Permanent ontharen met laser

Het permanent verwijderen van haren wordt vooral gedaan met een laserbehandeling. Dit kan op vrijwel alle plekken op het lichaam. Het is een alternatief voor regelmatig scheren of harsen. Ook bij overmatige beharing kan het een uitkomst zijn.

Met enkele laserbehandelingen wordt een groot deel van de haren in het behandelde gebied verwijderd.

Voorbereiden op een laserbehandeling

Laser ontharen lijkt een hele simpele en makkelijk uit te voeren ingreep. Maar daarmee wordt de behandeling onderschat. In Nederland mogen alleen goed opgeleide therapeuten werken met lasers. Er zijn namelijk behoorlijke risico's verbonden aan een slecht uitgevoerde ontharings-behandeling. Zo kan de huid bijvoorbeeld ernstig verbranden. Daarom is het belangrijk om altijd goed te kijken wie de behandeling uitvoert, en of de behandelaar over de juiste opleiding beschikt.

Voor een optimaal resultaat is het daarnaast belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden oop de ingreep.

 • Laat je haren die je wilt laten laseren in de 6 weken voorafgaand aan je behandeling zoveel mogelijk staan. Ga je haren dus niet waxen, plukken of met een elektrolyse-apparaat weghalen. Scheren kan vaak wel.
 • Veel behandelaars adviseren om enkele weken voor de ingreep het te behandelen huidgebied zoveel mogelijk buiten de zon te houden. Blootstelling aan de zon maakt de laserbehandeling minder effectief en kan bovendien de kans op complicaties vergroten.

Het consult

Tijdens het consult legt de huidtherapeut uit wat je kan verwachten van de laserbehandeling. Afhankelijk van verschillende persoonlijke kenmerken wordt gekeken welke techniek het meest geschikt is voor je. De keuze voor een techniek kan afhangen van haarkleur, huidtype en eventuele zwangerschap.

Bij laseren wordt geen narcose gebruikt. Laseren is in principe pijnloos, maar sommige mensen ervaren de laser als gevoelig. Daarom is het mogelijk om voor ingreep een verdovende crème op de huid te smeren. Het wordt aangeraden om niet te zonnen vanaf 2 weken voor de ingreep tot en met 2 weken erna. Want bij een gebruinde huid werkt de laser minder goed. Ook kunnen er meer pigmentplekken ontstaan op een gebruinde huid.

Permanent ontharen - de laserbehandeling

Illustratie laserbehandeling haar
Laser met lichtgolven is de meest gebruikte methode om permanent haar te verwijderen.

Voor het ontharen wordt een laser gebruikt, die meestal werkt met lichtgolven. Bij sommige klinieken kunnen ook lasers met radiogolven gebruikt worden.

Voordat de behandeling begint zullen zowel jij als de behandelaar een bril opkrijgen die beschermt tegen de laserstraling. Daarnaast zal de huid vaak worden gekoeld met een speciale gel, of een koelingsapparaat. Dat zorgt er voor dat de laser geen schade aan de huid aanbrengt, en dat de haartjes beter verwijderd worden.

Voordat de behandeling begint zal het apparaat zo worden ingesteld dat hij optimaal functioneert voor jouw huid- en haartype. Daarna kan de behandeling beginnen.

De laser wordt gericht op de plekken met de overmatige beharing. De haarzakjes nemen de lichtgolven op en worden hiermee kapot gemaakt. De haren keren daardoor niet meer terug.

Sommige haarzakjes zitten in de groeifase. Die worden het meest aangepakt door de behandeling. Om de andere haarzakjes ook aan te pakken, moet de behandeling na enkele weken herhaald worden. Dan zitten andere haarzakjes namelijk in de groeifase. Meestal zijn ongeveer 6 behandelingen nodig met een tussenpoze van 4 tot 6 weken.

