Micro Haar Pigmentatie: stoppeltattoo tegen kaalheid

Veel mensen voelen zich niet prettig bij een steeds dunner wordende haardos of zelfs volledige kaalheid. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om haarverlies tegen te gaan of te camoufleren. Eén van de mogelijkheden is de Micro Haar Pigmentatie behandeling. Micro Haar Pigmentatie (MHP) is een behandeling waarmee kaalheid door middel van het aanbrengen van een stoppeltattoo kan worden gecamoufleerd. Een MHP-behandeling geeft de illusie van een kaal geschoren hoofd, ook wel de shaven look genoemd.

Micro Hair Pigmentation (MHP) is een non-invasieve behandeling waarbij medische tatoeages worden aangebracht op de hoofdhuid. De medische tatoeages repliceren het uiterlijk van een echte haarfollikel.

Micro Haar Pigmentatie is een alternatief voor een haartransplantatie of een haarStamcel transplantatie. Bij een haartransplantatie worden haarfollikels getransplanteerd van een goed behaard gedeelte van de hoofdhuid naar een minder behaard gedeelte. Een haartransplantatie zorgt er dus voor dat haargroei terugkeert op plekken waar met het verstrijken van de tijd kaalheid is opgetreden. Met een Micro Haar Pigmentatie behandeling wordt daarentegen enkel de kaalheid gecamoufleerd door middel van het aanbrengen van pigmenten.

Een MHP-behandeling is geschikt voor mensen die volledig kaal zijn, of die niet meer genoeg haar hebben voor een haartransplantatie.

Een MHP-behandeling kan onder andere worden toegepast om:

 • Kale plekken te camoufleren
 • De illusie te wekken van een kaal geschoren hoofd bij volledige kaalheid
 • Inhammen weg te werken
 • Littekens op het hoofd te camoufleren
 • De illussie van een hogere haardichtheid te wekken
 • De haarlijn te verjongen

Micro Haar Pigmentatie wordt zowel als een op zichzelf staande behandeling uitgevoerd, als in combinatie met een haartransplantatie.

Het consult

Voorafgaand aan de behandeling ga je altijd eerst op consult. Tijdens het consult krijg je uitleg over de behandeling. Ook zal er gekeken worden of een Micro Haar Pigmentatie behandeling een geschikte ingreep voor je is.

Mocht daar aanleiding voor zijn, dan zal er onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van het ongewenste haarverlies. Haarverlies kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, die in een heel enkel geval behandelbaar kunnen zijn.

Tijdens het consult zal daarnaast vrijwel altijd je medicatiegebruik worden besproken. Het kan daarom verstandig zijn om doosjes van eventueel gebruikte medicatie mee te nemen naar het consult. Ook wordt je medische geschiedenis besproken.

Tenslotte zal ook je hoofd en je haar bekeken worden. Zo zal worden bepaald hoe de groeirichting van de haren is, wat het volume van de (overgebleven) haren is en waar de haargrens zich bevindt. Ook zal de arts kijken hoe je hoofdhuid eruit ziet en wat de kleur van je haar is. Al deze factoren samen bepalen welke naalden en wat voor soort inkt zal worden gebruikt.

In principe kan een MHP-behandeling worden toegepast bij alle haarkleuren. Wel moeten de haren donkerder van kleur zijn dan de huidskleur.

Micro Haar Pigmentatie - de ingreep

Een Micro Haar Pigmentatie behandeling.

Met een speciaal apparaat waaraan een naald vast zit, zal de behandelaar medische inkt aanbrengen (tatoeëren) op de gemarkeerde hoofdhuid. De tatoeage representeert een haarfollikel. De duur van de behandeling hangt af van het oppervlakte van de hoofdhuid dat moet worden gepigmenteerd. Als het hele hoofd moet worden gepigmenteerd dan kan dit tot wel 10 uur uur duren. Meestal wordt hiervoor twee dagen achter elkaar een behandeling uitgevoerd. Een aantal weken later wordt er dan vaak een laag over het behandelde gebied geplaatst.

Meestal is er geen folluw-up behandeling meer nodig zodra het gewenste resultaat bereikt is. Wel wordt er vaak na een jaar nog een keer gekeken naar de hoofdhuid. Waar nodig zullen dan extra tatoeages worden geplaatst.

De MHP behandeling kan zowel worden uitgevoerd onder lokale verdoving als zonder verdoving. Wanneer de behandeling zonder verdoving wordt uitgevoerd, dan kun je enig ongemak ervaren tijdens de behandeling.

Herstel na de behandeling

Hoewel de ingreep lang duurt, is het herstel relatief kort. Vaak verlaat je de kliniek een half uur na de ingreep.

Tijdens het aanbrengen van de medische inkt, zal er minuscule schade ontstaan aan de hoofdhuid. Je eigen lichaam zal als reactie hierop meteen de schade gaan herstellen. Hierdoor kan de hoofdhuid er rood uit gaan zien, daarnaast kan het zijn dat de hoofdhuid gaat irriteren. Vaak is dit de dag na de behandeling al een stuk minder, en de daarop volgende dagen verdwijnt dit meestal helemaal.

De eerste week na de behandeling wordt meestal aangeraden om de hoofdhuid meermaals per dag in te smeren met een vettige crème. Daarnaast wordt geadviseerd om in de eerste dagen na de behandeling de hoofdhuid niet bloot te stellen aan zonlicht of de zonnenbank. Ook kun je in de eerste week beter niet naar het zwembad of de sauna gaan en wordt sporten waarbij je veel zweet afgeraden. De eerste 48 uur mag de hoofdhuid daarnaast meestal niet gewassen worden.

Om je hoofdhuid tegen de zon te beschermen, kun je een muts, pet of ander hoofddeksel dragen.

Een MHP-behandeling kan gepaard gaan met schilfertjes. Het is niet de bedoeling om te gaan krabben, dit kan ervoor zorgen dat je een stukje gepigmenteerde hoofdhuid eraf krabt.

Na een week is de hoofdhuid bijna volledig hersteld. Waarschuw de behandelaar als je roodheid na de zevende dag nog steeds blijft, of als je last hebt van koorts of koude rillingen.

Risico’s en complicaties van Micro Haar Pigmentatie

Aan elke behandeling zijn risico’s en complicaties verbonden. Een Micro Haar Pigmentatie behandeling levert meestal echter geen grote complicaties op. Het kan zijn dat de huid gaat irriteren of dat er jeuk ontstaat. Dit zal na een week moeten overgaan.

Complicaties die kunnen optreden zijn:

 • Infectie
 • Allergische reactie op de inkt
 • Complicaties met MRI scans (metalen deeltjes in de inkt kunnen een MRI verstoren)
 • Inkt kan verkleuren
 • Inkt kan vlekken (een te grote naald kan ervoor zorgen dat inkt niet goed tussen de huidcellen blijft zitten)

Het resultaat

Direct na de behandeling is het resultaat zichtbaar. Wel kan er sprake zijn van roodheid. Dit verdwijnt meestal binnen enkele dagen tot een week.

In het begin kan de gepigmenteerde huid er wat vaag uit zien, maar dit zal in de weken na de behandeling verbeteren.

Meestal zijn patiënten tevreden na de eerste twee tot drie behandelsessies. Mocht dit niet zo zijn, dan kunnen extra vervolgbehandelingen worden ondergaan.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een Micro Haar Pigmentatie behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een Micro Haar Pigmentatie behandeling en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een Micro Haar Pigmentatie behandeling. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen haar? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!