Voorhoofdslift
Heb je een vermoeid uiterlijk door hangende wenkbrauwen en/of diepe rimpels die het voorhoofd ontsieren? Een voorhoofdslift is een goede behandeling om je weer een frisse uitstraling te geven. Op deze pagina lees je hoe de behandeling er uit ziet en waar je rekening mee moet houden als je een voorhoofdslift ondergaat.
Corrigeer diepe rimpels en hangende wenkbrauwen met een voorhoofdslift
Door het verslappen van de voorhoofdshuid (vaak vooral door veroudering) kunnen diepe fronsrimpels in het voorhoofd, kraaienpootjes naast de ogen en hangende wenkbrauwen ontstaan. Hierdoor kan het gezicht ongewenst een vermoeid uiterlijk krijgen en een sombere of boze uitdrukking tonen.
Een voorhoofdslift kan in zulke gevallen een uitkomst zijn. Heb je voornamelijk last van hangende wenkbrauwen, dan kan je ook kiezen voor een wenkbrauwlift.
Het consult
Voordat er tot behandeling wordt overgegaan, zul je eerst op consult komen bij de plastisch chirurg. Tijdens het consult kun je met de chirurg je wensen bespreken. De plastisch chirurg zal vervolgens bepalen of de gewenste voorhoofdslift mogelijk is en welke manier van behandelen daarvoor het meest geschikt is. De chirurg kan je eventueel foto's laten zien van eerder uitgevoerde voorhoofdsliften. Ook zal hij met je bespreken wat voor resultaat je kunt verwachten en welke eventuele risico’s en complicaties aan de operatie verbonden zijn.
De plastische chirurg zal waarschijnlijk ook navraag doen naar de volgende zaken:
- Algemene gezondheid en ziektegeschiedenis
- Eerdere operaties
- Allergieën
- Medicijngebruik
Indien je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan zul je minstens een week voor de operatie het gebruik moeten stoppen. Ook wordt aangeraden om minimaal 6 weken van te voren te stoppen met roken. Deze adviezen dienen opgevolgd te worden om het herstelproces zo veel mogelijk te bevorderen.




Op zoek naar een specialist?
Boerhaave Medisch Centrum
Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een voorhoofdslift, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.
Gratis consult aanvragen Bezoek website- De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
- Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
- Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
- Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
- Geen wachtlijsten
- Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie
Bespreek jouw situatie met een specialist. Vraag een gratis consult aan
Gratis consult aanvragenVoorhoofdslift, de verschillende operaties
Een voorhoofdslift wordt meestal uitgevoerd als dagbehandeling. Je zult voor de ingreep onder algehele narcose gebracht worden. Er zijn twee technieken die gebruikt worden om een voorhoofdslift uit te voeren.

Klassieke of open voorhoofdslift
De klassieke of open voorhoofdslift is zeer geschikt voor mensen met een hoog voorhoofd of erg hangende wenkbrauwen. Als je voorhoofd relatief hoog of lang is en je deze liever niet nog hoger wilt hebben, dan is de open voorhoofdslift waarschijnlijk de meest geschikte behandeling voor je.
Bij een open voorhoofdslift wordt de hoogte van het voorhoofd ingekort (korter) en worden tevens de wenkbrauwen gelift. Bij deze klassieke methode wordt een snee (incisie) in de hoofdhuid gemaakt. Meestal wordt deze op de haargrens gemaakt, maar er kan ook voor gekozen worden om de incisie over de kruin te plaatsen en vervolgens door te trekken naar de oren. Tijdens de ingreep wordt de voorhoofdshuid van het onderhuidse weefsel losgemaakt en strakgetrokken. De huid en ook de wenkbrauwen worden hierbij gelift ten opzichte van de onderliggende voorhoofdsspier. De overtollige huid wordt daarna weggesneden en de strakgetrokken huid wordt vastgehecht.
Endoscopische voorhoofdslift
De endoscopische behandeling is een soort kijkoperatie. Deze behandeling is meestal de beste keuze wanneer je voorhoofd een normale of korte hoogte heeft. Bij een endoscopische voorhoofdslift wordt het voorhoofd optisch iets langer. Ook worden de wenkbrauwen gelift. De ingreep laat weinig littekens achter.
