Acne is een veel voorkomend probleem. Bijna iedereen krijgt er in zijn leven mee te maken. De meeste mensen krijgen acne in hun gezicht, maar ook op de rug en borst komt het vaak voor.

Als poriën groter worden en meer huidsmeer (talg) gaan produceren kan acne ontstaan. De talg wordt gemaakt door de talgklieren in de poriën. De porie kan worden opgevuld door te veel talg, dode huidcellen en bacteriën. De porie zwelt op en wordt een bultje: een puistje. Als dit bultje een zwart puntje bevat, dan is het een mee-eter.

Er zijn veel middeltjes verkrijgbaar tegen acne bij de drogisterij, maar dit werkt niet bij iedereen even goed. Als alternatief kun je je acne ook laten behandelen met fotodynamische therapie (lichttherapie). Als je naast acne ook veel mee-eters hebt dan is een peeling een goede optie.

Verschil tussen fotodynamische therapie en peeling bij acne

In onderstaande tabel zie je in een oogopslag wie er in aanmerking komt voor fotodynamische therapie en peeling, en hoe de behandeling er uit ziet. In het vervolg van dit artikel wordt uitgebreider ingegaan op fotodynamische therapie, ook wel PDT genoemd.

Fotodynamische therapie Peeling
Werkwijze
 • Lichtgevoelige crème
 • Bestraling met licht
Glycolzuur of Salicylzuur (chemisch schuurmiddel)
Uitgevoerd door Verpleegkundige (huidarts is supervisor) Verpleegkundige
Soort Acne
 • Ernstige acne
 • Ontstoken acne
 • Lichte acne (Puistjes)
 • Acne met veel mee-eters
 • Vette en gevoelige huid
Duur behandeling 45 – 75 min. Max. 30 min
Aantal behandelingen 2 - 5 behandelingen
(evt. herhaling na 3 mnd)
5 – 10 behandelingen
(1-2 x per jaar onderhoudsbehandeling)
Resultaat Goed, mogelijk zelfs genezing
 • Gladde, strakke, frisse huid
 • Minder oneffenheden
 • Vaak blijft wat acne achter

Het consult

De arts zal tijdens het consult vragen stellen over je acne en de acne goed bekijken. Ook kijkt de arts of de huid geschikt is voor de fotodynamische therapie. Daarnaast wil de behnadelend arts weten wat jouw ideeën over de behandeling zijn. Zo krijgt de arts een goed beeld van het probleem en zal hij je vertellen wat in jouw geval de beste behandeling is. Het is mogelijk dat de arts je een andere behandeling adviseert dan de fotodynamische therapie. Zo kan bijv. een peeling geschikter zijn. De arts zal je hierover normaal gesproken goed informeren.

Tijdens het consult kun je ook vragen verwachten over de volgende zaken:

 • Andere huidklachten
 • Medicatie gebruik
 • Allergieën

Acne behandeling - fotodynamische therapie (PDT)

foto Acne behandeling (PDT)
Fotodynamische therapie. (© Foto James B. Mercer et al.)

De behandeling met fotodynamische therapie begint met het aanbrengen van een crème op je huid, met een stofje (aminolevuline zuur (ALA) of methyl aminolevuline zuur (MLA)). Dit stofje wordt opgenomen door je talgklieren en zo worden deze gevoelig voor het licht. De crème moet een half uur tot een uur intrekken. Daarna wordt de huid zo’n 10 minuten bestraald met licht. Tijdens de bestraling wordt de talgklier door het licht kapot gemaakt. Nu de talgklier kapot is kan deze geen talg meer maken en zal de acne verminderen.

Een verdoving bij de behandeling is niet nodig.

Herstel na de acne behandeling

Na de behandeling kun je meteen weer naar huis en verder gaan met je dagelijkse bezigheden. Uitrusten is dus niet nodig. De huid zal na de behandeling rood zijn en kan nog wat branderig aanvoelen. Als je het prettig vindt kun je de huid dan koelen met een koud kompres.

De huid is na de fotodynamische therapie erg gevoelig voor zonlicht. Daarom is het belangrijk dat je de eerste weken niet gaat zonnebaden en moet je de huid beschermen met een goede zonnebrandcrème.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Risico’s en complicaties

Veel mensen hebben na de behandeling een rode huid, die branderig aanvoelt. Dit gevoel lijkt op het gevoel wanneer je verbrand bent in de zon. Ander bijwerkingen van de behandelingen kunnen zijn:

 • Korstjes
 • Pijn
 • Kleurverschil/pigmentvlekjes (vooral bij een donkere huid)

De pijn en korstjes zijn na een week verdwenen. Ook het kleurverschil is vaak tijdelijk, maar het duurt wel langer voor dit weer normaal is.

Resultaat

Vaak zie je dat de acne een paar dagen na de eerste behandeling al vermindert. Vooral bij de ernstige vormen van acne is het resultaat erg goed.

Om de acne goed te behandelen heb je meerdere behandelingen nodig. Je kunt rekenen op 2-5 behandelingen die om de 2-4 weken herhaald moeten worden. Het kan zijn dat je dan na 3 maanden nog eens een behandeling nodig bent.

Omdat dit nog een vrij nieuwe behandeling is, is nog onbekend hoe het resultaat op langere termijn is. Er zijn onderzoekers die zeggen dat fotodynamische therapie de acne mogelijk kan genezen.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 3 ZKN-gecertificeerde klinieken die een acne behandeling (PDT) aanbieden.