Acne behandeling (PDT)
Acne is een zeer vervelende aandoening die vaak erg in het oog springt. Er zijn verschillende behandelingen voor acne. Op deze pagina vind je veel informatie over fotodynamische therapie. Daarnaast worden beknopt de verschillen tussen fotodynamische therapie en peeling bij acne, behandeld.
Fotodynamische therapie bij acne
Acne is een veel voorkomend probleem. Bijna iedereen krijgt er in zijn leven mee te maken. De meeste mensen krijgen acne in hun gezicht, maar ook op de rug en borst komt het vaak voor.
Als poriën groter worden en meer huidsmeer (talg) gaan produceren kan acne ontstaan. De talg wordt gemaakt door de talgklieren in de poriën. De porie kan worden opgevuld door te veel talg, dode huidcellen en bacteriën. De porie zwelt op en wordt een bultje: een puistje. Als dit bultje een zwart puntje bevat, dan is het een mee-eter.
Er zijn veel middeltjes verkrijgbaar tegen acne bij de drogisterij, maar dit werkt niet bij iedereen even goed. Als alternatief kun je je acne ook laten behandelen met fotodynamische therapie (lichttherapie). Als je naast acne ook veel mee-eters hebt dan is een peeling een goede optie.
Verschil tussen fotodynamische therapie en peeling bij acne
In onderstaande tabel zie je in een oogopslag wie er in aanmerking komt voor fotodynamische therapie en peeling, en hoe de behandeling er uit ziet. In het vervolg van dit artikel wordt uitgebreider ingegaan op fotodynamische therapie, ook wel PDT genoemd.
Fotodynamische therapie | Peeling | |
---|---|---|
Werkwijze |
| Glycolzuur of Salicylzuur (chemisch schuurmiddel) |
Uitgevoerd door | Verpleegkundige (huidarts is supervisor) | Verpleegkundige |
Soort Acne |
|
|
Duur behandeling | 45 – 75 min. | Max. 30 min |
Aantal behandelingen | 2 - 5 behandelingen (evt. herhaling na 3 mnd) | 5 – 10 behandelingen (1-2 x per jaar onderhoudsbehandeling) |
Resultaat | Goed, mogelijk zelfs genezing |
|
Het consult
De arts zal tijdens het consult vragen stellen over je acne en de acne goed bekijken. Ook kijkt de arts of de huid geschikt is voor de fotodynamische therapie. Daarnaast wil de behnadelend arts weten wat jouw ideeën over de behandeling zijn. Zo krijgt de arts een goed beeld van het probleem en zal hij je vertellen wat in jouw geval de beste behandeling is. Het is mogelijk dat de arts je een andere behandeling adviseert dan de fotodynamische therapie. Zo kan bijv. een peeling geschikter zijn. De arts zal je hierover normaal gesproken goed informeren.
Tijdens het consult kun je ook vragen verwachten over de volgende zaken:
- Andere huidklachten
- Medicatie gebruik
- Allergieën
Acne behandeling - fotodynamische therapie (PDT)

De behandeling met fotodynamische therapie begint met het aanbrengen van een crème op je huid, met een stofje (aminolevuline zuur (ALA) of methyl aminolevuline zuur (MLA)). Dit stofje wordt opgenomen door je talgklieren en zo worden deze gevoelig voor het licht. De crème moet een half uur tot een uur intrekken. Daarna wordt de huid zo’n 10 minuten bestraald met licht. Tijdens de bestraling wordt de talgklier door het licht kapot gemaakt. Nu de talgklier kapot is kan deze geen talg meer maken en zal de acne verminderen.
Een verdoving bij de behandeling is niet nodig.
Herstel na de acne behandeling
Na de behandeling kun je meteen weer naar huis en verder gaan met je dagelijkse bezigheden. Uitrusten is dus niet nodig. De huid zal na de behandeling rood zijn en kan nog wat branderig aanvoelen. Als je het prettig vindt kun je de huid dan koelen met een koud kompres.
De huid is na de fotodynamische therapie erg gevoelig voor zonlicht. Daarom is het belangrijk dat je de eerste weken niet gaat zonnebaden en moet je de huid beschermen met een goede zonnebrandcrème.
Risico’s en complicaties
Veel mensen hebben na de behandeling een rode huid, die branderig aanvoelt. Dit gevoel lijkt op het gevoel wanneer je verbrand bent in de zon. Ander bijwerkingen van de behandelingen kunnen zijn:
- Korstjes
- Pijn
- Kleurverschil/pigmentvlekjes (vooral bij een donkere huid)
De pijn en korstjes zijn na een week verdwenen. Ook het kleurverschil is vaak tijdelijk, maar het duurt wel langer voor dit weer normaal is.
Resultaat
Vaak zie je dat de acne een paar dagen na de eerste behandeling al vermindert. Vooral bij de ernstige vormen van acne is het resultaat erg goed.
Om de acne goed te behandelen heb je meerdere behandelingen nodig. Je kunt rekenen op 2-5 behandelingen die om de 2-4 weken herhaald moeten worden. Het kan zijn dat je dan na 3 maanden nog eens een behandeling nodig bent.
Omdat dit nog een vrij nieuwe behandeling is, is nog onbekend hoe het resultaat op langere termijn is. Er zijn onderzoekers die zeggen dat fotodynamische therapie de acne mogelijk kan genezen.
Ervaringen
Hieronder vind je ervaringen met een acne behandeling (PDT), geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, laat het ons weten! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!
-
Goede ingreep gehad
Totaal: 1 ervaring(en)
Bol.com tegoedbon verdienen?
Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Video's
Hieronder vind je video's over een acne behandeling (PDT). Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

Dit geanimeerde filmpje laat zien hoe acne ontstaat, hoe het verergerd en hoe het kan worden voorkomen. Er wordt duidelijk uitgelegd hoe puistjes en mee-eters ontstaan.