Door een aantal kleine sneetjes (incisies) in de haargrens aan beide kanten van het voorhoofd, worden een cameraatje en kleine scalpel (medisch snijinstrument) naar binnen gebracht. Hiermee wordt van binnenuit de huid losgemaakt van het bot. De voorhoofdshuid, voorhoofdsspier en wenkbrauwen worden vervolgens als geheel gelift. De overtollige huid wordt niet verwijderd, maar naar achter de haargrens verschoven. Dit overschot aan huid, verborgen onder het haar, zal na enige tijd vanzelf verdwijnen.
Herstel na de voorhoofdslift
De operatie kan er voor zorgen dat er wondvocht ontstaat. Daarom worden tijdens de operatie soms drains (kleine slangetjes) aangebracht, die het wondvocht kunnen afvoeren. De drains worden verwijderd voor je naar huis gaat.
Meestal wordt er na de operatie een stevig verband om het hoofd aangebracht die ongeveer een week gedragen moet worden. Blauwverkleuringen door bloeduitstortingen van de behandeling kunnen ‘naar beneden zakken’. Deze zullen na enkele weken verdwijnen.
In het begin kunnen de wenkbrauwen nog wat hoog op het voorhoofd staan. Dit verbetert vrijwel altijd binnen enkele weken.
Een voorhoofdslift wordt meestal niet als pijnlijk ervaren. Als je wel klachten hebt, dan kun je daarvoor paracetamol slikken. Om het herstel te bevorderen wordt aangeraden de eerste 1-2 maanden geen zware lichamelijke arbeid te leveren of intensief te sporten. Ook moet je proberen zo min mogelijk te persen, bukken en hoesten. Al deze handelingen verhogen namelijk de druk op het gebied waar geopereerd is en kunnen daarmee het herstel verstoren.
Ongeveer een week na de behandeling zal je voor controle bij de plastisch chirurg komen. Hij zal het verband en eventuele (niet oplosbare) hechtingen verwijderen.
Risico’s en complicaties van een voorhoofdslift
Zoals bij iedere operatie zijn er ook aan een voorhoofdslift risico’s en complicaties verbonden:
- Veranderingen in het gevoel van het voorhoofd (door beschadiging van gezichtszenuwen).
- Problemen bij de wondgenezing of herstel van het litteken.
- Allergische reactie op de verdoving.
- Infectie in het operatiegebied.
- Asymmetrie in het gezicht. Bijvoorbeeld een iets lager hangende wenkbrauw aan één kant. Dit kan vaak hersteld worden met een nieuwe (kleine) ingreep.
Het resultaat
Na ongeveer drie maanden is alles volledig hersteld en is het eindresultaat zichtbaar. Bij de meeste mensen is het resultaat dan al goed. De tevredenheid over het resultaat is vaak groot.
Bij de klassieke behandelmethode loopt het litteken midden over het hoofd langs de haargrens van oor tot oor. In het geval van geleidelijk haarverlies bij mannen, zou het litteken daardoor steeds meer zichtbaar kunnen worden. Door het verwijderen van overtollige huid bij de klassieke voorhoofdslift wordt het voorhoofd meestal iets ’korter’.
Bij de endoscopische behandelmethode zijn de littekens klein en daardoor veel minder opvallend, ook bij haaruitval. De haargrens zal bij deze methode naar achteren verplaatsen, waardoor het voorhoofd iets ’langer’ wordt.
Kort na de behandeling zal er nog veel zwelling zijn, maar je zult zien dat de hoofdhuid strakker is. Het uiteindelijke resultaat is zichtbaar als na 3-6 maanden ook de wonden volledig genezen zijn.
Prijzen
Ervaringen
Hieronder vind je ervaringen met een voorhoofdslift, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, laat het ons weten! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!
Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
Schrijf de eerste ervaring voor een voorhoofdslift en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen
Totaal: 0 ervaring(en)
Bol.com tegoedbon verdienen?
Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Foto's
Voor en na foto’s van een voorhoofdslift. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.
Deel je eigen foto's
Heb je foto's van je eigen gezicht? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!
Video's
Hieronder vind je video's over een voorhoofdslift. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

Video met een 3D animatie van een voorhoofdslift behandeling. In de video wordt gebruik gemaakt van de endoscopische methode. Bij deze behandelmethode zijn slechts kleine, onzichtbare sneetjes in de haargrens nodig om de voorhoofdsspier, voorhoofdshuid en wenkbrauwen te liften. De overtollige huid wordt verborgen onder het haar en zal vanzelf verdwijnen.
Veelgestelde vragen
-
Wie komt er in aanmerking voor een voorhoofdslift?
Wanneer je last hebt van verslapte voorhoofdspieren, kunnen er diepe rimpels in het voorhoofd en laag hangende wenkbrauwen ontstaan. Bij sommige mensen kan dit een vermoeide en boze uitdrukking in het gezicht geven, zonder dat ze zich zo voelen. Anderen hebben last van hoofdpijn, doordat ze constant hun wenkbrauwen proberen op te trekken. Ook kan het zicht verminderd zijn omdat de wenkbrauwen in de weg zitten. Als jij met een van deze problemen zit, kan een voorhoofdslift een uitkomst bieden.
-
Hoe ontstaan verslapte voorhoofdspieren?
De verslapping van de voorhoofdspieren kan ontstaan door veroudering. Het verouderingsproces wordt vaak versneld door hoge blootstelling aan zonlicht of roken. Het komt ook voor bij mensen die van zichzelf al een laag voorhoofd met lage wenkbrauwen hebben.
-
Hoe bereid ik me voor op een voorhoofdslift?
Voordat je een voorhoofdslift ondergaat, zal je eerst een gesprek hebben met de plastisch chirurg. Hij zal bekijken of je het beste voor een voorhoofdslift of een wenkbrauwlift kan kiezen. Als je in aanmerking komt voor een voorhoofdslift, zal je arts de meest geschikte behandelingsoptie voorleggen. Daarnaast bespreekt hij de procedure en het te verwachten resultaat. Wanneer je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zal je deze een paar dagen voor de ingreep moeten stoppen. Het is ook verstandig om (minstens 6 weken voor de ingreep) te stoppen met roken om de wondgenezing te bevorderen.
-
Welke verschillende behandelingsopties bestaan er?
Een voorhoofdslift kan op twee verschillende manieren worden uitgevoerd.
- Klassieke voorhoofdslift; open chirurgische behandeling, waarbij een snee net boven de haargrens wordt gemaakt. Het overtollige huid wordt verwijderd en de resterende huid wordt strak getrokken.
- Endoscopische voorhoofdslift; is een gesloten chirurgische behandeling (kijkoperatie). Er worden kleine sneetjes ter hoogte van de haargrens gemaakt, zodat met behulp van een camera en een mesje de voorhoofdshuid kan worden losgesneden en gelift. Het overtollige huid wordt achter de haargrens geschoven en verdwijnt vanzelf. -
Welk type voorhoofd past het beste bij welk type behandeling?
Vaak hangt de keuze tussen de verschillende behandelingsopties af van onder andere de hoogte van het voorhoofd en de haargrens. De klassieke voorhoofdslift wordt vooral gebruikt bij mensen met een hoog voorhoofd, omdat door de ingreep het voorhoofd korter wordt. De endoscopische voorhoofdslift is het meest geschikt voor mensen met een normaal tot klein voorhoofd, omdat hier het voorhoofd wat langer wordt.
-
Wat voor verdoving krijg ik bij een voorhoofdslift?
Een voorhoofdslift vindt plaats onder algehele narcose. Er zit geen verschil in verdoving bij de verschillende behandelingsopties.
-
Moet ik worden opgenomen voor de behandeling?
Alleen voor de endoschopische behandeling moet je een of twee dagen worden opgenomen. De klassieke voorhoofdslift vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer een uur. Je kan enkele uren na de ingreep weer naar huis.
-
Is de behandeling pijnlijk?
