Behandeling van opgezwollen armen, handen en benen

Veel mensen hebben last van lymfoedeem; vocht dat zich ophoopt in de weefsels en niet goed wordt afgevoerd via de lymfevaten. Oedeemtherapie kan op verschillende manieren helpen om het overtollige vocht te verminderen.

Lymfoedeem kan allerlei oorzaken hebben, maar de meest voorkomende zijn:

 • Een niet goed aangelegd/functionerend lymfesysteem (primair)
 • Een beschadiging van de lymfevaten door een operatie, straling of medicatie (secundair)

Stoornissen hebben tot gevolg dat het weefselvocht niet goed kan worden afgevoerd. Er ontstaat een ophoping en stuwing van vocht, wat een pijnlijk en tintelend gevoel kan geven. Oedeemtherapie is erop gericht om weer een evenwicht te krijgen tussen de aan- en afvoer van vocht.

Er bestaan verschillende vormen van oedeemtherapie:

 • Manuele lymfedrainage
 • Ademhalings- en bewegingsoefeningen
 • Ambulante compressietherapie (combinatie met zwachtelen, thoraxbandage, CircAid en/of therapeutische steunkousen)
 • Lymftaping
 • Lymfapress

Welke behandeling voor jou het meest geschikt is, hangt af van de ernst van het oedeem en van je eigen voorkeur voor een bepaalde behandeling.

Het consult

Of oedeemtherapie een geschikte behandeling voor jou is, hangt af van de ernst en de oorzaak van het oedeem. Wanneer het oedeem bijvoorbeeld is ontstaan door een operatie, is het belangrijk om te weten wat voor ingreep er is gedaan (bijvoorbeeld een ingreep bij borstkanker, prostaatkanker of een face-lift). Lymfoedeem kan ook een teken zijn van hartfalen, nierfalen of leverfalen. Als dit het geval is, moet er goed onderzocht worden wat er precies aan de hand is. Dan is de meest aangewezen behandeling meestal medicatie (diuretica).

Voorafgaand aan de therapie heb je een consult met een huidtherapeut waarin wordt besproken of jij in aanmerking komt voor oedeemtherapie en welke behandelingsoptie dan het beste is. De huidtherapeut zal je informatie geven over de verschillende therapie mogelijkheden, de voor- en nadelen ervan en wat het resultaat zal zijn.

Daarnaast zal de therapeut ook bespreken op welke manieren je zelf het beste met het oedeem kan omgaan. Bijvoorbeeld door het vermijden van extreme warmte en kou, het hoog houden van je benen en meer sporten en bewegen.

Wat kun je precies verwachten tijdens het consult?

 • Vragen over beloop en de ernst van het oedeem.
 • Vragen over beperking in het dagelijks leven door het oedeem.
 • Informatie over de verschillende behandelmogelijkheden.
 • Advies over welke methode het beste bij jou past.

Oedeemtherapie - de behandeling

illustratie benen
Oedeem in de benen en voeten van een patiënt.

Hoe de behandeling er uit ziet is afhankelijk van de gekozen behandelmethode.

Manuele lymfedrainage
Deze behandelmethode houdt in dat de huidtherapeut door middel van bepaalde handgrepen de huid waar het oedeem zit, als het ware masseert. Door de druk die wordt uitgeoefend op de oppervlakkige kleine lymfevaatjes, wordt het vocht verplaatst naar gebieden waar het beter kan worden opgenomen. Daarnaast zorgt de masserende beweging er ook voor dat de lokale lymfevaatjes gestimuleerd worden om meer vocht op te nemen en af te voeren.

Ademhalings- en bewegingsoefeningen
Samen met de huidtherapeut doe je een aantal ademhalingsbewegingen (bijvoorbeeld: diepe buikademhaling ondersteunt het lymfevatenstelsel en dus de afvoer van vocht) en bewegingsoefeningen. Wanneer je de oefeningen onder de knie hebt, kun je vervolgens zelf thuis deze oefeningen uitvoeren.

Ambulante compressietherapie
Ambulante compressietherapie is een combinatie van bewegingsoefening en compressie op de ledematen. De compressie kan op allerlei manieren worden uitgevoerd.

