Een normaal onderdeel van het ouder worden is het krijgen van rimpels. Rimpels ontstaan vooral in het gezicht en kunnen zich dus ook vormen rondom de mond. Veel mensen storen zich hieraan en gelukkig valt hier iets aan te doen. Afhankelijk van de oorzaak van de rimpels zijn er diverse behandelmethodes.

Het Consult

Als cliënt zul je eerst een consult hebben met de plastisch chirurg waarin je uitleg krijgt over de ingreep en waarin je verwachtingen worden besproken. Daarnaast zal de arts kijken waar de injecties precies gegeven moeten worden en waarschijnlijk zul je daarvoor verschillende gezichten moeten trekken. Op die manier kan de plastisch chirurg goed zien waar de rimpels zich bevinden en welke behandeling het meest geschikt is. Ook zal de arts kijken naar eventuele wondjes in het gebied, zoals een koortslip bijvoorbeeld.

Meestal zal de plastisch chirurg ook een aantal vragen stellen over:

  • Medicijngebruik en allergieën
  • Andere ziektes
  • Zwangerschap

Niet elke behandeling kan geschikt voor je zijn. Zo, kan de arts je botoxinjecties afraden als je aan een spierziekte lijdt of zwanger bent.

Soms wordt er tijdens het consult direct begonnen met de behandeling omdat het een simpele ingreep is. Maar meestal zal er een vervolgafspraak gemaakt worden, zodat je nog even over de behandeling na kunt denken.

De rimpelbehandeling

afbeelding Rimpelbehandeling mond
Botox injecties rond de mond

Er zijn diverse behandelingen om de rimpels rond de mond te doen vervagen. Welke behandeling het meest geschikt is hangt met name van het soort rimpel en de plek van de rimpel af.

Vrijwel alle rimpels kunnen goed behandeld worden met een chemische peeling. Welke injectables behandeling geschikt is voor je, hangt vooral af van het type rimpel dat behandeld gaat worden.

Dynamische rimpels (rimpels die onstaan door expressie in het gezicht) laten zich bijvoorbeeld goed behandelen met botox, terwijl statische rimpels (rimpels die ontstaan door volumeverlies) beter met fillers kunnen worden behandeld. Zie ook de video voor een uitleg over het verschil tussen dynamische en statische rimpels.

Om dynamische rimpels rond de mond en lippen te laten verminderen zal hierin botulinetoxine gespoten worden, wat vaak simpelweg botox genoemd wordt. Clostridium Botulinum is de bacterie die het botulinetoxine produceert. Dit botulinetoxine blokkeert het signaal naar de spiertjes in het geïnjecteerde gebied. De spiertjes zullen hierdoor niet meer aanspannen en de rimpel verdwijnt. Het is dus niet zo dat de rimpel wordt opgevuld met botox, maar hij verdwijnt doordat de spiertjes zich ontspannen.

De injecties worden gegeven met een erg klein naaldje waardoor een verdoving niet nodig is. Hoeveel injecties er nodig zijn is afhankelijk van de rimpels en de hoeveelheid voorgaande injecties. De hele behandeling duurt zo’n 10-15 minuten.

Rimpels op de bovenlip

De verticale rimpels op de bovenlip worden ook wel rokerslijnen genoemd. De naam 'rokerslijnen' is misleidend omdat ook niet rokers ze vaak krijgen. Sterker nog, vrijwel iedereen krijgt er door volumeverlies mee te maken. Het veelvuldig tuiten van de lippen bij het roken zou de rimpels echter duidelijker zichtbaar maken, wat de naam 'rokerslijnen' verklaart.

Rokerslijnen worden meestal behandeld met fillers wanneer er sprake is van een groot volumeverlies en met botox wanneer de lijntjes nog fijn zijn. Ook een chemische peeling rond de mond, of een fractionele laserbehandeling kan een goede behandeling zijn. Ten slotte kan de arts ook kiezen voor een behandeling met een combinatie van een van de genoemde methodes.

Hangende mondhoeken

Hangende mondhoeken kunnen je een boze of verdrietige uitstraling geven. Voor de behandeling van hangende mondhoeken zijn diverse opties beschikbaar.

Zo kan er gekozen worden voor een chirurgische mondhoeklift. Dit is een kleine ingreep, waarbij twee sneetjes worden gemaakt in de mondhoeken. Hierna wordt de huid gelift.

