Acne littekens laten behandelen

Acne en puistjes kunnen erg ontsierende littekens achterlaten. Acne littekens ontstaan doordat acne voor een heftige ontstekingsreactie van de huid kan zorgen. Bij het herstellen van de ontsteking ontstaan vervolgens littekens. Er zijn verschillende gradaties en types acne littekens. Elk type acne litteken heeft zijn eigen behandelmogelijkheden.

Op deze pagina vind je een uitgebreid overzicht van alle types acne littekens en de beste behandelingen voor elk van deze littekens.

Acne littekens: types en soorten

Er zijn diverse soorten littekens die kunnen ontstaan door acne.

Hieronder zie je de drie die verreweg het meeste voorkomen.

IJspriemlittekens
illustratie dermabrasie
IJspriemlittekens (ice-pick scars) zijn acne littekens die gekenmerkt worden door relatief diepe pitten. Het ziet er uit alsof de huid onder handen is genomen met een ijspriem, vandaar de naam. Dit type littekenweefsel ontstaat meestal na hevige acne. IJspriemlittekens zijn vooral op de wangen aanwezig.
Appelboorlittekens
Foto acne
Appelboorlittekens (boxcar scars) zijn hoekige littekens die vaak groter en vierkanter zijn dan ijspriemlittekens. Ze lijken op de littekens die achterblijven na waterpokken: het ziet er uit of er een stukje huid is uitgeponst met een appelboor. Deze acne littekens zijn vooral zichtbaar op de wangen en slapen.
Glooiende littekens
Illustratie litteken verwijderen
Glooiende littekens (rolling scars) zijn littekens zonder scherpe begrenzingen. Rollende littekens geven de huid een golvend uiterlijk, met "dalen" en "heuvels". Dit type litteken komt minder vaak voor dan ijpriem- en appelboorlittekens. Glooiende littekens zijn vooral zichtbaar op de wangen en slapen.

Verderop op deze pagina kun je lezen welke behandelingen geschikt zijn voor elk type acne-littekenweefsel.

Het consult

Voorafgaand aan de behandeling vindt een uitgebreid intakegesprek plaats. Bij dit gesprek wordt de huid onderzocht, de littekens bekeken en er wordt gekeken welke behandeling het beste bij jouw huid en littekens past. Daarnaast worden ook de verwachtingen die je hebt van een behandeling besproken. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld.

De volgende informatie wordt tijdens dit consult met je doorgenomen:

 • Algemene gezondheid
 • Medische voorgeschiedenis
 • Medicatiegebruik
 • Eventuele allergieën
 • De procedure
 • De resultaten
 • Risico’s en complicaties
 • Voor- en nadelen van de behandelingen

De behandeling - methodes

Acne littekens kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Bijvoorbeeld met:

 • Dermabrasie
 • Chemische peeling
 • CO2-laser resurfacing
 • eMatrix radiofrequentie-behandeling
 • Punch technieken

Dermabrasie bij acne littekens

Meestal geschikt voor ijspriemlittekens, appelboorlittekens, glooiende littekens

Bij dermabrasie wordt de huid verwijderd met behulp van een slijptol. Dit veroorzaakt schaafwonden doordat de bovenste huidlagen verwijderd worden. Deze huidlagen kunnen zich weer vernieuwen waardoor de huid verbetert en gladder wordt. Een voordeel is dat dermabrasie plaatselijk toegepast kan worden. Bij diepere littekens kan er meer huid weggehaald worden dan bij gezonde stukjes huid.

Een dermabrasie-behandeling wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en soms met een roesje of algehele narcose. Dit hangt af van het te behandelen gebied.

Chemische peeling bij acne littekens

Meestal geschikt voor ijspriemlittekens, appelboorlittekens, glooiende littekens

Een peeling lost de bovenste huidlaag op. Hierdoor kunnen er nieuwe huidcellen naar boven komen wat de huidstructuur verbetert. Voor een peeling kan gebruik gemaakt worden van verschillende chemische middelen. Hoe sterker het chemische middel, hoe dieper het de huid binnendringt. De keuze voor het chemische middel wordt dan ook bepaald door de diepte van de littekens.

Bij een peeling is vaak geen verdoving nodig, tenzij gekozen wordt voor een diepe chemische peeling.

Een jonge vrouw met acne littekens

CO2-laser resurfacing bij acne littekens

Meestal geschikt voor ijspriemlittekens, appelboorlittekens, glooiende littekens

Ook met een laserbehandeling kunnen acne littekens worden verwijderd. Het infrarode licht uit de laser wordt door het vocht in de huid geabsorbeerd. Daardoor verdampt de huidlaag. Het bevordert de aanmaak van collageen, elastine en nieuwe huidcellen waardoor de huid zich vernieuwt en verbetert. Per behandeling wordt een stukje van de huid vervangen en na een paar behandelingen zal de gehele huid vernieuwd zijn.

Een CO2-laserbehandeling wordt doorgaans uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

eMatrix radiofrequentie behandeling bij acne littekens

Meestal geschikt voor ijspriemlittekens, appelboorlittekens

De eMatrix is een machine die met gefractioneerde bipolaire radiofrequentie kleine gaatjes in de bovenste huidlaag maakt. Vervolgens wordt er vanuit de diepe huidlaag een nieuwe gladdere en strakkere huid gevormd. De warmte van de eMatrix bevordert bovendien de aanmaak van elastine en collageen.

Een voordeel van de eMatrix in vergelijking met de CO2-laser is dat de eMatrix de bovenste huidlaag minimaal beschadigt. In de meeste gevallen zijn er ongeveer drie behandelingen nodig om het gewenste resultaat te krijgen. Bij deze behandeling is geen verdoving nodig.

Punch technieken bij acne littekens

Meestal geschikt voor ijspriemlittekens, appelboorlittekens

Er zijn verschillende punch-technieken, maar ze hebben allemaal dezelfde basis. Bij deze behandeling wordt het oude litteken weggesneden en wordt er dus een nieuwe wondje gevormd. Na het maken van het nieuwe wondje zijn er verschillende behandelingen mogelijk:

 • Punch excisie
  De huid rond het litteken wordt chirurgisch verwijderd en gehecht.
 • Punch met opliften van de huid
  Bij deze techniek wordt het midden van het litteken losgemaakt en opgelift. Vervolgens wordt het vastgehecht aan de omliggende huid. Vooral gebruikt bij diepe appelboorlitteken (Boxcar littekens).
 • Punch met huidtransplantatie
  Bij deze behandeling wordt het litteken verwijderd en wordt er huid van elders op het lichaam (vaak achter het oor) getransplanteerd op de plek van het litteken.

Deze behandelingen worden meestal onder lokale verdoving uitgevoerd.

Filler-behandeling bij acne littekens

Meestal geschikt voor appelboorlittekens, glooiende littekens

Bij deze behandeling wordt het verzonken gedeelte van het litteken met behulp van een filler 'opgehoogd'. Hierdoor valt het litteken minder op. Er wordt meestal gebruik gemaakt van een hyaluronzuurfiller. Deze heeft een tijdelijk effect, en de behandeling zal dan ook ongeveer elk halfjaar tot jaar herhaald moeten worden. Naast een hyaluronzuurfiller, kan er ook gebruik worden gemaakt van lichaamseigen vet.

Er is geen verdoving nodig bij een filler-behandeling.

Welke behandeling het meest geschikt is, hangt van je type acne littekens en je huidtype af. Je arts of huidtherapeut kan je hier het beste over adviseren.

