Vanaf ongeveer ons 25e levensjaar maakt onze huid minder onderhuids bindweefsel en elastine aan. Ook houdt de huid minder vocht vast. De huid wordt dus minder veerkrachtig en verslapt gestaag. Hierdoor ontstaan rimpels.

Roken, stress en uv-straling uit bijvoorbeeld zonlicht versnellen dit proces.

Om het gezicht een voller en jeugdiger karakter te geven, kan een vulmiddel onder de huid worden gespoten. Dit is een goede manier om statische rimpels tegen te gaan. Statische rimpels hangen niet samen met spierbewegingen, maar zijn het gevolg van het verslappen van de huid. Te denken valt aan lijnen op jukbeenderen, wangen en kin of aan het hangen van de mondhoeken.

Rimpels die samenhangen met spierbewegingen (zoals kraaienpootjes rond de ogen, of voorhoofdsrimpels) worden dynamische rimpels genoemd. Deze rimpels laten zich goed behandelen met botox.

Fillers worden ook gebruikt om de lippen weer jong te laten lijken. Daarnaast worden fillers op andere lichaamsdelen toegepast. Een populaire plek is de bovenkant van de hand.

Voorlichtingsfilm van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie over fillerbehandelingen.

Het consult

Voorafgaand aan de behandeling vindt een gesprek plaats tussen jou en de arts over je wensen en verwachtingen. De arts zal informeren naar je medische historie en je medicijngebruik. Zorg ervoor dat je altijd alle medicatie noemt, ook als de medicijnen niet zijn voorgeschreven.

De arts zal tijdens het consult ook je huid beoordelen op behandelbaarheid en maakt met je een plan van behandeling.

Soms zal er een combinatie-behandeling worden voorgesteld, hierbij gebruikt de arts niet alleen fillers maar ook botox om de rimpels te behandelen.

Type fillers: hyaluronzuurfillers en synthetische fillers

Er zijn veel merken fillers, de meest gebruikte zijn Juvederm en Radiesse. Deze producten bevatten hyaluronzuur of collageen-stimulerende bestanddelen (synthetische fillers). Fillers verbeteren hiermee de structuur, stevigheid en elasticiteit van de huid. In de tabel hieronder zie je in een oogopslag de verschillen tussen de meest gebruikte fillers. Onder aan deze pagina vind je tabellen met nog veel meer infromatie over de verschillende fillers.

Hyaluronzuurfillers Synthetische fillers
(Commerciële) namen van filler
 • Juvederm (o.a. ULTRA 2/3/4, VOLBELLA)
 • Restylane
 • Perlane
 • Sculptra
 • Radiesse
Werking Hyaluronzuur neemt water op en voegt daarmee volume toe aan de plekken waar het wordt ingespoten. De ingespoten filler voegt direct volume toe en stimuleert daarnaast de aanmaak van nieuw collageen. Bij sommige fillers in deze categorie duurt het even voordat het uiteindelijke effect zichtbaar is.
Effecten Afhankelijk van de filler: 6-12 maanden Tot een jaar zichtbaar, soms langer.
Toepassing
 • Diepere rimpels, zoals de nasolabiale plooi (de lijnen die aan weerszijde van de neus naar de mond lopen).
 • Opvullen van jukbeenderen en wangen

De rimpelbehandeling met fillers

Afbeelding Fillers
De nasolabiale plooi, de lijn die van je neus naar je mond loopt, wordt vaak behandeld met een filler.

De filler wordt geïnjecteerd via een dunne, holle naald. De arts zal het omliggende gebied goed koelen met een ice-pack om zwellingen te voorkomen. Hier gaat ook een verdovend effect vanuit, waardoor in de meeste gevallen de behandeling pijnloos is. Sommige mensen ervaren de behandeling desondanks als pijnlijk, in dat geval kan een verdovende crème worden aangebracht of met een injectie worden verdoofd.

Een behandeling met fillers duurt ongeveer een half uur. Na de behandeling kun je direct naar huis, maar je mag gedurende drie uur na injectie niet over het geïnjecteerde gebied wrijven. Vaak kan niet met één behandeling worden volstaan en moet je nog vervolgbehandelingen ondergaan. Dit is afhankelijk van je huid en het gewenste effect.