Het laseren doet in principe geen pijn, al zijn er wel bepaalde lichaamsdelen waar een laserbehandeling vaak als wat pijnlijker wordt ervaren. Denk hierbij aan de bovenlip, de oksels, de handen en voeten en de intieme delen.

Na de behandeling kan de huid wel wat gevoelig zijn, maar dit gaat vaak snel weer over.

Invloed van haar en huidskleur

Donker haar neemt de lichtgolven van de laser beter op. Daarom werkt een laserbehandeling het beste bij donker haar en een lichte huidskleur. Bij een lichte haarkleur werkt de laserbehandeling minder goed omdat de energie van de laserstraal minder goed wordt opgenomen door de haren. In sommige klinieken kan dan voor een behandeling met radiogolven gekozen worden. Een behandeling met radiogolven werkt vaak beter bij erg blond, grijs en rood lichaamshaar.

Op een donkere huid werkt een laserbehandeling ook minder goed doordat een deel van de energie opgenomen wordt door het pigment in de huid. Daarom wordt ook aangeraden om tenminste 2 weken voor de laserbehandeling niet te zonnen.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de laser-behandeling

Na de ingreep kan je direct weer alles doen wat je wilt. De huid kan enkele uren tot een dag rood of gevoelig zijn. Met paracetamol of een koud kompres kan je de gevoeligheid verlichten. Ook kunnen er kleine korstjes ontstaan. Dit is tijdelijk en verdwijnt na enkele dagen.

De dagen na de behandeling kunnen ook dikke haren uit de huid komen. De haarzakjes zijn tijdens de behandeling kapotgemaakt door de laser. De restjes van de haren kunnen na de behandeling door de huid naar buiten komen.

Risico’s en complicaties van ontharing met laser

Na de laserbehandeling kan de huid rood of gevoelig zijn. Dit trekt snel weer weg. Ook kunnen er donkere of lichtere vlekken op de huid ontstaan. Ook dit is meestal tijdelijk. Het is wel belangrijk om twee weken uit de zon te blijven na de behandeling. Zo voorkom je dat de huidveranderingen erger worden door de zon. Ernstige complicaties komen bijna nooit voor.

Resultaat

Voor het gewenste resultaat zijn altijd meerdere behandelingen nodig. De huid moet wel herstellen voordat een volgende behandeling plaats kan vinden. Het duurt een paar weken tot de huid weer klaar is voor een volgende laserbehandeling.

Meestal zitten er 6 weken tussen twee behandelingen. Na ongeveer 6 behandelingen is meestal het gewenste resultaat bereikt. Deze blijven dan meerdere jaren weg. Na enkele jaren kunnen de behandelingen eventueel herhaald worden.

Zie ook:

Prijzen

Behandeling Prijs
Laser ontharen Wenkbrauwen Tussenstuk € 50,00 tot € 60,00
Laser ontharen Wangen € 75,00 tot € 220,00
Laser ontharen Schouders € 90,00 tot € 275,00
Laser ontharen Rug € 140,00 tot € 375,00
Laser ontharen rond de mond € 100,00 tot € 145,00
Laser ontharen Onderbenen € 125,00 tot € 325,00
Laser ontharen Onderarmen € 140,00 tot € 275,00
Laser ontharen Oksels € 35,00 tot € 175,00
Laser ontharen Nek € 45,00 tot € 175,00
Laser ontharen Kin € 35,00 tot € 125,00
Laser ontharen Kaaklijn € 95,00
Laser ontharen Gezicht € 90,00 tot € 275,00
Laser ontharen Bovenlip € 35,00 tot € 125,00
Laser ontharen Bovenbenen € 125,00 tot € 425,00
Laser ontharen Bovenarmen € 140,00 tot € 275,00
Laser ontharen Borst € 75,00 tot € 360,00
Laser ontharen Billen € 90,00 tot € 375,00
Laser ontharen Bikinilijn € 75,00 tot € 225,00
Laser ontharen Benen volledig € 440,00 tot € 675,00
Laser ontharen Armen volledig € 135,00 tot € 295,00