(Micro) dermabrasie Chemische peeling (TCA) CO2-laser eMatrix Punch technieken Filler-behandeling
Werkwijze Wegslijpen van de huid 'Oplossen' van de huid Plaatselijk 'wegbranden' van de huid Opwarmen van de huid Wegsnijden van de huid Ophogen van de huid
Geschikt voor Oppervlakkige, niet te diepe littekens Oppervlakkige tot redelijk diepe littekens en onregelmatige huid Uitgebreidere littekenvorming (diepe littekens en scherpe randen) Acne littekens bij donkere huidtypes en als alternatief voor andere methodes Diepe acne littekens Diepe acne littekens ("kraters")
Aantal behandelingen Vaak tenminste 5 behandelingen met tussenpozen van 2 tot 4 weken Vaak tenminste 6 behandelingen met tussenpozen van 2 tot 4 weken Vaak 3 tot 5 behandelingen met tussenpozen van 4 tot 5 weken 2 tot 3 behandelingen met tussenpozen van 4-8 weken 1 behandeling per litteken 1 behandeling, jaarlijks herhaald
Resultaat Gladdere huid. Redelijk tot goed resultaat bij oppervlakkige littekens. Matige resultaten bij diepere littekens. Minder onregelmatige huid. Vervaging van oppervlakkige littekens, matige resultaten bij diepere littekens. Gladdere en jongere huid door stimulatie collageenaanmaak. Oppervlakkige littekens kunnen onzichtbaar worden en diepere littekens aanzienlijk minder zichtbaar. Gladdere en jongere huid. Vaak redelijke tot goede resultaat. Vaak beste behandeling voor Aziatische / donkere huidtypen. Een nieuw, vaak veel kleiner en minder diep litteken. Het nieuwe litteken kan eventueel verder vervaagd worden met een laserbehandeling. Een minder diep litteken en gladdere huid. Resultaten verschillen en zijn afhankelijk van de kundigheid van de arts.

Herstel na de behandeling

De snelheid van het herstel is per behandeling verschillend.

Bij dermabrasie wordt de huid na de behandeling vaak verbonden. Na het verwijderen van het verband is de huid roze, gezwollen en gevoelig. De zwelling en gevoeligheid verdwijnen na een paar weken. De huid zal nog wel een paar weken een roze kleur hebben. Veel mensen blijven tenminste een a twee weken thuis na een dermabrasie behandeling. De hersteltijd na een microdermabrasie behandeling is aanzienlijk korter, maar het effect is ook veel kleiner.

Het herstel na een chemische peeling hangt af van het gekozen middel. Bij een milde peeling kan je dezelfde dag nog naar huis en zal je geen pijn hebben. De huid kan wel droog en trekkerig aanvoelen. De eerste dagen ben je nog niet toonbaar en het volledige herstel van de huid zal twee tot vijf weken duren. De meeste mensen zijn wel weer binnen een week aan het werk.

Bij een diep chemische peeling mag je dezelfde dag nog naar huis. Je krijgt een masker op die je één tot twee dagen moet dragen. Na het verwijderen van het masker is de huid rood, gezwollen en pijnlijk. Na een paar dagen gaat de huid vervellen en komt er een nieuwe roze huid tevoorschijn. De huid kan drie maanden roze blijven. De pijn zal binnen een paar dagen verdwijnen. De zwelling is vaak na twee weken verdwenen. Het advies is om twee weken thuis te blijven van je werk en rustig aan te doen.

Bij CO2-laser resurfacing wordt meteen na de ingreep het behandelde gebied dik ingesmeerd met een speciale zalf. Dit wordt de eerste vijf dagen regelmatig herhaald. Na vijf dagen ga je een andere zalf gebruiken. De zwelling zal geleidelijk verdwijnen. De roodheid kan een paar maanden blijven. Voor één tot twee weken ben je niet toonbaar en wordt aangeraden niet te werken.

Na de behandeling met de eMatrix zal je snel herstellen. Je huid kan in het begin wat rood zijn en warm aanvoelen, maar dit zal na een paar dagen verdwijnen. Houd rekening met een hersteltijd van 2 tot 3 dagen.

