Huidtransplantatie
Huidtransplantaties worden uitgevoerd bij weefseldefecten, bijvoorbeeld wonden, die niet meer te hechten zijn. Met een huidtransplantatie wordt het uiterlijk van het behandelde gebied verbeterd. Bovendien geneest de wond aanmerkelijk sneller en ervaart de patiënt minder pijn. Op deze pagina lees je hoe een huidtransplantatie wordt uitgevoerd.
Huidtransplantatie, voor het herstellen van beschadigde huid
Een verbranding van de huid laat vaak lelijke littekens achter. Soms is de huid zo erg verbrand dat de huid niet goed herstelt. Dan kan een huidtransplantatie nodig zijn. De oude huid wordt in zo'n geval verwijderd. Vervolgens kan een ander stuk huid op de wond geplaatst worden.
Het nieuwe stuk huid dat getransplanteerd zal worden, heet een graft en kan verkregen worden op verschillende manieren:
- Eigen gezond stuk huid
- Eigen gekweekte huidcellen
- Gekweekte huidcellen van een donor
Het consult

Voorafgaand aan een huidtransplantatie volgen eerst een (aantal) gesprek(ken) met de chirurg. De chirurg is soms onderdeel van een brandwondenteam. Een brandwondenteam bestaat uit uit verpleegkundigen, chirurgen, internisten, longartsen en psychologen. Je kunt in contact komen met elk van deze specialisten.
De chirurg zal de brandwond(en) bekijken. Daarna zal hij inschatten wat de beste methode is voor een huidtransplantatie. De chirurg zal deze methode met je bespreken en je de risico’s en complicaties vertellen. Daarnaast zal de chirurg het een en ander over je gezondheid willen weten:
- Gezondheidsklachten
- Ziekten
- Medicijngebruik
- Allergieën
De behandeling
Het huidtransplantaat (graft) kan op verschillende manieren verkregen worden:
- Eigen gezond stuk huid
- Eigen gekweekte huidcellen
- Gekweekte donorcellen
De chirurg zal tijdens het consult bekijken wat de beste methode is. Vaak wordt ervoor gekozen om een stuk gezond huid op een andere plek van het lichaam te verwijderen. In sommige gevallen is de eigen huid niet geschikt. Dan wordt er gekozen voor kweken van eigen huidcellen of gebruik van donorhuidcellen.
Er bestaan 4 typen huidtransplantaten die verschillend van samenstelling zijn:

- Full-thickness transplantaat (zowel opper- als lederhuid)
- Split-thickness transplantaat (opperhuid en een deel van de lederhuid)
- Samengesteld transplantaat (huid en kraakbeen)
- Vrij kraakbeentransplantaat (kraakbeen)
Welk type transplantaat gekozen wordt is afhankelijk van het type letsel. Bij brandwonden wordt vaak een split-thickness transplantaat gebruikt. Dit komt omdat er vaak alleen oppervlakkige schade optreedt, waardoor een dun transplantaat nodig is. Bij andere aandoeningen (bijvoorbeeld huidkanker) kan een full-thickness transplantaat nodig zijn.
De ingreep kan onder volledige verdoving of lokale verdoving verricht worden. Dit is afhankelijk van de plaats van de brandwonden en de donorplaats.
De chirurg zal beginnen met het verwijderen van dood weefsel op de brandwond(en). Daarna zal de chirurg (eventueel) beginnen met het verwijderen van het huidtransplantaat op de donorplaats. Hij zal dit met een speciaal apparaat doen. Vaak wordt hiervoor het been, de borst of de rug gebruikt. Dit zal een schaafwond achter laten op de donorplaats.
De chirurg maakt van het huidtransplantaat een netje, en plaatst deze over de wond heen. Eventueel zet hij het huidtransplantaat vast met een aantal hechtingen. Vervolgens wordt het huidtransplantaat afgedekt met verband. De donorplaats wordt ook afgedekt met een speciaal verband.
Herstel na de huidtransplantatie
Vaak blijf je 7-10 dagen opgenomen in het ziekenhuis of de brandwondenkliniek om de wondgenezing goed in de gaten te houden. Het verband over het huidtransplantaat zal de 4e of de 5e dag verwijderd worden. Ook de kleine hechtingen worden dan verwijderd. Als het huidtransplantaat over een gewricht is geplaatst, zul je een spalk krijgen om het transplantaat rust te geven. Deze spalk mag na 5-7 dagen af. Daarna mag je het voorzichtig proberen te bewegen.
Het verband op de donorplaats wordt na 7-10 dagen verwijderd. Na ongeveer 7 dagen is te zien of het transplantaat goed is ingegroeid. De chirurg zal de wond bekijken en bepalen wat het verdere beleid wordt. Soms is het nodig een brandwond in meerdere operaties te behandelen.
Eenmaal thuis is het belangrijk het geopereerde gebied enkele weken rust te geven. Verder is het belangrijk het gebied goed schoon te houden. Bij pijn kun je paracetamol gebruiken.
Risico’s en complicaties bij een huidtransplantatie
Elke operatie heeft risico’s en complicaties. Zo ook een huidtransplantatie. Houd rekening met het volgende:
- Nabloeding
- Infectie
- Afstoting bij donorhuid
- Samentrekken/krimpen van het transplantaat (wondcontractuur)
- Verschil in huidstructuur of -kleur
Resultaat
Huidtransplantaties genezen over het algemeen goed. Het resultaat is vaak na 7 dagen al zichtbaar. Als het verband er af wordt gehaald, kan het transplantaat omgeven zijn met korsten. Dit is normaal. De korsten vallen er vanzelf binnen een aantal dagen af.
Bij kleine brandwonden is 1 operatie voldoende. Bij uitgebreide brandwonden kunnen meerdere operaties nodig zijn.
Ook kunnen complicaties optreden die er toe leiden dat nieuwe operaties nodig zijn. In een enkel geval geneest het transplantaat bijvoorbeeld niet goed en valt het binnen een aantal dagen eraf. Dit is vaak het gevolg van slechte bloedtoevoer of infectie. Ook dan is er een nieuwe operatie nodig.
Ervaringen
Hieronder vind je ervaringen met een huidtransplantatie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, laat het ons weten! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!
Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
Schrijf de eerste ervaring voor een huidtransplantatie en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen
Totaal: 0 ervaring(en)
Bol.com tegoedbon verdienen?
Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden
