Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een chemische peeling.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een chemische peeling roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een chemische peeling? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt voor een chemische peeling in aanmerking?

Een chemische peeling kan gebruikt worden om rimpels, oneffenheden, zonbeschadiging en acne-littekens te verminderen. Ook kan het gebruikt worden om voorstadia van huidkanker te behandelen. Een chemische peeling wordt vaak afgeraden bij mensen met een donkere huid of hartklachten.

Hoe bereid ik mij voor op een chemische peeling?

Voor de behandeling heb je eerst een consult met de arts of huidtherapeut. Tijdens dit consult zal de arts bepalen of een chemische peeling de beste behandeling voor jou is. In de meeste gevallen moet je voor de behandeling een speciale crème gaan gebruiken. Hier begin je 2 tot 8 weken van tevoren mee.

Hoe gaat de chemische peeling in zijn werk?

Bij een chemische peeling wordt de bovenste laag van de huid gehaald door middel van chemische stoffen. Deze stoffen zorgen ervoor dat de bovenste huidlaag oplost.

Eerst wordt het gezicht goed gereinigd. Hierna wordt de chemische peeling op de huid aangebracht. De peeling moet een half uur tot twee uur lang intrekken. Daarna wordt het van het gezicht afgespoeld. Vervolgens laten ze de huid een uur rusten waarna een beschermend masker met petroleum aangebracht wordt. Dit masker vermindert de vorming van korstjes na de behandeling.

Is de behandeling pijnlijk en word ik verdoofd?

De peeling kan tijdens de eerste minuten een wat brandend of tintelend gevoel geven, maar wordt niet als heel pijnlijk beschouwd. Een narcose of verdoving is niet nodig.

Hoe lang duurt de behandeling?

De duur van de behandeling met een chemische peeling kan variëren. Afhankelijk van de chemische stof die gebruikt wordt en de reden waarvoor de peeling gebruikt wordt, kan het nodig zijn om de peeling langer in te laten trekken. Gemiddeld duurt een behandeling 1 tot 2 uur.

Wanneer kan ik mijzelf weer vertonen?

Hoe snel de huid herstelt na een chemische peeling hangt af van welk middel gebruikt is. TCA, glycolzuur en salicylzuur zijn milde chemische middelen. Je kunt dan meestal gelijk na de behandeling naar huis en zult niet veel pijn hebben. De eerste paar dagen zal de huid nog rood en gezwollen zijn, maar dit trekt daarna langzaam weg.

Fenol is een middel dat dieper in de huid doordringt. Het herstel zal dus langer duren. Na de behandeling krijg je een masker op die 1 tot 2 dagen moet blijven zitten. Als daarna het masker eraf gaat, zul je een rode, gezwollen en pijnlijke huid hebben. Daarna gaat de huid vervellen en komt er een roze huid tevoorschijn. De roze huid kan 3 maanden zo blijven, de zwelling is vaak na 2 weken weggetrokken.

Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?

In principe kun je gelijk na de behandeling weer aan het werk, maar reken erop dat je de eerste dagen na de behandeling nog niet toonbaar bent. De meeste mensen pakken hun werk na een week weer op.

Blijven er littekens achter?

Na de behandeling blijven er normaal gesproken geen littekens achter. Littekenvorming is wel een complicatie die kan optreden als de behandeling niet helemaal goed verloopt. Ook kunnen er na de behandeling pigmentvlekjes of lichtere vlekjes ontstaan. Meestal trekken deze vanzelf weer bij, maar soms trekken ze niet meer weg.

Hoe snel is het resultaat zichtbaar?

Na twee weken is de huid voor het grootste deel hersteld en is het resultaat zichtbaar. Het volledige herstel kan een maand duren.

Wanneer mag ik weer in de zon komen?

De huid is kwetsbaar na een peeling, omdat de bovenste huidlaag verwijderd is. Het is daarom belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon en de zonnebank helemaal te vermijden totdat de huid volledig hersteld is. Dit kan een maand duren. Aangeraden wordt om de eerste twee maanden voorzichtig te zijn in de zon.

Hoe vaak moet ik de behandeling herhalen?

De werking van een chemische peeling kan tot 10 jaar blijven bestaan. Bij een peeling met TCA, glycolzuur of salicylzuur moet de behandeling soms nog een keer herhaald worden om het gewenste resultaat te krijgen. Een diep-chemische peeling met Fenol wordt maar één keer bij iemand gedaan.

Wat zijn de nadelen van een chemische peeling?

Chemische peelings voorkomen niet dat de huidveroudering doorgaat. Je zult er na de behandeling frisser en jonger uitzien, maar diepere rimpels blijven bestaan.

Een ander nadeel is dat de zon een paar maanden vermeden moet worden. Ook kun je je direct na de behandeling nog niet vertonen. Ten slotte loop je een risico op pigmentvlekjes of lichtere vlekjes.

Wat zijn de mogelijke complicaties?

Bij een chemische peeling wordt de bovenste laag van de huid gehaald. Hierdoor is de huid kwetsbaar en kunnen er makkelijker infecties ontstaan. Complicaties die kunnen optreden, zijn: koortslip, korstjes, roodheid, jeuk, littekens, dunne huid en hartritmestoornissen bij een behandeling met Fenol.

Wat kost een chemische peeling?

De kosten van een chemische peeling bedragen gemiddeld € 216,02. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.