Haartransplantatie, de FUT en FUE methode

Elk mens verliest dagelijks haren. Deze haren groeien normaal gesproken weer aan, zodat daar niets van te merken is. Niet altijd groeien evenveel haren aan als dat er verloren gaan. Dit kan veroorzaakt worden door het ouder worden, of door bepaalde aandoeningen of medicijnen. Veel mensen vinden dit haarverlies erg vervelend. Voor hen is een haartransplantatie het overwegen waard.

Bij een haartransplantatie worden er van een goed behaard deel van je hoofd haren overgebracht (getransplanteerd) naar het minder behaarde deel van je hoofd. Dit kan door middel van FUT (Folliculaire Unit Transplatation) of FUE (Folliculaire Unit Extraction).

Een alternatief voor een haartransplantatie, bijvoorbeeld wanneer er te weinig haar is om te transplanteren, is een Micro Haar Pigmentatie behandeling. Bij deze behandeling worden met behulp van pigmenten microstoppels op de hoofdhuid geplaatst. Dit geeft de illusie van een kaal geschoren hoofd.

Het consult

Voorafgaand aan de behandeling volgt een intakegesprek met de arts. De arts zal onderzoeken wat de eventuele oorzaak is van het haarverlies. Een haartransplantatie is niet voor elke vorm van haarverlies een geschikte behandeling. Soms kan medicatie uitkomst bieden.

Eén van de oorzaken van haaruitval is androgenetische alopecie. Deze haaruitval is de meest voorkomende vorm van haarverlies en wordt wel klassieke mannelijke kaalheid genoemd. Ondanks deze naam komt androgenetische alopecie niet alleen bij mannen voor, ook vrouwen kunnen er last van hebben. Er zijn enkele geneesmiddelen die de haargroei kunnen stimuleren in geval van androgenetische alopecie. Dit zijn minoxidil en finasteride. Soms worden deze eerst geprobeerd, voordat overgegaan wordt tot haartransplantatie.

Houd er rekening mee dat de arts je tijdens het consult vragen gaat stellen over het vóórkomen van kaalheid in je familie. Ook zal de arts naar je medicatiegebruik vragen. Verder zal de arts je haren bekijken wat betreft de groeirichting, het volume en de haargrens.

Mocht de arts tijdens het gesprek geen behandelbare oorzaak vinden voor de haaruitval, dan zal hij of zij je informeren over de verschillende technieken van haartransplantatie. Tevens zal de arts je adviseren welke techniek voor jou het meest geschikt is.

Haartransplantatie - de ingreep

Er zijn verschillende technieken mogelijk voor haartransplantatie. De bekendste technieken zijn de volgende:

 • FUT (Folliculaire Unit Transplantatie)
 • FUE (Folliculaire Unit Extractie)
 • Haar Stamceltransplantatie

Haartransplantatie d.m.v. FUT

De FUT behandeling wordt verricht onder lokale verdoving en duurt ongeveer 4-6 uur. Na verdoving van de hoofdhuid, wordt er een reepje huid op het behaarde deel van het achterhoofd weggesneden. Dit gebied wordt ook wel ‘het donorgebied’ genoemd. Aan dit reepje huid zitten haren die vervolgens op een onbehaard deel van je hoofd getransplanteerd kunnen worden. Het gebied waar de haren heen worden verplaatst, wordt ook wel ‘het transplantatiegebied’ genoemd.

Het weggesneden reepje huid (met haren) wordt vervolgens door een assistent onder de microscoop gelegd. De assistent snijdt het stukje huid in kleinere stukjes (grafts). Dit wordt zo gedaan dat elk stukje één tot vier haren bevat.

De arts maakt vervolgens in het transplantatiegebied kleine gaatjes waarin de haren getransplanteerd kunnen worden. Binnen enkele dagen groeien de haren vast.

De wond die door het wegsnijden van de behaarde huid op het achterhoofd is gemaakt, wordt zorgvuldig gehecht. Dit zal een litteken achter laten.

Haartransplantatie d.m.v. FUE

De FUE behandeling wordt net als de FUT behandeling verricht onder lokale verdoving. Een FUE-behandeling kan vele uren duren. De behandeling wordt soms verspreid over meerdere dagen. Bij de FUE techniek wordt er in tegenstelling tot bij de FUT techniek geen reepje huid weggenomen van het donorgebied. Met een holle naald worden er meteen vanaf het donorgebied kleine stukjes huid afgenomen die 1-4 haren bevat. Zo krijg je geen groot litteken, maar alleen kleine puntjes met littekenweefsel. De stukjes worden dus 1 voor 1 afgenomen en deze behandeling zal daarom meer tijd in beslag nemen dan de FUT behandeling.

Als er voldoende stukjes huid zijn afgenomen maakt de arts kleine gaatjes in het transplantatiegebied. Vervolgens worden de haartjes 1 voor 1 getransplanteerd. De behandeling kan verspreid worden over meerdere dagen. Dit is afhankelijk van hoeveel haren getransplanteerd moeten worden.

