Rimpelbehandeling rond de mond o.a. met Botox

Een normaal onderdeel van het ouder worden is het krijgen van rimpels. Rimpels ontstaan vooral in het gezicht en kunnen zich dus ook vormen rondom de mond. Veel mensen storen zich hieraan en gelukkig valt hier iets aan te doen. Afhankelijk van de oorzaak van de rimpels zijn er diverse behandelmethodes.

Het Consult

Als cliënt zul je eerst een consult hebben met de plastisch chirurg of cosmetisch arts waarin je uitleg krijgt over de ingreep en waarin je verwachtingen worden besproken. Daarnaast zal de arts kijken waar de injecties precies gegeven moeten worden.

Waarschijnlijk zal de arts je vragen om verschillende gezichten te trekken. Op die manier kan de arts goed zien waar de rimpels zich bevinden en welke behandeling het meest geschikt is. Ook zal de arts kijken naar eventuele wondjes in het gebied, zoals een koortslip bijvoorbeeld.

Meestal zal de arts ook een aantal vragen stellen over:

 • Het medicijngebruik en allergieën.
 • Eventuele ziektes en je ziektegeschiedenis.
 • Of je zwanger bent, of overweegt dit te worden.

Niet elke behandeling is in alle gevallen even geschikt. Zo kan de arts je botoxinjecties afraden als je aan een spierziekte lijdt of zwanger bent.

Soms wordt er tijdens het consult direct begonnen met de behandeling omdat het een simpele ingreep is. Maar meestal zal er een vervolgafspraak gemaakt worden, zodat je nog even over de behandeling na kunt denken.

De rimpelbehandeling

afbeelding nasolabiale plooi
Botox injecties rond de mond

Er zijn diverse behandelingen om de rimpels rond de mond te doen vervagen. Veel toegepaste behandelingen zijn:

 • Chemische peelings.
 • Botox-injecties.
 • Filler-behandelingen.
 • Laserbehandelingen.

Welke behandeling het meest geschikt is hangt met name van het soort rimpel en de plek van de rimpel af. Vrijwel alle (oppervlakkige) rimpels kunnen bijvoorbeeld goed behandeld worden met een chemische peeling.

De keuze voor een behandeling met botox dan wel fillers is vooral afhankelijk van het type rimpel dat behandeld gaat worden.

Dynamische rimpels (rimpels die ontstaan door expressie in het gezicht) laten zich bijvoorbeeld goed behandelen met botox, terwijl statische rimpels (rimpels die ontstaan door volumeverlies) beter met fillers kunnen worden behandeld. Zie ook de video voor een uitleg over het verschil tussen dynamische en statische rimpels.

Om dynamische rimpels rond de mond en lippen te laten verminderen zal hierin botulinetoxine gespoten worden, wat vaak simpelweg botox genoemd wordt. Clostridium Botulinum is de bacterie die het botulinetoxine produceert. Dit botulinetoxine blokkeert het signaal naar de spiertjes in het geïnjecteerde gebied. De spiertjes zullen hierdoor niet meer aanspannen en de rimpel verdwijnt.

Het is dus niet zo dat de rimpel wordt opgevuld met botox, maar hij verdwijnt doordat de spiertjes zich ontspannen.

De injecties worden gegeven met een erg klein naaldje waardoor een verdoving niet nodig is. Hoeveel injecties er nodig zijn is afhankelijk van je wensen. Wil je bijvoorbeeld een subtiele touch-up of een glad resultaat? De hele behandeling duurt zo’n 10-15 minuten.

Behandeling van rimpels op de bovenlip: rokerslijntjes

De verticale rimpels op de bovenlip worden ook wel rokerslijnen genoemd. De naam 'rokerslijnen' is misleidend omdat ook niet rokers ze vaak krijgen. Sterker nog, vrijwel iedereen krijgt er door volumeverlies mee te maken. Het veelvuldig tuiten van de lippen bij het roken zou de rimpels echter duidelijker zichtbaar maken, wat de naam 'rokerslijnen' verklaart.

Rokerslijnen worden meestal behandeld met fillers wanneer er sprake is van een groot volumeverlies en met botox wanneer de lijntjes nog fijn zijn. Ook een chemische peeling rond de mond, of een fractionele laserbehandeling kan een goede behandeling zijn. Ten slotte kan de arts ook kiezen voor een behandeling met een combinatie van een van de genoemde methodes.

Behandeling van hangende mondhoeken

Hangende mondhoeken kunnen je een boze of verdrietige uitstraling geven. Voor de behandeling van hangende mondhoeken zijn diverse opties beschikbaar.

Zo kan er gekozen worden voor een chirurgische mondhoeklift. Dit is een kleine ingreep, waarbij twee sneetjes worden gemaakt in de mondhoeken. Hierna wordt de huid gelift.

Daarnaast kunnen hangende mondhoeken ook met injectables behandeld worden. Zo kan de arts fillers met hyaluronzuur in de mondhoeken spuiten. Dit geeft een liftend effect. Daarnaast kan een botox injectie in de spier die de mondhoek naar beneden trekt een effectieve behandeling zijn. Een combinatie van fillers en botoxbehandeling behoort ook tot de mogelijkheden.

Behandeling van de nasolabiale plooi

De nasolabiale plooi, ofwel de neuslippenplooi, is de lijn die van je neus naar je mondhoeken loopt. Met het ouder worden, wordt deze lijn dieper, wat veel mensen lelijk vinden. De nasolabiale plooi kan behandeld worden met fillers, meestal hyaluronzuurfillers.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de rimpelbehandeling rond de mond

Wanneer de rimpelbehandeling bestaat uit Botox of fillers dan kun je meestal direct weer naar huis.

Herstel na Botoxbehandeling

Na injecties met botox kunnen er rondom de mond soms nog wat bultjes aanwezig zijn. Deze bultjes ontstaan door botox dat na de behandeling nog vlak onder de huid zit. De bultjes verdwijnen na enige tijd vanzelf. Als je voor het eerst botox injecties hebt gehad dan maakt de plastisch chirurg vaak nog een afspraak voor een controle. Heb je al vaker botox injecties gehad, dan kan de arts besluiten dat dit niet nodig is.

Herstel na behandeling met fillers

Na het injecteren van fillers kunnen er kleine blauwe plekken ontstaan. Deze verdwijnen normaal gesproken vanzelf binnen enkele dagen. Over het algemeen wordt afgeraden om in de eerste dagen na de behandeling ingespoten gebieden te masseren of om te sporten. Zo kan het ingespoten gebied zich herstellen.

Herstel na een chemische peeling rond de mond

Na een chemische peeling kun je vaak direct weer naar huis. In principe ervaren de meeste mensen geen pijn. De huid voelt vaak wel droog aan en trekt een beetje. Hou er rekening mee dat je huid in de eerste dagen na de peeling vaak niet toonbaar is. Het volledige herstel kan zelfs tot een maand duren. Toch gaan de meeste mensen weer binnen een week aan het werk.

Risico’s en complicaties van rimpelbehandeling rond de mond

Botox injecties en behandeling met fillers zijn relatief veilig, maar toch kunnen er een aantal complicaties optreden, zoals:

 • Roodheid;
 • Pijn;
 • Zwellingen;
 • Irritatie bij de plekken waar geïnjecteerd is;

Soms kunnen er daarnaast ook wat blauwe plekken ontstaan of hebben mensen last van hoofdpijn na de behandeling. De ernstigste complicatie die bij een botoxbehandeling of het inspuiten van fillers kan ontstaan, is een infectie van het injectiegebied. Dit komt echter slechts zeer zelden voor.

De complicaties en bijwerkingen bij een chemische peeling rond de mond zijn o.a.:

 • Roodheid;
 • Jeuk;
 • Korstjes;
 • Het ontstaan van een koortslip.

Het Resultaat

Omdat de huid rondom de lippen en mond vlak na de ingreep wat gezwollen kan zijn is het effect nog niet direct te zien. Meestal is het resultaat van een behandeling met injectables pas na één week écht goed zichtbaar.

Resultaat van behandeling met fillers

Het resultaat van een behandeling met fillers rond de mond is vaak voor 9-12 maanden zichtbaar. Hierna zal de behandeling eventueel weer herhaald moeten worden. Over het algemeen is ruim 90% van de patiënten tevreden met de uitkomst van een rimpelbehandeling met fillers.

Resultaat van Botoxbehandeling

Botox blijft ongeveer 3 tot 4 maanden werken en daarna zullen de spiertjes langzaam weer actief worden. Dan komen de rimpels geleidelijk terug en heb je nieuwe botox injecties nodig. Hoe vaker je botox injecties krijgt, hoe langer de botox blijft werken. Over het algemeen werkt de behandeling goed en zijn 9 van de 10 mensen tevreden met het resultaat.

Resultaat van een chemische peeling rond de mond

Een chemische peeling geeft vaak een goed resultaat dat lang blijft bestaan, soms wel tot 10 jaar. Na 2 weken is de huid grotendeels hersteld en is het resultaat zichtbaar: de huid is zachter, gladder en elastischer. Kleine rimpeltjes zijn verdwenen, de huid is meer egaal en ziet er weer fris uit.

Prijzen

Behandeling Prijs
Oppervlakkige Peeling rond de mond € 50,00
Fractional CO2-laser Rond de Mond € 220,00
Botox ½ zone € 100,00 tot € 150,00
Botox 1 zone € 175,00 tot € 210,00

Totaal 10 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een rimpelbehandeling rond de mond, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een rimpelbehandeling rond de mond en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Video's

Hieronder vind je video's over een rimpelbehandeling rond de mond. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Rimpelbehandeling mond thumbnail

In deze video leert esthetisch arts Stephan Marks ons de basiskennis over rimpels en laat hij zien hoe je statische en dynamische rimpels kunt herkennen.

Vind een kliniek

Meer dan 26 locaties die deze behandeling aanbieden