Een moedervlek is een ophoping van pigmentcellen in de huid. Deze kunnen overal op de huid van het lichaam voorkomen en verschillend zijn van kleur, vorm en grootte.

Moedervlekken kunnen verwijderd worden om cosmetische redenen. Bijvoorbeeld vanwege de vorm of plaats van de moedervlek. Ook kunnen moedervlekken om medische redenen worden verwijderd. In dit laatste geval zal de zorgverzekeraar de kosten van de ingreep betalen.

Het consult Huisarts of kliniek

Ter voorbereiding op de ingreep zal er een gesprek plaatsvinden met de arts. Dit kan je huisarts zijn, of een arts in een privekliniek. Samen met de arts zal besproken worden welke ingreep het beste resultaat geeft bij het verwijderen van jouw moedervlek. Ook zal worden besproken of je verwachtingen over de ingreep en het resultaat realistisch zijn.

De plastisch chirurg zal een aantal vragen aan je stellen over:

  • Medicijngebruik (bijvoorbeeld bloedverdunners)
  • Allergieën (bijvoorbeeld voor pleister en jodium)
  • Littekenvorming bij vorige operaties
  • Beoordeling van de moedervlek

De plastisch chirurg zal de moedervlek beoordelen op een aantal punten (zoals grootte, vorm, oppervlakte, plaats). Zo kan de plastisch chirurg de juiste behandelmethode kiezen om het beste resultaat te krijgen.

Hoe wordt een moedervlek verwijderd?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een moedervlek te verwijderen. Vaak wordt gebruik gemaakt van ‘shave excisie’ of ‘excisie’. Deze behandelingen vinden plaats onder plaatselijke verdoving. De plaatselijke verdoving gaat middels een injectie in de huid. Dit kan gevoelig zijn. Beide ingrepen duren ongeveer 5-10 minuten.

In een enkel geval kan ook gekozen worden voor verwijdering met behulp van coagulatie. Bij deze ingreep wordt de moedervlek weggebrand. Deze therapie is met name geschikt voor opstaande moedervlekken (dikke moedervlekken).

Ook een laserbehandeling is een mogelijkheid. Bij deze behandeling wordt het pigment in de moedervlek vernietigd met behulp van een laser.

Moedervlek verwijderen met Shave Excisie

Shave Excisie houdt in dat het bovenste laagje van de huid waarop de moedervlek ligt wordt afgeschaafd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De plastische chirurg zal de moedervlek van de huid afschaven met behulp van een speciaal mesje. Eventueel zal de plastisch chirurg het wondje dichtbranden. Hierdoor zal er een schaafwondje ontstaan waarop een korst groeit. De korst zal zoals bij een normale schaafwond vanzelf loslaten.

Moedervlek verwijderen met Excisie

Excisie houdt in dat de gehele moedervlek wordt verwijderd. Ook deze ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. De plastisch chirurg zal na het plaatsen van de verdoving de moedervlek en een stukje van de omliggende huid wegsnijden. Het stukje huid dat zal worden verwijderd is in de vorm van een ellips (citroenvorm). Hierdoor kan de plastisch chirurg het wondje zo mooi mogelijk hechten.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na het verwijderen van de moedervlek

Na de ingreep kun je meteen naar huis. Afhankelijk van de plaats van de moedervlek is het raadzaam om minstens een week niet te sporten. Ook bewegingen als bukken, tillen. kleding aan- en uittrekken moeten voorzichtig worden uitgevoerd. Hierdoor wordt de spanning op de wondranden beperkt en kan de wond mooier genezen.

Er zal altijd enige vorming van littekenweefsel zijn. De mate waarin het litteken te zien is, is per persoon afhankelijk. In het begin zal de huid wat roze zijn. Maar deze roze kleur van de huid zal na een half jaar verdwenen zijn.

Na het plaatsen van de verdoving zal de ingreep zelf pijnloos zijn. Wel kan de huid gevoeliger zijn tot enkele dagen na het verwijderen van de moedervlek. Wanneer er een ‘excisie’ is uitgevoerd, moeten de hechtingen na 10 dagen worden verwijderd.

Risico’s en complicaties

Bij iedere ingreep kunnen er complicaties optreden. De plastisch chirurg zal alle behandelmethode met bijbehorende (kleine) complicaties goed doornemen. Hierdoor kun je zelf goed afwegen of het resultaat van de ingreep opweegt tegen de mogelijke (kleine) complicaties.

Bij het verwijderen van de moedervlek zijn er risico`s op:

  • littekenvorming
  • ontsteking van het wondgebied
  • bloeduitstorting (tijdelijke blauwe plek)

Resultaat

Na de ingreep zie je direct resultaat, de moedervlek is verwijderd. In de eerste paar maanden na de moedervlek verwijdering kan de huid wat roze zijn, maar dit trekt weer weg. Het uiteindelijke resultaat kan (afhankelijk van de grootte en plaats van de moedervlek) pas na een half jaar helemaal goed te beoordelen zijn. Na deze periode is de huid volledig hersteld en zal het litteken nauwelijks meer opvallen.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 18 ZKN-gecertificeerde klinieken die een moedervlek behandeling aanbieden. De kosten van een moedervlek behandeling bedragen gemiddeld € 337,37.