Risico’s en complicaties

Veel mensen hebben kort na de injectie last van een lichte zwelling, branderigheid van de huid en jeuk. Meestal trekt dit dezelfde dag nog weg, maar soms houdt dit enkele dagen aan. In een enkel geval ontstaat er een bloeduitstorting. Behandeling met hyaluronzuur is zeer veilig, slechts 0,1% van de behandelde mensen reageert allergisch op dit product. Andere fillers hebben een wat grotere kans op bijwerkingen en allergische reacties.

Het resultaat

Het resultaat is direct zichtbaar en houdt 6 tot 12 maanden aan. De gel wordt niet hard, maar blijft onder de huid zitten en neemt daar de eigenschappen van de huid aan. Het lichaam breekt de gel langzaam af en deze zal uiteindelijk geheel uit het lichaam verdwijnen. Daarna kan het proces worden herhaald.

Fillers en hun toepassing

In onderstaande tabellen vind je gedetailleerde informatie over enkele veel gebruikte fillers.

Hyaluronzuurfillers
(Commerciële) namen van filler
 • Juvederm ULTRA (1,2,3,4)
 • Juvederm VOLBELLA
 • Juvederm HYDRATE
 • Restylane
 • Perlane
Bestanddelen Gel gemaakt van hyaluronzuur Hyaluronzuurdeeltjes, opgelost in een gel
Effecten Tot een jaar zichtbaar Ten minste 6 maanden
Toepassing Juvederm ULTRA 2
 • Gebruikt voor fijne lijnen in het gezicht, bijv. rond de mond, op het voorhoofd, de wangen en rond de ogen (kraaienpootjes)
Juvederm ULTRA 3
 • Diepere rimpels, zoals de nasolabiale plooi (de lijnen die aan weerszijde van de neus naar de mond lopen).
 • Opvullen van lippen
Juvederm ULTRA 4
 • Geschikt voor het opvullen van diepere rimpels
 • Opvullen van jukbeenderen
 • Toevoegen van volume in het gezicht
Juvederm VOLBELLA
 • Speciaal product voor het opvullen van lippen. Kan in zeer kleine hoeveelheden worden ingespoten waardoor een zeer subtiel resultaat kan worden bereikt. Onnatuurlijk opgespoten lippen worden hiermee voorkomen.
Juvederm HYDRATE
 • Speciaal product voor het hydrateren van binnenuit van bijv. het gezicht, de hals, het decolleté, de nek en de handen.
Restylane
 • Middelmatige tot diepe rimpels en plooien.
 • Soms gebruikt voor het opvullen van lippen.
Perlane
 • Dikker dan Restylane, wordt toegepast bij diepere rimpels en plooien.
 • Opvullen van lippen
Bijwerkingen Zeldzaam. Soms worden roodheid, zwellingen en blauwe plekken waargenomen rond de injectieplek. Zeldzaam. Soms worden roodheid, zwellingen en blauwe plekken waargenomen rond de injectieplek.
Synthetische fillers
(Commerciële) namen van filler Radiesse Sculptra
Bestanddelen Calcium-hydroxy-apatiet opgelost in een gel Synthetisch Poly-Lactisch zuur
Effecten Normaal gesproken 1 jaar. Uit sommige onderzoeken blijkt dat het lichaam collageen aanmaakt rond de ingespoten stof. Hierdoor zou het effect langer zichtbaar kunnen blijven. Tot een jaar zichtbaar.
Toepassing
 • Diepere rimpels, zoals de nasolabiale plooi (de lijnen die aan weerszijde van de neus naar de mond lopen).
 • Opvullen van jukbeenderen
Oorspronkelijk gebruikt bij HIV patiënten om het verlies van vet in het gezicht te corrigeren. Nu ook veel gebruikt als cosmetische filler.
 • Opvullen van de wangen en jukbeenderen.
Bijwerkingen Zeldzaam. Roodheid, zwellingen en blauwe plekken rond de injectieplek. Daarnaast kunnen kleine nodules (cel-knoopjes) ontstaan die in een zeer zeldzaam geval chirurgische moeten worden verwijderd. Sommige patiënten zijn allergisch voor Radiesse. Zeldzaam. Roodheid, zwellingen en blauwe plekken rond de injectieplek. Daarnaast kunnen kleine nodules (cel-knoopjes) ontstaan die in een zeer zeldzaam geval chirurgische moeten worden verwijderd.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 22 ZKN-gecertificeerde klinieken die een rimpelbehandeling met fillers aanbieden. De kosten van een rimpelbehandeling met fillers bedragen gemiddeld € 443,04.