Lelijke moedervlek laten weghalen

Een moedervlek is een ophoping van pigmentcellen in de huid. Deze kunnen overal op de huid van het lichaam voorkomen en verschillend zijn van kleur, vorm en grootte.

Moedervlekken kunnen verwijderd worden om cosmetische redenen. Bijvoorbeeld vanwege de vorm of plaats van de moedervlek. Ook kunnen moedervlekken om medische redenen worden verwijderd. In dit laatste geval zal de zorgverzekeraar de kosten van de ingreep betalen.

Het consult Huisarts of kliniek

Ter voorbereiding op de ingreep zal er een gesprek plaatsvinden met de arts. Dit kan je huisarts zijn, of een arts in een privekliniek. Samen met de arts zal besproken worden welke ingreep het beste resultaat geeft bij het verwijderen van jouw moedervlek. Ook zal worden besproken of je verwachtingen over de ingreep en het resultaat realistisch zijn.

De plastisch chirurg zal een aantal vragen aan je stellen over:

 • Medicijngebruik (bijvoorbeeld bloedverdunners)
 • Allergieën (bijvoorbeeld voor pleister en jodium)
 • Littekenvorming bij vorige operaties
 • Beoordeling van de moedervlek

De plastisch chirurg zal de moedervlek beoordelen op een aantal punten (zoals grootte, vorm, oppervlakte, plaats). Zo kan de plastisch chirurg de juiste behandelmethode kiezen om het beste resultaat te krijgen.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist in moedervlek verwijderen?

Boerhaave Medisch Centrum Amsterdam

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een moedervlek behandeling, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Hoe wordt een moedervlek verwijderd?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een moedervlek te verwijderen. Vaak wordt gebruik gemaakt van ‘shave excisie’ of ‘excisie’. Deze behandelingen vinden plaats onder plaatselijke verdoving. De plaatselijke verdoving gaat middels een injectie in de huid. Dit kan gevoelig zijn. Beide ingrepen duren ongeveer 5-10 minuten.

In een enkel geval kan ook gekozen worden voor verwijdering met behulp van coagulatie. Bij deze ingreep wordt de moedervlek weggebrand. Deze therapie is met name geschikt voor opstaande moedervlekken (dikke moedervlekken).

Ook een laserbehandeling is een mogelijkheid. Bij deze behandeling wordt het pigment in de moedervlek vernietigd met behulp van een laser.

Moedervlek verwijderen met Shave Excisie

Shave Excisie houdt in dat het bovenste laagje van de huid waarop de moedervlek ligt wordt afgeschaafd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De plastische chirurg zal de moedervlek van de huid afschaven met behulp van een speciaal mesje. Eventueel zal de plastisch chirurg het wondje dichtbranden. Hierdoor zal er een schaafwondje ontstaan waarop een korst groeit. De korst zal zoals bij een normale schaafwond vanzelf loslaten.

Moedervlek verwijderen met Excisie

Excisie houdt in dat de gehele moedervlek wordt verwijderd. Ook deze ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. De plastisch chirurg zal na het plaatsen van de verdoving de moedervlek en een stukje van de omliggende huid wegsnijden. Het stukje huid dat zal worden verwijderd is in de vorm van een ellips (citroenvorm). Hierdoor kan de plastisch chirurg het wondje zo mooi mogelijk hechten.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na het verwijderen van de moedervlek

Na de ingreep kun je meteen naar huis. Afhankelijk van de plaats van de moedervlek is het raadzaam om minstens een week niet te sporten. Ook bewegingen als bukken, tillen. kleding aan- en uittrekken moeten voorzichtig worden uitgevoerd. Hierdoor wordt de spanning op de wondranden beperkt en kan de wond mooier genezen.

Er zal altijd enige vorming van littekenweefsel zijn. De mate waarin het litteken te zien is, is per persoon afhankelijk. In het begin zal de huid wat roze zijn. Maar deze roze kleur van de huid zal na een half jaar verdwenen zijn.

Na het plaatsen van de verdoving zal de ingreep zelf pijnloos zijn. Wel kan de huid gevoeliger zijn tot enkele dagen na het verwijderen van de moedervlek. Wanneer er een ‘excisie’ is uitgevoerd, moeten de hechtingen na 10 dagen worden verwijderd.

Risico’s en complicaties

Bij iedere ingreep kunnen er complicaties optreden. De plastisch chirurg zal alle behandelmethode met bijbehorende (kleine) complicaties goed doornemen. Hierdoor kun je zelf goed afwegen of het resultaat van de ingreep opweegt tegen de mogelijke (kleine) complicaties.

Bij het verwijderen van de moedervlek zijn er risico`s op:

 • littekenvorming
 • ontsteking van het wondgebied
 • bloeduitstorting (tijdelijke blauwe plek)

Resultaat

Na de ingreep zie je direct resultaat, de moedervlek is verwijderd. In de eerste paar maanden na de moedervlek verwijdering kan de huid wat roze zijn, maar dit trekt weer weg. Het uiteindelijke resultaat kan (afhankelijk van de grootte en plaats van de moedervlek) pas na een half jaar helemaal goed te beoordelen zijn. Na deze periode is de huid volledig hersteld en zal het litteken nauwelijks meer opvallen.

Prijzen

Behandeling Prijs
Moedervlek verwijderen - Chirurgisch € 100,00 tot € 535,00
Moedervlek verwijderen - Laserbehandeling € 100,00

Totaal 6 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een moedervlek behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Moedervlek

  Door mevr. Sarah op

  Bij het amphia ziekenhuis hebben ze de moedervlekken in m'n gezicht weggeschraapt, alleen bij een moedervlek lukte dat niet omdat die te diep zat. Dat vond ik jammer. Ik zou de volgende keer voor een laser behandeling gaan.

  Mijn tip: Laser

  Behandeld in Oosterhout | Kosten: €150
 2. Het is heel goed gegaan

  Door Sarah op

  Het deed helemaal geen pijn en hij is volkomen weg.

  Mijn tip: Zeker doen!

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €355
 3. Moedervlek verwijderen was een succes

  Door mevr. A op

  Goede artsen, geen spijt dat ik hiernaartoe ben gegaan

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €400

Totaal: 3 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Video's

Hieronder vind je video's over een moedervlek behandeling. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Moedervlek verwijderen thumbnail

In dit informatieve filmpje wordt een vrouw gevolgd die twee moedervlekken in haar gezicht laat verwijderen bij een kliniek. Alle aspecten van de behandeling komen in beeld, waarbij de chirurg uitlegt wat ze precies aan het doen is. Na de operatie evalueert de vrouw de behandeling en worden er voor en na foto’s getoond.

video Moedervlek verwijderen thumbnail

Iedereen heeft wel een moedervlek. Maar wat zijn moedervlekken precies en hoe ontstaan ze? Dat wordt uitgelegd in deze animatie. Verder wordt er verteld of moedervlekken schadelijk zijn en wanneer je met een moedervlek naar de huisarts moet. Dit wordt in dit filmpje van het Gezondheidsplein op voor iedereen begrijpelijke wijze uitgelegd.

video Moedervlek verwijderen thumbnail

Een filmpje waarin een mevrouw uitlegt dat ze 10 jaar lang zeer vaak onder de zonnebank heeft gelegen. Ze heeft last van jeukende en verkleurde moedervlekken. Plastisch Chirurg Stijn Bauland verwijdert daarom een aantal verdachte plekjes op de huid. Tijdens het filmpje wordt veel informatie gegeven over de risico's en effecten op je huid in relatie tot moedervlekken, wanneer je veel onder de zonnebank ligt.

Veelgestelde vragen

 • In principe worden moedervlekken verwijderd bij mensen waarbij er een redelijke kans is dat de moedervlek kwaadaardig is (kans op kanker). Maar ook bij mensen die hun moedervlekken niet mooi vinden, wanneer ze bijvoorbeeld op plekken zitten die altijd zichtbaar zijn (gezicht, hals, armen etc). Dit kunnen ook kinderen zijn, maar overleg hiervoor met de arts.

 • Indien je bloedverdunners of andere medicatie gebruikt is het verstandig om van tevoren met de arts te overleggen of en indien zo, hoeveel dagen je moet stoppen met de medicatie. Verder is het goed om eventuele allergieën tijdig aan de arts te laten weten. Indien de huid behaard is op de plek van de moedervlek is het ook goed om aan de arts te vragen of je dit thuis moet weghalen.

 • Om een moedervlek te verwijderen zijn er 2 opties, beide mogelijkheden duren ongeveer 5-10 minuten.

 • Er kan een shave excisie gemaakt worden, wat inhoudt dat het bovenste laagje van de moedervlek eraf wordt geschaafd. Hier zal vervolgens een korstje ontstaan, waarna deze vanzelf zal loslaten. De andere mogelijkheid is dat de gehele moedervlek met een excisie verwijderd wordt. Hierbij is het nodig dat het wondje door de chirurg gehecht wordt.

 • Beide behandelingen worden uitgevoerd onder lokale verdoving. Dit betekent dat met behulp van een spuitje enkel het gebied rondom de moedervlek verdoofd zal zijn.

 • Aangezien de ingreep plaatsvindt onder lokale verdoving, zul je van de ingreep zelf geen last ondervinden. Als de verdoving eenmaal is uitgewerkt (enkele uren later), kan de plek wel gevoelig zijn.

 • Dit hangt erg af van de locatie van de moedervlek. Indien de moedervlek op een plek zat die je voelt bij bijvoorbeeld bukken en tillen, is het verstandig om dit soort werkzaamheden gedurende een week niet uit te voeren. Werkzaamheden waarbij men de plek van de moedervlek niet voelt 'trekken' kunnen nog dezelfde dag weer worden uitgevoerd.

 • Ook dit hangt erg af van de plek waar de moedervlek is weggehaald. Indien dit in het gezicht is, kan de plek in het begin nog wat roze en gevoelig zijn. Hoe roze verschilt echter ook tussen personen onderling. Normaal gesproken kun je jezelf de dag erna wel weer tonen.

 • Ja, er wordt een wondje gemaakt om de moedervlek weg te halen, waar later een korstje op komt of de wond wordt gehecht. Als de korst verdwijnt, ontstaat een litteken. Hoe groot het litteken is, hangt o.a. af van de grootte van de moedervlek en van de eventuele kwaadaardigheid van de moedervlek (dan wordt er meer weggehaald dan alleen de moedervlek). Het litteken verdwijnt bijna altijd volledig binnen 6 maanden, maar bij grotere littekens kan er eventueel ook na die periode nog wat littekenweefsel zichtbaar blijven. Eventueel kun je dit litteken laten verwijderen.

 • Net als bij elke behandeling zijn hier ook (kleine) risico's aan verbonden. Dit kan littekenvorming zijn, ontsteking van het wondgebied of een tijdelijke blauwe plek.

 • Deze ingreep wordt enkel vergoed door de verzekering indien de moedervlekken om medische redenen verwijderd moeten worden (bijvoorbeeld vanwege kans op huidkanker). Indien het een cosmetische reden is, wordt het niet vergoed. Toch is het verstandig om voor de ingreep goed de polisvoorwaarden van je ziektekostenverzekering door te nemen, aangezien elke verzekering zijn eigen voorwaarden heeft.

Vind een kliniek

Meer dan 16 locaties die deze behandeling aanbieden