De Vampire Facelift - een behandeling met PRP

Naast de populaire chirurgische facelift is er nu iets nieuws op de markt: de zogenaamde “vampire facelift”, ofwel een “PRP facial”. De vampire facelift is een niet-chirurgische facelift door middel van lichaamseigen fillers. Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van Plaatjes Rijk Plasma (PRP) uit je eigen bloed. Dit verrijkte plasma bevat groeifactoren die een helende en verjongende werking hebben op de huid.

De vampire facelift is een alternatief voor de chirurgische facelift of de zogenaamde liquid facelift, een facelift door middel van fillers als Juvederm en Restylane.

Plaatjes Rijk Plasma (PRP): een natuurlijke filler

foto PRP
De Vampire Facelift is onder andere door enkele 'celebrities' zoals Kim Kardashian populair geworden. Hier zie je een foto van haar direct na een PRP-facial. (Foto © Kim Kardashian (Instagram))

Plaatjes Rijk Plasma (PRP) is een filler die wordt verkregen uit je eigen bloed. De arts neemt van tevoren een aantal buisjes bloed af. Dit bloed wordt gecentrifugeerd, en het verrijkte bloedplasma met bloedplaatjes en groeifactoren wordt gescheiden van de overige bloedcellen. Dit mengsel van plasma, groeifactoren en bloedplaatjes kan voor meerdere behandelingen gebruikt worden:

 • PRP als filler voor een facelift of facial
  PRP heeft een andere werking dan een hyaluronzuur-filler. Zo is het doel niet zo zeer het vullen van de rimpels, maar het stimuleren van de aanmaak van collageen in de huid. Dit collageen geeft de huid zijn stevigheid terug en laat de huid jonger lijken. Voor een rimpel vullende behandeling is een behandeling met een hyaluronzuur-filler of een combinatie van PRP en hyaluronzuur meer geschikt.
 • PRP bij mesotherapie
  Hierbij wordt het PRP met hele kleine naaldjes ondiep en gelijkmatig in het hele gezicht geïnjecteerd. De huid gaat er weer fris en gehydrateerd uitzien, maar de behandeling zal niet zo’n groot effect hebben als de facelift. Naast het gezicht kan/kunnen ook het decolleté, de handen of de hals behandeld worden.
 • PRP als behandeling voor verminderde haargroei (alopecia)
  Bij verminderde haargroei kan het PRP met kleine naaldjes geïnjecteerd worden in de behaarde huid. De groeifactoren in het PRP hebben een stimulerende werking op de haargroei.

Het is belangrijk om te weten dat PRP geen middel is om rimpels op te vullen. PRP stimuleert de collageenaanmaak in de huid waardoor deze jonger en strakker wordt. Wil je ook graag rimpels opgevuld hebben? Dan is het mogelijk om de PRP facelift te combineren met hyalonzuur- of synthetische fillers. Aan de hand van de verwachtingen die je hebt zal je dit samen met de arts bespreken tijdens het consult.

Het consult

De vampire facelift wordt uitsluitend in privéklinieken aangeboden. Voordat de behandeling plaatsvindt, heb je een gesprek met de behandelend arts. Samen met hem bespreek je je verwachtingen en wensen. De arts kan je een goed beeld geven van wat de mogelijkheden zijn. Het is mogelijk dat je arts vraagt om relevante medische voorgeschiedenis, zoals eerdere gezichtsbehandelingen. Uiteindelijk stellen jullie samen een behandelplan op en kan de behandeling beginnen.

De Vampire facelift - de behandeling

Voorafgaand aan de behandeling wordt één of een klein aantal buisje(s) bloed afgenomen. Nadat het PRP succesvol van de rest van het bloed gescheiden is, kan de behandeling beginnen. Het Plaatjes Rijk Plasma wordt, net zoals hyaluronzuur- of synthetische fillers, door een dunne naald geïnjecteerd in de huid. Dit wordt over het algemeen onder plaatselijke verdoving gedaan. Uiteraard kan je ook voor kiezen voor een algehele narcose; echter is dit vaak onnodig en brengt het meer bijwerkingen met zich mee dan een plaatselijke verdoving.

De procedure duurt tussen de 30 en 60 minuten, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. Als gekozen wordt voor de combinatie van PRP met een hyaluronzuur- of synthetische filler, kan de procedure iets langer duren.

Herstel na een Vampire facial

Omdat de vampire facial een kleine, niet-chirurgische ingreep is, is het niet nodig om na de behandeling bedrust te nemen. Je kunt vrijwel meteen na de ingreep je dagelijkse werkzaamheden weer oppakken. Wel wordt aangeraden om voorzichtig om te gaan met het behandelde gebied: dit kan na de behandeling licht gezwollen en/of gevoelig zijn. Vermijd in de eerste week extreme hitte (zonnebank, sauna) of kou (wintersport). Dit levert vaak extra irritatie voor de huid, die juist zoveel mogelijk rust nodig heeft om te herstellen.

Risico’s en complicaties van een PRP behandeling

Aangezien bij de vampire facelift gebruik wordt gemaakt van je eigen bloed, is de kans op allergische reacties of infecties erg klein. De ingreep is relatief erg veilig, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van lichaamsvreemde chemische stoffen. Wel is het mogelijk dat een adertje wordt geraakt tijdens de behandeling, wat resulteert in een blauwe plek. De blauwe plek is echter van korte duur en zal na een week vrijwel onzichtbaar zijn.

Het resultaat

De resultaten van de behandeling zijn na 4 tot 8 weken het best zichtbaar. Het duurt immers even voordat de groeifactoren in het bloed goed hun werk doen en de productie van collageen op gang gebracht is. Om een optimaal resultaat te behalen, wordt vaak een serie van drie behandelingen (met een tussenperiode van 8 weken) aangeraden. Het effect van deze drie behandelingen blijft ongeveer een jaar zichtbaar, waarna een vervolgbehandeling mogelijk is.

Hoewel het effect ongeveer een jaar zichtbaar blijft, is het belangrijk om je te realiseren dat deze duur vooral afhangt van je eigen leefstijl. Zo hebben bijvoorbeeld stress en roken een slechte invloed op de huid en vervaagt het effect van de behandeling hierdoor sneller.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een vampire facelift, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. PRP

  Door mevr. esther op

  Ik heb 2 prp sessies gehad en zie nu al mooie resultaten. Ik mocht over 4 maanden terugkomen voor een laatste sessie. En daarna 1x per jaar om het resultaat te behouden.

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €385

Totaal: 1 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring