Met het ouder worden krijgen veel mensen last van haaruitval en kale plekken op het hoofd. Vooral mannen hebben last van kaalheid, ook wel androgenetische alopecie genaamd. Maar ook door gebruik van bepaalde medicijnen of bij ziekte kun je last hebben van haaruitval. Voor sommige mensen kan een haartransplantatie dan een oplossing zijn.

Tot nu toe worden de meeste haartransplantaties uitgevoerd volgens de FUT- (Folliculaire Unit Transplantation) of FUE-methode (Folliculaire Unit Extraction). De haarstamcel transplantatie is een wat nieuwere methode, die door velen wordt gezien als een verbeterde versie van de FUE.

Bij een haarstamcel transplantatie worden door middel van een klein boortje gedeeltes van haarfollikels weggenomen van het donorgebied (behaarde huid). De kleine stukjes huid (grafts) worden daarna getransplanteerd naar het ontvangstgebied (kale huid). Deze methode is ontwikkeld en gepatenteerd door het Hair Science Institute.

Wanneer er te weinig haar is om te transplanteren, dan kan er ook voor een alternatieve behandeling gekozen worden, zoals de Micro Haar Pigmentatie behandeling. Bij deze behandeling worden met behulp van pigmenten microstoppels op de hoofdhuid geplaatst. Dit geeft de illusie van een kaal geschoren hoofd.

Het consult

Voordat je voor een haartransplantatie kiest, is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is van de haaruitval. Je behandelend arts zal de oorzaak onderzoeken en kijken of een haartransplantatie voor jou ook de beste behandelmethode is. Wanneer dit zo is, zal je arts voorlichting geven over de verschillende methodes van haartransplantatie.

Hij zal je ook enkele vragen stellen over:

  • Je algemene gezondheid
  • Je medicijngebruik
  • Je verwachtingen en wensen m.b.t. de haartransplantatie

Daarnaast zal hij naar je haren kijken; het groeipatroon, de dikte, kleur etc. Zo kan je arts een passend advies geven over welke haartransplantatie methode het meest geschikt voor jou is.

HaarStamcel-methode en FUT- & FUE-methode: de voor- en nadelen

Om een goede keuze te kunnen maken voor een bepaalde methode van haartransplantatie is het handig om alle voor- en nadelen naast elkaar te zetten.

FUT-methode FUE-methode HaarStamcel-methode
Werkwijze Transplantatie van een strip haar. Transplantatie van individuele haren. Transplantatie van gedeelte van individuele haren.
Donorgebied Donorgebied verliest zijn beharing door de ingreep. Donorgebied verliest gedeeltelijk zijn beharing door de ingreep. Donorgebied blijft behaard.
Behandeltijd 4-6 uur 6-8+ uur (1 tot 2 dagen) Hele dag of twee dagen
Pijn (tijdens en na de ingreep) Ja. Zowel tijdens als na de ingreep redelijk pijnlijk. Ja. Vooral na de ingreep een beetje pijnlijk. Ja. Minst pijnlijk van alle methodes.
Overlevingskans grafts Groot Kleiner dan bij FUT en afhankelijk van expertise behandelteam. Kleinst en zeer afhankelijk van expertise behandelteam.
Littekens Ja. Relatief groot streepvormig litteken in donorgebied. Ja. Kleine witte puntjes in donorgebied. Nee
Hersteltijd 2 weken 1-2 weken Ong. 1 week
Kosten Meestal de goedkoopste optie. Valt qua kosten meestal tussen de FUT-methode en HaarStamcel-methode in. Meestal de duurste optie.

Samen met je arts wordt besloten welke methode het meest geschikt is voor jou.

HaarStamcel transplantatie - de ingreep

De HaarStamcel transplantatie (HST), ook wel Partial Longitudinal Follicular Unit Transplantation (PL-FUT) genoemd, verschilt van de andere twee haartransplantatie methodes, omdat het meer een vermeerderingsproces is dan een transplantatie.

Bij een HaarStamcel transplantatie wordt niet de hele haarfollikel, maar slechts een deel ervan verplaatst naar een onbehaard gebied. Uit de gedeeltelijke haarfollikels die achterblijven op het donorgebied kunnen weer nieuwe haren groeien. Er is dus geen huid waar haar verloren gaat. Dit is bij de andere transplantatie methodes wel het geval. Een HaarStamcel transplantatie is daarom ook een geschikte methode voor mensen met brandwonden, die hun bestaande haar en huid het liefst zo veel mogelijk willen sparen.

Voordat de HaarStamcel transplantatie plaats vindt, wordt de huid van het donorgebied geschoren. De huid wordt verdoofd met een speciaal ontwikkeld impregnatieapparaat. Uit dit apparaat komt lokaal een verdovingsvloeistof, die binnen 10 minuten is ingewerkt. Daarna worden er in het donorgebied hele kleine stukjes weefsel met een gedeelte van de haarfollikel, de grafts, weggenomen met behulp van een boortje met een diameter van 0,5 mm.

Het ontvangstgebied wordt op dezelfde manier verdoofd als het donorgebied. Vervolgens worden er opnieuw kleine gaatjes geboord, maar nu in het ontvangstgebied. In de gaatjes worden de grafts geplaatst. De grafts bevatten maar 1 haar, wat betekent dat haar voor haar moet worden getransplanteerd. Een haarstamceltransplantatie duurt daarom vaak langer dan de andere methodes.

illustratie transplantatie
De HaarStamcel transplantatie in schematische weergave. Van links naar rechts: (1) het haarzakje. (2) Extractie van het transplantaat met een boortje (3) Het weghalen van het transplantaat. (4) Een deel van het haarzakje blijft achter. (5) In het donorgebied groeien weer nieuwe haren. (Bron: Haarstichting)

Herstel na de HaarStamcel transplantatie

Direct na de haarstamceltransplantatie zal de huid wat rood en gevoelig zijn. Zwelling en pijn zullen een minder belangrijke rol spelen dan bij de FUE- en FUT-methode. Je kan na de behandeling direct naar huis. Het is wel verstandig de eerste paar dagen de hoofdhuid met rust te laten (geen haren wassen, geen mutsen dragen etc.).

Het herstel van het donorgebied verloopt erg snel. Na 2 dagen zal de huid hersteld zijn en is het een kwestie van afwachten totdat de haren allemaal zijn terug gegroeid. Binnen 5-7 dagen is ook het ontvangstgebied geheel hersteld van de ingreep.

Risico’s en complicaties van haartransplantatie

Aan elke ingreep zijn risico’s en complicaties verbonden. Aangezien er bij een HaarStamcel transplantatie geen wondjes worden gemaakt, zal de kans op een complicatie een stuk kleiner zijn dan bij andere methodes. De complicaties waar je rekening mee moet houden zijn:

  • Infectie
  • Gevoelloosheid van de huid
  • Allergische reactie op het verdovingsmiddel
  • Ongelijke verdeling van de haargroei

Resultaat

Het zal zo’n 9 maanden duren voordat de nieuwe haren in het ontvangstgebied zijn volgroeid. Volgens het Hair Science Institute kan je in het donorgebied een haar teruggroei van zo’n 85% verwachten. Wanneer je nog niet helemaal tevreden bent met het resultaat, is het mogelijk de behandeling te herhalen. Doordat er geen wondjes zijn gemaakt, kan hetzelfde donorgebied nog een keer worden gebruikt.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 0 ZKN-gecertificeerde klinieken die een haarstamcel transplantatie aanbieden. De kosten van een haarstamcel transplantatie bedragen gemiddeld € 0,00.