S-lift / MACS lift, ingreep voor een strakker gezicht

De S-lift (short scar facelift) en de MACS-lift (minimal access cranial suspension lift) zijn minder ingrijpende varianten op de klassieke facelift. Er wordt gewerkt met minimale incisies (sneetjes) en het is eventueel mogelijk om de behandeling onder lichte sedatie (je slaapt en voelt geen pijn) in plaats van narcose te ondergaan.

De S-lift (ook wel minilift genoemd) heeft een liftend effect op het hele gezicht, behalve het voorhoofd. Het is ook mogelijk om de lift een uitstralend effect naar de kaak en de hals te geven. Om te kijken of de S-lift het gewenste effect heeft, plaats je twee vingers op ongeveer een centimeter afstand van je oorlel aan beide kanten van je hoofd. Als je nu de huid naar achter trekt, krijg je een goede indruk van het effect van de lift.

Het consult

Doorgaans vindt deze behandeling plaats in privéklinieken. Tijdens het consult zal de plastisch chirurg beoordelen of een S-lift de geschikte oplossing is voor je klachten. Hij zal je voorlichten over de te verwachten resultaten, de wijze waarop de ingreep wordt uitgevoerd, de nazorg en mogelijke complicaties. Verder neemt hij je medische historie met je door, zoals eerdere operaties, medicijngebruik en allergieën.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 3 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een s-lift, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

De operatie - S-Lift en MACS-Lift

Voorafgaand aan de behandeling is het raadzaam voorzorgsmaatregelen te treffen. Als je rookt, dien je daar zo lang mogelijk voor de operatie mee te stoppen. Je bevordert daarmee de doorbloeding van je huid en daardoor de genezing. Het gebruik van sommige bloedverdunnende medicatie zul je waarschijnlijk enkele dagen voor de operatie moeten staken.

Op de dag van de operatie zullen na de intake foto’s worden gemaakt voor in je medisch dossier. Daarna krijg je een sedatie of een narcose, afhankelijk van het advies van je behandelaar.

Tijdens de operatie maakt de plastisch chirurg eerst een incisie precies langs het oor. Is een lift van de neus- en lippenplooi gewenst, dan loopt de incisie nog enkele centimeters door boven het oor. Is een lift van het kaak- en halsgebied gewenst, dan loopt de incisie nog enkele centimeters door achter het oor.

Daarna maakt de plastisch chirurg de huid los van het bind- en spierweefsel van je gezicht. Het gebied dat wordt losgemaakt is ongeveer net zo groot als je wang.

De plastisch chirurg spant vervolgens met speciale hechtingen het bind- en spierweefsel op. De hechtingen worden vastgezet aan het botvlies. Hij trekt dan de huid strak en snijdt de overtollige huid weg. Tenslotte maakt hij de huid weer vast door middel van een kleine spanningsloze hechting die na genezing nauwelijks opvalt. Afhankelijk van de ingreep kan de plastisch chirurg besluiten een drain te plaatsen om wondvocht mee af te voeren.

S-lift en MACS-lift Het verschil

In sommige klinieken worden de termen S-lift en MACS lift gebruikt om dezelfde ingreep te beschrijven. Andere klinieken bieden de twee types liften als specifieke en verschillende ingrepen aan. Feit is dat de twee ingrepen erg op elkaar lijken. De (kleine) verschillen staan hieronder beschreven.

MACS-lift

Bij de MACS lift wordt onderhuids bindweefsel meegelift met de huid. Op deze manier worden wangen, de kaaklijn en een gedeelte van de hals strakker.

S-lift

De S-lift is vergelijkbaar met de MACS-lift, maar hierbij wordt over het algemeen enkel huidweefsel gelift. Deze ingreep is dus iets minder uitgebreid dan de MACS-lift, waarbij ook onderhuids bindweefsel wordt gelift.

Afbeelding gezichtsplooien
Verschil tussen de S-lift, MACS-lift en Facelift. Bij de S-lift wordt doorgaans alleen de huid gelift, terwijl bij de MACS-lift ook onderhuids bindweefsel wordt gelift. De facelift is een uitgebreidere behandeling, waarbij een langere incisie wordt gemaakt en ook de huid van de hals meegelift wordt.

Doordat de namen vaak door elkaar gebruikt worden, is het belangrijk goed te bespreken met je arts hoe de ingreep er precies uit komt te zien.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de S-Lift / MACS-lift

Als de operatie onder sedatie is uitgevoerd, kun je de kliniek doorgaans twee uur na de operatie alweer verlaten. Ben je onder narcose geweest, dan duurt dit iets langer, maar de verwachting is dat je ook dan dezelfde dag nog naar huis kunt. Je kunt je na een narcose eventueel wat misselijk en terneergeslagen voelen, ook kun je de dagen nadien last hebben van spierpijn.

Je mag niet autorijden, dus je doet er verstandig aan vooraf eigen vervoer te regelen. Je krijgt ter ondersteuning een strakke band om je hoofd, welke je na ongeveer 24 uur kunt verwijderen. Je mag dan ook onder de douche, zolang je zorgt dat de hechtingen droog blijven totdat deze zijn verwijderd. Doorgaans worden drains na ongeveer 48 uur verwijderd.

Na de eerste week kom je terug voor controle, waarbij doorgaans ook de hechtingen worden verwijderd. Je gezicht zal nog ongeveer één à twee weken enigszins blauw en gezwollen zijn. Napijn kun je bestrijden met paracetamol of anderszins voorgeschreven medicatie.

Gedurende de eerste week na de ingreep mag je geen fysieke inspanning verrichten en tijdens de tweede week mag je nog niet bukken. Zwaardere fysieke inspanning, zoals tillen, dien je minimaal een maand na je behandeling uit te stellen. Doorgaans is het mogelijk om na twee weken weer aan het werk te gaan.

De herstelperiode na een S-lift is doorgaans iets korter dan de herstelperiode na een MACS-lift.

Risico’s en complicaties

De S-lift en MACS-lift zijn betrekkelijk risico-arm. Gerapporteerde complicaties zijn:

 • Littekenvorming
 • Nabloeding
 • Allergische reactie
 • Infectie
 • (Tijdelijke) gevoelloosheid in het gezicht
 • Afsterven huidweefsel (rokers)
 • Zenuwbeschadiging in het gezicht
 • Asymmetrie

Het resultaat

Je gezicht zal een strakker en jeugdiger voorkomen hebben. Het volledige effect is pas na een jaar zichtbaar omdat de littekens dan volledig zijn vervaagd. Na een jaar zijn ook de huid en het onderliggende spier- en bindweefsel volledig genezen, mocht dit zijn meegelift.

De meeste mensen zijn tevreden met het resultaat van de ingreep.

Prijzen

Behandeling Prijs
MACS-Lift € 3750,00 tot € 5435,00
S-lift € 2500,00 tot € 5025,00

Totaal 6 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een s-lift, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. MINILIFT

  Door Marie op

  Begin maart 2015 minilift ondergaan.
  Na 6 dagen zijn er nog wat bloeduitstortingen en pijn maar daar helpt een pijnstiller tegen. .
  Vrienden complimenteren me nu al met mijn verjongde uiterlijk dus het kan alleen maar beteren.

  Behandeld in Overpelt België | Kosten: €3700

Totaal: 1 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een s-lift. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen gezicht? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Vind een kliniek

Meer dan 15 locaties die deze behandeling aanbieden