Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een oorcorrectie.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een oorcorrectie roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een oorcorrectie? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt voor een oorcorrectie in aanmerking?

Erg grote oren, vaak flaporen genoemd, worden vaak als erg hinderlijk en soms zelfs als een bron van schaamte ervaren. Iedereen die zich stoort aan de grote oren komt in principe in aanmerking voor een oorcorrectie. De ingreep kan worden uitgevoerd bij gezonde mannen of vrouwen en bij kinderen vanaf ongeveer 5-6 jaar.

Zijn er ook alternatieven voor een oorcorrectie?

Ja, sinds kort zijn er speciale flapoorstickers op de markt. Deze stickers zorgen ervoor dat je oor dichter bij je hoofd komt, terwijl het oor wel een natuurlijk vorm en positie behoudt. Hiervoor is geen operatie nodig. Dit is volkomen pijnloos en zonder bijwerkingen.

Hoe bereid ik mij voor op een oorcorrectie?

Een oorcorrectie kan een spannende ingreep zijn. Voordat de ingreep begint, zal je een gesprek aangaan met de chirurg. Hij of zij zal informatie geven over de ingreep en je een beeld geven van hoe het resultaat eruit gaat zien. Ook zal de chirurg vragen stellen over je medicatiegebruik, rookgedrag en alcoholinname. Indien je bloedverdunners gebruikt, zal de chirurg adviseren om hiermee te stoppen. Het is belangrijk om reële verwachtingen te hebben. Je kunt een verbetering van de stand van je oren verwachten, maar geen perfectie. Ook is een perfecte symmetrie van de oren niet altijd mogelijk.

Hoe lang duurt een oorcorrectie?

Een oorcorrectie is een relatief kleine ingreep en duurt normaal gesproken niet lang. Gemiddeld is de plastische chirurg ongeveer 45 minuten bezig per oor, wat betekent dat de operatie in totaal ongeveer anderhalf tot twee uur duurt.

Hoe zit het met narcose/verdoving?

Oorcorrecties kunnen onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Bij kinderen wordt er meestal gekozen voor een operatie onder algehele verdoving. Volwassenen kunnen ook onder algehele verdoving geopereerd worden, dit hangt af van je eigen voorkeur, je chirurg en je persoonlijke situatie.

Is de ingreep pijnlijk?

In het algemeen is een oorcorrectie niet pijnlijk. Ook kan je al snel na de ingreep weer naar huis. Na de oorcorrectie kunnen je oren nog één of twee weken wat rood, dik en pijnlijk aanvoelen. Dit trekt langzaam weg. Tegen de pijn kan je pijnstillers nemen. Bij extreme pijn moet er altijd contact worden opgenomen met de arts.

Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?

Na de operatie krijg je een strak verband om je hoofd die meestal tenminste een week moet blijven zitten. Hierdoor is het wassen van je haren bijvoorbeeld niet mogelijk. Als het verband eraf mag, moeten je oren nog wel beschermd worden. Daarom wordt er geadviseerd om bijvoorbeeld niet te gaan sporten, of zware activiteiten te doen. In principe is het mogelijk om te werken, maar dit hangt natuurlijk af van je werk.

Wanneer kan ik mij zelf weer tonen?

Na de operatie krijg je een strak verband om je hoofd die vaak een week moet blijven zitten. Nadat het verband is verwijderd, zullen ook de hechtingen eruit worden gehaald. Je oren kunnen nog wekenlang rood en dik zijn, dit zal geleidelijk verdwijnen.

Blijven er littekens achter bij een oorcorrectie?

Door een oorcorrectie kan er een litteken ontstaan achter je oor, maar gezien de locatie van het litteken is deze niet opvallend.

Wordt deze ingreep vergoed door mijn verzekering?

Dit hangt af van je persoonlijke zorgverzekering. In principe zijn alle kinderen tot ongeveer 13 jaar verzekerd. Vaak worden kosten van een oorcorrectie voor volwassenen niet vergoed, maar dit kan verschillen per verzekeringsmaatschappij en per aanvullende verzekering. Daarom word je geadviseerd om contact op te nemen met je verzekering.

Kunnen met een oorcorrectie ook te grote oorlellen worden gecorrigeerd?

Wanneer je je stoort aan de omvang of vorm van je oorlellen dan kun je deze laten corrigeren met een oorlelcorrectie. Deze relatief kleine ingreep kan vaak heel snel en veilig worden uitgevoerd.

Wat kost een oorcorrectie?

De kosten van een oorcorrectie bedragen gemiddeld € 1569,83. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.