Peeling - behandeling tegen huidveroudering en oneffenheden in de huid

Bij een chemische peeling wordt de bovenste huidlaag met een chemisch schuurmiddel verwijderd. De huid herstelt zich na de peeling en ziet er dan frisser en jonger uit. Rimpels, oneffenheden, zonbeschadiging en acne-littekens verminderen sterk. Daarnaast is het mogelijk om voorstadia van huidkanker te behandelen.

Het consult

Voordat je behandeld wordt zul je altijd eerst een intake of consult hebben. Afhankelijk van het type peeling zul je vaak een consult hebben met een huidtherapeut (lichte peeling) of een cosmetisch arts of dermatoloog (diep chemische peeling).

Tijdens het eerste consult zal de cosmetisch arts of huidtherapeut uitleg geven over de behandeling en vragen naar je verwachtingen. Ook zal hij of zij je huid goed bekijken om te beoordelen of dit de juiste behandeling voor jou is. Daarnaast is er ruimte om zelf vragen te stellen.

Tijdens het consult komen verder vaak de volgende zaken aan de orde:

 • Eventuele huidproblemen waar je nu last van hebt of in het verleden hebt gehad;
 • Of je vaak last hebt van een koortslip en wanneer de laatste keer was;
 • Of er sprake is van hartklachten;
 • Allergieën;
 • Welke ziektes je hebt doorgemaakt in het verleden.

Het kan zijn dat de arts de behandeling afraadt. Bijvoorbeeld omdat je een donkere huid hebt of omdat de rimpels te diep zijn om te behandelen met een chemische peeling. Ook kan de arts de behandeling afraden als je last hebt van bepaalde hartklachten (ritmestoornissen).

Als een peeling niet geschikt is dan kun je vaak wel in aanmerking komen voor een andere cosmetische huidbehandeling, zoals:

 • Botox;
 • Fillers;
 • Een facelift.

Het is belangrijk om je te realiseren dat een chemische peeling geen vervanging is voor ingrepen die alleen chirurgisch worden uitgevoerd, zoals een facelift. Wel kunnen fijne rimpels vaak goed behandeld worden en aanzienlijk minder zichtbaar worden.

De behandeling

Vervellende huid voorhoofd
Na een chemische peeling vervelt de huid vaak.

Voor een chemische peeling kunnen diverse chemische stoffen worden gebruikt. De volgende stoffen worden vaak gebruikt:

Al deze stoffen dringen door tot in de bovenste huidlaag en laten deze oplossen. Trichloorazijnzuur (TCA) en Fenol zijn echter veel agressiever dan glycolzuur en salicylzuur, en dringen dan ook dieper door.

Meestal moet je 2-8 weken van te voren een speciale crème gebruiken om de huid klaar te maken voor de behandeling. Dit zorgt ervoor dat het chemicalium beter in de huid door kan dringen en het versnelt het genezingsproces na de behandeling.

Voor de behandeling wordt het gezicht diep gereinigd. Na het reinigen wordt het chemicalium op het gezicht aangebracht (vaak met een wattenstaafje). De huid rond de ogen, wenkbrauwen en lippen wordt vrijgelaten. De actieve stof moet 30 min tot 2 uur inwerken en kan een brandend/tintelend gevoel geven. Vaak verdwijnt dit gevoel na een tijdje.

Als het gekozen peeling-middel zijn werk heeft gedaan, wordt het afgespoeld met water. Hierna krijgt de huid een uur rust, daarna wordt het ingepakt met een beschermend masker dat petroleum bevat. Dit wordt gedaan om korstvorming te verminderen. Als je veel rimpels hebt dan wordt er vaak gekozen om een beschermende tape aan te brengen.

Tijdens de behandeling is geen verdoving of narcose nodig. Soms wordt er wel voor gekozen om je een kalmeringpilletje of een roesje te geven om alles zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Herstel na de chemische peeling

Het herstel is erg afhankelijk van het gekozen peeling-middel. Bij een peeling met glycolzuur, salicylzuur of TCA is de hersteltijd relatief beperkt. Je kunt dezelfde dag nog naar huis en je ervaart in principe geen pijn. De huid voelt wel droog aan en trekt een beetje.

Je krijgt een zalf mee die je op het behandelde gebied dient te smeren. Reken er op dat je in de eerste dagen na de peeling niet toonbaar bent. Het volledige herstel kan tot een maand duren. Toch gaan de meeste mensen weer binnen een week aan het werk.

Het is belangrijk je huid goed te beschermen tegen zonlicht. Ook onder de zonnebank gaan is de eerste weken uit den boze.