Totaal 6 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een permanente ontharing, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. ipl super tevreden

  Door Ouassima op

  ik heb mijn onderbenen en bovenbenen laten doen en ik ben super tevreden.
  heb voor mijn boven lip altijd gewaxt maar ben zelf nogal kleinzerig dus ben ik voor andere opties gaan zoeken.

  ben bij de eerste beste zaak eens binnengestapt en ze hebben mij gelijk kunnen helpen intakegesprek gehad alle nodige info meegekregen.

  hier zijn ze super vriendelijk helpen u met nazorg, kreeg altijd een creme gesmeerd na de behandelingen.

  Je voelt wel iets maar niet om te zeggen van echt pijn.

  Mijn tip: zorg dat je genoeg informatie verzameld over ipl / laser

  Behandeld in amsterdam | Kosten: €26
 2. Laseren

  Door An op

  Ik vind het totaal niet waard heb nog steeds haar waarmee ik begon

  Mijn tip: Goed informeren

  Behandeld in Rotterdam | Kosten: €800
 3. Pijnloos en permanent ontharen is onzin

  Door Marloes op

  Ik ben ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen met het permanent ontharen van mijn oksels. Op de eerste afspraak een soort intakegesprek gehad waarbij mij stellig verteld werd dat (omdat ik een lichte huidskleur en donker haar heb), ik met ongeveer 8 afspraken verlost zou zijn van mijn okselhaar en nooit meer hoefde te scheren. Dit sprak mij aan. Nooit meer scheren voor plusminus € 500,- vond ik een goede deal en was ik bereid dat ervoor uit te geven. Ook tijdens de intake de eerste keer geflitst en de pijn viel reuze mee (een soort elastiekje dat tegen je oksels werd geschoten).
  Helaas bleek het mooier gezegd dan gedaan. De eerste paar afspraken leek het okselhaar redelijk goed weg te gaan en was ik nog tevreden, maar na de afgesproken 8 keer was ongeveer 30% van het haar weg en merkte ik dat het gewoon teruggroeide. Ik besloot niet op te geven omdat mij nog steeds beloofd werd dat het haar echt weg zou gaan, ik moest alleen geduld hebben.
  Inmiddels zit ik op 18 keer flitsen, is het haar nog niet weg (in ieder geval onvoldoende om te stoppen met scheren) en kom ik na iedere afspraak met brandplekken en hevige pijn thuis.
  Een vreselijke domper en de grootste miskoop in mijn leven. Ik ben na 12 afspraken gestopt met betalen en gelukkig was de schoonheidssalon bereid gratis verder te flitsen (nog steeds overtuigd dat het haar weg zou gaan). Het is absoluut niet pijnloos, integendeel, iedere afspraak heb ik pijnlijke brandwonden (wat normaal schijnt te zijn) die ik zelf insmeer met crème omdat het anders vreselijk schuurt tegen kleding. Ook gaat het haar niet weg. Op mijn contract staat dat het haar met 80 á 90% zou moeten verminderen, ook dit is bij lange na niet het geval.

  Voor iedereen die overweegt permanent te gaan ontharen: doe het niet! Het is de pijn, het geld en de moeite niet waard.

  Behandeld in Lienden | Kosten: €600

  Fotos

 4. Brandwonden door laser ontharen

  Door Linh op

  Hallo ladies, na 5 laserbehandelingen is dit het resultaat: haargroei is iets verminderd, maar niet volledig weg, maar het meest vervelende is dat ik door de behandeling op twee plekken brandwonden heb opgelopen (bij mijn navel en lies) en nu twee lelijke littekens aan heb overgehouden. De salon voelt zich totaal niet verantwoordelijk voor de aangebrachte schade en doet niets aan 'nazorg'. Nu zit ik met mijn handen in het haar en kan niets doen. Heb contact opgenomen met de branchevereniging, geschillencommissie, consuwijzer en jurisch loket, maar ze kunnen niets voor mij betekenen. Ondertussen gaat de salon verder met de behandelingen, terwijl ze in mijn ogen niet de expertise hebben.

