Baardtransplantatie: volle baard en snor

Veel mannen hebben van zichzelf geen volle, dichte baard. Sommige van deze mannen storen zich aan de open plekken of ongelijke haargroei in hun baard. Een baard- of snorhaartransplantatie kan dan uitkomst bieden. Het is een permanente oplossing wanneer je gezichtshaar volledig of gedeeltelijk ontbreekt.

Naast genetische factoren en natuurlijk gezichtshaarverlies, kunnen er ook andere oorzaken zijn waardoor het laten groeien van een volle baard of snor niet lukt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Een operatie in het gezicht;
  • Bestraling in het gezicht;
  • Littekens of brandwonden;
  • Een systemische ziekte.

Meestal wordt een baard- of snortransplantatie gedaan met de FUE-methode. Soms wordt er echter ook gekozen voor de FUT-methode. Deze beide vormen van haartransplantatie zijn geschikt voor elke man die zijn baard en/of snor er voller uit wil laten zien en die zijn mannelijke uitstraling volledig tot uiting wil laten komen.

Voorwaarde voor een baard- of snortransplantatie is dat er een geschikte donorplaats voor de haren kan worden gevonden. Meestal is dit op het achterhoofd of in de nek.

Bij Aziatische mannen is de FUE-methode zeer geschikt. Zij zijn van nature gevoeliger voor littekenvorming, maar met deze methode treedt nauwelijks littekenvorming op.

Het consult

Voorafgaand aan een behandeling zul je altijd op consult gaan bij de behandelende arts. Tijdens dit consult kun je je wensen bespreken en kan de arts je haargroei beoordelen.

Ook wordt er tijdens het consult met je besproken of er een geschikte plek is waar de donorharen kunnen worden weggehaald. Daarnaast bepaalt de arts hoeveel donorharen er kunnen worden weggehaald. Jij kan zelf aangeven waar je precies wilt dat de haren worden teruggeplaatst op het gezicht. Tijdens het consult, kun je te allen tijde vragen stellen aan de arts.

Baardtransplantatie - de ingreep

Er zijn enkele methodes die worden gebruikt om haar te transplanteren.

Meestal wordt de behandeling uitgevoerd volgens de FUE-methode (Follicular Unit Extraction). Bij deze methode worden er haarzakjes (grafts) stuk voor stuk uit een donorgebied gehaald. Dit donorgebied is meestal het achterhoofd. Daar zijn vaak voldoende haren aanwezig en deze haren lijken ook het meest op de haren in de baard en/of snor.

In enkele gevallen wordt ook een ander gedeelte van de baard of borsthaar gebruikt. Borsthaar wordt gebruikt wanneer je al een beetje of zelfs helemaal kaal bent. Het is erg belangrijk, dat het gebied met donorhaar van goede kwaliteit is.

plaatje FUE. volle
De FUE-methode is de meest gebruikte methode om een baardtransplantatie uit te voeren. Bij deze methode worden haartjes met een holle naald één voor één (of per 2-4 haartjes) getransplanteerd vanaf het donorgebied naar de baard of snor.

Een wat oudere methode is de FUT-methode (Folliculaire Unit Transplantatie). Deze methode wordt niet veel meer gebruikt, maar wordt soms gekozen als er slechts een klein donorgebied beschikbaar is. De procedure bestaat uit het wegnemen van een reep huid en haar uit het achterhoofd. Nadat de strook haar is weggehaald, wordt de huid weer aan elkaar gehecht. Deze ingreep is heftiger dan de FUE-methode en laat een duidelijk litteken achter, waardoor het hebben van kort haar soms niet wenselijk is.

Voor de behandeling begint, wordt het donorgebied geschoren, zodat de grafts niet beschadigen. Het donorgebied en het gebied waar de haren worden teruggeplaatst, wordt lokaal verdoofd. Hierna worden de haarzakjes met een holle naald, één voor één verwijderd.

Voor het terugplaatsen wordt een klein sneetje gemaakt in het gebied waar meer haar gewenst is. De haren worden hier met precisie en in de goede lengterichting teruggeplaatst.

De baard-/snortransplantatie vindt plaats in dagbehandeling en duurt tussen de 4-8 uur, afhankelijk van het aantal grafts dat wordt geplaatst. Het aantal grafts kan variëren tussen de 50 en 2000 per behandeling.

Herstel na de baardtransplantatie

Zowel de donorplaats, als het gebied waarin de haren worden getransplanteerd, hebben tijd nodig om te herstellen. De eerste 1-2 weken kunnen er wat kleine blauwe plekken zijn en kan er zwelling optreden. Deze zwelling kan je de eerste drie dagen tegengaan, door 10 minuten per uur te koelen met ijs.

Vermijd zonlicht de eerste maand na de transplantatie. Wanneer je toch in de zon gaat, gebruik dan een zonnebrandcrème met een hoge factor.

Er wordt aangeraden de eerste week na de transplantatie niet intensief te sporten. Ook dien je stoffige plaatsen zoveel mogelijk te vermijden. Voor een goed herstel wordt daarnaast aangeraden om niet te roken.

Met de FUE-methode blijven nagenoeg geen zichtbare littekens achter. Hoogstens wat witte stipjes. De FUT-methode is doorgaans heftiger en bij deze methode heb je langer de tijd nodig om te herstellen.

Risico’s en complicaties

Net als bij alle medische procedures is er altijd een kans op complicaties.

Wanneer er met de FUE-methode teveel grafts uit het donorgebied worden gehaald, kan het zijn dat er een kale plek ontstaat in dat gebied. Ondanks dat de FUE-methode erg veilig is, bestaat er een klein risico op infectie.

Bij de FUT-methode is er kans op een nabloeding, een infectie en is ook sprake van een litteken dat blijvend zichtbaar is.

Het resultaat

Na 10-14 dagen is er niet meer te zien dat de haren zijn geplaatst. Rond deze tijd gebeurt het vaak dat de geplaatste haren uitvallen, maar de haarzakjes blijven wel aanwezig.

Na 3-7 maanden beginnen de haren goed te groeien en wordt het resultaat zichtbaar. Het uiteindelijke resultaat is na 12 maanden het best te zien. De haren die getransplanteerd zijn, zullen onder ideale condities gedurende je hele leven haar blijven produceren.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een snor & baardtransplantatie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

  1. Nog geen ervaringen

    Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
    Schrijf de eerste ervaring voor een snor & baardtransplantatie en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring