Behandeling van puistjes met peeling van de huid

Tijdens de puberteit krijgt bijna iedereen er mee te maken: puistjes, ook wel acne genoemd. Bij de drogist kun je allerlei middeltjes kopen die puistjes helpen tegengaan. Voor sommige mensen helpen deze middeltjes helaas niet genoeg. Een peeling kan dan uitkomst bieden.

Een peeling is vooral geschikt als je een vette, gevoelige huid hebt, met lichte acne en mee-eters. Acne kan ook behandeld worden met fotodynamische therapie. In onderstaande tabel zie je de verschillen tussen de behandelingen. Zie ook acne behandeling met fotodynamische therapie.

Fotodynamische therapie Peeling
Werkwijze
 • Lichtgevoelige crème
 • Bestraling met licht
Glycolzuur of Salicylzuur (chemisch schuurmiddel)
Uitgevoerd door Verpleegkundige (huidarts is supervisor) Verpleegkundige
Soort Acne
 • Ernstige acne
 • Ontstoken acne
 • Lichte acne (Puistjes)
 • Acne met veel mee-eters
 • Vette en gevoelige huid
Duur behandeling 45 – 75 min. Max. 30 min
Aantal behandelingen 2 - 5 behandelingen
(evt. herhaling na 3 mnd)
5 – 10 behandelingen
(1-2 x per jaar onderhoudsbehandeling)
Resultaat Goed, mogelijk zelfs genezing
 • Gladde, strakke, frisse huid
 • Minder oneffenheden
 • Vaak blijven wat puistjes achter

Het consult

Tijdens het consult zal de behandelaar je huid goed bekijken en je vragen stellen om te bepalen hoe ernstig jouw puistjes zijn. Ook zal de arts je vragen wat jouw verwachtingen zijn van de behandeling. Vervolgens zal de behandelaar je adviseren wat de beste behandeling is voor jou. Het kan zijn dat jij graag een peeling wilt laten doen, maar dat de behandelaar vindt dat fotodynamische therapie meer geschikt is. De arts zal uitleggen waarom dit zo is en natuurlijk kun jij ook je vragen stellen.

Verder zal de plastisch chirurg vragen naar de volgende dingen:

 • Allergieën
 • Andere huidklachten
 • Medicatie gebruik
 • Zwangerschap

Soms is het nodig om je huid klaar te maken voor de peeling. Dan krijg je van de behandelaar een crème mee die je 2 weken van te voren moet gaan gebruiken. Als je zelf middeltjes gebruikt tegen puistjes, dan moet je hier vaak mee stoppen voordat je de peeling krijgt.

Heb je psoriasis, krijg je erg snel littekens of gebruik je bepaalde medicijnen tegen puistjes (bijv. Roaccutane) dan kan de arts de behandeling afraden omdat je huid dan te gevoelig is voor de behandeling.

De behandeling - peeling van de huid

afbeelding fotodynamische therapie
Bij een peeling wordt het bovenste stukje huid van je lichaam 'gepeld' met een 'schuurmiddel'.

Puistjes ontstaan doordat poriën (piepkleine gaatjes in de huid) groter worden en meer huidsmeer (talg) gaan produceren. Als er te veel talg geproduceerd wordt, hoopt dit zich op in de porie. Behalve talg, hopen ook bacteriën en dode huidcellen zich op in de porie. Hierdoor ontstaat een puistje. Het kan ook zijn dat er een zwart puntje in dit bobbeltje zit, dat is een mee-eter.

Om de puistjes te behandelen is het belangrijk dat de poriën goed gereinigd worden, dit kan gedaan worden met een peeling. Bij zo’n peeling wordt met chemische middelen een heel klein laagje van de huid afgeschuurd en worden de poriën schoon gemaakt. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van glycolzuur en salicylzuur. Omdat de huid diep gereinigd wordt, helpt de peeling ook goed tegen mee-eters.

