Door het verslappen van de voorhoofdshuid (vaak vooral door veroudering) kunnen diepe fronsrimpels in het voorhoofd, kraaienpootjes naast de ogen en hangende wenkbrauwen ontstaan. Hierdoor kan het gezicht ongewenst een vermoeid uiterlijk krijgen en een sombere of boze uitdrukking tonen.

Een voorhoofdslift kan in zulke gevallen een uitkomst zijn. Heb je voornamelijk last van hangende wenkbrauwen, dan kan je ook kiezen voor een wenkbrauwlift.

Het consult

Voordat er tot behandeling wordt overgegaan, zul je eerst op consult komen bij de plastisch chirurg. Tijdens het consult kun je met de chirurg je wensen bespreken. De plastisch chirurg zal vervolgens bepalen of de gewenste voorhoofdslift mogelijk is en welke manier van behandelen daarvoor het meest geschikt is. De chirurg kan je eventueel foto's laten zien van eerder uitgevoerde voorhoofdsliften. Ook zal hij met je bespreken wat voor resultaat je kunt verwachten en welke eventuele risico’s en complicaties aan de operatie verbonden zijn.

De plastische chirurg zal waarschijnlijk ook navraag doen naar de volgende zaken:

  • Algemene gezondheid en ziektegeschiedenis
  • Eerdere operaties
  • Allergieën
  • Medicijngebruik

Indien je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan zul je minstens een week voor de operatie het gebruik moeten stoppen. Ook wordt aangeraden om minimaal 6 weken van te voren te stoppen met roken. Deze adviezen dienen opgevolgd te worden om het herstelproces zo veel mogelijk te bevorderen.

Voorhoofdslift, de verschillende operaties

Een voorhoofdslift wordt meestal uitgevoerd als dagbehandeling. Je zult voor de ingreep onder algehele narcose gebracht worden. Er zijn twee technieken die gebruikt worden om een voorhoofdslift uit te voeren.

Foto Voorhoofdslift
Snee (incisie) over de kruin bij een klassieke voorhoofdslift. Litteken verdwijnt onder het haar.

Klassieke of open voorhoofdslift

De klassieke of open voorhoofdslift is zeer geschikt voor mensen met een hoog voorhoofd of erg hangende wenkbrauwen. Als je voorhoofd relatief hoog of lang is en je deze liever niet nog hoger wilt hebben, dan is de open voorhoofdslift waarschijnlijk de meest geschikte behandeling voor je.

Bij een open voorhoofdslift wordt de hoogte van het voorhoofd ingekort (korter) en worden tevens de wenkbrauwen gelift. Bij deze klassieke methode wordt een snee (incisie) in de hoofdhuid gemaakt. Meestal wordt deze op de haargrens gemaakt, maar er kan ook voor gekozen worden om de incisie over de kruin te plaatsen en vervolgens door te trekken naar de oren. Tijdens de ingreep wordt de voorhoofdshuid van het onderhuidse weefsel losgemaakt en strakgetrokken. De huid en ook de wenkbrauwen worden hierbij gelift ten opzichte van de onderliggende voorhoofdsspier. De overtollige huid wordt daarna weggesneden en de strakgetrokken huid wordt vastgehecht.

Endoscopische voorhoofdslift

De endoscopische behandeling is een soort kijkoperatie. Deze behandeling is meestal de beste keuze wanneer je voorhoofd een normale of korte hoogte heeft. Bij een endoscopische voorhoofdslift wordt het voorhoofd optisch iets langer. Ook worden de wenkbrauwen gelift. De ingreep laat weinig littekens achter.

Door een aantal kleine sneetjes (incisies) in de haargrens aan beide kanten van het voorhoofd, worden een cameraatje en kleine scalpel (medisch snijinstrument) naar binnen gebracht. Hiermee wordt van binnenuit de huid losgemaakt van het bot. De voorhoofdshuid, voorhoofdsspier en wenkbrauwen worden vervolgens als geheel gelift. De overtollige huid wordt niet verwijderd, maar naar achter de haargrens verschoven. Dit overschot aan huid, verborgen onder het haar, zal na enige tijd vanzelf verdwijnen.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de voorhoofdslift

De operatie kan er voor zorgen dat er wondvocht ontstaat. Daarom worden tijdens de operatie soms drains (kleine slangetjes) aangebracht, die het wondvocht kunnen afvoeren. De drains worden verwijderd voor je naar huis gaat.

Meestal wordt er na de operatie een stevig verband om het hoofd aangebracht die ongeveer een week gedragen moet worden. Blauwverkleuringen door bloeduitstortingen van de behandeling kunnen ‘naar beneden zakken’. Deze zullen na enkele weken verdwijnen.

In het begin kunnen de wenkbrauwen nog wat hoog op het voorhoofd staan. Dit verbetert vrijwel altijd binnen enkele weken.

Een voorhoofdslift wordt meestal niet als pijnlijk ervaren. Als je wel klachten hebt, dan kun je daarvoor paracetamol slikken. Om het herstel te bevorderen wordt aangeraden de eerste 1-2 maanden geen zware lichamelijke arbeid te leveren of intensief te sporten. Ook moet je proberen zo min mogelijk te persen, bukken en hoesten. Al deze handelingen verhogen namelijk de druk op het gebied waar geopereerd is en kunnen daarmee het herstel verstoren.

Ongeveer een week na de behandeling zal je voor controle bij de plastisch chirurg komen. Hij zal het verband en eventuele (niet oplosbare) hechtingen verwijderen.

Risico’s en complicaties van een voorhoofdslift

Zoals bij iedere operatie zijn er ook aan een voorhoofdslift risico’s en complicaties verbonden:

  • Veranderingen in het gevoel van het voorhoofd (door beschadiging van gezichtszenuwen).
  • Problemen bij de wondgenezing of herstel van het litteken.
  • Allergische reactie op de verdoving.
  • Infectie in het operatiegebied.
  • Asymmetrie in het gezicht. Bijvoorbeeld een iets lager hangende wenkbrauw aan één kant. Dit kan vaak hersteld worden met een nieuwe (kleine) ingreep.

Het resultaat

Na ongeveer drie maanden is alles volledig hersteld en is het eindresultaat zichtbaar. Bij de meeste mensen is het resultaat dan al goed. De tevredenheid over het resultaat is vaak groot.

Bij de klassieke behandelmethode loopt het litteken midden over het hoofd langs de haargrens van oor tot oor. In het geval van geleidelijk haarverlies bij mannen, zou het litteken daardoor steeds meer zichtbaar kunnen worden. Door het verwijderen van overtollige huid bij de klassieke voorhoofdslift wordt het voorhoofd meestal iets ’korter’.

Bij de endoscopische behandelmethode zijn de littekens klein en daardoor veel minder opvallend, ook bij haaruitval. De haargrens zal bij deze methode naar achteren verplaatsen, waardoor het voorhoofd iets ’langer’ wordt.

Kort na de behandeling zal er nog veel zwelling zijn, maar je zult zien dat de hoofdhuid strakker is. Het uiteindelijke resultaat is zichtbaar als na 3-6 maanden ook de wonden volledig genezen zijn.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 17 ZKN-gecertificeerde klinieken die een voorhoofdslift aanbieden. De kosten van een voorhoofdslift bedragen gemiddeld € 3630,91.