Een voorhoofdslift wordt meestal niet als pijnlijk ervaren. Afhankelijk van hoe groot de zwelling is die op het voorhoofd kan ontstaan, kan er een pijnlijk, gespannen en strak gevoel worden ervaren. Meestal trekt dit na een aantal dagen weg.
-
Kan ik iets doen tegen de pijn?
Je kunt de pijn en zwelling tegengaan door een aantal dagen na de ingreep het voorhoofd te koelen. Dit kan je doen met koude compressen. Ook is het verstandig de drukverhoging op het hoofd, zoals vooroverbuigen, persen etc. te vermijden. Meestal is pijnstillende medicatie niet nodig, maar soms kan een paracetamol de pijn verlichten.
-
Hoelang duurt het herstel?
De zwelling die ontstaat na de ingreep, trekt meestal na 1-2 weken vanzelf weg. Blauwe plekken boven de wenkbrauwen kunnen iets langer aanwezig zijn, maar zijn vaak na 3-4 weken niet meer zichtbaar. De hechtingen worden na 5-7 dagen verwijderd en de nietjes (gebruikt bij een kijkoperatie) na 1-6 weken.
-
Kan ik meteen weer aan het werk na een voorhoofdslift?
Na een voorhoofdslift is het verstandig de eerste 1-2 maanden geen zware lichamelijke inspanning te verrichten. Afhankelijk van je werkzaamheden, kun je na een klassieke voorhoofdslift vrijwel direct weer aan het werk. De endoscopische behandeling vraagt iets meer tijd om te herstellen. 1-2 weken na de ingreep kan je lichte werkzaamheden weer oppakken.
-
Zijn er vaak complicaties bij de behandeling?
De kans op complicaties is zeer klein. De meest voorkomende complicaties zijn asymmetrie in het gezicht, een verstoorde wondgenezing door bijvoorbeeld een infectie, of een beschadiging van een zenuw bij de kijkoperatie. De huid in het voorhoofd kan dan gevoelloos of doof aanvoelen. Meestal trekt dit vanzelf bij.
-
Blijven er littekens achter na een voorhoofdslift?
Beide ingrepen laten nauwelijks littekens zien. Bij de klassieke voorhoofdslift wordt de snee precies op de haargrens gemaakt, waardoor het litteken niet opvalt. Bij de endoscopische voorhoofdslift worden de sneetjes in het haar gemaakt. Hier zal het haar over de littekens heen vallen.
-
Is er een alternatief voor een voorhoofdslift?
Een ooglidcorrectie of wenkbrauwlift zijn alternatieven voor een voorhoofdslift. Als je vooral last hebt van laaghangende wenkbrauwen en een boze uitdrukking, zal er eerst gekeken worden of er een ooglidcorrectie of wenkbrauwlift gedaan kan worden. Een voorhoofdslift wordt vaak als tweede optie uitgevoerd. Bij sommige mensen worden beide ingrepen gecombineerd.
-
Wat zijn de kosten van een voorhoofdslift en wordt dit vergoed?
Zonder medische indicatie wordt een voorhoofdslift door de medische verzekeraars niet vergoed. In de meeste gevallen is een voorhoofdslift een cosmetische ingreep die niet vergoed wordt. Het is wel verstandig om het nog even na te vragen bij je eigen verzekeringsmaatschappij. De kosten van een voorhoofdslift liggen gemiddeld op zo’n 3000 euro.
-
Wat is het resultaat? Wanneer kan ik deze verwachten?
De huid van het voorhoofd zal veel strakker zijn, met minder rimpels, en de wenkbrauwen zullen wat hoger staan. Afhankelijk van het type ingreep kan het voorhoofd wat langer of korter zijn geworden. Het uiteindelijke resultaat kan je na ongeveer 6 maanden goed zien, omdat de huid dan tot rust is gekomen. Het resultaat bestaat vaak jaren, maar voorkomt niet dat de huid opnieuw kan gaan uitzakken. Soms is er dan een nieuwe ingreep nodig.
Vind een kliniek
Meer dan 20 locaties die deze behandeling aanbieden