Foto FUE
FUE haartransplantatie. Bij deze ingreep worden haartjes met een holle naald één voor één (of per 2-4 haartjes) getransplanteerd vanaf het donorgebied naar het hoofd. In dit geval is de nek het donorgebied.

HaarStamcel transplantatie

Bij een haarstamcel transplantatie worden met een klein boortje gedeeltes van haarfollikels weggenomen van het donorgebied (behaarde huid). Deze kleine stukjes huid (grafts) worden daarna getransplanteerd naar het ontvangstgebied (kale huid). Het donorgebied blijft volledig behaard. De haarstamcel transplantatie wordt daarom ook wel gezien als een haarvermeerdingsingreep.

Lees meer over de haarstamcel transplantatie.

FUT-methode FUE-methode HaarStamcel-methode
Werkwijze Transplantatie van een strip haar. Transplantatie van individuele haren. Transplantatie van gedeelte van individuele haren.
Donorgebied Donorgebied verliest zijn beharing door de ingreep. Donorgebied verliest gedeeltelijk zijn beharing door de ingreep. Donorgebied blijft behaard.
Behandeltijd 4-6 uur 6-8+ uur (1 tot 2 dagen) Hele dag of twee dagen
Pijn (tijdens en na de ingreep) Ja. Zowel tijdens als na de ingreep redelijk pijnlijk. Ja. Vooral na de ingreep een beetje pijnlijk. Ja. Minst pijnlijk van alle methodes.
Overlevingskans grafts Groot Kleiner dan bij FUT en afhankelijk van expertise behandelteam. Kleinst en zeer afhankelijk van expertise behandelteam.
Littekens Ja. Relatief groot streepvormig litteken in donorgebied. Ja. Kleine witte puntjes in donorgebied. Nee
Hersteltijd 2 weken 1-2 weken Ong. 1 week
Kosten Meestal de goedkoopste optie. Valt qua kosten meestal tussen de FUT-methode en HaarStamcel-methode in. Meestal de duurste optie.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de haartransplantatie

Een haartransplantatie is een langdurige ingreep. Je hebt na een haartransplantatie daarentegen geen langdurig herstel nodig. Vaak kun je een half uur na de ingreep de kliniek verlaten. Meteen na de behandeling zal het behandelde gedeelte wat gaan zwellen. Dit kan pijn geven. Daar kun je paracetamol voor gebruiken.

Het is raadzaam de volgende adviezen op te volgen om het herstel te bevorderen:

 • Krab eventuele korstjes die kunnen ontstaan niet weg.
 • Was je haar gedurende de eerste week niet. En gebruik geen haarproducten zoals gel en wax.
 • Houd je hoofd gedurende 10 dagen zo min mogelijk bedekt.
 • Vermijd zware lichamelijke inspanning.
 • Stop of beperk het roken zoveel mogelijk.
 • Sport de eerste week na de behandeling niet.

Risico’s en complicaties van haartransplantatie

Aan elke behandeling zijn risico’s en complicaties verbonden. Zo ook aan een haartransplantatie. Een haartransplantatie is een relatief kleine ingreep dus de risico’s zullen gering zijn. Houd rekening met het volgende:

 • Nabloeding
 • Infectie
 • Langzaam genezende wonden
 • Lelijke littekens
 • Blijvende gevoelloosheid van de hoofdhuid
 • Allergische reactie op verdoving

Het resultaat

Het is belangrijk de adviezen van de arts zo goed mogelijk op te volgen zodat een zo goed mogelijk resultaat behaald kan worden. Na 15-30 dagen zullen de getransplanteerde haren uitvallen; dit is normaal! En na 2,5 tot 3 maanden beginnen nieuwe haren op die plaats te groeien. Het eindresultaat is pas goed zichtbaar na 8 tot 9 maanden.

Ben je niet tevreden over het resultaat, dan kan er opnieuw één of meerdere behandelingen overwogen worden. Het getransplanteerde haar gaat net zo lang mee als het haar uit het donorgebied. Dit is dus levenslang. Het kan wel zo zijn dat het haar bij het ouder worden dunner wordt; dit is een natuurlijk proces.

Prijzen

Behandeling Prijs
Haartransplantatie FUE Klein (<1000 grafts) € 1975,00
Haartransplantatie FUE Middel (~1500 grafts) € 4725,00
Haartransplantatie FUE Uitgebreid (~2000 grafts) € 5575,00
Haartransplantatie FUE Zeer Uitgebreid (>2500 grafts) € 6300,00

Totaal 1 ZKN-gecertificeerde kliniek geïndexeerd.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een haartransplantatie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Goede ervaring

  Door PB op

  Op internet had ik gezocht welke haartransplantatieklinieken de FUE haartransplantatie uitvoeren. Mijn kalende kruin wilde ik graag behandelen.

  1700 grafts waren er nodig waren om de kruin op te vullen. Voor mij was de FUE-haartransplantatie het meest geschikt. Ook omdat ik daar geen littekens aanover zou houden. Tijdens de haartransplantatie zijn uiteindelijk ruim 1800 grafts getransplanteerd. Voor de ruim 100 grafts extra hoefde ik niets te betalen.

  Nu na een een jaar ben ik ben erg te spreken over het resultaat. Omdat ik vrij dik haar heb van mezelf, heb ik bijna weer dezelfde dichtheid van mijn kruin als toen ik 20 was!

  Behandeld in Barendrecht | Kosten: €5500

Totaal: 1 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een haartransplantatie. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen haar? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Video's

Hieronder vind je video's over een haartransplantatie. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Haartransplantatie thumbnail

In dit filmpje staat de FUT haartransplantatie techniek centraal. Hierin wordt vanaf het voortraject tot en met de operatie een man gevolgd.

video Haartransplantatie thumbnail

Dit informatieve filmpje laat zien welke haartransplantatie methoden er zijn en geeft een kort overzicht van de inhoud van de FUE en FUT methode.

video Haartransplantatie thumbnail

In deze korte animatiefilm wordt uitgelegd hoe een haartransplantatie met de FUE techniek in zijn werk gaat.

Veelgestelde vragen

 • Je kunt voor een haartransplantatie kiezen als je veel last hebt van haarverlies en hierdoor kale plekken hebt. De arts zal kijken wat de oorzaak is van het haarverlies en bepalen of een haartransplantatie een geschikte oplossing is voor de oorzaak. Soms kan medicatie een oplossing zijn en mannen kiezen ook steeds vaker voor een zogenaamde stoppeltattoo, oftewel een Micro Haar Pigmentatie-behandeling.

 • Er zijn drie verschillende methodes voor een haartransplantatie. Alle drie worden ze onder lokale verdoving uitgevoerd. Je mag dus gewoon eten op de dag van de transplantatie, want je gaat niet onder narcose. Als je een reguliere FUE-transplantatie ondergaat, moet je een dag van tevoren het donorgebied millimeteren met een tondeuse. Om de transplantatie makkelijker te laten verlopen, wordt aangeraden om ook de rest van je hoofd te millimeteren. Als je een haarstamceltransplantatie ondergaat, wordt aangeraden om je haar zo lang mogelijk te hebben op de dag van de transplantatie.

 • Voor de transplantatie word je lokaal verdoofd. De pijn tijdens en na de operatie verschilt per methode die gebruikt wordt. De FUT transplantatie doet tijdens en na de ingreep redelijk pijn. De FUE-transplantatie is vooral na de ingreep een beetje pijnlijk en de haarstamceltransplantatie wordt over het algemeen als het minst pijnlijk ervaren.

 • Om het beste resultaat te bereiken is het belangrijk om goed de adviezen op te volgen. Na 15 tot 30 dagen zullen de getransplanteerde haren eerst uitvallen. Na 2,5 tot 3 maanden zullen de eerste nieuwe haren terug gaan groeien op de plek waar de transplantatie heeft plaatsgevonden. Het definitieve eindresultaat is pas zichtbaar na 8 tot 9 maanden.

 • De eerste 5 dagen is duidelijk te zien dat je een haartransplantatie ondergaan hebt. Er zijn kleine rode puntjes zichtbaar op je hoofd. Dit neemt na 5 dagen af. Over het algemeen valt te zeggen dat na 14 dagen niet meer voor de buitenwereld te zien is dat je een haartransplantatie hebt ondergaan.

 • De haren die getransplanteerd zijn, hebben dezelfde levensduur als de haren in het donorgebied. Dat is dus levenslang. De haren kunnen in verloop van de tijd wel dunner worden en ook kan het natuurlijke haarverlies verder gaan. Hierdoor is het soms nodig om een vervolgbehandeling te ondergaan na een aantal jaren.

 • Er zijn verschillende nadelen. Ten eerste is een haartransplantatie een vrij lang durende ingreep. Daarnaast kan het resultaat tegenvallen. Zo kan het zijn dat met de transplantatie het haar niet even dik terugkomt als dat je vroeger had. Daarnaast kunnen er complicaties optreden. Complicaties die op kunnen treden zijn onder andere een nabloeding, gevoelsvermindering van de hoofdhuid, een infectie, lelijke littekens en een allergische reactie op de verdoving.

 • Een haartransplantatie is een langdurende ingreep. De tijdsduur is afhankelijk van de gekozen transplantatiemethode. De FUT-transplantatie duurt 4 tot 6 uur. De FUE-transplantatie duurt vaak tenminste 6 tot 8 uur, maar kan ook verspreid worden over één tot twee dagen. De haarstamceltransplantatie duurt een hele dag of twee dagen. De tijdsduur hangt vooral af van de hoeveelheid haren die getransplanteerd moeten worden.

 • De littekens die je overhoudt aan de transplantatie verschillen per methode. Bij een FUT-transplantatie blijft er een redelijk groot litteken over. Bij een FUE-transplantatie blijven er kleine witte puntjes achter in het donorgebied. Bij een haar stamcel transplantatie zullen er (vrijwel) geen littekens achterblijven.

Vind een kliniek

Meer dan 1 locaties die deze behandeling aanbieden