Met dermabrasie kunnen kleine rimpeltjes, tatoeages, oppervlakkige littekentjes, als gevolg van bijvoorbeeld acne, en kleine beschadigingen van de huid behandeld worden.

Het resultaat zal het beste zijn bij kleine, oppervlakkige beschadigingetjes en rimpels.

Het consult

Voordat de dermabrasie uitgevoerd zal worden heb je eerst een gesprek met de plastisch chirurg. Tijdens dit consult zal de arts kijken of dermabrasie een geschikte behandeling is en vragen naar je verwachtingen. Daarnaast zal de arts je uitleggen hoe alles in zijn werk gaat, wat de risico’s zijn en hoe lang het herstel duurt. Ook is er ruimte om je eigen vragen te stellen.

De plastisch chirurg zal tijdens het consult vragen of je allergieën hebt en of je in het verleden onder behandeling bent geweest in het ziekenhuis. Verder zal hij je huid goed bekijken om te bepalen of de behandeling veilig uitgevoerd kan worden.

Het kan zijn dat de plastisch chirurg je afraadt om dermabrasie te laten doen, bijvoorbeeld als er sprake is van:

 • Veel acne
 • Bestraling in het gezicht
 • Brandwonden in het gezicht
 • Een donkere huidskleur
 • Een Aziatische huid
 • Chemische peeling in het verleden

Is dermabrasie voor jou geen goede ingreep, vraag dan aan de arts welke behandelingen wel geschikt zijn voor jouw huid. Veel gebruikte alternatieven zijn bijvoorbeeld chemische peeling en laserpeeling.

Als je bloedverdunners gebruikt dan kan de plastisch chirurg je adviseren om deze enkele dagen voor de ingreep te stoppen.

De behandeling - dermabrasie

afbeelding Dermabrasie
Microdermabrasie is een geschikte therapie voor het behandelen van kleine oneffenheden. Bij deze therapie wordt in tegenstelling tot dermabrasie geen (lokale) verdoving gegeven.

Voor de ingreep wordt de huid goed schoongemaakt. Soms vraagt de arts je ook om je huid voor te behandelen met een speciale crème. Tijdens de behandeling wordt de buitenste laag van de huid weggeschaafd met een snel ronddraaiende borstel. Deze borstel bevat diamantkorrels of staaldraad. Er wordt niet meer huid weggehaald dan nodig is om de rimpels of littekens te verminderen.

Dermabrasie kan op het hele gezicht uitgevoerd worden. Afhankelijk van de grootte van het gebied dat behandeld wordt duurt de behandeling 30 minuten tot een uur. Als de behandeling klaar is wordt de huid ingesmeerd met een crème of een zalf. Dit zorgt ervoor dat de huid beter geneest.

De behandeling wordt meestal uitgevoerd onder een plaatselijke verdoving eventueel met een roesje daarbij, en soms onder algehele narcose. De keuze voor het type verdoving hangt af van de grootte van het gebied dat behandeld moet worden.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de dermabrasie

Na de behandeling kan het zijn dat de huid verbonden wordt. Daarnaast krijg je een crème of zalf mee om de huid te verzorgen. Als het verband verwijderd wordt, is je huid rozerood van kleur, gezwollen en gevoelig. De zwelling en gevoeligheid verdwijnen na een paar weken, maar de huid zal nog maanden een rozerode kleur hebben. Verder kan het de eerste dagen lastig zijn om te eten en te praten.

Zolang de huid rozerood is, mag je niet in de zon en niet onder de zonnebank. Als je naar buiten gaat is het belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon. Ook mag je de eerste 4 weken niet zwemmen omdat de huid gevoelig is voor infecties.

Zorg dat iemand je naar huis brengt en zorg dat je thuis wat hulp hebt. Na een volledige narcose voel je je vaak slap en kan het 2 weken duren tot je fit genoeg bent om weer aan het werk te gaan.

Risico’s en complicaties van dermabrasie

Over het algemeen heeft dermabrasie weinig bijwerkingen. Er kunnen pigmentafwijkingen ontstaan, waardoor er vaak donkere vlekjes in het gezicht verschijnen. Het kan ook zijn dat er lichtere vlekjes ontstaan. Deze pigmentvlekjes trekken vaak weer bij.

Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

 • Vergrote poriën (deze krimpen vaak weer)
 • Sproetjes
 • Verergering van huiduitslag
 • Verergering van koortslip
 • Littekens (zeldzaam)
 • Infectie (zeldzaam)

Resultaat

Dermabrasie geeft je een zachtere, gladdere huid. Littekentjes en rimpels verminderen waardoor je een frisse, gezonde uitstraling krijgt.

Je moet wat geduld hebben voordat je het resultaat echt kunt zien omdat de huid een aantal maanden rozerood zal blijven. Het kan nodig zijn om je huid vaker met dermabrasie te behandelen. Dit is helaas achteraf pas te zeggen.

In de onderstaande tabel zie je hoe effectief (micro)dermabrasie is vergeleken met andere populaire huidbehandelingen.

  Chemische peeling (TCA) Microdermabrasie CO2 Laserbehandeling Radiofrequentie (eMatrix)
Fijne lijntjes
Pigmentvlekken
Verslapte huid
Onregelmatige huidstructuur
Acne (littekens)
Couperose
Grauwe huid
Grove poriën verkleinen
  Prijzen en kosten Meer informatie Prijzen en kosten Prijzen en kosten Meer informatie  
Dit schema geeft uitsluitend indicaties van de verschillende behandelmogelijkheden weer. De keuze voor en het resultaat van een behandeling is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 7 ZKN-gecertificeerde klinieken die een dermabrasiebehandeling aanbieden. De kosten van een dermabrasiebehandeling bedragen gemiddeld € 95,21.