Bij een chemische peeling wordt de bovenste huidlaag met een chemisch schuurmiddel verwijderd. De huid herstelt zich na de peeling en ziet er dan frisser en jonger uit. Rimpels, oneffenheden, zonbeschadiging en acne-littekens verminderen sterk. Daarnaast is het mogelijk om voorstadia van huidkanker te behandelen.

Het consult

Voordat je behandeld wordt zul je altijd eerst een intake of consult hebben. Afhankelijk van het type peeling zul je vaak een consult hebben met een huidtherapeut (lichte peeling) of een cosmetisch arts of dermatoloog (diep chemische peeling).

Tijdens het eerste consult zal de cosmetisch arts of huidtherapeut uitleg geven over de behandeling en vragen naar je verwachtingen. Ook zal hij of zij je huid goed bekijken om te beoordelen of dit de juiste behandeling voor jou is. Daarnaast is er ruimte om zelf vragen te stellen.

Tijdens het consult komen verder vaak de volgende zaken aan de orde:

 • Eventuele huidproblemen waar je nu last van hebt of in het verleden hebt gehad;
 • Of je vaak last hebt van een koortslip en wanneer de laatste keer was;
 • Of er sprake is van hartklachten;
 • Allergieën;
 • Welke ziektes je hebt doorgemaakt in het verleden.

Het kan zijn dat de arts de behandeling afraadt. Bijvoorbeeld omdat je een donkere huid hebt of omdat de rimpels te diep zijn om te behandelen met een chemische peeling. Ook kan de arts de behandeling afraden als je last hebt van bepaalde hartklachten (ritmestoornissen).

Als een peeling niet geschikt is dan kun je vaak wel in aanmerking komen voor een andere cosmetische huidbehandeling, zoals:

 • Botox;
 • Fillers;
 • Een facelift.

Het is belangrijk om je te realiseren dat een chemische peeling geen vervanging is voor ingrepen die alleen chirurgisch worden uitgevoerd, zoals een facelift. Wel kunnen fijne rimpels vaak goed behandeld worden en aanzienlijk minder zichtbaar worden.

De behandeling

afbeelding Chemische Peeling
Na een chemische peeling vervelt de huid vaak.

Voor een chemische peeling kunnen diverse chemische stoffen worden gebruikt. De volgende stoffen worden vaak gebruikt:

Al deze stoffen dringen door tot in de bovenste huidlaag en laten deze oplossen. Trichloorazijnzuur (TCA) en Fenol zijn echter veel agressiever dan glycolzuur en salicylzuur, en dringen dan ook dieper door.

Meestal moet je 2-8 weken van te voren een speciale crème gebruiken om de huid klaar te maken voor de behandeling. Dit zorgt ervoor dat het chemicalium beter in de huid door kan dringen en het versnelt het genezingsproces na de behandeling.

Voor de behandeling wordt het gezicht diep gereinigd. Na het reinigen wordt het chemicalium op het gezicht aangebracht (vaak met een wattenstaafje). De huid rond de ogen, wenkbrauwen en lippen wordt vrijgelaten. De actieve stof moet 30 min tot 2 uur inwerken en kan een brandend/tintelend gevoel geven. Vaak verdwijnt dit gevoel na een tijdje.

Als het gekozen peeling-middel zijn werk heeft gedaan, wordt het afgespoeld met water. Hierna krijgt de huid een uur rust, daarna wordt het ingepakt met een beschermend masker dat petroleum bevat. Dit wordt gedaan om korstvorming te verminderen. Als je veel rimpels hebt dan wordt er vaak gekozen om een beschermende tape aan te brengen.

Tijdens de behandeling is geen verdoving of narcose nodig. Soms wordt er wel voor gekozen om je een kalmeringpilletje of een roesje te geven om alles zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Herstel na de chemische peeling

Het herstel is erg afhankelijk van het gekozen peeling-middel. Bij een peeling met glycolzuur, salicylzuur of TCA is de hersteltijd relatief beperkt. Je kunt dezelfde dag nog naar huis en je ervaart in principe geen pijn. De huid voelt wel droog aan en trekt een beetje.

