Elk mens verliest dagelijks haren. Deze haren groeien normaal gesproken weer aan, zodat daar niets van te merken is. Niet altijd groeien evenveel haren aan als dat er verloren gaan. Dit kan veroorzaakt worden door gewoonweg het ouder worden, of door bepaalde aandoeningen of medicijnen. Veel mensen vinden dit haarverlies erg vervelend. Voor hen is een haartransplantatie het overwegen waard.

Bij een haartransplantatie wordt er van een goed behaard deel van je hoofd haren overgebracht (getransplanteerd) naar het minder behaarde deel van je hoofd. Dit kan door middel van FUT (Folliculaire Unit Transplatation) of FUE (Folliculaire Unit Extraction).

Een alternatief voor een haartransplantatie, bijvoorbeeld wanneer er te weinig haar is om te transplanteren, is een Micro Haar Pigmentatie behandeling. Bij deze behandeling worden met behulp van pigmenten microstoppels op de hoofdhuid geplaatst. Dit geeft de illusie van een kaal geschoren hoofd.

Het consult

Voorafgaand aan de behandeling volgt een intakegesprek met de arts. De arts zal onderzoeken wat de eventuele oorzaak is van het haarverlies. Een haartransplantatie is niet voor elke oorzaak geschikt. Soms kan medicatie uitkomst bieden.

Eén van de oorzaken van haaruitval is bijvoorbeeld androgenetische alopecie. Deze haaruitval is de meest voorkomende vorm van haarverlies en wordt wel klassieke mannelijke kaalheid genoemd. Ondanks deze naam komt androgenetische alopecie niet alleen bij mannen voor, ook vrouwen kunnen er last van hebben. Er zijn enkele geneesmiddelen die de haargroei kunnen stimuleren in geval van androgenetische alopecie. Dit zijn minoxidil en finasteride. Soms worden deze eerst geprobeerd, voordat overgegaan wordt tot haartransplantatie.

Houd er rekening mee dat de arts je tijdens het consult vragen gaat stellen over het vóórkomen van kaalheid in je familie. Ook zal de arts naar je medicatiegebruik vragen. Verder zal de arts je haren bekijken wat betreft de groeirichting, het volume en de haargrens.

Mocht de arts tijdens het gesprek geen behandelbare oorzaak vinden voor de haaruitval, dan zal hij je informeren over de verschillende technieken van haartransplantatie. Tevens zal de arts je adviseren welke techniek voor jou het meest geschikt is.

Haartransplantatie - de ingreep

Er zijn verschillende technieken mogelijk voor haartransplantatie. De bekendste technieken zijn de volgende:

 • FUT (Folliculaire Unit Transplantatie)
 • FUE (Folliculaire Unit Extractie)
 • Haar Stamceltransplantatie

Haartransplantatie d.m.v. FUT

De FUT behandeling wordt verricht onder lokale verdoving en duurt ongeveer 4-6 uur. Na verdoving van de hoofdhuid, wordt er een reepje huid op het behaarde deel van het achterhoofd weggesneden. Dit gebied wordt ook wel ‘het donorgebied’ genoemd. Aan dit reepje huid zitten haren die vervolgens op een onbehaard deel van je hoofd getransplanteerd kunnen worden. Dit gebied wordt ook wel ‘het transplantatiegebied’ genoemd.

Het weggesneden reepje huid (met haren) wordt vervolgens door een assistent onder de microscoop gelegd. De assistent snijdt het stukje huid in kleinere stukjes (grafts). Dit wordt zo gedaan dat elk stukje één tot vier haren bevat.

De arts maakt vervolgens in het transplantatiegebied kleine gaatjes waarin de haren getransplanteerd kunnen worden. Binnen enkele dagen groeien de haren vast.

De wond die door het wegsnijden van de behaarde huid op het achterhoofd is gemaakt, wordt zorgvuldig gehecht. Dit zal een litteken achter laten.

Haartransplantatie d.m.v. FUE

De FUE behandeling wordt tevens verricht onder lokale verdoving. Deze behandeling duurt ongeveer 8 uur. Wat anders is aan deze behandeling is dat er geen reepje huid wordt weggenomen op het donorgebied. Met een holle naald wordt meteen vanaf het donorgebied een stukje huid afgenomen die 1-4 haren bevat. Zo krijg je geen groot litteken, maar alleen kleine puntjes littekenweefsel. De stukjes worden dus 1 voor 1 afgenomen en deze behandeling zal daarom meer tijd in beslag nemen dan de FUT behandeling.

