Tattoo verwijderen met een laserbehandeling

Sommige mensen willen na verloop van tijd af van hun tattoo. Een tatoeage is in principe een permanente afbeelding, maar gelukkig bestaan er inmiddels mogelijkheden om de inkt te verwijderen, waardoor de natuurlijke huidskleur weer zichtbaar wordt.

Het consult

Voordat begonnen kan worden met de behandeling om een tattoo te verwijderen zal er eerst een consult plaatsvinden. Alle belangrijke zaken met betrekking tot het verwijderen van de tattoo zullen aan bod komen. Tijdens dit consult kun je aangeven wat je wensen zijn.

Onder andere de mogelijkheden, de behandelmethode, het aantal behandelingen dat nodig zal zijn, en de kosten hiervan, zullen besproken worden. Ook zal verteld worden wat het voor jou te verwachten resultaat zal zijn. Hierbij kunnen eventueel afbeeldingen bekeken worden van tattoos van cliënten voor en na een behandeling, zodat je een beeld hebt bij wat je kunt verwachten.

Tattoo verwijderen, de behandeling

foto tattoo verwijderen
Het laseren van een tattoo bij een man. (Foto © On Being Flickr)

Een ‘’verse’’ tatoeage (niet ouder dan zes maanden) kan nog niet behandeld worden, omdat de huid eerst volledig hersteld moet zijn.

Het verwijderen van een tattoo wordt gedaan met een laserbehandeling. Momenteel wordt vooral de Q-switched laser gebruikt. Dit is een smalle laser, waarmee precies gewerkt kan worden. Het belangrijkste voordeel van deze laser is het korte pulserende vermogen, wat zorgt voor opwarming van de inkt en minimale opwarming van de huid. De huid wordt dus zo min mogelijk blootgesteld aan warmte, om littekenvorming en pigmentatievorming te voorkomen. De afgebroken inkt wordt door het lichaam opgenomen en via natuurlijke wegen uitgescheiden (urine).

Voor het verwijderen van een tattoo is geduld vereist. Gemiddeld zijn voor het geheel verwijderen van een tattoo 8 tot 12 behandelingen nodig. Tussen deze behandelingen moet je zo’n 10 weken wachten, zodat de huid goed kan herstellen voordat de nieuwe laserbehandeling gestart wordt. Ook de verbrijzelde inkt kan niet sneller dan in zes tot acht weken door het lichaam verwijderd worden. Het heeft dus geen zin om de behandelingen sneller achter elkaar uit te voeren.

Naast de Q-switched laser zijn ook zogenaamde picoseconde lasers in opkomst. Bij picoseconde lasers, zoals de PicoWay, is de laserpulse 100 keer korter dan die bij de Q-switched lasers. Hierdoor zou de kans op verbranding en pigmentatie van de huid kleiner moeten worden.

Uit onderzoek blijkt dat met een picoseconde laser vaak in veel minder sessies (soms zo weinig als 1 of 2 sessies, meestal 5 tot 6 sessies) een beter effect kan worden bereikt dan bij de traditionele Q-switched laser. Vooral tatoeages met daarin de kleuren groen en blauw zijn in potentie een stuk makkelijker te verwijderen.

Foto tattoo verwijderen
Hoe makkelijk een tattoo te verwijderen is, hangt af van de gebruikte inktkleur en je huidtype. Een zwarte tattoo op een hele lichte huid is het makkelijkst te verwijderen, terwijl een gele tattoo op een donkere huid het moeilijkst te verwijderen zal zijn.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na het laseren van de tattoo

Directe reacties op een laserbehandeling zijn lichte zwelling van de huid en de zogenaamde ‘lasersnow’. Dit is het wit worden van de huid, een normale huidreactie die net als de zwelling na enkele minuten weer zal verdwijnen.

Het is verstandig om de huid tot enkele maanden na de behandeling goed te beschermen tegen de zon en UV-straling. Zonnebaden en gebruik van de zonnebank worden afgeraden en het is goed om de huid te behandelen met een crème met een goede beschermende factor.

Risico’s en complicaties van het laseren van tattoos

Het verwijderen van een tattoo is een veilige methode, maar zoals bij iedere behandeling bestaat er een kans op bijwerkingen en complicaties. Na een laserbehandeling kan de huid een tijdje rood zijn, branderig aanvoelen en je kan plaatselijk jeuk ervaren. Ook blaarvorming kan optreden, maar de blaren zullen vanzelf indrogen.

Er bestaat een kleine kans op verandering van pigmentatie van de huid. Dit betekent dat de huid lichter of donkerder zou kunnen worden dan de oorspronkelijke huidskleur. Dit treedt vooral op bij de blootstelling aan UV-straling. Het wordt dan ook aangeraden om goede zonnebescherming toe te passen. Deze pigmentatieverandering kan aanwezig zijn voor drie tot zes maanden en is slechts in enkele gevallen een blijvende complicatie.

Tattoo laseren - het resultaat

Het resultaat van een laserbehandeling is permanent. Je kunt er voor kiezen om de tatoeage te laten vervagen, zodat er een nieuwe tatoeage overheen geplaatst kan worden. Als het gewenst is om de normale huidskleur weer terug te krijgen, kunnen meerdere behandelingen plaatsvinden om de inkt totaal te laten verdwijnen.

Het resultaat is afhankelijk van verschillende factoren. Het is gebleken dat de kleur van de inkt bepalend kan zijn voor de hoeveelheid behandelingen die nodig zijn, omdat de ene kleur makkelijker te verwijderen is dan de andere. Daarbij zijn oppervlakkige tattoos beter te behandelen dan diep in de huid aangebrachte tatoeages. Ook oudere tattoos zijn makkelijker te behandelen en hebben minder laserbehandelingen nodig voor totale verwijdering. Daarbij kan het huidtype ook bepalend zijn voor het resultaat: donkere huidtypes kunnen moeilijker te behandelen zijn dan lichte huidtypes, vanwege huidreactie op de laser.

Prijzen

Behandeling Prijs
Tattoo verwijderen Laserbehandeling € 60,00 tot € 70,00

Totaal 2 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een tattoo laserbehandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Pijnlijk en kostelijk

  Door Wanda op

  Net de derde sessie achter de rug gehad. Ik zou er in totaal zo'n 10 nodig hebben voor beide tattoo's en er zitten telkens 8 weken tussen. Dus ik zal toch wel ong. 1,5 jaar bezig zijn ermee vooraleer ze volledig weg zijn.

  Het gaat om een tattoo op mijn voet (5 kleine sterren) en een niet-ingekleurde tribaltattoo op de onderrug (I know, een zware jeugdzonde). De sterren zien niet meer zo zwart ondertussen en vervagen licht, de tribal zal iets moeilijk zijn want deze is heel diep en slecht geplaatst.

  Toegegeven, de pijn is echt erger dan een tattoo laten zetten. Veel erger! Gelukkig duren de sessies niet lang (max. 15min voor beide tattoos). Daarna ziet het rood en voelt het verbrand aan. Ongeveer tot 2 weken erna heb ik dan wel ver-schrikke-lijke jeuk, zit mijn huid van de tattoo dik (precies reliëf) en doen mijn nieren pijn omdat ze extra moeten werken om de afvalstoffen/inktdeeltjes moeten verwijderen.
  Om de helse jeuk tegen te gaan doe ik Flamigel aan en leg ik soms een diepgevroren coldpack op de tattoo, dit is heel verkoelend.

  Ik ga wel onder de zonnebank maar ik scherm de tattoo's af met handdoeken en pleisters. Ik zit nu wel met een witte voet maar heb het er wel voor over...
  Ik hoop wel snel meer effect te zien van de laser, er werd gezegd dat de picolaser de beste en snelste is, het mag wel voor die prijs!

  Mijn tip: THINK BEFORE YOU INK! En wanneer je laat weglaseren: schaf wat tubes Flammazine aan en een paar coldpacks. Heb geduld en zorg voor afleiding tijdens het laseren.

  Behandeld in Kingpin Brugge | Kosten: €1200
 2. Tatoeage verwijderen ribben

  Door Inkboy op

  Het betreft een zwarte middelgrote tatoeage op de ribben. Iedere sessie duurt tussen de 20 en 30 minuten en kost 180 euro per sessie (BTW inbegrepen). Hiervoor ben ik naar het UZ in Leuven gegaan.

  Ondertussen heb ik er één sessie opzitten en ze hebben me op ongeveer 8 sessies geschat voor het geheel verwijderd zou zijn, gecombineerd met een laserbehandeling om littekenweefsel van de tattoo ook weg te werken (anders blijft de contour van de tattoo soms alsnog zichtbaar).

  De pijn is best intens, ondanks de kortere duur veel pijnlijker dan het plaatsen van de tattoo. Ik had nooit zolang kunnen blijven liggen als ik deed voor de plaatsing van de tatoeage zelf.

  Na mijn eerste behandeling vond ik dat de 'shading' al heel goed weg was en hier en daar merk je wel al goed dat lijnwerk minder fel is. De genezing duurde toch een 3-tal weken vooraleer ik echt kon zeggen dat mijn huid optimaal hersteld was.

  Mijn tip: Think before you ink en spaar genoeg als je alsnog wil laseren. De pijn is doenbaar omdat sessies heel kort duren.

  Behandeld in Leuven | Kosten: €1500
 3. het werkt, al gaat het langzaam

  Door nick op

  Heb net mn 6e behandeling gehad. Verwacht dat ik halverwege het proces zit nu. Het gaat om 2 kleine tattoos op mn armen. Lijntjes zijn erg vaag geworden. Sommige hoekjes nog minder vaag. Persoonlijk vind ik het niet echt pijnlijk. Sessie duurt nog geen 5 min. Makkelijk geld verdienen voor hun dus. Maar er zijn niet echt andere opties. Al met al wel tevreden. Geduld is nodig, 4 weken herstel tussen elke sessie .

  Behandeld in Heerlen | Kosten: €600
 4. Pijnlijk, maar het is het waard

  Door Bianca op

  Ik laat 2 tattoos weglaseren en ik heb nu onlangs mijn 2e behandeling gehad. Om eerlijk te zijn is het wel enorm pijnlijk, je kan het vergelijken met vetspetters die tijdens het koken op je hand spatten, maar dan constant. Gelukkig zijn beide tattoos redelijk klein, laten we zeggen 5x5 cm en is het vaak in 10 minuten gedaan voor beide tattoos, wat ook erg fijn is, is dat ik een soort van (blad)blazer krijg waar ijskoude lucht uitkomt, dit mag ik tijdens het weglaseren op mijn tattoo richten, waardoor de pijn dan weer wat meevalt en vooral sneller wegtrekt. Ik moet ook zeggen dat de 2 dames bij wie ik nu geweest ben heel vriendelijk, eerlijk en heel goed zijn in wat ze doen. ze stellen me echt op mijn gemak en ze stoppen wanneer ze zien als het niet meer gaat. Ook heb ik een speciale creme meegekregen, waardoor het herstel van de huid sneller gaat en de pijn nadien ook wat verzacht. En daarbovenop heb ik als uitzonderlijke geste ook nog een klein potje met foundation gekregen, in mijn huidskleur (indonesische afkomst) helemaal gratis. Ik had namelijk verteld dat ik mijn tattoo moet verbergen voor het werk. Al met al ben ik enorm blij met het resultaat dat ik al zie, de fijne lijntjes zijn aan het vervagen en ik zie dat de tattoos al een klein beetje lichter worden in het geheel.

  Behandeld in Katwijk | Kosten: €1000

Totaal: 4 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een tattoo laserbehandeling. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen huid? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Veelgestelde vragen

 • Als je na verloop van tijd helemaal uitgekeken bent op je tatoeage, is het mogelijk om deze te laten verwijderen. Dit kan alleen als de tattoo ouder is dan 6 maanden. Bedenk wel goed of je het echt wilt, want je tattoo wordt door de behandeling permanent verwijderd.

 • Voordat je de beslissing neemt om je tattoo te laten verwijderen, zal je een intakegesprek hebben bij de kliniek waar je behandeld wordt. Dit gesprek is meestal gratis en vrijblijvend. Alle belangrijke zaken omtrent de behandeling zullen worden besproken; onder andere de verwachtingen, het resultaat, de kosten en alternatieve behandelingen.

 • Momenteel wordt er vooral gewerkt met de Q-switch laser. Dit apparaat zendt een hele smalle bundel van licht uit, met een zeer korte laser impuls. Het licht zorgt voor een enorme toename van energie, waardoor de inktdeeltjes kapot gaan en smelten. De afgebroken inkt wordt door het lichaam opgenomen en via natuurlijke weg (urine) uitgescheiden.

 • Het aantal behandelingen is afhankelijk van het huidtype, de inktsoort, de grootte en diepte van de tatoeage en tenslotte hoe oud de tatoeage is. Gemiddeld zijn er zo’n 8 tot 10 behandelingen nodig om de tatoeage geheel te laten verwijderen wanneer er gebruik wordt gemaakt van een Q-switch laser. Bij Picoseconde lasers zoals de PicoWay is dit vaak korter, zo'n 4-8 behandelingen. Let op dat er ongeveer 10 weken tussen de behandelingen in moet zitten, omdat de huid moet herstellen en de afgebroken inkt uit het lichaam moet zijn afgevoerd.

 • Er is geen verschil in de behandeling zelf, maar wel in de behandelingsduur. Donkere tatoeages (met een zwarte, blauwe of rode inktkleur) op een lichte huid zijn over het algemeen sneller behandeld dan lichte tatoeages (met een gele, paarse of lichtblauwe inktkleur) op een donkere huid. Mensen met een donker huidtype zijn vaak moeilijker te behandelen, doordat ze sneller huidreacties hebben op de laser.

 • De laserbehandeling zelf wordt door de meeste mensen niet als pijnlijk ervaren. De huid kan na de behandeling wel wat pijnlijk en branderig aanvoelen. Dit trekt vanzelf weer weg.

 • Direct na de behandeling zal de huid wat opzwellen en kleine blaartjes vormen. De tattoo zal grijs aankleuren (de lasersnow), wat na enkele minuten wegtrekt. Gedurende een aantal dagen na de behandeling kan de huid nog rood zijn en de blaasjes zullen vanzelf indrogen.

 • De laserbehandeling is een veilige methode, maar er bestaat altijd een kleine kans op bijwerkingen en complicaties. Meest voorkomende bijwerkingen zijn roodheid, jeuk en blaarvorming. De belangrijkste complicatie is tijdelijke pigmentverandering, 3-6 maanden na de behandeling, waardoor de huid lichter of donkerder is dan de rest van de huid.

 • Het is verstandig om de huid zo min mogelijk bloot te stellen aan UV straling gedurende de behandelperiode, vanwege de kleine kans op pigmentatieverandering. Bescherm de huid dus goed met een zonnebrandcreme (min. factor 30).

 • Wanneer je tatoeage verwijderd is, zullen er altijd lichte littekens te zien zijn. De grootte van de littekens is afhankelijk van de behandelingsduur en het herstel (blaarvorming met infecties etc.). Voor een duidelijker beeld van het resultaat (litteken), kun je het beste bij de foto’s van voor en na de behandelingen kijken.

 • Er bestaan verschillende soorten lasertechnieken, waarbij op het moment de Q-switch laser het meest gebruikt wordt. Daarnaast zijn Picoseconde lasers in opkomst. Deze hebben nog kortere laserimpulsen waardoor er betere resultaten kunnen worden behaald zonder de omliggende huid te beschadigen. Operatief laten verwijderen van je tattoo is een andere mogelijkheid. Hierbij wordt de huid in smalle strepen weggesneden en weer gehecht. Deze laatste optie kan alleen wanneer de tatoeage niet breder is dan 2 cm.

 • De meeste tatoeages zijn na 8-10 behandeling helemaal verdwenen. Er blijft slecht een licht litteken bestaan. Het precieze resultaat verschilt een beetje per persoon en is afhankelijk van het type huid en de tattoo (met name de kleuren).

Vind een kliniek

Meer dan 3 locaties die deze behandeling aanbieden