Vaak is de huid volledig hersteld binnen 2-5 weken, een herhaalbehandeling kan echter nodig zijn voor een optimaal resultaat.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na diep-chemische peeling met Fenol

Na de peeling krijg je een masker op, die moet 1 tot 2 dagen blijven zitten. Als het masker eraf gaat is de huid rood, gezwollen en pijnlijk. Ook de ogen kunnen opgezwollen zijn. De pijn verdwijnt na een paar dagen en hiervoor kun je paracetamol nemen. Na een paar dagen kan de huid gaan vervellen en komt de nieuwe roze huid tevoorschijn. Deze roze huid kan 3 maanden blijven bestaan. De zwelling is vaak na 2 weken verdwenen.

Je mag dezelfde dag nog naar huis. Het is verstandig om je op te laten halen en de eerste 2 dagen hulp te hebben. Daarnaast is het slim om de eerste dagen niet te veel te praten en zoveel mogelijk vloeibaar te eten.

Het herstel duurt ongeveer 2 weken, in deze periode mag je géén make-up gebruiken. Daarnaast is het advies om deze 2 weken thuis te blijven van je werk en rustig aan te doen.

Sommige patiënten moeten na een peeling met fenol aan de hartmonitor liggen. Fenol kan namelijk leiden tot hartritmestoornissen. De plastische chirurg kan je hier meer over vertellen, vraag er dus gerust naar.

Risico’s en complicaties

Omdat de bovenste huidlaag wordt weggehaald verliest de huid een belangrijke beschermlaag. Hierdoor loop je een grotere kans om een infectie op te lopen en moet je de huid heel goed beschermen tegen de zon. Dit houdt in dat je de eerste maanden niet mag zonnen en ook niet onder de zonnebank mag. Daarnaast moet je de huid altijd insmeren met een goede zonnebrandcrème.

Door de behandeling kan de huid pigment verliezen, waardoor de huid lichter wordt. Ook kunnen er pigmentvlekjes ontstaan, vaak trekt dit bij, maar niet altijd.

Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

 • Korstjes
 • Roodheid
 • Jeuk
 • Littekens
 • Dunne huid
 • Koortslip
 • Hartritmestoornissen bij een peeling met Fenol

Resultaat

De chemische peeling geeft een erg goed resultaat dat lang blijft bestaan, soms wel tot 10 jaar. Na 2 weken is de huid grotendeels hersteld en is het resultaat zichtbaar: de huid is zachter, gladder en elastischer. Kleine rimpeltjes zijn verdwenen, de huid is meer egaal en ziet er weer fris uit.

Helaas werkt de behandeling niet preventief en het verouderingsproces van de huid gaat dus gewoon door. De klok is als het ware en stukje terug gezet.

Bij een peeling met TCA, glycolzuur of salicylzuur is soms een tweede behandeling nodig voor een optimaal resultaat. Een diep-chemische peeling met Fenol wordt over het algemeen maar één keer bij iemand gedaan.

In de onderstaande tabel zie je hoe effectief een chemische (TCA) peeling is vergeleken met andere populaire huidbehandelingen.

  Chemische peeling (TCA) Microdermabrasie CO2 Laserbehandeling Radiofrequentie (eMatrix)
Fijne lijntjes
Pigmentvlekken
Verslapte huid
Onregelmatige huidstructuur
Acne (littekens)
Couperose
Grauwe huid
Grove poriën verkleinen
  Prijzen en kosten Prijzen en kosten Meer informatie Prijzen en kosten Meer informatie  
Dit schema geeft uitsluitend indicaties van de verschillende behandelmogelijkheden weer. De keuze voor en het resultaat van een behandeling is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Prijzen

Behandeling Prijs
Oppervlakkige Peeling rond de mond € 50,00
Oppervlakkige Peeling Decolleté € 75,00
Oppervlakkige Peeling Hals € 75,00
Oppervlakkige Peeling Gezicht € 65,00 tot € 80,00
Oppervlakkige Peeling Gezicht + Decolleté € 100,00 tot € 160,00
Oppervlakkige Peeling Gezicht + Decolleté + Hals € 125,00
TCA Peeling Gezicht € 85,00 tot € 600,00
TCA Peeling Hals € 600,00
TCA Peeling Hals + Gezicht € 135,00 tot € 900,00

Totaal 6 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een chemische peeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Acne

  Door Kelvin op

  Ik heb nu twee behandelingen gehad en het schilveren was een laar dagen daarna wel een beetje erg maar na de tweede behandeling kon ik het resultaat al duidelijk zien

  Mijn tip: Doen als je acne hebt

  Behandeld in Apeldoorn | Kosten: €75

Totaal: 1 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Veelgestelde vragen

 • Een chemische peeling kan gebruikt worden om rimpels, oneffenheden, zonbeschadiging en acne-littekens te verminderen. Ook kan het gebruikt worden om voorstadia van huidkanker te behandelen. Een chemische peeling wordt vaak afgeraden bij mensen met een donkere huid of hartklachten.

