 • Je medische geschiedenis, eventueel gebruik van medicijnen en of je allergieën hebt.
 • Je huidige, algemene gezondheidstoestand.
 • Of er sprake is (geweest) van langdurige oorontstekingen bij jou of je kind.
 • Eventuele eerdere operatie(s).
 • Het bekijken en onderzoeken van je oren door de arts.
Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een oorcorrectie, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

De operatie

Er zijn diverse operaties die als oorcorrectie kunnen worden aangemerkt. De twee bekendste operaties, het rechtzetten van afstaande oren (flaporen) en correctie van te grote oren, worden hieronder besproken.

Flapoorcorrectie

Het rechtzetten van afstaande oren (flaporen) kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd, maar gebeurt meestal onder algehele verdoving. Als de operatie plaatsvindt in de polikliniek, onder plaatselijke verdoving, kan je na een paar uur alweer naar huis. Bij algehele verdoving (narcose) moet je een dag in het ziekenhuis blijven. Dan verblijf je op de verpleegafdeling. Bij (kleine) kinderen vindt de flapoorcorrectie meestal plaats onder algehele narcose.

Afbeelding flaporen
Plek van incisie (snee) achter het oor.

Tijdens de operatie maakt de arts een snee (incisie) aan de achterkant van het oor.

Het skelet van het oor bestaat uit kraakbeen, dat is een buigzamer soort bot, dat toch stevig is. Dit skelet van kraakbeen gaat de arts remodelleren (hervormen) en vastzetten met hechtingen aan de binnenkant van het oor zodat het oor in zijn nieuwe vorm blijft.

Het oor wordt dichter tegen het hoofd aangezet en omdat er daardoor een huidplooi ontstaat aan de achterkant, wordt het overtollige huidweefsel verwijderd.

Door de incisie blijft er aan de achterkant van het oor een litteken over na de operatie. Hiervan is meestal weinig te zien omdat deze achter het oor verstopt zit.

Correctie van te grote oren

Als één of beide oren heel groot zijn, kan de arts hier ook iets aan doen. De oorlel kan bijvoorbeeld een beetje kleiner gemaakt worden.

Als er meer incisies gemaakt moeten worden om dit te doen, blijven er meer littekens over na de operatie. De arts zal echter altijd proberen de incisies op onopvallende plekken te maken, zoals in een bestaande huidplooi.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de oorcorrectie

Als de operatie afgelopen is, doet de arts of verpleegkundige een stevig en strak verband om je oren en hoofd. Dit verband heet een tulband. Het verband moet meestal een week blijven zitten totdat je hechtingen eruit mogen. Vaak worden oplosbare hechtingen gebruikt, die verdwijnen vanzelf.

In de meeste gevallen mag de tulband er na een week af. Zolang je de tulband draagt kun je beter niet je haar wassen. Als het verband eraf mag, moeten je oren nog wel beschermd worden. Vooral ’s nachts, omdat je oren dan tegen het kussen gedrukt kunnen worden. Daarom moet je nog ongeveer twee weken lang ’s nachts een haarband of verband dragen.

Overdag moet je ook voorzichtig aan doen met je oren, zoals tijdens het sporten. Als je hechtingen eruit zijn, na ongeveer een week, mag je je haar weer wassen. Het is belangrijk dat je de huid achter je oren goed schoon houdt.

Je oren kunnen nog wekenlang rood, dik en pijnlijk zijn. Dit trekt langzaam weg. Tegen de pijn kan je paracetamol nemen. Aspirine is geen goed idee, omdat dit de kans op een nabloeding vergroot. Als je echt extreem veel pijn hebt, of als je nabloedingen krijgt, moet je contact opnemen met je arts.

Risico’s en complicaties

Een oorcorrectie heeft dezelfde risico’s als veel andere operaties. Roken vergroot de kans op complicaties en het is dus verstandig om te stoppen met roken voor de operatie.

De volgende complicaties kunnen optreden, maar komen weinig voor:

 • Nabloeden van de wond
 • Wondinfectie
 • Asymmetrie

Kraakbeen heeft soms de neiging om terug te buigen naar zijn oorspronkelijke vorm. Daarom kan niet volledig gegarandeerd worden dat de oren recht zullen blijven staan of symmetrisch zullen blijven. Soms is daarom een tweede oorcorrectie nodig. De meeste mensen zijn echter heel tevreden na hun oorcorrectie.

Resultaat

Absolute symmetrie van de oren kan nooit gegarandeerd worden. Wel kunnen na de operatie duidelijk zichtbare verbeteringen in de stand van de oren zichtbaar zijn. Heel soms is het nodig om nog een operatie uit te voeren, omdat het resultaat niet voldoende is, of omdat het kraakbeen terug gaat naar zijn oude vorm.

Na ongeveer een maand kan het resultaat van de oorcorrectie vaak al goed beoordeeld worden. Het behaalde resultaat is vrijwel altijd voor de rest van het leven.

Over het algemeen zijn de resultaten van een oorcorrectie zeer goed te noemen. De meeste patiënten zijn dan ook zeer tevreden met het resultaat.

Prijzen

Behandeling Prijs
Oorcorrectie Enkelzijdig € 900,00 tot € 1545,00
Oorcorrectie Tweezijdig € 1400,00 tot € 2540,00

Totaal 7 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een oorcorrectie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

Video ervaringen

ervaring video Gezicht

Maarten was onzeker over zijn flaporen. Hij koos voor een oorcorrectie bij Boerhaave Medisch Centrum. In deze video vertelt Maarten over de kliniek, de ingreep en zijn herstel.

Geschreven ervaringen

 1. Flapoortjes

  Door Peters op

  Ik heb op mij 12e een oprcorrectie gehad, de uitleg was erg goed. Ik was erg zenuwachtig maar ben erg op mijn gemak gesteld door de arts. Mijn ouders zijn erbij geweest toen ik mijn gehele verdoving kreeg en waren er ook weer toen ik wakker werd. Dat was toen de tijd erg fijn. Het verband om mijn hoofd was wel te strak gedaan waardoor ik na 2 nachten afzien van de pijn terug ben gegaan naar het ziekenhuis en ze dit opnieuw hebben verbonden. Daarna was de pijn goed te houden en heb ik nog geen moment in 10 jaar tijd spijt gehad van deze ingreep

  Behandeld in Nijmegen | Kosten: €1000
 2. Oorcorrectie was de moeite waard

  Door Emily op

  Vroeger toen ik klein was mijzelf laten behandelen voor flaporen. Ik weet nog dat de operatie goed was gegaan en daarna veel pijn heb gehad. Liggen, zitten alles deed pijn. Uiteindelijk met medicatie en paracetamollen is alles goed gekomen en mag het resultaat er wezen. Het is misschien even vervelend maar je hebt de rest van je leven mooie oren. Sinds de laatste jaren durf ik wat met mijn haar te doen of in een staart. Ik ben er ook zekerder van geworden.

  Mijn tip: Doorzetten, goed rusten

  Behandeld in Weert | Kosten: €1400
 3. Erg pijnlijk

  Door Sanne op

  Ik ben gisteren geopereerd aan 'flaporen' na de operatie erg veel pijn en erg misselijk, kon de hele dag niet lopen alleen maar liggen. Ik had niet verwacht dat het zo erg zou zijn..... Dalijk weer controle van de oren . Ik hoop dat ze weer goeie medicatie toedienen.

  Mijn tip: Onderschat de operatie niet

  Behandeld in Limburg | Kosten: €0
 4. Bijwerkingen oorcorrectie heftiger dan verwacht

  Door Bo op

  Na mijn oorcorrectie (afgelopen vrijdag) onder narcose had ik totaal geen pijn. Ook was ik niet misselijk. Later, toen alles was uitgewerkt, kreeg ik verschrikkelijke pijn. Ook slapen was een drama. De eerste nacht heb ik maar een half uur geslapen, zelfs op mijn rug liggen deed/doet erg pijn. Over 1,5 dag mag eindelijk het verband eraf, daar kijk ik heel erg naar uit. Ik heb de pijn wel erg onderschad, had verwacht dat het veel minder zou zijn. Als ik het van tevoren had geweten, weet ik niet of ik het wel had gedaan. Omdat ik nog minderjarig ben, werd het bij mij vergoedt. In het ziekenhuis iedereen erg vriendelijk.

  Mijn tip: Zorg dat je exact om de paar (bijvoorbeeld 4) uur paracetamol slikt. Ook als je denkt dat de pijn wel minder is, gewoon blijven doen, anders neemt de pijn weer toe.

  Behandeld in Dordrecht | Kosten: €0
 5. het ziet er mooi uit

  Door dhr. marcel verbeek op

  ik ben erg tevreden met het resultaat van de operatie

  Behandeld in veldhoven | Kosten: €1600

Totaal: 5 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een oorcorrectie. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen gezicht? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Video's

Hieronder vind je video's over een oorcorrectie. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Oorcorrectie thumbnail

Via plastische chirurgie is het mogelijk om de stand van de oren te corrigeren. In deze video legt dokter Schuringa van Boerhaave Medisch Centrum uit hoe een oorcorrectie wordt uitgevoerd.

video Oorcorrectie thumbnail

Korte uitleg over hoe een oorcorrectie in zijn werk gaat bij Velthuis Kliniek.

video Oorcorrectie thumbnail

Ervaring van Maarten (22 jaar) die in 2017 geholpen is aan zijn flaporen, door Drs. M.F. Hoefkens van Boerhaave Medisch Centrum. In het filmpje legt hij hoe hij zich heeft georiënteerd, hoe hij zich heeft voorbereid en hoe zijn behandeling is verlopen.

Veelgestelde vragen

 • Erg grote oren, ook wel flaporen genoemd, worden vaak als erg hinderlijk en soms zelfs als een bron van schaamte ervaren. Iedereen die zich stoort aan de grote oren komt in principe in aanmerking voor een oorcorrectie. De ingreep kan worden uitgevoerd bij gezonde mannen of vrouwen en bij kinderen vanaf ongeveer 5-6 jaar.

 • Ja, sinds kort zijn er speciale flapoorstickers op de markt. Deze stickers zorgen ervoor dat je oor dichter bij je hoofd komt, terwijl het oor wel een natuurlijke vorm en positie behoudt. Hiervoor is geen operatie nodig. Dit is volkomen pijnloos en zonder bijwerkingen.

 • Een oorcorrectie kan een spannende ingreep zijn. Voordat de ingreep begint, zal je een gesprek aangaan met de chirurg. Hij of zij zal informatie geven over de ingreep en je een beeld geven van hoe het resultaat eruit gaat zien. Ook zal de chirurg vragen stellen over je medicatiegebruik, rookgedrag en alcoholinname. Indien je bloedverdunners gebruikt, zal de chirurg adviseren om hiermee te stoppen. Het is belangrijk om reële verwachtingen te hebben. Je kunt een verbetering van de stand van je oren verwachten, maar geen perfectie. Ook is een perfecte symmetrie van de oren niet altijd mogelijk.

 • Een oorcorrectie is een relatief kleine ingreep en duurt normaal gesproken niet lang. Gemiddeld is de plastische chirurg ongeveer 45 minuten bezig per oor. Dit betekent dat de operatie in totaal ongeveer anderhalf tot twee uur duurt.

 • Oorcorrecties kunnen onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Bij kinderen wordt er meestal gekozen voor een operatie onder algehele verdoving. Volwassenen kunnen ook onder algehele verdoving geopereerd worden, dit hangt af van je eigen voorkeur, de voorkeur van je chirurg en je persoonlijke situatie.

 • In het algemeen is een oorcorrectie niet pijnlijk. Ook kan je al snel na de ingreep weer naar huis. Na de oorcorrectie kunnen je oren nog één of twee weken wat rood, dik en pijnlijk aanvoelen. Dit trekt langzaam weg. Tegen de pijn kan je pijnstillers nemen. Bij extreme pijn moet er altijd contact worden opgenomen met de arts.

 • Na de operatie krijg je een strak verband om je hoofd, dat meestal tenminste een week moet blijven zitten. Hierdoor is het wassen van je haren bijvoorbeeld niet mogelijk. Als het verband eraf mag, moeten je oren nog wel beschermd worden. Daarom wordt er geadviseerd om bijvoorbeeld niet te gaan sporten, of zware activiteiten te doen. In principe is het mogelijk om te werken, maar dit hangt natuurlijk af van je werk.

 • Na de operatie krijg je een strak verband om je hoofd die vaak een week moet blijven zitten. Nadat het verband is verwijderd, zullen ook de hechtingen eruit worden gehaald. Je oren kunnen nog wekenlang rood en dik zijn, dit zal geleidelijk verdwijnen.

 • Door een oorcorrectie kan er een litteken ontstaan achter je oor, maar gezien de locatie van het litteken is deze niet opvallend.

 • Dit hangt af van je persoonlijke zorgverzekering. In principe zijn alle kinderen tot ongeveer 13 jaar verzekerd. Vaak worden kosten van een oorcorrectie voor volwassenen niet vergoed, maar dit kan verschillen per verzekeringsmaatschappij en per aanvullende verzekering. Daarom word je geadviseerd om contact op te nemen met je verzekering.

 • Wanneer je je stoort aan de omvang of vorm van je oorlellen dan kun je deze laten corrigeren met een oorlelcorrectie. Deze relatief kleine ingreep kan vaak heel snel en veilig worden uitgevoerd.

Vind een kliniek

Meer dan 21 locaties die deze behandeling aanbieden