Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een moedervlek behandeling.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een moedervlek behandeling roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een moedervlek behandeling? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt voor deze ingreep in aanmerking?

In principe worden moedervlekken verwijderd bij mensen waarbij er een redelijke kans is dat de moedervlek kwaadaardig is (kans op kanker). Maar ook bij mensen die hun moedervlekken niet mooi vinden, wanneer ze bijvoorbeeld op plekken zitten die altijd zichtbaar zijn (gezicht, hals, armen etc). Dit kunnen ook kinderen zijn, maar overleg hiervoor met de arts.

Hoe bereid ik mij voor op deze ingreep?

Indien je bloedverdunners of andere medicatie gebruikt is het verstandig om van tevoren met de arts te overleggen of en indien zo, hoeveel dagen je moet stoppen met de medicatie. Verder is het goed om eventuele allergieën tijdig aan de arts te laten weten. Indien de huid behaard is op de plek van de moedervlek is het ook goed om aan de arts te vragen of je dit thuis moet weghalen.

Hoe lang duurt deze ingreep?

Om een moedervlek te verwijderen zijn er 2 opties, beide mogelijkheden duren ongeveer 5-10 minuten.

Welke verschillende ingrepen zijn er?

Er kan een shave excisie gemaakt worden, wat inhoudt dat het bovenste laagje van de moedervlek eraf wordt geschaafd. Hier zal vervolgens een korstje ontstaan, waarna deze vanzelf zal loslaten. De andere mogelijkheid is dat de gehele moedervlek met een excisie verwijderd wordt. Hierbij is het nodig dat het wondje door de chirurg gehecht wordt.

Hoe zit het met narcose/verdoving?

Beide behandelingen worden uitgevoerd onder lokale verdoving. Dit betekent dat met behulp van een spuitje enkel het gebied rondom de moedervlek verdoofd zal zijn.

Is de ingreep pijnlijk?

Aangezien de ingreep plaatsvindt onder lokale verdoving, zul je van de ingreep zelf geen last ondervinden. Als de verdoving eenmaal is uitgewerkt (enkele uren later), kan de plek wel gevoelig zijn.

Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?

Dit hangt erg af van de locatie van de moedervlek. Indien de moedervlek op een plek zat die je voelt bij bijvoorbeeld bukken en tillen, is het verstandig om dit soort werkzaamheden gedurende een week niet uit te voeren. Werkzaamheden waarbij men de plek van de moedervlek niet voelt 'trekken' kunnen nog dezelfde dag weer worden uitgevoerd.

Wanneer kan ik mijzelf weer tonen?

Ook dit hangt erg af van de plek waar de moedervlek is weggehaald. Indien dit in het gezicht is, kan de plek in het begin nog wat roze en gevoelig zijn. Hoe roze verschilt echter ook tussen personen onderling. Normaal gesproken kun je jezelf de dag erna wel weer tonen.

Blijven er littekens achter bij deze ingreep?

Ja, er wordt een wondje gemaakt om de moedervlek weg te halen, waar later een korstje op komt of de wond wordt gehecht. Als de korst verdwijnt, ontstaat een litteken. Hoe groot het litteken is, hangt o.a. af van de grootte van de moedervlek en van de eventuele kwaadaardigheid van de moedervlek (dan wordt er meer weggehaald dan alleen de moedervlek). Het litteken verdwijnt bijna altijd volledig binnen 6 maanden, maar bij grotere littekens kan er eventueel ook na die periode nog wat littekenweefsel zichtbaar blijven. Eventueel kun je dit litteken laten verwijderen.

Wat zijn de eventuele risico's bij deze ingreep?

Net als bij elke behandeling zijn hier ook (kleine) risico's aan verbonden. Dit kan littekenvorming zijn, ontsteking van het wondgebied of een tijdelijke blauwe plek.

Wordt deze ingreep vergoed door mijn verzekering?

Deze ingreep wordt enkel vergoed door de verzekering indien de moedervlekken om medische redenen verwijderd moeten worden (bijvoorbeeld vanwege kans op huidkanker). Indien het een cosmetische reden is, wordt het niet vergoed. Toch is het verstandig om voor de ingreep goed de polisvoorwaarden van je ziektekostenverzekering door te nemen, aangezien elke verzekering zijn eigen voorwaarden heeft.

Wat kost een moedervlek behandeling?

De kosten van een moedervlek behandeling bedragen gemiddeld € 337,37. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.