Daarnaast kunnen hangende mondhoeken ook met injectables behandeld worden. Zo kan de arts fillers met hyaluronzuur in de mondhoeken spuiten. Dit geeft een liftend effect. Daarnaast kan een botox injectie in de spier die de mondhoek naar beneden trekt een effectieve behandeling zijn. Een combinatie van fillers en botoxbehandeling behoort ook tot de mogelijkheden.

De nasolabiale plooi

De nasolabiale plooi, ofwel de neuslippenplooi, is de lijn die van je neus naar je mondhoeken loopt. Met het ouder worden wordt deze lijn dieper, wat veel mensen lelijk vinden. De nasolabiale plooi kan behandeld worden met fillers, meestal hyaluronzuur.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de rimpelbehandeling rond de mond

Wanneer de rimpelbehandeling bestaat uit Botox of fillers dan kun je meestal direct weer naar huis.

Herstel na Botoxbehandeling

Na injecties met botox kunnen er rondom de mond soms nog wat bultjes aanwezig zijn. Deze bultjes ontstaan door botox dat na de behandeling nog vlak onder de huid zit. De bultjes verdwijnen na enige tijd vanzelf. Als je voor het eerst botox injecties hebt gehad dan maakt de plastisch chirurg vaak nog een afspraak voor een controle. Heb je al vaker botox injecties gehad, dan kan de arts besluiten dat dit niet nodig is.

Herstel na behandeling met fillers

Na het injecteren van fillers kunnen er kleine blauwe plekken onstaan. Deze verdwijnen normaal gesproken vanzelf binnen enkele dagen. Over het algemeen wordt afgeraden om in de eerste dagen na de behandeling ingespoten gebieden te masseren of om te sporten. Zo kan het ingespoten gebied zich herstellen.

Herstel na een chemische peeling rond de mond

Na het injecteren van fillers kunnen er kleine blauwe plekken onstaan. Deze verdwijnen normaal gesproken vanzelf binnen enkele dagen. Over het algemeen wordt afgeraden om in de eerste dagen na de behandeling ingespoten gebieden te masseren of om te sporten. Zo kan het ingespoten gebied zich herstellen.

Risico’s en complicaties van rimpelbehandeling rond de mond

Botox injecties en behandeling met fillers zijn relatief veilig, maar toch kunnen er een aantal complicaties optreden zoals roodheid, pijn, zwelling en irritatie bij de plaatsen waar botox ingespoten is. Soms kunnen hier ook wat blauwe plekken ontstaan of hebben mensen last van hoofdpijn na de behandeling. De ernstigste complicatie die bij botox behandeling of het inspuiten van fillers kan ontstaan, is infectie van het injectiegebied. Dit komt echter slechts zeer zelden voor.

De complicaties en bijwerkingen bij een chemische peeling rond de mond zijn o.a.:

  • Roodheid
  • Jeuk
  • Korstjes
  • Koortslip

Het Resultaat

Omdat de huid rondom de lippen en mond vlak na de ingreep wat gezwollen kan zijn is het effect nog niet direct te zien. Meestal is het resultaat van een behandelign met injectables pas na één week écht goed zichtbaar.

Resultaat van behandeling met fillers

Het resultaat van een behandeling met fillers rond de mond is vaak voor 9-12 maanden zichtbaar. Hierna zal de behandeling eventueel weer herhaald moeten worden. Over het algemeen is ruim 90% van de patiëten tevreden met de uitkomst van een rimpelbehandeling met fillers.

Resultaat van Botoxbehandeling

Botox blijft ongeveer 3 tot 4 maanden werken en daarna zullen de spiertjes langzaam weer actief worden. Dan komen de rimpels geleidelijk terug en heb je nieuwe botox injecties nodig. Hoe vaker je botox injecties krijgt, hoe langer de botox blijft werken. Over het algemeen werkt de behandeling goed en zijn 9 van de 10 mensen tevreden met het resultaat.

Resultaat van een chemische peeling rond de mond

Een chemische peeling geeft vaak een goed resultaat dat lang blijft bestaan, soms wel tot 10 jaar. Na 2 weken is de huid grotendeels hersteld en is het resultaat zichtbaar: de huid is zachter, gladder en elastischer. Kleine rimpeltjes zijn verdwenen, de huid is meer egaal en ziet er weer fris uit.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 26 ZKN-gecertificeerde klinieken die een rimpelbehandeling rond de mond aanbieden. De kosten van een rimpelbehandeling rond de mond bedragen gemiddeld € 274,62.