  Mijn tip: Mijn tip! Kies voor een beautysalon die aangesloten is bij een branchevereniging en check dit ook met de betreffende branchevereniging. De beautysalon waar ik naartoe ging zei dat die wel was aangesloten bij een branchevereniging, maar dit bleek niet zo t

  Behandeld in Rotterdam | Kosten: €150
 5. Laser ontharing bovenlip

  Door Annemiek op

  Hallo, ik ben een tijdje geleden begonnen met het laser ontharen van mijn boven lip. Ik heb al 6 behandelingen gehad en ik merk echt dat het haar niet meer terug groeit, ik ben al 2 maanden niet langs geweest en er is geen ene haartje terug. De behandeling zelf was gelukkig niet zo pijnlijk. Ik persoonlijk voelde helemaal niets. En het was ook nog eens tegen een aardig prijsje. Ik raad het lazerontharen aan iedereen aan, ik voel me nu veel zekerder

  Mijn tip: Twijfel niet!

  Behandeld in Den haag | Kosten: €25

Totaal: 5 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Veelgestelde vragen

 • Bij ontharen door middel van laserbehandelingen wordt er met een speciale laserlamp een lichtflits gegeven aan een behaard stukje huid. Deze lichtflits bereikt het haarzakje, waar het licht omgezet wordt in warmte en energie. De energie zorgt ervoor dat de haarzakjes blijvend kapot gaan. Omdat de haarzakjes helemaal kapot gaan, is nieuwe haargroei niet meer mogelijk.

 • Iedereen die van ongewenste beharing af wil kan in aanmerking komen voor een laserbehandeling. Hoe effectief de behandeling is, ligt aan de haar- en huidskleur van het te behandelen gebied. Een lichte huid met donker haar leidt tot de beste resultaten. Door de donkere kleur van het haar wordt het licht optimaal opgenomen (wat leidt tot vernietiging van het haarzakje), de lichte huidskleur zorgt daarnaast voor zo min mogelijk energieverlies.

 • Bij lichtblonde, grijze en rode haren is de laserbehandeling minder effectief. Door de lichte haarkleur wordt de energie minder opgenomen in de haarzakjes. Hierdoor gaan deze niet kapot. Een alternatief voor mensen met een lichte haarkleur is een laserbehandeling met radiogolven. Deze wordt in sommige klinieken aangeboden.

 • Wanneer je een donkere huid hebt kan de laserbehandeling minder effectief zijn. Dit komt doordat er meer pigment in de huid zit dan bij mensen met een lichtere huid. Dit pigment neemt de energie van de laserflitsen op, waardoor er te weinig energie in de haarzakjes terecht komt. Verschillende klinieken zijn echter gespecialiseerd in het behandelen van een donkere huid. Hierdoor kan alsnog een goed resultaat bereikt worden. Als je een donkere huid hebt en geïnteresseerd bent in permanente ontharing door middel van lasertechnieken, is het verstandig meerdere klinieken te benaderen en te vragen naar hun mogelijkheden en ervaringen met een donkere huid.

 • Het wordt afgeraden om 2 weken voor én na de behandeling te zonnen. De laser werkt optimaal bij een lichte huid en donker haar, dus wanneer de huid meer pigment aanmaakt (bijvoorbeeld door zonnen) zal de effectiviteit van de laser afnemen. Daarnaast kan de huid na een laserbehandeling soms gevoelig zijn. Het is dan ook verstandig om de eerste twee weken na de behandeling de huid te laten herstellen en deze niet te veel te belasten.

