Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een tattoo laserbehandeling.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een tattoo laserbehandeling roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een tattoo laserbehandeling? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wanneer kom ik in aanmerking als ik mijn tatoeage wil verwijderen?

Als je na verloop van tijd helemaal uitgekeken bent op je tatoeage, is het mogelijk om deze te laten verwijderen. Dit kan alleen als de tattoo ouder is dan 6 maanden. Bedenk wel goed of je het echt wilt, want je tattoo wordt door de behandeling permanent verwijderd.

Hoe bereid ik me voor op het laten verwijderen van mijn tatoeage?

Voordat je de beslissing neemt om je tattoo te laten verwijderen, zal je een intakegesprek hebben bij de kliniek waar je behandeld wordt. Dit gesprek is meestal gratis en vrijblijvend. Alle belangrijke zaken omtrent de behandeling zullen worden besproken; onder andere de verwachtingen, het resultaat, de kosten en alternatieve behandelingen.

Wat houdt de laserbehandeling precies in?

Momenteel wordt er vooral gewerkt met de Q-switch laser. Dit apparaat zendt een hele smalle bundel van licht uit, met een zeer korte laser impuls. Het licht zorgt voor een enorme toename van energie, waardoor de inktdeeltjes kapot gaan en smelten. De afgebroken inkt wordt door het lichaam opgenomen en via natuurlijke weg (urine) uitgescheiden.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig om mijn tatoeage te laten verwijderen?

Het aantal behandelingen is afhankelijk van het huidtype, de inktsoort, de grootte en diepte van de tatoeage en tenslotte hoe oud de tatoeage is. Gemiddeld zijn er zo’n 8 tot 10 behandelingen nodig om de tatoeage geheel te laten verwijderen wanneer er gebruik wordt gemaakt van een Q-switch laser. Bij Picoseconde lasers zoals de PicoWay is dit vaak korter, zo'n 4-8 behandelingen. Let op dat er ongeveer 10 weken tussen de behandelingen in moet zitten, omdat de huid moet herstellen en de afgebroken inkt uit het lichaam moet zijn afgevoerd.

Wat is het verschil in behandeling passend bij het type tatoeage en de huidtype?

Er is geen verschil in de behandeling zelf, maar wel in de behandelingsduur. Donkere tatoeages (met een zwarte, blauwe of rode inktkleur) op een lichte huid zijn over het algemeen sneller behandeld dan lichte tatoeages (met een gele, paarse of lichtblauwe inktkleur) op een donkere huid. Mensen met een donker huidtype zijn vaak moeilijker te behandelen, doordat ze sneller huidreacties hebben op de laser.

Is de behandeling pijnlijk?

De laserbehandeling zelf wordt door de meeste mensen niet als pijnlijk ervaren. De huid kan na de behandeling wel wat pijnlijk en branderig aanvoelen. Dit trekt vanzelf weer weg.

Hoelang duurt het herstel?

Direct na de behandeling zal de huid wat opzwellen en kleine blaartjes vormen. De tattoo zal grijs aankleuren (de lasersnow), wat na enkele minuten wegtrekt. Gedurende een aantal dagen na de behandeling kan de huid nog rood zijn en de blaasjes zullen vanzelf indrogen.

Zijn er vaak complicaties bij de behandeling?

De laserbehandeling is een veilige methode, maar er bestaat altijd een kleine kans op bijwerkingen en complicaties. Meest voorkomende bijwerkingen zijn roodheid, jeuk en blaarvorming. De belangrijkste complicatie is tijdelijke pigmentverandering, 3-6 maanden na de behandeling, waardoor de huid lichter of donkerder is dan de rest van de huid.

Moet ik mijn huid nog extra beschermen voor en na de behandeling?

Het is verstandig om de huid zo min mogelijk bloot te stellen aan UV straling gedurende de behandelperiode, vanwege de kleine kans op pigmentatieverandering. Bescherm de huid dus goed met een zonnebrandcreme (min. factor 30).

Blijven er littekens achter na het verwijderen van mijn tatoeage?

Wanneer je tatoeage verwijderd is, zullen er altijd lichte littekens te zien zijn. De grootte van de littekens is afhankelijk van de behandelingsduur en het herstel (blaarvorming met infecties etc.). Voor een duidelijker beeld van het resultaat (litteken), kun je het beste bij de foto’s van voor en na de behandelingen kijken.

Is er een alternatief voor de laserbehandeling?

Er bestaan verschillende soorten lasertechnieken, waarbij op het moment de Q-switch laser het meest gebruikt wordt. Daarnaast zijn Picoseconde lasers in opkomst. Deze hebben nog kortere laserimpulsen waardoor er betere resultaten kunnen worden behaald zonder de omliggende huid te beschadigen. Operatief laten verwijderen van je tattoo is een andere mogelijkheid. Hierbij wordt de huid in smalle strepen weggesneden en weer gehecht. Deze laatste optie kan alleen wanneer de tatoeage niet breder is dan 2 cm.

Wat is het resultaat? Wanneer kan ik deze verwachten?

De meeste tatoeages zijn na 8-10 behandeling helemaal verdwenen. Er blijft slecht een licht litteken bestaan. Het precieze resultaat verschilt een beetje per persoon en is afhankelijk van het type huid en de tattoo (met name de kleuren).

Wat kost een tattoo laserbehandeling?

De kosten van een tattoo laserbehandeling bedragen gemiddeld € 83,75. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.