Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een permanente ontharing.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een permanente ontharing roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een permanente ontharing? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Hoe werkt permanent ontharen door middel van laser?

Bij ontharen door middel van laserbehandelingen wordt er met een speciale laserlamp een lichtflits gegeven aan een behaard stukje huid. Deze lichtflits bereikt het haarzakje, waar het licht omgezet wordt in warmte en energie. De energie zorgt ervoor dat de haarzakjes blijvend kapot gaan. Omdat de haarzakjes helemaal kapot gaan, is nieuwe haargroei niet meer mogelijk.

Wie komt voor permanent ontharen in aanmerking?

Iedereen die van ongewenste beharing af wil kan in aanmerking komen voor een laserbehandeling. Hoe effectief de behandeling is, ligt aan de haar- en huidskleur van het te behandelen gebied. Een lichte huid met donker haar leidt tot de beste resultaten. Door de donkere kleur van het haar wordt het licht optimaal opgenomen (wat leidt tot vernietiging van het haarzakje), de lichte huidskleur zorgt daarnaast voor zo min mogelijk energieverlies.

Ik heb erg licht blond haar. Is permanente ontharing door middel van laser voor mij mogelijk?

Bij lichtblonde, grijze en rode haren is de laserbehandeling minder effectief. Door de lichte haarkleur wordt de energie minder opgenomen in de haarzakjes. Hierdoor gaan deze niet kapot. Een alternatief voor mensen met een lichte haarkleur is een laserbehandeling met radiogolven. Deze wordt in sommige klinieken aangeboden.

Ik heb een donkere huid. Is permanente ontharing door middel van laser voor mij mogelijk?

Wanneer je een donkere huid hebt kan de laserbehandeling minder effectief zijn. Dit komt doordat er meer pigment in de huid zit dan bij mensen met een lichtere huid. Dit pigment neemt de energie van de laserflitsen op, waardoor er te weinig energie in de haarzakjes terecht komt. Verschillende klinieken zijn echter gespecialiseerd in het behandelen van een donkere huid. Hierdoor kan alsnog een goed resultaat bereikt worden. Als je een donkere huid hebt en geïnteresseerd bent in permanente ontharing door middel van lasertechnieken, is het verstandig meerdere klinieken te benaderen en te vragen naar hun mogelijkheden en ervaringen met een donkere huid.

Mag ik zonnen voor en na de ingreep?

Het wordt afgeraden om 2 weken voor én na de behandeling te zonnen. De laser werkt optimaal bij een lichte huid en donker haar, dus wanneer de huid meer pigment aanmaakt (bijvoorbeeld door zonnen) zal de effectiviteit van de laser afnemen. Daarnaast kan de huid na een laserbehandeling soms gevoelig zijn. Het is dan ook verstandig om de eerste twee weken na de behandeling de huid te laten herstellen en deze niet te veel te belasten.

Hoe bereid ik mij voor op permanent ontharen?

Omdat permanent ontharen door middel van laser een vrij onschuldige behandeling is, hoef je niet veel voor te bereiden voor de behandeling. Het belangrijkste is dat je het gewenste gebied minimaal 4 weken voorafgaand aan de behandeling niet epileert of harst. Dit verstoort de haargroeicyclus en zorgt zo voor een minder resultaat. Daarnaast is het van belang niet te zonnen minimaal 2 weken voorafgaand aan de behandeling.

Is de ingreep pijnlijk?

Over het algemeen doet de behandeling geen pijn. Sommige mensen ervaren echter wel een prikkelend gevoel wanneer een laserflits wordt gegeven. Dit kan door mensen als onprettig worden ervaren. De mate van prikkeling is deels afhankelijk van de locatie van de laserbehandeling. Zo is het gebied rondom de bikinilijn gevoeliger dan de huid op onderbenen.

Vanaf wanneer zie ik de resultaten van permanente ontharing? Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een deel van de haartjes zal direct na de behandeling verdwenen zijn, doordat deze door de laser worden verbrand. Het overgrote deel van de haren zal echter pas een aantal dagen na de behandeling verdwijnen. Er zijn meerdere behandelingen nodig om het gewenste gebied geheel haarvrij te krijgen. Over het algemeen zijn er 6 behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Soms zijn er echter nog extra behandelingen nodig. Om de huid even rust te geven tussen de behandelingen door, wordt er tussen twee behandelingen een rustperiode van 6 weken ingepland.

Ik heb na mijn laserbehandeling toch nog haargroei op het behandelde gebied. Hoe kan dat?

Haren hebben allemaal een groeicyclus die ze doorlopen. Wanneer de haar volgroeid is en dus door de huid naar buiten komt, is deze te behandelen met laserflitsen. Wanneer een haar nog bezig is met groeien, of wanneer het haarzakje in een rustfase zit, kan de lichtflits niet optimaal zijn werk doen. Tijdens een ontharingsbehandeling bevinden de haren zich vaak in verschillende fasen. Zo kan het zijn dat een aanzienlijk deel van de haarzakjes in de rustfase is, maar dat er later toch nog haren uit dat haarzakje groeien. Ook kunnen niet-actieve haarzakjes actief worden tijdens bijvoorbeeld de overgang of bij gebruik van bepaalde medicijnen. Om toch zoveel mogelijk haarzakjes te vernietigen, wordt hetzelfde gebied daarom meerdere keren behandeld.

Wanneer kan ik mijzelf weer vertonen na permanente ontharing?

De huid kan na ontharing met laser nog enkele uren tot enkele dagen gevoelig en rood zijn. Deze roodheid trekt vanzelf weg.

Hoe lang is het resultaat zichtbaar?

De haren op de behandelde gebieden blijven meerdere jaren weg. Het is wel mogelijk dat er na een paar jaar weer wat haren terugkomen. Het is dan mogelijk om deze nogmaals te behandelen door middel van lasertherapie.

Wat zijn de alternatieven voor permanente ontharing door middel van laser?

Naast permanent ontharen door middel van laser kun je ook ontharen door middel van IPL, radiogolven en elektriciteit. IPL-therapie lijkt in veel opzichten op de behandeling met laser: ook hier worden lichtflitsen op het gewenste gebied aangebracht. Het verschil tussen laser en IPL is dat de laser gebruik maakt van één krachtige lichtkleur (golflengte), en dat bij IPL flitsen met verschillende soorten lichtkleuren worden gebruikt. Behandeling met laser is vaak effectiever dan met IPL, maar wel duurder en vaak wat onprettiger.
Meer lezen: Verschil tussen laser ontharen en IPL

Naast IPL-therapie is er ook nog de mogelijkheid om radiogolven te gebruiken bij het ontharen. Deze kan gebruikt worden wanneer haartjes te licht of dun zijn voor behandeling met laser. Tot slot kun je je ook elektrisch laten ontharen. Hierbij wordt een zeer dunne naald in het haarzakje gebracht en wordt deze door middel van hitte vernietigd. Deze methode duurt erg lang en is pijnlijker dan behandeling met laser, maar is wel geschikt voor mensen met lichte haren.

Wat kost een permanente ontharing?

De kosten van een permanente ontharing bedragen gemiddeld € 174,58. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.