Tijdens de puberteit krijgt bijna iedereen er mee te maken: puistjes, ook wel acne genoemd. Bij de drogist kun je allerlei middeltjes kopen die puistjes helpen tegengaan. Voor sommige mensen helpen deze middeltjes helaas niet genoeg. Een peeling kan dan uitkomst bieden.

Een peeling is vooral geschikt als je een vette, gevoelige huid hebt, met lichte acne en mee-eters. Acne kan ook behandeld worden met fotodynamische therapie. In onderstaande tabel zie je de verschillen tussen de behandelingen. Zie ook acne behandeling met fotodynamische therapie.

Fotodynamische therapie Peeling
Werkwijze
 • Lichtgevoelige crème
 • Bestraling met licht
Glycolzuur of Salicylzuur (chemisch schuurmiddel)
Uitgevoerd door Verpleegkundige (huidarts is supervisor) Verpleegkundige
Soort Acne
 • Ernstige acne
 • Ontstoken acne
 • Lichte acne (Puistjes)
 • Acne met veel mee-eters
 • Vette en gevoelige huid
Duur behandeling 45 – 75 min. Max. 30 min
Aantal behandelingen 2 - 5 behandelingen
(evt. herhaling na 3 mnd)
5 – 10 behandelingen
(1-2 x per jaar onderhoudsbehandeling)
Resultaat Goed, mogelijk zelfs genezing
 • Gladde, strakke, frisse huid
 • Minder oneffenheden
 • Vaak blijven wat puistjes achter

Het consult

Tijdens het consult zal de behandelaar je huid goed bekijken en je vragen stellen om te bepalen hoe ernstig jouw puistjes zijn. Ook zal de arts je vragen wat jouw verwachtingen zijn van de behandeling. Vervolgens zal de behandelaar je adviseren wat de beste behandeling is voor jou. Het kan zijn dat jij graag een peeling wilt laten doen, maar dat de behandelaar vindt dat fotodynamische therapie meer geschikt is. De arts zal uitleggen waarom dit zo is en natuurlijk kun jij ook je vragen stellen.

Verder zal de plastisch chirurg vragen naar de volgende dingen:

 • Allergieën
 • Andere huidklachten
 • Medicatie gebruik
 • Zwangerschap

Soms is het nodig om je huid klaar te maken voor de peeling. Dan krijg je van de behandelaar een crème mee die je 2 weken van te voren moet gaan gebruiken. Als je zelf middeltjes gebruikt tegen puistjes, dan moet je hier vaak mee stoppen voordat je de peeling krijgt.

Heb je psoriasis, krijg je erg snel littekens of gebruik je bepaalde medicijnen tegen puistjes (bijv. Roaccutane) dan kan de arts de behandeling afraden omdat je huid dan te gevoelig is voor de behandeling.

De behandeling - peeling van de huid

illustratie Puistjes verwijderen (peeling)
Bij een peeling wordt het bovenste stukje huid van je lichaam 'gepeld' met een 'schuurmiddel'.

Puistjes ontstaan doordat poriën (piepkleine gaatjes in de huid) groter worden en meer huidsmeer (talg) gaan produceren. Als er te veel talg geproduceerd wordt, hoopt dit zich op in de porie. Behalve talg, hopen ook bacteriën en dode huidcellen zich op in de porie. Hierdoor ontstaat een puistje. Het kan ook zijn dat er een zwart puntje in dit bobbeltje zit, dat is een mee-eter.

Om de puistjes te behandelen is het belangrijk dat de poriën goed gereinigd worden, dit kan gedaan worden met een peeling. Bij zo’n peeling wordt met chemische middelen een heel klein laagje van de huid afgeschuurd en worden de poriën schoon gemaakt. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van glycolzuur en salicylzuur. Omdat de huid diep gereinigd wordt, helpt de peeling ook goed tegen mee-eters.

De peeling is een korte behandeling en duurt nog geen half uur. Tijdens de behandeling wordt eerst je gezicht goed schoongemaakt. Vervolgens wordt de peeling aangebracht, dit kan een wat brandend of prikkelend gevoel geven. Dit kan wat vervelend zijn, maar een verdoving is niet nodig. Als de peeling zijn werk heeft gedaan, wordt deze van de huid gehaald en soms krijg je hierna een verkoelend kompres op je huid. Dit wordt niet altijd gedaan en deze hoeft ook niet te blijven zitten.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de ingreep

Na de peeling mag je meteen weer naar huis en kan je gewoon weer verder gaan met dat wat je deed. Wel kan je nog een branderig gevoel ervaren en is je huid vaak rood, roze of bruin verkleurd. Het kan 6 weken duren voordat je huid weer zijn normale kleur heeft. Het brandigere gevoel is na 1-2 dagen verdwenen.

Omdat je huid na de behandeling gevoelig is voor zon, mag je 6 weken lang zo min mogelijk in de zon komen of onder de zonnebank gaan. Als je daarna weer in de zon komt, is het belangrijk om je huid goed in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge factor.

Risico’s en complicaties

Peeling van de huid is een veilige behandeling, maar toch kunnen er enkele bijwerkingen optreden. De volgende bijwerkingen komen het vaakst voor:

 • Verkleurde huid (Rood/Roze/Bruin)
 • Irritatie
 • Korstjes
 • Jeuk
 • Pigmentvlekken (vooral bij een donkere huid)
 • Kleine littekens

Resultaat

Het resultaat is vaak al na de eerste behandeling zichtbaar. Je huid wordt gladder en strakker, voelt prettiger aan en je ziet er frisser en jonger uit. De puistjes en andere bobbeltjes verdwijnen vaak, maar helaas is de peeling geen wondermiddel en blijven er meestal nog wat puistjes achter.

Om een goed resultaat te krijgen heb je aan één behandeling niet genoeg. Vaak ben je tussen de 5 en 10 behandelingen nodig en moet je dit daarna 1 à 2 keer per jaar herhalen.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 2 ZKN-gecertificeerde klinieken die een puistjes behandeling aanbieden. De kosten van een puistjes behandeling bedragen gemiddeld € 88,75.