Interview door de Telegraaf van een Jongen die een fotodynamische behandeling ondergaat. In dit filmpje komen de voordelen van deze behandeling tegen puistjes en acne duidelijk naar voren.
Veelgestelde vragen
-
Wie komt er in aanmerking voor fotodynamische therapie bij acne?
Mensen met ernstige of ontstoken acne, waarbij de impact van acne groot is op het dagelijkse leven. Acne kan psychisch veel invloed hebben; mensen worden onzeker en proberen de acne te verbergen. Vaak hebben zij al verschillende therapieën geprobeerd, waarbij niets hielp. Fotodynamische therapie kan een laatste redmiddel zijn.
-
Wat is het verschil met een peeling?
Een peeling is een behandeling met een chemische stof, zoals glycolzuur of salicylzuur, waarbij de oppervlakkige huidcellen afsterven. Zo is er plek voor nieuwe, zachte acne-vrije huid. Bij de fotodynamische therapie zorgt een lichtgevoelige crème ervoor dat de huidcellen extra gevoelig worden voor licht en kapot gaan. Acne kan op deze manier helemaal verdwijnen.
-
Wanneer moet ik kiezen voor een peeling?
Een peeling is meer geschikt voor mensen die een lichte acne hebben met veel mee-eters. Ook als de huid erg vet en gevoelig is, kan een peeling een goede optie zijn.
-
Hoe bereid ik me voor op fotodynamische therapie?
Voordat je fotodynamische therapie ondergaat, zal je een gesprek hebben met de plastische chirurg. Hij zal je informatie en adviezen geven over de therapie.
-
Hoe lang duurt de behandeling?
Een behandeling duurt in totaal zo’n 1 a 1,5 uur. Er wordt een lichtgevoelige crème op de huid aangebracht, die ongeveer een uur moet intrekken. Daarna volgt de lichttherapie van ongeveer 10 minuten.
-
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Er zullen 2-5 behandelingen nodig zijn, die elke 2-4 weken plaats zullen vinden. Eventueel is er een herhaling nodig na 3 maanden. Dit is afhankelijk van hoe de huid op de therapie reageert.
-
Word ik verdoofd bij de acne behandeling?
Er is geen verdoving nodig bij fotodynamische therapie.
-
Is de acne behandeling pijnlijk?
De behandeling zelf is niet pijnlijk. Na de fotodynamische therapie kan de huid wel wat branderig aanvoelen. Als de pijn te erg is, kan je hier een paracetamol voor nemen.
-
Hoelang duurt het herstel? Wanneer kan ik me weer in het openbaar vertonen?
Fotodynamische therapie is een dagbehandeling. Je kunt dus direct weer naar huis. De eerste paar dagen zal de huid rood zijn en erg lichtgevoelig. De meeste mensen gaan de volgende dag weer naar hun werk of school, maar dat mag je natuurlijk zelf bepalen.
-
Zijn er bepaalde dingen die ik niet mag of kan doen na de therapie?
In principe zal je weinig last hebben van de therapie en kun je gewoon weer alles doen. Het is echter wel belangrijk dat je je huid wel goed beschermt tegen zonlicht. Dit betekent niet dat je niet meer buiten mag komen, maar bij grote hoeveelheden zonlicht is het verstandig je huid te bedekken.
-
Zijn er vaak complicaties bij fotodynamische therapie?
Bij de meeste mensen voelt de huid aan alsof ze verbrand zijn door de zon. De pijn en korstjes zijn meestal na een week verdwenen. Soms ontstaan er kleurverschillen in de huid. Dit trekt vaak ook vanzelf weer weg.
-
Blijven er littekens achter na fotodynamische therapie?
In principe krijg je van de fotodynamische therapie zelf geen littekens. De schade die de acne heeft aangebracht, kan helaas niet meer hersteld worden.
-
Wordt fotodynamische therapie bij acne vergoed door de verzekering?
Ja, fotodynamische therapie bij acne wordt voor 100% vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt wel alleen als je een verwijsbrief hebt van je dermatoloog. Wanneer je ouder bent dan 18 jaar dan zul je wel rekening moeten houden met je eigen risico.
-
Wat is het te verwachten resultaat?
Al direct na de eerste behandeling zul je merken dat de acne minder wordt. Het eindresultaat is wel pas te verwachten wanneer alle behandelingen hebben plaatsgevonden en de huid voldoende tijd heeft gekregen om tot rust te komen. Je kan een gemiddelde verbetering van zo’n 70% verwachten.