De peeling is een korte behandeling en duurt nog geen half uur. Tijdens de behandeling wordt eerst je gezicht goed schoongemaakt. Vervolgens wordt de peeling aangebracht, dit kan een wat brandend of prikkelend gevoel geven. Dit kan wat vervelend zijn, maar een verdoving is niet nodig. Als de peeling zijn werk heeft gedaan, wordt deze van de huid gehaald en soms krijg je hierna een verkoelend kompres op je huid. Dit wordt niet altijd gedaan en deze hoeft ook niet te blijven zitten.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de ingreep

Na de peeling mag je meteen weer naar huis en kan je gewoon weer verder gaan met dat wat je deed. Wel kan je nog een branderig gevoel ervaren en is je huid vaak rood, roze of bruin verkleurd. Het kan 6 weken duren voordat je huid weer zijn normale kleur heeft. Het brandigere gevoel is na 1-2 dagen verdwenen.

Omdat je huid na de behandeling gevoelig is voor zon, mag je 6 weken lang zo min mogelijk in de zon komen of onder de zonnebank gaan. Als je daarna weer in de zon komt, is het belangrijk om je huid goed in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge factor.

Risico’s en complicaties

Peeling van de huid is een veilige behandeling, maar toch kunnen er enkele bijwerkingen optreden. De volgende bijwerkingen komen het vaakst voor:

 • Verkleurde huid (Rood/Roze/Bruin)
 • Irritatie
 • Korstjes
 • Jeuk
 • Pigmentvlekken (vooral bij een donkere huid)
 • Kleine littekens

Resultaat

Het resultaat is vaak al na de eerste behandeling zichtbaar. Je huid wordt gladder en strakker, voelt prettiger aan en je ziet er frisser en jonger uit. De puistjes en andere bobbeltjes verdwijnen vaak, maar helaas is de peeling geen wondermiddel en blijven er meestal nog wat puistjes achter.

Om een goed resultaat te krijgen heb je aan één behandeling niet genoeg. Vaak ben je tussen de 5 en 10 behandelingen nodig en moet je dit daarna 1 à 2 keer per jaar herhalen.

Prijzen

Behandeling Prijs
Peeling bij actieve Acne gezicht € 100,00
Peeling bij actieve Acne gezicht + hals € 125,00
Peeling bij actieve Acne rond mond of wangen € 75,00

Totaal 1 ZKN-gecertificeerde kliniek geïndexeerd.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een puistjes behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Ineens geen puistjes meer

  Door Solomon op

  Ik had al een tijdje last van puistjes op mijn schouders/rug. Ik schaamde mij hiervoor als ik op het strand liep bijvoorbeeld. Dus dacht ik dat ik deze zomer schaamteloos over het strand moet kunnen lopen. Wat heeft geleid tot een verwijdering van puistjes op mijn rug en schouders. Dit was met succes want ik heb er helemaal geen last van en het is nauwelijks meer te zien.

  Mijn tip: Dermacare weet raad!

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €160
 2. chemische peelding

  Door Marit op

  Na een informatiegesprek twee weken geleden heb ik gisteren een chemische peeling laten doen. Ik moest eerst mijn huid thuis voorbehandelen met een creme. Ondanks dat was de peeling toch te sterk voor mijn huid. De therapeut bleef er wel bij zodat hij de werking op mijn huid kon zien en hij heeft het er snel weer afgehaald maar helaas heb ik toch wat blaren en korsten op mijn gezicht. er was me verteld dat het wat rood kon worden en dat het wat ou gaan schilferen maar dat het zo erg zou zijn had ik niet verwacht ik kan nu echt niet over straat ik hoop dat het snel wegtrekt

  Mijn tip: doe geen peeling als je een gevoelige huid hebt en als je nog dingen moet doen in de week er na want je kan niet met goed fatsoen over straat

  Behandeld in amsterdam | Kosten: €40

Totaal: 2 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Veelgestelde vragen

 • Een peeling kan een effectieve behandeling zijn om puistjes te verwijderen. Een peeling is vooral geschikt als je een vette, gevoelige huid hebt met veel mee-eters. Peelings worden vooral gebruikt voor de behandeling van lichte acne. Als je ernstige acne hebt, kan je beter kiezen voor fotodynamische therapie (PDT). Een peeling kan daarnaast worden afgeraden als je:

  • Psoriasis hebt.
  • Snel littekens krijgt.
  • Bepaalde medicijnen tegen puistjes gebruikt.

 • Voor de behandeling heb je eerst een consult met de arts of huidtherapeut. In dit consult zal bepaald worden of een peeling een passende behandeling voor jou is. Als voorbereiding op de peeling is het soms nodig om de huid klaar te maken. In dat geval krijg je van de arts een crème mee die je twee weken van tevoren moet gaan gebruiken. Daarnaast moet je stoppen met het gebruik van andere middelen tegen puistjes voorafgaand aan de peeling.

 • De peeling zorgt ervoor dat de poriën goed gereinigd worden. Het schuurt een klein laagje van de huid af en maakt de poriën tegelijkertijd ook schoon. Op deze manier reinigt het de huid diep. Tijdens de behandeling wordt het gezicht eerst goed schoongemaakt en daarna wordt de peeling aangebracht. Als de peeling zijn werk heeft gedaan, wordt het peelmiddel weer van de huid afgehaald, soms gevolgd door een koud kompres.

 • Als de peeling op het gezicht aangebracht wordt, kan het een wat branderig of prikkend gevoel geven wat een paar dagen kan aanhouden. Er wordt geen gebruik gemaakt van verdoving of narcose. Je kan dus voor de behandeling gewoon eten en drinken.

 • Het is een korte behandeling die nog geen half uur duurt. Na de behandeling mag je meteen weer naar huis.

 • Na de peeling kan je nog een branderig gevoel hebben en kan je huid rood, roze of bruin verkleurd zijn. Daarnaast gaat je huid in de dagen na de peeling vaak vervellen. Het kan al met al 6 weken duren voordat je weer een normale huid en huidskleur hebt. Sommige mensen kiezen er voor om de eerste paar dagen vrijaf te nemen van school en/of werk.

 • Je kunt gelijk na de behandeling weer aan het werk gaan en hoeft geen rust te houden. Het branderige gevoel trekt na 1 tot 2 dagen weg.

 • Een peeling geeft normaal gesproken geen littekens. Als er na de behandeling complicaties optreden dan kan er echter wel littekenweefsel gevormd worden.

 • Het resultaat is vaak al na de eerste behandeling zichtbaar. Je hebt een strakkere en gladdere huid en je ziet er frisser en jonger uit. Wel blijven er vrijwel altijd wat puistjes achter.

 • Er zijn 5 tot 10 behandelingen nodig om een goed resultaat te krijgen. Daarna moet je, als je last blijft houden van puistjes, de behandeling 1 tot 2 keer per jaar herhalen om het resultaat te behouden.

 • Er kleven een paar nadelen aan Peelings.

  • Peelings werken vaak niet zo goed tegen ernstige acne.
  • Na de behandeling mag je 6 weken niet in de zon komen of onder de zonnebank gaan.
  • Met een peeling worden meestal niet alle puistjes verwijderd. Er blijven altijd nog wel een paar puistjes achter.
  • De behandeling moet, zo lang als je last blijft houden van puistjes, 1 tot 2 keer per jaar herhaald worden om het resultaat te behouden.

 • Een peeling is een veilige behandeling met weinig complicaties. De volgende bijwerkingen kunnen optreden:

  • Verkleurde huid
  • Huidirritatie
  • Korstjes
  • Jeuk
  • Pigmentvlekken
  • Kleine littekens door infectie

 • Een alternatieve manier om puistjes te verwijderen is fotodynamische therapie (PDT). Ook kunnen puistjes verdwijnen of minder worden met medicatie voorgeschreven door een arts.

Vind een kliniek

Meer dan 6 locaties die deze behandeling aanbieden