 • Omdat permanent ontharen door middel van laser een vrij onschuldige behandeling is, hoef je niet veel voor te bereiden voor de behandeling. Het belangrijkste is dat je het gewenste gebied minimaal 4 weken voorafgaand aan de behandeling niet epileert of harst. Dit verstoort de haargroeicyclus en zorgt zo voor een minder resultaat. Daarnaast is het van belang niet te zonnen minimaal 2 weken voorafgaand aan de behandeling.

 • Over het algemeen doet de behandeling geen pijn. Sommige mensen ervaren echter wel een prikkelend gevoel wanneer een laserflits wordt gegeven. Dit kan door mensen als onprettig worden ervaren. De mate van prikkeling is deels afhankelijk van de locatie van de laserbehandeling. Zo is het gebied rondom de bikinilijn gevoeliger dan de huid op onderbenen.

 • Een deel van de haartjes zal direct na de behandeling verdwenen zijn, doordat deze door de laser worden verbrand. Het overgrote deel van de haren zal echter pas een aantal dagen na de behandeling verdwijnen. Er zijn meerdere behandelingen nodig om het gewenste gebied geheel haarvrij te krijgen. Over het algemeen zijn er 6 behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Soms zijn er echter nog extra behandelingen nodig. Om de huid even rust te geven tussen de behandelingen door, wordt er tussen twee behandelingen een rustperiode van 6 weken ingepland.

 • Haren hebben allemaal een groeicyclus die ze doorlopen. Wanneer de haar volgroeid is en dus door de huid naar buiten komt, is deze te behandelen met laserflitsen. Wanneer een haar nog bezig is met groeien, of wanneer het haarzakje in een rustfase zit, kan de lichtflits niet optimaal zijn werk doen. Tijdens een ontharingsbehandeling bevinden de haren zich vaak in verschillende fasen. Zo kan het zijn dat een aanzienlijk deel van de haarzakjes in de rustfase is, maar dat er later toch nog haren uit dat haarzakje groeien. Ook kunnen niet-actieve haarzakjes actief worden tijdens bijvoorbeeld de overgang of bij gebruik van bepaalde medicijnen. Om toch zoveel mogelijk haarzakjes te vernietigen, wordt hetzelfde gebied daarom meerdere keren behandeld.

 • De huid kan na ontharing met laser nog enkele uren tot enkele dagen gevoelig en rood zijn. Deze roodheid trekt vanzelf weg.

 • De haren op de behandelde gebieden blijven meerdere jaren weg. Het is wel mogelijk dat er na een paar jaar weer wat haren terugkomen. Het is dan mogelijk om deze nogmaals te behandelen door middel van lasertherapie.

 • Naast permanent ontharen door middel van laser kun je ook ontharen door middel van IPL, radiogolven en elektriciteit. IPL-therapie lijkt in veel opzichten op de behandeling met laser: ook hier worden lichtflitsen op het gewenste gebied aangebracht. Het verschil tussen laser en IPL is dat de laser gebruik maakt van één krachtige lichtkleur (golflengte), en dat bij IPL flitsen met verschillende soorten lichtkleuren worden gebruikt. Behandeling met laser is vaak effectiever dan met IPL, maar wel duurder en vaak wat onprettiger.
  Meer lezen: Verschil tussen laser ontharen en IPL

  Naast IPL-therapie is er ook nog de mogelijkheid om radiogolven te gebruiken bij het ontharen. Deze kan gebruikt worden wanneer haartjes te licht of dun zijn voor behandeling met laser. Tot slot kun je je ook elektrisch laten ontharen. Hierbij wordt een zeer dunne naald in het haarzakje gebracht en wordt deze door middel van hitte vernietigd. Deze methode duurt erg lang en is pijnlijker dan behandeling met laser, maar is wel geschikt voor mensen met lichte haren.

Vind een kliniek

Meer dan 20 locaties die deze behandeling aanbieden