Behandel oneffenheden in de huid (littekens, rimpels) met dermabrasie

Dermabrasie is een behandeling waarbij huidlagen afgeschaafd worden. Het is een geschikte behandeling voor kleine rimpeltjes, oppervlakkige littekentjes en andere oneffenheden van de huid.

Wat is dermabrasie?

Dermabrasie is een (cosmetische) behandeling. Met een dermabrasie-behandeling wordt op een gecontroleerde manier de huid weggeschaaft. Dit wegschaven zorgt er voor dat scherpe huidranden, bijvoorbeeld als gevolg van rimpels of littekens, gladder en minder zichtbaar worden. De huid krijgt hierdoor een frisser en vaak jonger uiterlijk.

Voor wie is dermabrasie een geschikte behandeling?

Dermabrasie kan een geschikte behandeling zijn als je je stoort aan kleine oneffenheden in je huid. Je kunt hierbij denken aan acne littekens, rimpeltjes of kleine huidbeschadigingen.

Niet iedereen die een gladdere huid wenst, is echter een geschikte kandidaat voor een dermabrasie-behandeling. Het kan zijn dat de behandelaar je afraadt om dermabrasie te laten doen, bijvoorbeeld als er sprake is van:

 • Veel actieve acne
 • Bestralingsbehandelingen in het gezicht (nu of in het recente verleden)
 • Brandwonden in het gezicht
 • Een donkere huidskleur
 • Een Aziatische huid
 • Een behandeling met chemische peelings in het verleden

Is dermabrasie voor jou geen goede ingreep, vraag dan aan de arts welke behandelingen wel geschikt zijn voor jouw huid. Dermabrasie is slechts een van de manieren om een gladdere huid te krijgen. Andere veel gebruikte alternatieven zijn:

Het consult

Voordat de dermabrasie uitgevoerd zal worden heb je eerst een gesprek met de behandelend specialist. Tijdens dit consult zal de arts of huidtherapeut kijken of dermabrasie een geschikte behandeling is en vragen naar je verwachtingen. Daarnaast zal de arts je uitleggen hoe alles in zijn werk gaat, wat de risico’s zijn en hoe lang het herstel duurt. Ook is er ruimte om je eigen vragen te stellen.

De behandelaar zal tijdens het consult meestal ook vragen of je allergieën hebt en of je in het verleden onder behandeling bent geweest in het ziekenhuis. Verder zal hij of zij je huid goed bekijken om te bepalen of de behandeling veilig uitgevoerd kan worden.

Als je bloedverdunners gebruikt dan kan de behandelaar je adviseren om deze enkele dagen voor de ingreep te stoppen.

De behandeling - dermabrasie

illustratie dermabrasie
Microdermabrasie is een geschikte therapie voor het behandelen van kleine oneffenheden. Bij deze therapie wordt in tegenstelling tot dermabrasie geen (lokale) verdoving gegeven.

Voor de ingreep wordt de huid goed schoongemaakt. Soms vraagt de arts je ook om je huid voor te behandelen met een speciale crème.

Tijdens de behandeling wordt de buitenste laag van de huid weggeschaafd met een snel ronddraaiende borstel. Deze borstel bevat diamantkorrels of staaldraad. Er wordt niet meer huid weggehaald dan nodig is om de rimpels of littekens te verminderen.

Dermabrasie kan op het hele gezicht uitgevoerd worden. Afhankelijk van de omvang van het gebied dat behandeld wordt duurt de behandeling 30 minuten tot een uur. Als de behandeling klaar is wordt de huid ingesmeerd met een crème of een zalf. Dit zorgt ervoor dat de huid beter geneest.

Als er tijdens de behandeling veel huid moet worden verwijderd dan wordt deze meestal uitgevoerd onder een plaatselijke verdoving eventueel met een roesje daarbij, en soms onder algehele narcose. De keuze voor het type verdoving hangt af van de grootte van het gebied dat behandeld moet worden.

Bij een microdermabrasie behandeling wordt relatief weinig huid verwijderd. Hierdoor is een verdoving vrijwel nooit nodig. In Nederland bieden klinieken vrijwel alleen microdermabrasie-behandelingen aan.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de dermabrasie

Na de behandeling kan het zijn dat de huid verbonden wordt. Daarnaast krijg je een crème of zalf mee om de huid te verzorgen. Als het verband verwijderd wordt, is je huid rozerood van kleur, gezwollen en gevoelig. De zwelling en gevoeligheid verdwijnen na een paar weken, maar de huid zal nog maanden een rozerode kleur hebben. Verder kan het de eerste dagen lastig zijn om te eten en te praten.

Zolang de huid rozerood is, mag je niet in de zon en niet onder de zonnebank. Als je naar buiten gaat is het belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon. Ook mag je de eerste 4 weken niet zwemmen omdat de huid gevoelig is voor infecties.

Zorg dat iemand je naar huis brengt en zorg dat je thuis wat hulp hebt. Na een volledige narcose voel je je vaak slap en kan het 2 weken duren tot je fit genoeg bent om weer aan het werk te gaan.

Risico’s en complicaties van dermabrasie

Over het algemeen heeft dermabrasie weinig bijwerkingen. Er kunnen pigmentafwijkingen ontstaan, waardoor er vaak donkere vlekjes in het gezicht verschijnen. Het kan ook zijn dat er lichtere vlekjes ontstaan. Deze pigmentvlekjes trekken vaak weer bij.

Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

 • Vergrote poriën (deze krimpen vaak weer)
 • Sproetjes
 • Verergering van huiduitslag
 • Verergering van koortslip
 • Littekens (zeldzaam)
 • Infectie (zeldzaam)

Resultaat

Dermabrasie geeft je een zachtere, gladdere huid. Littekentjes en rimpels verminderen waardoor je een frisse, gezonde uitstraling krijgt. Je moet wat geduld hebben voordat je het resultaat echt kunt zien, omdat de huid een aantal maanden rozerood zal blijven.

Voor een optimaal resultaat is het vaak nodig om meerdere keren behandeld te worden.

In de onderstaande tabel zie je hoe effectief (micro)dermabrasie is vergeleken met andere populaire huidbehandelingen. Er is uitgegaan van de werkzaamheid van microdermabrasie, omdat de meeste klinieken deze lichtere vorm van dermabrasie aanbieden.

  Chemische peeling (TCA) Microdermabrasie CO2 Laserbehandeling Radiofrequentie (eMatrix)
Fijne lijntjes
Pigmentvlekken
Verslapte huid
Onregelmatige huidstructuur
Acne (littekens)
Couperose
Grauwe huid
Grove poriën verkleinen
  Prijzen en kosten Meer informatie Prijzen en kosten Prijzen en kosten Meer informatie  
Dit schema geeft uitsluitend indicaties van de verschillende behandelmogelijkheden weer. De keuze voor en het resultaat van een behandeling is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Prijzen

Behandeling Prijs
Microdermabrasie Decolleté € 130,00
Microdermabrasie Gezicht € 75,00 tot € 175,00
Microdermabrasie Gezicht + Hals € 110,00
Microdermabrasie Gezicht + Hals + Decolleté € 150,00

Totaal 3 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een dermabrasiebehandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een dermabrasiebehandeling en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Vind een kliniek

Meer dan 12 locaties die deze behandeling aanbieden