MiraDry: behandeling tegen zweetoksels

Sommige mensen zweten dusdanig veel dat ze altijd last hebben van (zeer natte) zweetoksels. Bij deze zware transpireerders helpen deodorant en geregeld douchen niet om de dag okselfris door te komen. Een nieuwe methode om van zweetoksels af te komen, is een behandeling met MiraDry. Met MiraDry worden de zweetklieren in de oksels definitief vernietigd met behulp van electromagnetische straling.

MiraDry is niet de enige behandeling tegen overmatig zweten (hyperhidrosis). Zo zijn botox injecties in je oksels ook een effectieve behandeling tegen stevig transpireren. Maar het nadeel van Botox is dat deze behandeling slechts tijdelijk werkt, waardoor vervolgbehandelingen nodig zijn.

Met een MiraDry behandeling worden de zweetklieren vernietigd. Doordat zweetklieren niet opnieuw worden aangemaakt door het lichaam kan hierdoor één behandeling voldoende zijn om van zweetoksels af te komen.

Een MiraDry behandeling kan bij bijna iedereen worden uitgevoerd. Alleen bij de volgende groepen wordt een behandeling afgeraden:

 • Mensen met een pacemaker.
 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
 • Mensen die geopereerd zijn in of rond de oksels.
 • Mensen die lijden aan ernstige hart- of longziektes.

Het consult

Tijdens het consult zal bekeken worden of je een geschikte kandidaat bent voor een MiraDry behandeling. De behandelaar zal je daarom enkele vragen stellen. Ook zal gekeken worden of er sprake is van een ziektebeeld dat het overmatige zweten kan verklaren. Een onderliggende ziekte die het zweten kan verklaren wordt maar in een heel enkel geval gevonden. Meestal is de oorzaak van het zweten onbekend.

Tijdens het consult zullen vaak in elk geval de volgende thema’s aan bod komen:

 • De impact van de zweetoksels op je leven, je zelfvertrouwen en je kledingkeuze
 • De eventuele medicatie die je gebruikt. Het kan daarom handig zijn medicatiedoosjes mee te nemen naar het consult.
 • Je medische voorgeschiedenis. Er zal in het bijzonder gekeken worden naar ziektes die kunnen leiden tot overmatig zweten, zoals diabetes en schildklieraandoeningen.
 • Eerdere behandelingen tegen overmatig zweten, bijvoorbeeld Botox injecties.

Als je een geschikte kandidaat bent, dan kun je in principe direct behandeld worden. Ook is het mogelijk dat de behandelaar je een paar dagen de tijd geeft om na te denken over de ingreep.

De MiraDry behandeling

foto zweetoksels
Het MiraDry handstuk. (Foto © MiraMar Labs)

Voordat de MiraDry behandeling kan worden uitgevoerd zal er aan de hand van een sjabloon een raster in de oksels getekend worden. Dit raster wordt gebruikt om te bepalen waar behandeld zal worden met het MiraDry handstuk.

Na het aanbrengen van het raster zal je oksel verdoofd worden met behulp van enkele tientallen lidocaïne prikjes per oksel. Door deze verdoving voel je in principe niets van de behandeling.

Zodra de verdoving werkt, wordt het MiraDry handstuk op de huid van de oksel geplaatst. Het apparaat heeft een zuigende werking, waardoor de huid vacuüm wordt getrokken in het handstuk.

Vervolgens worden door het apparaat precies gedoseerde hoeveelheden electromagnetische straling afgegeven aan de oksels. Deze energie zorgt voor dusdanig veel warmte dat de zweetklieren worden vernietigd. Om te voorkomen dat de huid door de afgegeven warmte verbrand, zal het apparaat de huid constant koelen.

De MiraDry behandeling duurt ongeveer 1 uur. Voor veel mensen is één behandeling voldoende om de klachten te verhelpen of draagbaar te maken. Bij sommige patiënten is een tweede behandeling nodig om de gewenste afname in zweetproductie te bereiken.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de MiraDry behandeling

De MiraDry behandeling kent een zeer korte hersteltijd. De meeste mensen kunnen direct na de behandeling weer aan het werk. Sporten en zware inspanning wordt in de eerste dagen na de ingreep echter afgeraden.

Direct na de behandeling zullen je oksels nog wel wat gevoelig zijn en ook is er vaak sprake van een zwelling van de huid. Daarnaast kunnen er bloeduitstortingen ontstaan door het vacuum. De bloeduitsortingen verdwijnen in de meeste gevallen binnen een aantal dagen. De zwelling houdt vaak langer aan, soms tot wel twee weken na de behandeling.

Om het herstel te bevorderen wordt aangeraden om:

 • Je oksels na de ingreep goed te koelen met ice-packs.
 • Geen deodorant te gebruiken in de eerste dagen na de behandeling.
 • Losse kleding te dragen, die niet te veel over de oksels schuurt.
 • Twee keer per dag de oksels schoon te maken na de behandeling. Gebruik hiervoor een milde zeep.

Bij ongemak of pijn kun je eventueel een pijnstiller slikken, zoals ibuprofen.

Nadelen, risico’s en complicaties van een MiraDry behandeling

De kans op risico’s of bijwerkingen na een MiraDry behandeling zijn klein. De behandeling is uitgebreid getest en veilig bevonden door zowel de Amerikaanse FDA als het Europese CE. Toch is er zoals bij vrijwel elke medische ingreep een kans op bijwerkingen.

De meest gerapporteerde bijwerkingen en klachten zijn:

 • Een verandering van het gevoel van de huid in of rond de oksel
  Deze klachten ontstaan waarschijnlijk als gevolg van de irritatie van een zenuw door de behandeling. De klachten treden vooral op bij dunne patiënten die minder vetweefsel hebben dat de zenuw helpt te beschermen. Ervaren behandelaars weten het apparaat zo in te stellen dat de kans op klachten kleiner wordt.
 • Tijdelijke roodheid en zwelling
  De zwelling die optreed is vaak klein en weinig belemmerend. In een heel enkel geval kan de zwelling echter een flinke omvang aannemen en zeer belemmerend zijn in het dagelijkse leven.
 • Een blijvende afname van de haargroei in de oksels
  Veel mensen zullen dit niet zien als een bijwerking, maar als voordeel.
 • Spierzwakte
  In een enkel geval treedt spierzwakte in de armen op als gevolg van een tijdelijke of blijvende zenuwirritatie.

Een ander nadeel is dat de behandeling bij een zeer klein gedeelte van de patiënten met hyperhidrosis niet aanslaat. Helaas is van te voren niet goed in te schatten bij wie de MiraDry behandeling wel en bij wie deze niet aan zal slaan.

Resultaat

Eén dag na de eerste behandeling merken de meeste patiënten al dat ze aanzienlijk minder zweten. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat er gemiddeld een daling van de zweetproductie in de oksels van 82% wordt gemeld door patiënten.

In veel gevallen is één behandeling voldoende om een goed resultaat te behalen. Soms is het echter nodig om twee keer behandeld te worden.

Het resultaat van een MiraDry behandeling is permanent. De zweetkliertjes die vernietigd zijn komen niet meer terug.

Het grootste deel van de patiënten is zeer tevreden over het resultaat van de ingreep en hebben geen last meer van zweetoksels na de ingreep.

Prijzen

Behandeling Prijs
Hyperhidrosis behandeling MiraDry € 1450,00 tot € 1500,00

Totaal 2 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een MiraDry behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een MiraDry behandeling en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Vind een kliniek

Meer dan 3 locaties die deze behandeling aanbieden