Een oorcorrectie is een operatie waarmee de vorm, plaats of grootte van één of beide oren kan worden veranderd. Ook kunnen aangeboren afwijkingen in de oorstructuur aangepast worden of beschadigingen als gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk hersteld worden. De operatie om flaporen recht te zetten is de meest uitgevoerde operatie aan het oor. Deze operatie kan uitgevoerd worden bij kinderen vanaf 5-6 jaar. Omdat deze ingreep vaak wordt uitgevoerd wordt een oorcorrectie soms ook flapoorcorrectie genoemd.

Als er een medische indicatie is voor operatie, dan zal de zorgverzekeraar in de meeste gevallen de oorcorrectie vergoeden. Bij kinderen tot de leeftijd van 13 jaar wordt er door de verzekeraar vanuit gegaan dat zij psychisch last hebben van hun flaporen en in die groep wordt de operatie meestal vergoed. Ook op latere leeftijd kan de ingreep echter vergoed worden.

Een specifieke ingreep die niet op deze pagina besproken wordt, is de oorlelcorrectie.

Het consult

Tijdens het consult met de plastische chirurg kunnen je vragen, klachten en wensen besproken worden. De arts zal je daarnaast vragen naar jouw verwachtingen, of die van je kind. Het is goed om te weten dat 100% symmetrie niet mogelijk is, maar dat een duidelijk zichtbare verandering wel haalbaar is.

Andere zaken die tijdens het consult door je arts gevraagd of besproken kunnen worden, zijn:

  • Medische geschiedenis, gebruik van medicijnen, allergieë'n
  • Je huidige, algemene gezondheidstoestand
  • Of jij, of je kind, vaak last heeft van langdurige oorontstekingen
  • Eventuele eerdere operatie's
  • Het bekijken van je oren door de arts

De operatie

Er zijn diverse operaties die als oorcorrectie kunnen worden aangemerkt. De twee bekendste operaties, operatie bij flaporen en correctie van te grote oren, worden hieronder besproken.

Flapoorcorrectie

Het rechtzetten van flaporen kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd, maar gebeurt meestal onder algehele verdoving. Als de operatie plaatsvindt in de polikliniek, onder plaatselijke verdoving, kan je na een paar uur al weer naar huis. Bij algehele verdoving (narcose) moet je een dag in het ziekenhuis blijven. Dan verblijf je op de verpleegafdeling. Bij (kleine) kinderen vindt de flapoorcorrectie meestal plaats onder algehele narcose.

plaatje Oorcorrectie
Plek van incisie (snee) achter het oor.

Tijdens de operatie maakt de arts een snee (incisie) aan de achterkant van het oor. Het skelet van het oor bestaat uit kraakbeen, dat is een buigzamer soort bot dat toch stevig is. Dit skelet van kraakbeen gaat de arts remodelleren (hervormen) en vastzetten met hechtingen aan de binnenkant van het oor zodat het oor in zijn nieuwe vorm blijft. Het oor wordt dichter tegen het hoofd aan gezet en omdat er dan een huidplooi ontstaat aan de achterkant, wordt het overtollige huid verwijderd. Door de incisie blijft er aan de achterkant van het oor een litteken over na de operatie. Hiervan is meestal weinig te zien omdat deze achter het oor verstopt zit.

Correctie van te grote oren

Als één of beide oren heel groot zijn, kan de arts hier ook iets aan doen. De oorlel kan bijvoorbeeld een beetje kleiner gemaakt worden. Als er meer incisies gemaakt moeten worden om dit te doen, blijven er meer littekens over na de operatie. De arts zal echter altijd proberen de incisies op onopvallende plekken te maken, zoals in een bestaande huidplooi.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de oorcorrectie

Als de operatie afgelopen is, doet de arts of verpleegkundige een stevig en strak verband om je oren en hoofd. Dit verband heet een tulband. Het verband moet meestal een week blijven zitten totdat je hechtingen eruit mogen. Vaak worden oplosbare hechtingen gebruikt, die verdwijnen vanzelf. In de meeste gevallen mag de tulband er na een week af. Dus je haar wassen moet je even uitstellen. Als het verband eraf mag, moeten je oren nog wel beschermd worden. Vooral ’s nachts omdat je oren dan tegen het kussen gedrukt kunnen worden. Daarom moet je nog ongeveer twee weken lang ’s nachts een haarband of verband dragen. Overdag moet je ook voorzichtig aan doen met je oren, zoals tijdens het sporten. Als je hechtingen eruit zijn, mag je je haar weer wassen. Het is belangrijk dat je de huid achter je oren goed schoon houdt.

Je oren kunnen nog wekenlang rood, dik en pijnlijk zijn. Dit trekt langzaam weg. Tegen de pijn kan je paracetamol nemen. Aspirine is geen goed idee, omdat dit de kans op nabloeding vergroot. Als je echt extreem veel pijn hebt of als je nabloedingen krijgt, moet je contact opnemen met je arts.

Risico’s en complicaties

Een oorcorrectie heeft dezelfde risico’s als veel andere operaties. Roken vergroot de kans op complicaties en het is dus verstandig om te stoppen met roken. Kraakbeen heeft soms de neiging om terug te buigen naar zijn oorspronkelijke vorm. Daarom kan niet volledig gegarandeerd worden dat de oren recht zullen blijven staan of symmetrisch zullen blijven. Soms is daarom een tweede oorcorrectie nodig. De meeste mensen zijn echter heel tevreden na hun oorcorrectie.

De volgende complicaties kunnen optreden, maar komen weinig voor:

  • Nabloeden van de wond
  • Wondinfectie
  • Asymmetrie

Resultaat

Absolute symmetrie van de oren kan nooit gegarandeerd worden. Wel kunnen na de operatie duidelijk zichtbare verbeteringen in de stand van de oren zichtbaar zijn. Heel soms is het nodig om nog een operatie uit te voeren, omdat het resultaat niet voldoende is, of omdat het kraakbeen terug gaat naar zijn oude vorm. Over het algemeen zijn de resultaten van een oorcorrectie echter goed te noemen, en zijn patiënten tevreden.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 21 ZKN-gecertificeerde klinieken die een oorcorrectie aanbieden. De kosten van een oorcorrectie bedragen gemiddeld € 1569,83.