Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een haartransplantatie.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een haartransplantatie roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een haartransplantatie? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt er voor een haartransplantatie in aanmerking?

Je kunt voor een haartransplantatie kiezen als je veel last hebt van haarverlies en hierdoor kale plekken hebt. De arts zal kijken wat de oorzaak is van het haarverlies en bepalen of een haartransplantatie een geschikte oplossing is voor de oorzaak. Soms kan medicatie een oplossing zijn en mannen kiezen ook steeds vaker voor een zogenaamde stoppeltattoo, oftewel een Micro Haar Pigmentatie-behandeling.

Hoe bereid ik me voor op de ingreep?

Er zijn drie verschillende methodes voor een haartransplantatie. Alle drie worden ze onder lokale verdoving uitgevoerd. Je mag dus gewoon eten op de dag van de transplantatie, want je gaat niet onder narcose. Als je een reguliere FUE-transplantatie ondergaat, moet je een dag van tevoren het donorgebied millimeteren met een tondeuse. Om de transplantatie makkelijker te laten verlopen, wordt aangeraden om ook de rest van je hoofd te millimeteren. Als je een haar stamcel transplantatie hebt, wordt aangeraden om je haar zo lang mogelijk te hebben op de dag van de transplantatie.

Is een haartransplantatie pijnlijk en word ik verdoofd?

Voor de transplantatie wordt je lokaal verdoofd. De pijn tijdens en na de operatie verschilt per methode die gebruikt wordt. De FUT transplantatie doet tijdens en na de ingreep redelijk pijn. De FUE-transplantatie is vooral na de ingreep een beetje pijnlijk en de haar stamcel transplantatie geeft de minste pijn.

Wanneer zijn de resultaten zichtbaar?

Om het beste resultaat te bereiken is het belangrijk om goed de adviezen op te volgen. Na 15 tot 30 dagen zullen de getransplanteerde haren eerst uitvallen. Na 2,5 tot 3 maanden zullen de eerste nieuwe haren terug gaan groeien op de plek waar de transplantatie heeft plaatsgevonden. Het definitieve eindresultaat is pas zichtbaar na 8 tot 9 maanden.

Vanaf wanneer kan ik mijzelf weer vertonen?

De eerste 5 dagen is duidelijk te zien dat je een haartransplantatie ondergaan hebt. Er zijn kleine rode puntjes zichtbaar op je hoofd. Dit neemt na 5 dagen af. Over het algemeen valt te zeggen dat na 14 dagen niet meer voor de buitenwereld te zien is dat je een haartransplantatie hebt ondergaan.

Hoe lang blijft het effect van de haartransplantatie zichtbaar?

De haren die getransplanteerd zijn, hebben dezelfde levensduur als de haren in het donorgebied. Dat is dus levenslang. De haren kunnen in verloop van de tijd wel dunner worden en ook kan het natuurlijke haarverlies verder gaan. Hierdoor is het soms nodig om een vervolgbehandeling te ondergaan na een aantal jaren.

Wat zijn de nadelen van een haartransplantatie?

Een haartransplantatie is een vrij lang durende ingreep. Het kan zijn dat met de transplantatie niet even dik haar terug komt als dat je vroeger had. Complicaties die op kunnen treden zijn onder andere een nabloeding, gevoelsvermindering van de hoofdhuid, infectie, lelijke littekens en een allergische reactie op de verdoving.

Hoe lang duurt een haartransplantatie?

Een haartransplantatie is een langdurende ingreep. De tijdsduur is afhankelijk van de gekozen transplantatiemethode. De FUT-transplantatie duurt 4 tot 6 uur. De FUE-transplantatie duurt 6 tot 8 uur, maar kan ook verspreid worden over één tot twee dagen. De haar stamcel transplantatie duurt een hele dag of twee dagen. De tijdsduur hangt vooral af van de hoeveelheid haren die getransplanteerd moeten worden.

Houd ik er grote littekens over aan een haartransplantatie?

De littekens die je overhoudt aan de transplantatie verschilt per methode. Bij een FUT-transplantatie blijft er een redelijk groot litteken over. Bij een FUE-transplantatie blijven er kleine witte puntjes achter in het donorgebied. Bij een haar stamcel transplantatie zullen er (vrijwel) geen littekens achterblijven.

Wat kost een haartransplantatie?

De kosten van een haartransplantatie bedragen gemiddeld € 5149,52. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.