Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een voorhoofdslift.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een voorhoofdslift roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een voorhoofdslift? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt er in aanmerking voor een voorhoofdslift?

Wanneer je last hebt van verslapte voorhoofdspieren, kunnen er diepe rimpels in het voorhoofd en laag hangende wenkbrauwen ontstaan. Bij sommige mensen kan dit een vermoeide en boze uitdrukking in het gezicht geven, zonder dat ze zich zo voelen. Anderen hebben last van hoofdpijn, doordat ze constant hun wenkbrauwen proberen op te trekken. Ook kan het zicht verminderd zijn omdat de wenkbrauwen in de weg zitten. Als jij met een van deze problemen zit, kan een voorhoofdslift een uitkomst bieden.

Hoe ontstaan verslapte voorhoofdspieren?

De verslapping van de voorhoofdspieren kan ontstaan door veroudering. Het verouderingsproces wordt vaak versneld door hoge blootstelling aan zonlicht of roken. Het komt ook voor bij mensen die van zichzelf al een laag voorhoofd met lage wenkbrauwen hebben.

Hoe bereid ik me voor op een voorhoofdslift?

Voordat je een voorhoofdslift ondergaat, zal je eerst een gesprek hebben met de plastisch chirurg. Hij zal bekijken of je het beste voor een voorhoofdslift of een wenkbrauwlift kan kiezen. Als je in aanmerking komt voor een voorhoofdslift, zal je arts de meest geschikte behandelingsoptie voorleggen. Daarnaast bespreekt hij de procedure en het te verwachten resultaat. Wanneer je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zal je deze een paar dagen voor de ingreep moeten stoppen. Het is ook verstandig om (minstens 6 weken voor de ingreep) te stoppen met roken om de wondgenezing te bevorderen.

Welke verschillende behandelingsopties bestaan er?

Een voorhoofdslift kan op twee verschillende manieren worden uitgevoerd.
- Klassieke voorhoofdslift; open chirurgische behandeling, waarbij een snee net boven de haargrens wordt gemaakt. Het overtollige huid wordt verwijderd en de resterende huid wordt strak getrokken.
- Endoscopische voorhoofdslift; is een gesloten chirurgische behandeling (kijkoperatie). Er worden kleine sneetjes ter hoogte van de haargrens gemaakt, zodat met behulp van een camera en een mesje de voorhoofdshuid kan worden losgesneden en gelift. Het overtollige huid wordt achter de haargrens geschoven en verdwijnt vanzelf.

Welk type voorhoofd past het beste bij welk type behandeling?

Vaak hangt de keuze tussen de verschillende behandelingsopties af van onder andere de hoogte van het voorhoofd en de haargrens. De klassieke voorhoofdslift wordt vooral gebruikt bij mensen met een hoog voorhoofd, omdat door de ingreep het voorhoofd korter wordt. De endoscopische voorhoofdslift is het meest geschikt voor mensen met een normaal tot klein voorhoofd, omdat hier het voorhoofd wat langer wordt.

Wat voor verdoving krijg ik bij een voorhoofdslift?

Een voorhoofdslift vindt plaats onder algehele narcose. Er zit geen verschil in verdoving bij de verschillende behandelingsopties.

Moet ik worden opgenomen voor de behandeling?

Alleen voor de endoschopische behandeling moet je een of twee dagen worden opgenomen. De klassieke voorhoofdslift vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer een uur. Je kan enkele uren na de ingreep weer naar huis.

Is de behandeling pijnlijk?

Een voorhoofdslift wordt meestal niet als pijnlijk ervaren. Afhankelijk van hoe groot de zwelling is die op het voorhoofd kan ontstaan, kan er een pijnlijk, gespannen en strak gevoel worden ervaren. Meestal trekt dit na een aantal dagen weg.

Kan ik iets doen tegen de pijn?

Je kunt de pijn en zwelling tegengaan door een aantal dagen na de ingreep het voorhoofd te koelen. Dit kan je doen met koude compressen. Ook is het verstandig de drukverhoging op het hoofd, zoals vooroverbuigen, persen etc. te vermijden. Meestal is pijnstillende medicatie niet nodig, maar soms kan een paracetamol de pijn verlichten.

Hoelang duurt het herstel?

De zwelling die ontstaat na de ingreep, trekt meestal na 1-2 weken vanzelf weg. Blauwe plekken boven de wenkbrauwen kunnen iets langer aanwezig zijn, maar zijn vaak na 3-4 weken niet meer zichtbaar. De hechtingen worden na 5-7 dagen verwijderd en de nietjes (gebruikt bij een kijkoperatie) na 1-6 weken.

Kan ik meteen weer aan het werk na een voorhoofdslift?

Na een voorhoofdslift is het verstandig de eerste 1-2 maanden geen zware lichamelijke inspanning te verrichten. Afhankelijk van je werkzaamheden, kun je na een klassieke voorhoofdslift vrijwel direct weer aan het werk. De endoscopische behandeling vraagt iets meer tijd om te herstellen. 1-2 weken na de ingreep kan je lichte werkzaamheden weer oppakken.

Zijn er vaak complicaties bij de behandeling?

De kans op complicaties is zeer klein. De meest voorkomende complicaties zijn asymmetrie in het gezicht, een verstoorde wondgenezing door bijvoorbeeld een infectie, of een beschadiging van een zenuw bij de kijkoperatie. De huid in het voorhoofd kan dan gevoelloos of doof aanvoelen. Meestal trekt dit vanzelf bij.

Blijven er littekens achter na een voorhoofdslift?

Beide ingrepen laten nauwelijks littekens zien. Bij de klassieke voorhoofdslift wordt de snee precies op de haargrens gemaakt, waardoor het litteken niet opvalt. Bij de endoscopische voorhoofdslift worden de sneetjes in het haar gemaakt. Hier zal het haar over de littekens heen vallen.

Is er een alternatief voor een voorhoofdslift?

Een ooglidcorrectie of wenkbrauwlift zijn alternatieven voor een voorhoofdslift. Als je vooral last hebt van laaghangende wenkbrauwen en een boze uitdrukking, zal er eerst gekeken worden of er een ooglidcorrectie of wenkbrauwlift gedaan kan worden. Een voorhoofdslift wordt vaak als tweede optie uitgevoerd. Bij sommige mensen worden beide ingrepen gecombineerd.

Wat zijn de kosten van een voorhoofdslift en wordt dit vergoed?

Zonder medische indicatie wordt een voorhoofdslift door de medische verzekeraars niet vergoed. In de meeste gevallen is een voorhoofdslift een cosmetische ingreep die niet vergoed wordt. Het is wel verstandig om het nog even na te vragen bij je eigen verzekeringsmaatschappij. De kosten van een voorhoofdslift liggen gemiddeld op zo’n 3000 euro.

Wat is het resultaat? Wanneer kan ik deze verwachten?

De huid van het voorhoofd zal veel strakker zijn, met minder rimpels, en de wenkbrauwen zullen wat hoger staan. Afhankelijk van het type ingreep kan het voorhoofd wat langer of korter zijn geworden. Het uiteindelijke resultaat kan je na ongeveer 6 maanden goed zien, omdat de huid dan tot rust is gekomen. Het resultaat bestaat vaak jaren, maar voorkomt niet dat de huid opnieuw kan gaan uitzakken. Soms is er dan een nieuwe ingreep nodig.

Wat kost een voorhoofdslift?

De kosten van een voorhoofdslift bedragen gemiddeld € 3630,91. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.