Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een rimpelbehandeling met fillers.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een rimpelbehandeling met fillers roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een rimpelbehandeling met fillers? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt voor een behandeling met fillers in aanmerking?

Een behandeling met fillers is een goede behandeling voor mensen die specifieke gebieden van het gelaat willen verbeteren. Dit kan bestaan uit het opvullen van rimpels, het versterken van de contouren van het gezicht en het voller maken van de lippen. Je komt in aanmerking voor een behandeling met fillers wanneer je 18 jaar of ouder bent en realistische verwachtingen hebt. Ook is het van belang dat de huid enigszins rustig is; een behandeling met fillers na bijvoorbeeld een chemische peeling wordt afgeraden. Wanneer de huid tot rust is gekomen, kan de behandeling alsnog voortgezet worden.

Welke verschillende soorten fillers zijn er?

Er wordt normaliter onderscheid gemaakt tussen 4 typen fillers:

  • Permanente fillers
  • Niet-permanente fillers
  • Biostimulerende/collageen-aanmakende fillers
  • Fillers gemaakt van lichaamseigen materiaal

Permanente fillers worden niet afgebroken door het lichaam, maar worden tegenwoordig niet meer gebruikt door de grote hoeveelheden bijwerkingen en complicaties.

Onder de niet-permanente fillers worden onder andere de hyaluronzuurfillers gerekend. Dit zijn fillers die door het lichaam afgebroken worden en voor een tijdelijke vergroting van het volume zorgen. Voorbeelden van bekende hyaluronzuurfillers zijn onder andere Juvederm en Restylane.

Daarnaast zijn er de collageen-aanmakende fillers. Hieronder worden ook de synthetische fillers gerekend. Deze werken door een vergroting van het volume, maar zorgen ook voor de aanmaak van collageen. Deze fillers worden ook geheel afgebroken door het lichaam, maar hebben door de verhoogde collageen-aanmaak een langer durend effect. Bekende synthetische fillers zijn bijvoorbeeld Radiesse en Sculptra.

Fillers gemaakt van lichaamseigen materiaal, zoals Platelet Rich Plasma (gebruikt bij Vampire facelifts) worden verder toegelicht op de pagina Vampire facelift.

Welke filler is de beste keuze voor mij?

Welke filler de beste keuze is, ligt aan het effect dat je wenst te verkrijgen. Voor het vullen van wat fijnere lijnen en plooien worden hyaluronfillers aangeraden. Ook voor het opvullen van de lippen is dit de meest geschikte keuze.

Voor het opvullen van wat diepere lijnen en plooien, en bijvoorbeeld voor het opvullen van wangen en jukbeenderen, zijn synthetische fillers de beste optie.

Welke gebieden kunnen behandeld worden met fillers?

Fillers worden in het gehele gelaat gebruikt om de huid gladder en jonger te laten lijken, maar ook om volume (in bijvoorbeeld de wangen) te herstellen. Naast het gezicht kunnen fillers ook in andere delen van het lichaam gebruikt worden. De handen en de hals zijn hiervan de meest behandelde lichaamsdelen (na het gelaat), maar in principe kunnen fillers ook gebruikt worden voor opvulling van armen, billen, heupen en kuiten. Ook kleine imperfecties (kuiltjes door littekens) kunnen door middel van fillers opgevuld worden.

Wanneer gebruik je fillers, wanneer botox?

Fillers en botox hebben een zeer verschillende werking. Zo is het doel van de fillers om het natuurlijke volume te herstellen, waardoor de verslapte huid jonger lijkt. Het doel van botox is om bepaalde gezichtsspieren te laten ontspannen, waardoor deze rimpels vervagen.

De toepassing van botox en fillers ligt dus aan het soort rimpels, welke opgedeeld worden in 2 soorten. Zo zijn er rimpels die voort zijn gekomen uit de verslapping van de huid (statische rimpels), welke behandeld worden door middel van fillers. Voorbeelden hiervan zijn de nasolabiale plooi, maar ook de lijnen op wangen, jukbeenderen, hangende mondhoeken en de kin.

Rimpels die voortkomen uit bepaalde spierbewegingen worden ook wel dynamische rimpels genoemd, en worden met botox behandeld. Kraaienpootjes rondom de ogen en voorhoofdsrimpels zijn goede voorbeelden van dynamische rimpels.

Lees ook: Fillers of Botox, wat is het verschil

Hoe bereid ik mij voor op een behandeling met fillers?