Punch technieken zijn kleine chirurgische handelingen. Het voordeel hiervan is dat de hersteltijd minimaal is. Ook hebben mensen vaak amper last van pijn na de ingreep. Hou er wel rekening mee dat de hechtingen enige dagen zichtbaar zullen zijn.

Een filler-behandeling kent geen hersteltijd. Je kunt direct weer al je normale werkzaamheden hervatten. Soms is de huid nog wel wat gezwollen of rood in de eerste uren na de behandeling.

Risico’s en complicaties

Over het algemeen geven de behandelingen weinig bijwerkingen. Bijwerkingen en complicaties die kunnen voorkomen, zijn:

 • Vergrote poriën
 • Sproetjes
 • Puntbloedingen
 • Verergering huiduitslag
 • Pigmentvlekjes (meestal tijdelijk)
 • Littekens
 • Koortslip
 • Jeuk
 • Roodheid
 • Korstjes
 • Infectie

Resultaat

Het te verwachten resultaat hangt af van de gekozen behandelmethode.

(Micro)dermabrasie zorgt voor een zachtere en gladdere huid. Vooral oppervlakkige littekens kunnen vaak aanzienlijk minder zichtbaar worden. Ook worden overgangen in de huid gladder, waardoor littekens minder opvallen. Na een paar maanden is de roze kleur pas verdwenen, dus dan kan je pas echt wat zeggen over het resultaat. Vaak zijn er geregeld herhalingsbehandeling nodig om het gewenste resultaat te krijgen.

Een chemische peeling zorgt voor een frisse, egalere en zachtere huid. Oppervlakkige littekens worden vaak minder zichtbaar en diepere littekens vervagen. Het resultaat kan soms wel tot tien jaar blijven bestaan. Na twee weken is het resultaat al voor het grootste deel zichtbaar. De roze kleur van de huid zal pas na een paar maanden verdwijnen. De behandeling is vooral geschikt voor mensen met een lichte huidskleur.

Het resultaat bij CO2-laser resurfacing is een mooie, gladde en strakkere huid die minder vochtarm is. Het grote voordeel van een laserbehandeling is dat de collageenaanmaak gestimuleerd wordt. Dit zorgt voor een jongere huid van binnenuit. De behandeling kan zeer effectief zijn bij oppervlakkige littekens, en er worden vaak mooie resultaten behaald bij diepere littekens. Het resultaat kan vijf tot tien jaar blijven bestaan. Roken en veel blootstelling aan de zon kan het resultaat sneller doen afnemen. De eerste maanden is er ook nog sprake van roodheid die langzaam wegtrekt.

Voor een optimaal resultaat na een behandeling met de eMatrix zijn er meestal drie behandelingen nodig met tussenpozen van vier tot acht weken. Na deze drie behandelingen wordt aangeraden de behandeling ieder jaar te herhalen om het resultaat te behouden. Een eMatrix behandeling zorgt voor een gladdere huid, zonder diepe putjes en het kan huidverkleuringen verminderen. Het is de beste behandeling voor donkere en Aziatische huidtypes.

Met de verschillende punch-technieken kunnen erg diepe littekens vaak aanzienlijk minder diep en dus minder zichtbaar gemaakt worden. Bij deze behandelingen blijft er altijd een litteken zichtbaar, dit litteken is vaak wel aanzienlijk kleiner dan het 'originele' litteken. Na de behandeling kan het litteken verder vervaagd worden met één van de andere behandelmethodes. Meestal wordt er gekozen voor een laserbehandeling. Het resultaat is in principe blijvend. Wel kan het nieuw-gemaakte litteken soms niet naar wens zijn. Een nieuwe behandeling kan dan nodig zijn.

Prijzen

Behandeling Prijs
Acne littekens Chemische peeling € 600,00
Acne littekens CO2 laser € 220,00 tot € 1000,00

Totaal 3 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een acne litteken behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een acne litteken behandeling en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Vind een kliniek

Meer dan 10 locaties die deze behandeling aanbieden