Je krijgt een zalf mee die je op het behandelde gebied dient te smeren. Reken er op dat je in de eerste dagen na de peeling niet toonbaar bent. Het volledige herstel kan tot een maand duren. Toch gaan de meeste mensen weer binnen een week aan het werk.

Het is belangrijk je huid goed te beschermen tegen zonlicht. Ook onder de zonnebank gaan is de eerste weken uit den boze.

Vaak is de huid volledig hersteld binnen 2-5 weken, een herhaalbehandeling kan echter nodig zijn voor een optimaal resultaat.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na diep-chemische peeling met Fenol

Na de peeling krijg je een masker op, die moet 1 tot 2 dagen blijven zitten. Als het masker eraf gaat is de huid rood, gezwollen en pijnlijk. Ook de ogen kunnen opgezwollen zijn. De pijn verdwijnt na een paar dagen en hiervoor kun je paracetamol nemen. Na een paar dagen kan de huid gaan vervellen en komt de nieuwe roze huid tevoorschijn. Deze roze huid kan 3 maanden blijven bestaan. De zwelling is vaak na 2 weken verdwenen.

Je mag dezelfde dag nog naar huis. Het is verstandig om je op te laten halen en de eerste 2 dagen hulp te hebben. Daarnaast is het slim om de eerste dagen niet te veel te praten en zoveel mogelijk vloeibaar te eten.

Het herstel duurt ongeveer 2 weken, in deze periode mag je géén make-up gebruiken. Daarnaast is het advies om deze 2 weken thuis te blijven van je werk en rustig aan te doen.

Sommige patiënten moeten na een peeling met fenol aan de hartmonitor liggen. Fenol kan namelijk leiden tot hartritmestoornissen. De plastische chirurg kan je hier meer over vertellen, vraag er dus gerust naar.

Risico’s en complicaties

Omdat de bovenste huidlaag wordt weggehaald verliest de huid een belangrijke beschermlaag. Hierdoor loop je een grotere kans om een infectie op te lopen en moet je de huid heel goed beschermen tegen de zon. Dit houdt in dat je de eerste maanden niet mag zonnen en ook niet onder de zonnebank mag. Daarnaast moet je de huid altijd insmeren met een goede zonnebrandcrème.

Door de behandeling kan de huid pigment verliezen, waardoor de huid lichter wordt. Ook kunnen er pigmentvlekjes ontstaan, vaak trekt dit bij, maar niet altijd.

Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

 • Korstjes
 • Roodheid
 • Jeuk
 • Littekens
 • Dunne huid
 • Koortslip
 • Hartritmestoornissen bij een peeling met Fenol

Resultaat

De chemische peeling geeft een erg goed resultaat dat lang blijft bestaan, soms wel tot 10 jaar. Na 2 weken is de huid grotendeels hersteld en is het resultaat zichtbaar: de huid is zachter, gladder en elastischer. Kleine rimpeltjes zijn verdwenen, de huid is meer egaal en ziet er weer fris uit.

Helaas werkt de behandeling niet preventief en het verouderingsproces van de huid gaat dus gewoon door. De klok is als het ware en stukje terug gezet.

Bij een peeling met TCA, glycolzuur of salicylzuur is soms een tweede behandeling nodig voor een optimaal resultaat. Een diep-chemische peeling met Fenol wordt over het algemeen maar één keer bij iemand gedaan.

In de onderstaande tabel zie je hoe effectief een chemische (TCA) peeling is vergeleken met andere populaire huidbehandelingen.

  Chemische peeling (TCA) Microdermabrasie CO2 Laserbehandeling Radiofrequentie (eMatrix)
Fijne lijntjes
Pigmentvlekken
Verslapte huid
Onregelmatige huidstructuur
Acne littekens
Couperose
Grauwe huid
Grove poriën verkleinen
  Prijzen en kosten Prijzen en kosten Meer informatie Prijzen en kosten Meer informatie  
Dit schema geeft uitsluitend indicaties van de verschillende behandelmogelijkheden weer. De keuze voor en het resultaat van een behandeling is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 13 ZKN-gecertificeerde klinieken die een chemische peeling aanbieden. De kosten van een chemische peeling bedragen gemiddeld € 216,02.