Couperose verwijderen met laser, IPL/OPL of coagulatietherapie

Couperose uit zich in zichtbare kleine bloedvaatjes in het gezicht. De kleine bloedvaatjes zijn meestal zichtbaar op de wangen en de neus, maar kunnen ook op de kin en het voorhoofd te zien zijn. Door de zichtbaarheid van de adertjes lijkt de huid rood te kleuren.

Couperose is een aandoening die meestal voorkomt rond middelbare leeftijd. In een enkel geval kan couperose voorkomen als uiting van de chronische huidaandoening rosacea. Couperose is een onschuldige aandoening, maar indien er klachten door ervaren worden kan het goed behandeld worden.

Het consult

Als je besluit de couperose te laten behandelen, zal eerst een consult met de arts plaatsvinden. Je wensen kunnen tijdens dit consult besproken worden, evenals de mogelijkheden voor de behandeling. Eventuele risico’s en complicaties van de behandeling van couperose zullen ook genoemd worden.

De arts zal meestal navraag doen naar onder meer de volgende zaken:

 • Algemene gezondheid: aandoeningen en allergieën
 • Eerdere operaties of behandelingen
 • Medicatiegebruik. Wanneer je roaccutane of bepaalde antibiotica gebruikt mag je vaak geen laser of IPL-behandeling ondergaan.

Couperose behandeling

Couperose kan op diverse manieren behandeld worden, bijvoorbeeld met:

 • Laser
 • IPL/OPL
 • Elektrische coagulatie
 • Thermo-coagulatie
Afbeelding gezicht
Couperose komt vooral voor rond de neus, op het voorhoofd, de wangen en rond de kin.

Laserbehandeling

Couperose wordt in veel gevallen behandeld met lasertherapie die gemiddeld een kwartier tot een half uur in beslag neemt, afhankelijk van de oppervlakte van de te behandelen huid. Vaak zijn twee tot drie behandelingen nodig. Tussen elke behandeling zal een hersteltijd van 4-6 weken zitten.

Een laserbehandeling bij couperose kan zonder verdoving worden uitgevoerd. De behandeling wordt door patiënten meestal vernomen als kleine prikjes in de huid of soms als een elastiekje dat op de huid terecht komt, afhankelijk van de gevoeligheid van de plaats voor behandeling.

De kleine lichtflitsen van de laser laten het bloed in de kleine vaatjes stollen, waardoor deze verdwijnen. De gezonde huid wordt door deze behandeling niet aangetast. Bij de lichttherapie behandeling van couperose geldt: hoe lichter de huid, hoe beter het resultaat van de behandeling.

IPL/OPL

Een IPL of OPL behandeling van couperose is vergelijkbaar met een laserbehandeling. Bij IPL en OPL wordt echter gebruik gemaakt van een flitslamp in plaats van een laser. De warmte van de flitslamp dringt door tot in de vaatjes en laat daar het bloed stollen. De bloedvaatjes verdwijnen hierdoor.

Vaak zijn enkele behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. TUssen de behandelingen zal vaak een maand tot 6 weken gewacht moeten worden. Net als bij laser werkt een IPL of OPL-behandeling het beste op een lichte huid.

Elektrische coagulatie

Bij coagulatietherapie worden de bloedvaatjes dichtgebrand met behulp van een minuscuul naaldje en stroom. Met het naaldje worden de gesprongen bloedvaatjes aangeprikt en een stroomstootje zorgt er vervolgens voor dat het vaatje wordt dichtgeschroeid.

Coagulatietherapie kan vaak binnen een half uur tot een uur worden uitgevoerd. De behandeling is niet pijnlijk. Voor een optimaal resultaat zijn meestal meerdere behandelingen nodig (4 tot 5). Hierbij zal vaak een wachttijd van 4 weken tussen de behandelingen worden gehanteerd.

Thermo-coagulatie

Een variant op elektrische coagulatie is coagulatie met behulp van radiogolven, zogenoemde thermo-coagulatie. Deze behandeling is identiek aan elektrische coagulatie, enkel worden radiogolven gebruikt om het bloed te laten stollen en het vaatje dicht te schroeien.

Welke therapie is het meest geschikt?

Wanneer je last hebt van een wat zwaardere vorm van couperose dan zijn laser- en IPL- of OPL-therapie de beste keuze. Deze behandelingen zijn wat kostbaarder dan de coagulatie-behandelingen, maar werken vaak efficiënter.

Wie slechts van een beperkte vorm van couperose last heeft kan vaak het beste kiezen voor elektrische coagulatie of thermo-coagulatie.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de behandeling

De huid zal direct na de behandeling wat rood verkleurd zijn en kan wat geïrriteerd aanvoelen. Tijdens en na de behandeling wordt de huid dan ook goed gekoeld. De vaatjes kunnen na de behandeling donkerder zijn, maar dit betekent dat ze snel zullen verdwijnen.

Het wordt aangeraden de eerste week rustig aan te doen en te veel doorbloeding van de gezichtshuid te mijden. Blootstelling aan de zon, sporten en saunabezoek worden daarom de eerste tijd afgeraden.

Risico’s en complicaties

De huid kan na de behandeling van couperose rood en geïrriteerd zijn en ook zwelling is mogelijk. Deze klachten zullen snel afnemen. Ook kunnen er korstjes en blaasjes of blaren ontstaan na de behandeling die na enige dagen vanzelf zullen verdwijnen.

Bij het ontstaan van blaasjes is het belangrijk infecties te vermijden. Indien een huidinfectie optreedt moet deze behandeld worden met antibiotica, zodat de huidinfectie geen littekens zal achterlaten.

Het resultaat

Na één of twee behandelingen is al een vaak al een grote verbetering zichtbaar. Couperose wordt door middel van een behandeling definitief verwijderd, maar de vaatjes kunnen altijd op een ander, nog niet behandelde plaats zichtbaar worden. De behandeling van couperose laat geen littekens achter.

Prijzen

Behandeling Prijs
Couperose Laserbehandeling € 30,00 tot € 140,00

Totaal 6 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een couperose behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Couperose/spider naevi behandeling

  Door J. op

  Ik ben na verwijzing van de dermatoloog naar de kliniek gegaan voor de behandeling van meerdere kleine spider naevi in mijn gezicht Er werd mij in het begin verteld dat ik waarschijnlijk 2-3 behandelingen nodig zou hebben. Dit zijn er uiteindelijk 5 geworden (maar ik heb er maar 3 hoeven te betalen). De behandeling zelf deed iets meer pijn dan ik had verwacht, maar was goed te doen. Het voelt een beetje alsof er iemand met een naald in je gezicht over de vaatjes trekt (dit klinkt erger dan het is). Gelukkig duurde de behandeling bij mij elke keer niet zo heel lang. Ik heb achteraf goed gekoeld en mijn gezicht is niet dik of erg rood geworden. Ik heb 1 keer een klein korstje gekregen. Nadien was ik erg blij met het resultaat. Helaas is de plek na een jaar teruggekomen en heb ik een nieuwe afspraak gemaakt. Er was mij ook verteld dat dit kon gebeuren, ik heb mijn gezicht waarschijnlijk niet goed genoeg in gesmeerd in het voorjaarszonnetje. Na deze nieuwe behandeling was de plek weer verdwenen. Ik ben nu erg blij dat er geen storende vaatjes meer in mijn gezicht zitten. Ik ben blij met het resultaat en vind het het geld waard, maar mocht het weer terugkomen dan ga ik de behandeling niet elk jaar doen denk ik.

  Mijn tip: Zorg dat je je gezicht goed insmeert met zonnebrandcrème ook al is de zon niet zo sterk. Je mag een aantal weken voor en na de behandeling ook niet in de zon hebben gezeten dus het is handiger om deze behandeling in de winter te doen.

  Behandeld in Leiden | Kosten: €295

Totaal: 1 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Vind een kliniek

Meer dan 27 locaties die deze behandeling aanbieden