Als er voldoende stukjes huid zijn afgenomen maakt de arts kleine gaatjes in het transplantatiegebied. Vervolgens worden de haartjes 1 voor 1 getransplanteerd. De behandeling kan verspreid worden over meerdere dagen. Dit is afhankelijk van hoeveel haren getransplanteerd moeten worden.

Afbeelding Haartransplantatie
FUE haartransplantatie. Bij deze ingreep worden haartjes met een holle naald één voor één (of per 2-4 haartjes) getransplanteerd vanaf het donorgebied naar het hoofd. In dit geval is de nek het donorgebied.

HaarStamcel transplantatie

Bij een haarstamcel transplantatie wordt met een klein boortje gedeeltes van haarfollikels weggenomen van het donorgebied (behaarde huid). Deze kleine stukjes huid (grafts) worden daarna getransplanteerd naar het ontvangstgebied (kale huid). Het donorgebied blijft volledig behaard. De haarstamcel transplantatie wordt daarom ook wel gezien als een haarvermeerdingsingreep.

Lees meer over de haarstamcel transplantatie.

FUT-methode FUE-methode HaarStamcel-methode
Werkwijze Transplantatie van een strip haar. Transplantatie van individuele haren. Transplantatie van gedeelte van individuele haren.
Donorgebied Donorgebied verliest zijn beharing door de ingreep. Donorgebied verliest gedeeltelijk zijn beharing door de ingreep. Donorgebied blijft behaard.
Behandeltijd 4-6 uur 6-8+ uur (1 tot 2 dagen) Hele dag of twee dagen
Pijn (tijdens en na de ingreep) Ja. Zowel tijdens als na de ingreep redelijk pijnlijk. Ja. Vooral na de ingreep een beetje pijnlijk. Ja. Minst pijnlijk van alle methodes.
Overlevingskans grafts Groot Kleiner dan bij FUT en afhankelijk van expertise behandelteam. Kleinst en zeer afhankelijk van expertise behandelteam.
Littekens Ja. Relatief groot streepvormig litteken in donorgebied. Ja. Kleine witte puntjes in donorgebied. Nee
Hersteltijd 2 weken 1-2 weken Ong. 1 week
Kosten Meestal de goedkoopste optie. Valt qua kosten meestal tussen de FUT-methode en HaarStamcel-methode in. Meestal de duurste optie.
Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de haartransplantatie

Een haartransplantatie is een langdurige ingreep. Je hebt na een haartransplantatie daarentegen geen langdurig herstel nodig. Vaak kun je een half uur na de ingreep de kliniek verlaten. Meteen na de behandeling zal het behandelde gedeelte wat gaan zwellen. Dit kan pijn geven. Daar kun je paracetamol voor gebruiken.

Het is raadzaam de volgende adviezen op te volgen om het herstel te bevorderen:

 • Krab eventuele korstjes die kunnen ontstaan niet weg.
 • Was je haar gedurende de eerste week niet. En gebruik geen haarproducten zoals gel en wax.
 • Houd je hoofd gedurende 10 dagen zo min mogelijk bedekt.
 • Vermijd zware lichamelijke inspanning.
 • Stop of beperk het roken tot max. 5 sigaretten/dag.
 • Sport de eerste week na de behandeling niet.

Risico’s en complicaties van haartransplantatie

Aan elke behandeling zijn risico’s en complicaties verbonden. Zo ook aan een haartransplantatie. Een haartransplantatie is een relatief kleine ingreep dus de risico’s zullen gering zijn. Houd rekening met het volgende:

 • Nabloeding
 • Infectie
 • Langzaam genezende wonden
 • Lelijke littekens
 • Blijvende gevoelloosheid van de hoofdhuid
 • Allergische reactie op verdoving

Het resultaat

Het is belangrijk de adviezen van de arts zo goed mogelijk op te volgen zodat een zo goed mogelijk resultaat behaald kan worden. Na 15-30 dagen zullen de getransplanteerde haren uitvallen; dit is normaal! En na 2,5 tot 3 maanden beginnen nieuwe haren op die plaats te groeien. Het eindresultaat is pas goed zichtbaar na 8 tot 9 maanden.

Ben je niet tevreden over het resultaat, dan kan er opnieuw één of meerdere behandelingen overwogen worden. Het getransplanteerde haar gaat net zo lang mee als het haar uit het donorgebied. Dit is dus levenslang. Het kan wel zo zijn dat het haar bij het ouder worden dunner wordt; dit is een natuurlijk proces.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 3 ZKN-gecertificeerde klinieken die een haartransplantatie aanbieden. De kosten van een haartransplantatie bedragen gemiddeld € 5149,52.