Het is van belang om de huid wat rust te gunnen voorafgaand aan de behandeling. Het is dus niet verstandig om een chemische peeling, een laserbehandeling of een andere huidbehandeling in te plannen vlak voor of vlak na de behandeling met fillers. Wanneer de huid weer hersteld en rustig is, kan de behandeling met fillers alsnog uitgevoerd worden.

Is de ingreep pijnlijk? Word ik verdoofd?

In de meeste gevallen is een behandeling met fillers pijnloos, mede door het koelen van het omliggende gebied met ice-packs (verdovend effect). Wanneer je toch veel last hebt van de pijnklachten, kan een verdovende crème aangebracht worden of kan het gebied lokaal verdoofd worden door middel van een injectie.

Vanaf wanneer zie ik de resultaten van een behandeling met fillers?

In principe is het volume-vullende effect van de fillers direct zichtbaar. Veel mensen ervaren de dag van de behandeling echter nog een lichte zwelling van het gezicht, waardoor het uiteindelijke resultaat niet direct goed in te schatten valt. Soms kan dit gezwollen gevoel nog een paar dagen aanhouden, maar meestal lost dit in de eerste 2 dagen geheel op. Het collageen-aanmakende effect van de synthetische fillers komt vaak pas na een paar weken op gang; het uiteindelijke resultaat kan daarom nog veranderen in de eerste 2 maanden.

Wanneer kan ik mijzelf weer vertonen?

De behandelde gebieden kunnen in de eerste dagen nog wat gezwollen aanvoelen. Toch durven veel mensen zich de dag na de behandeling al te vertonen. Als er tijdens de behandeling een bloedvaatje geraakt is, kan een bloeduitstorting het gevolg zijn. Deze zal na ongeveer een week verdwijnen en wordt vaak niet als extreem hinderlijk ondervonden.

Hoe lang is het resultaat van een behandeling met fillers zichtbaar?

Het effect van hyaluronzuurfillers houdt zo'n 6 tot 12 maanden aan, afhankelijk van de precieze soort filler. Synthetische fillers hebben een langer effect; dit effect kan zichtbaar blijven tot een jaar, soms langer. Hoe lang de effecten van de fillers zichtbaar blijven, hangt af van je eigen leefstijl. Zo zullen de effecten bij rokers sneller vervagen dan bij niet-rokers.

Wat zijn de nadelen van een behandeling met fillers?

Het grootste nadeel van een behandeling met fillers is dat het effect niet permanent is. Wil je dit effect behouden, dan zul je vaak na een jaar een nieuwe behandeling moeten ondergaan. Daarbij is er ook een grens van wat mogelijk is. Er kan veel bereikt worden met een filler, maar soms is een chirurgische ingreep toch echt de enige mogelijkheid. De plastisch chirurg kan een goed inzicht geven over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een filler.

Wat zijn de alternatieven voor deze behandeling?

Alternatieven voor een behandeling met fillers bestaan uit een Vampire facelift (ofwel een fillerbehandeling met lichaamseigen materiaal) of een chirurgische ingreep (bijvoorbeeld een facelift).

Het tegengaan van rimpels en plooien kan tegenwoordig ook worden tegen gegaan met Thermage of Mesotherapie. Tenslotte kun je voor beginnende verslapping ook eens kijken naar een behandeling met (PDO) liftdraadjes of een Featherlift.

Lees ook:
Alternatieven voor botox & fillers - mesotherapie, lipofilling & thermage
Draadlift: V-SOFT Lift met PDO draden - werking & risico's

Is de behandeling met fillers schadelijk voor mijn gezondheid?

Een behandeling met fillers is relatief veilig. Hyaluronzuur komt van nature in het lichaam voor, waardoor de kans op een allergische reactie bij hyaluronzuurfillers bijna nihil is. Een allergische reactie op een synthetische filler is nog steeds zeldzaam, maar komt meer voor dan bij een hyaluronzuurfiller.

Tot slot zijn er risico's die voor alle behandelingen met naalden gelden, namelijk een (zeer) kleine kans op infectie en een kans op het raken van een bloedvaatje. Deze complicaties zijn vaak goed te behandelen, waardoor de algemene gezondheid niet in het geding komt.

Wat kost een rimpelbehandeling met fillers?

De kosten van een rimpelbehandeling met fillers bedragen gemiddeld € 443,04. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.