 • Voor de behandeling heb je eerst een consult met de arts of huidtherapeut. Tijdens dit consult zal de arts bepalen of een chemische peeling de beste behandeling voor jou is. In de meeste gevallen moet je voor de behandeling een speciale crème gaan gebruiken. Hier begin je 2 tot 8 weken van tevoren mee.

 • Bij een chemische peeling wordt de bovenste laag van de huid gehaald door middel van chemische stoffen. Deze stoffen zorgen ervoor dat de bovenste huidlaag oplost.

  Eerst wordt het gezicht goed gereinigd. Hierna wordt de chemische peeling op de huid aangebracht. De peeling moet een half uur tot twee uur lang intrekken. Daarna wordt het van het gezicht afgespoeld. Vervolgens laten ze de huid een uur rusten waarna een beschermend masker met petroleum aangebracht wordt. Dit masker vermindert de vorming van korstjes na de behandeling.

 • De peeling kan tijdens de eerste minuten een wat brandend of tintelend gevoel geven, maar wordt niet als heel pijnlijk beschouwd. Een narcose of verdoving is niet nodig.

 • De duur van de behandeling met een chemische peeling kan variëren. Afhankelijk van de chemische stof die gebruikt wordt en de reden waarvoor de peeling gebruikt wordt, kan het nodig zijn om de peeling langer in te laten trekken. Gemiddeld duurt een behandeling 1 tot 2 uur.

 • Hoe snel de huid herstelt na een chemische peeling hangt af van welk middel gebruikt is. TCA, glycolzuur en salicylzuur zijn milde chemische middelen. Je kunt dan meestal gelijk na de behandeling naar huis en zult niet veel pijn hebben. De eerste paar dagen zal de huid nog rood en gezwollen zijn, maar dit trekt daarna langzaam weg.

  Fenol is een middel dat dieper in de huid doordringt. Het herstel zal dus langer duren. Na de behandeling krijg je een masker op die 1 tot 2 dagen moet blijven zitten. Als daarna het masker eraf gaat, zul je een rode, gezwollen en pijnlijke huid hebben. Daarna gaat de huid vervellen en komt er een roze huid tevoorschijn. De roze huid kan 3 maanden zo blijven, de zwelling is vaak na 2 weken weggetrokken.

 • In principe kun je gelijk na de behandeling weer aan het werk, maar reken erop dat je de eerste dagen na de behandeling nog niet toonbaar bent. De meeste mensen pakken hun werk na een week weer op.

 • Na de behandeling blijven er normaal gesproken geen littekens achter. Littekenvorming is wel een complicatie die kan optreden als de behandeling niet helemaal goed verloopt. Ook kunnen er na de behandeling pigmentvlekjes of lichtere vlekjes ontstaan. Meestal trekken deze vanzelf weer bij, maar soms trekken ze niet meer weg.

 • Na twee weken is de huid voor het grootste deel hersteld en is het resultaat zichtbaar. Het volledige herstel kan een maand duren.

 • De huid is kwetsbaar na een peeling, omdat de bovenste huidlaag verwijderd is. Het is daarom belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon en de zonnebank helemaal te vermijden totdat de huid volledig hersteld is. Dit kan een maand duren. Aangeraden wordt om de eerste twee maanden voorzichtig te zijn in de zon.

 • De werking van een chemische peeling kan tot 10 jaar blijven bestaan. Bij een peeling met TCA, glycolzuur of salicylzuur moet de behandeling soms nog een keer herhaald worden om het gewenste resultaat te krijgen. Een diep-chemische peeling met Fenol wordt maar één keer bij iemand gedaan.

 • Chemische peelings voorkomen niet dat de huidveroudering doorgaat. Je zult er na de behandeling frisser en jonger uitzien, maar diepere rimpels blijven bestaan.

  Een ander nadeel is dat de zon een paar maanden vermeden moet worden. Ook kun je je direct na de behandeling nog niet vertonen. Ten slotte loop je een risico op pigmentvlekjes of lichtere vlekjes.

 • Bij een chemische peeling wordt de bovenste laag van de huid gehaald. Hierdoor is de huid kwetsbaar en kunnen er makkelijker infecties ontstaan. Complicaties die kunnen optreden, zijn: koortslip, korstjes, roodheid, jeuk, littekens, dunne huid en hartritmestoornissen bij een behandeling met Fenol.

Vind een kliniek

Meer dan 27 locaties die deze behandeling aanbieden