 • Zwachtelen:
  Door middel van zwachtelen van het been/arm wordt er een constante knijpende druk uitgeoefend op de vaten. Je lichaam krijgt op deze manier niet de kans om lymfoedeem te vormen, want er is geen plaats voor ophoping van vocht en de bloeddoorstroming wordt gestimuleerd. Het doel is om het oedeem op deze manier zo ver mogelijk te laten afnemen.
  Er zijn verschillende soorten verbanden waarmee de huidtherapeut kan zwachtelen. Het belangrijkste onderscheid wordt gemaakt in een korte en een lange zwachtel. De korte zwachtel is niet erg elastisch en geeft druk in rust en beweging. De lange zwachtel geeft alleen druk in rust. Wanneer je nog erg actief bent en genoeg beweegt, is de korte zwachtel het meest aangewezen.
 • Thoraxbandage:
  Als je bijvoorbeeld een operatie (borstoperatie, bestraling) hebt gehad waardoor er oedeem is ontstaan op de romp, kan je met hulp van een thoraxbandage dit verminderen.
 • CircAid:
  Een circulair hulpmiddel wat met klittenband om de armen of benen kan worden gedaan. De CircAid oefent ook een constante druk uit op de lymfevaten, waardoor de opname en afvoer via de lymfevaten wordt gestimuleerd.
 • De therapeutische steunkous wordt vaak geadviseerd om het resultaat van de oedeemtherapie te behouden (het oedeem zal niet verder afnemen). Er is dan geen nieuwe kans om vochtophoping te krijgen in de voeten.

Lymftaping
Bij lymftaping worden er smalle stroken tape in een bepaalde structuur op de huid geplakt. Deze tape zorgt ervoor dat de huid op rek wordt gezet. Onder de tape ontstaat een drukverlaging, waardoor de oppervlakkige lymfevaatjes worden gestimuleerd om meer vocht op te nemen en af te voeren. Lymftaping kan overal op het lichaam worden toegepast, maar de romp komt het meest in aanmerking, omdat het hier lastig is om via een andere manier druk uit te oefenen. Voorafgaand aan de lymftaping vindt vaak eerst manuele lymfedrainage plaats. Deze bereikt ook de diepere huidlagen, waarna de lymftaping het maximale effect kan bereiken in de oppervlakkige huidlaag.

Lymfapress
Een behandeling met een drukgolfapparaat, waarbij manchetten om de benen en/of armen worden gelegd en worden opgeblazen (net als bij een bloeddrukmeting). De druk die in de ledematen ontstaat, zorgt ervoor dat het vocht geleidelijk wordt weggeperst. Meestal zijn er meerdere behandelingen noodzakelijk van gemiddeld zo’n 4 uur.

Behandelingsduur van oedeemtherapie

Het maximaal te behalen resultaat kan alleen bereikt worden, wanneer je de behandelingen snel achter elkaar volgt. Dit betekent een intensieve start van 3 tot 5 keer per week, en daarna zo’n 2 tot 3 keer per week. 1 behandeling duurt ongeveer 45 minuten. De totale duur is afhankelijk van hoe snel het oedeem minder wordt. Dit wordt bijgehouden door de omvang van het oedeem regelmatig te bepalen.

Vergoeding voor oedeemtherapie

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de eerste 12 behandelingen vanuit het aanvullende pakket en daarna vanuit de basisverzekering. Een voorwaarde is wel dat er een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig is.

Resultaat

Het resultaat van oedeemtherapie is een verbeterde opname en afvoer van vocht door de lymfevaten. Hierdoor zal de zwelling afnemen, de huid minder strak voelen en zul je minder pijn hebben. Daarnaast kun je je armen en benen beter bewegen.

De meeste vormen van lymfoedeem zijn chronisch aanwezig. Dit betekent dat met oedeemtherapie de oorzaak van het oedeem niet wordt verholpen. Het uiteindelijke resultaat van oedeemtherapie verschilt heel erg per persoon. Wanneer je postoperatief last hebt van oedeem (bijvoorbeeld na een facelift), dan is de kans dat het terugkomt minimaal.

Heb je een andere vorm van oedeem, dan heb je het na de behandelingen helemaal zelf in de hand. Het doen van bewegingsoefeningen en het dragen van steunkousen is van essentieel belang om het effect van de oedeemtherapie te behouden.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een oedeem behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Slechte ervaring met lymfopress

  Door dhr. Joop Hoekstra op

  Beenoedeem na bestraling: de manuele therapie en de steunkous helpen mij enorm, het drainageapparaat werkt averechts: een behandeling leidt tot verdikking van het been (+5 centimeter knieomvang, keihard bovenbeen). Apparaat was goed afgesteld. Heb het gebruik direct gestaakt.

  Behandeld in Maastricht | Kosten: €1500

Totaal: 1 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring