Microneedling-therapie met de Dermapen

Microneedling (micro needling) is een vorm van therapie die door de huidtherapeut kan worden uitgevoerd met een speciaal apparaat of handstuk. Deze apparaten bevatten vele minuscule naalden waarmee de buitenste laag van de huid geperforeerd wordt.

Door het perforeren van de huid, wordt deze aangezet om zichzelf te vernieuwen. Ook wordt de collageenproductie gestimuleerd. Collageen zorgt voor een soepele en stevige huid. Met het ouder worden van de huid gaat de collageenproductie steeds verder omlaag. De afname van collageen is dan ook een van de voornaamste redenen waarom de huid slapper en minder sterk wordt met het verstrijken van de jaren. Met microneedling kan dit proces dus wat vertraagd en omgekeerd worden.

Er zijn verschillende apparaten waarmee een microneedling-behandeling kan worden uitgevoerd:

Microneedling met een dermaroller
Een dermaroller is één van de apparaten waarmee microneedling kan worden uitgevoerd. Met een dermaroller kan de huid echter niet erg nauwkeurig en gecontroleerd worden behandeld. Met de Dermapen kan dit wel.
 • Een Dermaroller
  Dit is een huidroller met vele kleine naadjes op een rol. Hiermee kunnen grote gebieden worden behandeld. De behandeling met een dermaroller is niet erg precies.
 • Een Dermastamper
  Dit is een klein stampertje waarmee kleinere oppervlaktes kunnen worden behandeld. Met een dermastamper kan al wat preciezer behandeld worden dan met een dermaroller.
 • Een Dermapen
  Hierbij wordt de huid met een klein apparaat (een soort pen) met vele kleine trillende naaldjes behandeld. Dit is een zeer plaatselijke, gecontroleerde en nauwkeurige behandelmethode.

Waar wordt de Dermapen voor gebruikt?

Met de Dermapen wordt de collageenproductie gestimuleerd door zeer nauwkeurig en plaatselijk minuscule gaatjes in de huid te maken. Deze gaatjes stimuleren niet alleen de collageenaanmaak maar geven de huid ook een impuls om zichzelf te vernieuwen.

Deze combinatie van eigenschappen maakt de Dermapen geschikt voor de behandeling van diverse huidklachten, zoals:

 • Littekens en acne littekens;
 • Striae;
 • Rimpeltjes;
 • Slappe huid;
 • Pigmentvlekken;
 • Wallen en kringen onder de ogen;
 • Rimpels en lijntjes op het decolleté;
 • Grove poriën en een onregelmatige huid.

Ook is de dermapen erg geschikt voor een algemene huidverjongings- of huidverbeteringsbehandeling.

Met de Dermapen worden voornamelijk de huid van de wangen, het voorhoofd, de handen en het decolleté behandeld. De Dermapen kan echter zonder problemen voor vrijwel alle huidgebieden worden gebruikt, zelfs gevoelige huidzones zoals de huid rond de ogen en neus.

Het consult

Voordat je een microneedling-behandeling met de Dermapen zult ondergaan heb je een consult met een arts of huidtherapeut. Tijdens het consult worden je wensen in kaart gebracht en wordt er een behandelplan opgesteld.

De behandelaar zal je huid onderzoeken en bepalen of microneedling en de Dermapen de meest geschikte behandeling voor jou zijn. Eventuele alternatieven voor de Dermapen zijn:

 • een chemische peeling;
 • een laserbehandeling;
 • een (micro)dermabrasie-behandeling;
 • een injectable-behandeling (botox en/of fillers).

Hou er rekening mee dat de volgende informatie vaak tijdens het consult met je doorgenomen zal worden:

 • Je algemene gezondheid;
 • Je medicatiegebruik;
 • Eventuele allergieën;
 • Hoe de behandeling er uit ziet;
 • De te verwachten resultaten;
 • De risico’s van de behandeling;
 • Voor- en nadelen van de behandeling.

Behandeling met de Dermapen

Voor de behandeling wordt bepaald of de huid verdoofd dient te worden of niet. Als een verdoving gewenst is, dan zal de therapeut een verdovende crème op de huid aanbrengen.

Als de verdovingscrème is ingetrokken en werkt, zal de huidtherapeut of arts een serum met hyaluronzuur op de te behandelen huid aanbrengen. Hierna wordt de Dermapen ingesteld. Afhankelijk van het doel van de behandeling en de conditie van je huid, wordt bepaald hoe diep de naaldjes in de huid gebracht gaan worden.

Behandeling van het voorhoofd met de Dermapen.

De behandelaar beweegt de Dermapen vervolgens in roterende bewegingen over de te behandelen zone. Hierbij prikken de naaldjes vele hele kleine gaatjes in de huid.

De behandeling doet meestal geen pijn, maar je voelt de behandeling wel. De meeste patiënten beschrijven kleine prikkelingen in de huid, die goed te verdragen zijn. Als je huid voorafgaand aan de behandeling verdoofd is, dan voel je meestal helemaal niets van de behandeling.

De behandeling duurt meestal ongeveer 20 minuten tot een half uur bij kleine zones (pigmentvlekjes of een littekentje). Bij grotere behandelgebieden, zoals de behandeling van striae of grote littekens, of de behandeling van het gehele gezicht, kan de behandeling wat langer duren.

Herstel na een Dermapen-behandeling

De huid kan direct na de behandeling wat rood/roze zijn en wat gloeiend aanvoelen. Ook kan in sommige gevallen de huid een klein beetje bloeden. Vaak trekt de ergste roodheid al binnen enkele uren na de behandeling weg. De wondjes herstellen zelfs binnen enkele minuten al.

Hoewel de ergste roodheid al snel verdwijnt, kan een lichte rode gloed nog gedurende enkele dagen na de behandeling zichtbaar blijven. Voor de meeste mensen is dit geen beperking om bijvoorbeeld gewoon te kunnen werken. Het kan echter slim zijn om de behandeling voor het weekend te ondergaan, zodat je rustig kunt herstellen.

De eerste 24 uur na de behandeling kun je het beste geen make-up of andere huidproducten (bijv. zonnebrandcrème) gebruiken. Gedurende de eerste 48 uur na de behandeling wordt aangeraden om directe blootstelling aan de zon te vermijden. Ook sauna's, hete baden en zweten kun je het beste zoveel mogelijk vermijden.

Enkele dagen na de behandeling kan bij sommige mensen de huid gaan schilferen. Dit is een normaal proces dat kan optreden bij de huidvernieuwing. Wanneer de huid niet gaat schilferen, betekent dit overigens niet dat de behandeling geen effect heeft gehad.

Vaak zal de behandelaar je adviseren om gedurende de eerste week het behandelde gebied goed in te smeren met een speciale crème. Ook wordt aangeraden om directe blootstelling aan de zon zoveel mogelijk te voorkomen. Gebruik een zonnebrandcrème met ten minste een factor 30 als vermijding van de zon niet mogelijk is. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er pigmentvlekjes ontstaan.

Risico’s en complicaties

Een microneedling-behandeling met de Dermapen is een zeer veilige behandeling met weinig tot geen complicaties.

Bijwerkingen en complicaties die kunnen voorkomen na microneedling zijn:

 • een kleine infectie;
 • een lichte zwelling;
 • langer dan verwachte aanhoudende roodheid;
 • een jeukende huid;
 • de vorming van pigmentvlekjes in het behandelde gebied (bij blootstelling aan de zon).

Resultaat

Je zult niet direct na de Dermapen behandeling resultaat zien. Meestal is pas na zo’n twee tot vier weken het eerste resultaat zichtbaar. De totale huidvernieuwing en collageenaanmaak heeft echter meer tijd nodig. Vaak tenminste een paar maanden.

Voor een optimaal resultaat zijn meestal meerdere behandeling nodig. Hieronder vind je een indicatie van het verwachte aantal behandelingen:

 • Vervagen van rimpels en lijntjes
  2-4 behandelingen met een wachttijd van 3 tot 4 maanden tussen elke behandeling.
 • (Acne) littekens
  >4 behandelingen met een wachttijd van 3 tot 4 maanden tussen elke behandeling.
 • Huidversteviging & huidvernieuwing
  2-4 behandelingen met een wachttijd van 3 tot 4 maanden tussen elke behandeling.

De meeste mensen zijn zeer tevreden met het resultaat van hun microneedling behandeling.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een microneedling-behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Het was in orde

  Door Laura op

  Een BB glow behandeling met een Dermapen gekregen. De behandeling met de Dermapen is wat gevoelig, met name op neus en voorhoofd doordat de huid daar een stuk dunner is.
  Na de behandeling lijkt mijn huid bruin / rood gekleurd en voelt het erg gevoelig. Komende weken nog even afwachten hoe de huid zich verder zal ontwikkelen.
  De behandelaar was nog niet heel ervaren en had niet helemaal de juiste snaar te pakken wat betreft communicatie. Dat was een minpuntje.

  Behandeld in Hoorn | Kosten: €149

Totaal: 1 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring