Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een acne behandeling (pdt).

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een acne behandeling (pdt) roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een acne behandeling (pdt)? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt er in aanmerking voor fotodynamische therapie bij acne?

Mensen met ernstige of ontstoken acne, waarbij de impact van acne groot is op het dagelijkse leven. Acne kan psychisch veel invloed hebben; mensen worden onzeker en proberen de acne te verbergen. Vaak hebben zij al verschillende therapieën geprobeerd, waarbij niets hielp. Fotodynamische therapie kan een laatste redmiddel zijn.

Wat is het verschil met een peeling?

Een peeling is een behandeling met een chemische stof, zoals glycolzuur of salicylzuur, waarbij de oppervlakkige huidcellen afsterven. Zo is er plek voor nieuwe, zachte acne-vrije huid. Bij de fotodynamische therapie zorgt een lichtgevoelige crème ervoor dat de huidcellen extra gevoelig worden voor licht en kapot gaan. Acne kan op deze manier helemaal verdwijnen.

Wanneer moet ik kiezen voor een peeling?

Een peeling is meer geschikt voor mensen die een lichte acne hebben met veel mee-eters. Ook als de huid erg vet en gevoelig is, kan een peeling een goede optie zijn.

Hoe bereid ik me voor op fotodynamische therapie?

Voordat je fotodynamische therapie ondergaat, zal je een gesprek hebben met de plastische chirurg. Hij zal je informatie en adviezen geven over de therapie.

Hoe lang duurt de behandeling?

Een behandeling duurt in totaal zo’n 1 a 1,5 uur. Er wordt een lichtgevoelige crème op de huid aangebracht, die ongeveer een uur moet intrekken. Daarna volgt de lichttherapie van ongeveer 10 minuten.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Er zullen 2-5 behandelingen nodig zijn, die elke 2-4 weken plaats zullen vinden. Eventueel is er een herhaling nodig na 3 maanden. Dit is afhankelijk van hoe de huid op de therapie reageert.

Word ik verdoofd bij de acne behandeling?

Er is geen verdoving nodig bij fotodynamische therapie.

Is de acne behandeling pijnlijk?

De behandeling zelf is niet pijnlijk. Na de fotodynamische therapie kan de huid wel wat branderig aanvoelen. Als de pijn te erg is, kan je hier een paracetamol voor nemen.

Hoelang duurt het herstel? Wanneer kan ik me weer in het openbaar vertonen?

Fotodynamische therapie is een dagbehandeling. Je kunt dus direct weer naar huis. De eerste paar dagen zal de huid rood zijn en erg lichtgevoelig. De meeste mensen gaan de volgende dag weer naar hun werk of school, maar dat mag je natuurlijk zelf bepalen.

Zijn er bepaalde dingen die ik niet mag of kan doen na de therapie?

In principe zal je weinig last hebben van de therapie en kun je gewoon weer alles doen. Het is echter wel belangrijk dat je je huid wel goed beschermt tegen zonlicht. Dit betekent niet dat je niet meer buiten mag komen, maar bij grote hoeveelheden zonlicht is het verstandig je huid te bedekken.

Zijn er vaak complicaties bij fotodynamische therapie?

Bij de meeste mensen voelt de huid aan alsof ze verbrand zijn door de zon. De pijn en korstjes zijn meestal na een week verdwenen. Soms ontstaan er kleurverschillen in de huid. Dit trekt vaak ook vanzelf weer weg.

Blijven er littekens achter na fotodynamische therapie?

In principe krijg je van de fotodynamische therapie zelf geen littekens. De schade die de acne heeft aangebracht, kan helaas niet meer hersteld worden.

Wordt fotodynamische therapie bij acne vergoed door de verzekering?

Ja, fotodynamische therapie bij acne wordt voor 100% vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt wel alleen als je een verwijsbrief hebt van je dermatoloog. Wanneer je ouder bent dan 18 jaar dan zul je wel rekening moeten houden met je eigen risico.

Wat is het te verwachten resultaat?

Al direct na de eerste behandeling zul je merken dat de acne minder wordt. Het eindresultaat is wel pas te verwachten wanneer alle behandelingen hebben plaatsgevonden en de huid voldoende tijd heeft gekregen om tot rust te komen. Je kan een gemiddelde verbetering van zo’n 70% verwachten.

Wat kost een acne behandeling (pdt)?

De kosten van een acne behandeling (pdt) bedragen gemiddeld € 0,00. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.