Binnen de chirurgische ingrepen van het oor is de oorlelcorrectie een veel voorkomende esthetische correctie. Een oorlelcorrectie kan worden uitgevoerd bij een te grote oorlel, gescheurde oorlel en uitstekende oorlel.

Een veel voorkomende reden voor een gescheurde oorlel, en hier op volgende oorlelcorrectie, is een ongeluk met een oorbel.

Het consult voorafgaand aan de oorlelcorrectie

Voordat een oorlelcorrectie zal plaatsvinden, wordt eerst een consult met de plastisch chirurg gepland. De chirurg bepaalt dan of de gewenste correctie van de oorlel uitvoerbaar is. Vervolgens kan besproken worden welke behandelmethode het meest geschikt voor je is en welk resultaat behaald kan worden. Eventuele risico’s en complicaties van de operatie zullen ook genoemd worden.

De arts zal meestal navraag doen naar de volgende zaken:

  • Eerdere operaties
  • Aandoeningen en allergieën
  • Gebruik van medicijnen

De ingreep

illustratie Oorlelcorrectie
Verwijdering van een klein stukje oorlel.

Bij de ingreep om een te grote oorlel te corrigeren, zal met een kleine incisie (insnijding) een stukje oorlel worden verwijderd.

Een uitstekende oorlel kan ook door middel van een kleine incisie en hechting weer recht gezet worden.

Bij een gescheurde oorlel door bijvoorbeeld een ongeluk met een oorbel, is de behandeling vooral gericht op het hechten van de kapotte oorlel.

Als het mogelijk is zal er op een zo onzichtbaar mogelijke plaats gehecht worden, bijvoorbeeld onderaan de oorlel of aan de rand van de oorlel. Na de operatie zullen de hechtingen worden afgeplakt met een kleine pleister.

Een chirurgische ingreep aan de oorlel kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Er wordt verdovingsvloeistof geïnjecteerd in de te behandelen oorlel(len). Je zult dus merken dat de chirurg bezig is, maar je zal geen pijn voelen.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de oorlelcorrectie

Een oorlelcorrectie is een redelijk kleine ingreep en je kunt na de operatie dan ook meteen weer naar huis. De hechtpleister beschermt de wondjes van de operatie voldoende. Daarom is een maatregel zoals het dragen van een hoofdband die de oren en oorlellen bedekt en beschermt, meestal niet nodig.

De pleister die de wond afdekt, zal na een week weer verwijderd worden. De arts zal eventueel ook hechtingen verwijderen, indien er geen gebruik is gemaakt van oplosbare hechtingen. In het geval van pijn, kun je paracetamol (geen aspirine, dat verhoogt de kans op nabloedingen) gebruiken als pijnstiller. Omdat UV-straling (in zonlicht) kan zorgen dat littekens rood worden of donker verkleuren, is het goed om de oorlellen hier goed tegen te beschermen. Twee weken na de operatie kun je dan ook gewoon een sunblocker (beschermende crème) op de oren smeren ter bescherming.

Risico’s en complicaties

Net als bij iedere ander operatie bestaat er een kans op complicaties:

  • Infectie (kenmerkt zich door roodheid, zwelling en pus uit de wond)
  • Trombose
  • Allergische reactie als gevolg van bijvoorbeeld de gebruikte verdovingsmiddelen
  • Nabloeding of bloeduitstorting
  • Verandering van het littekenweefsel

Bij een oorlelcorrectie gebeurt het in enkele gevallen dat het gevoel van de huid rond het litteken niet of gedeeltelijk terugkeert. Ook kan de wondgenezing niet verlopen zoals gewenst, waardoor je het verwachte resultaat misschien niet zult verkrijgen.

Het resultaat

Het resultaat verschilt per huidtype, maar over het algemeen zullen de littekentjes van de behandeling na verloop van tijd vaak nauwelijks zichtbaar zijn. In het geval van een behandeling van een uitgescheurde oorlel, zullen de littekentjes op een meer zichtbare plek zitten. Deze littekentjes zullen wel zichtbaar blijven. Na een herstelperiode van een paar maanden zijn de huid en onderligggende structuren weer sterk genoeg om eventueel nieuwe gaatjes voor oorbellen door te laten schieten.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 19 ZKN-gecertificeerde klinieken die een oorlelcorrectie aanbieden. De kosten van een oorlelcorrectie bedragen gemiddeld € 710,81.