Gynaecomastie behandeling d.m.v. liposuctie of een operatie

Borstverkleinings-chirurgie bij mannen bestaat uit het verwijderen van overtollig vet of klierweefsel dat voor borstvorming zorgt. Borstvorming bij de man, ook wel gynaecomastie genoemd, komt relatief veel voor. Bij jong-volwassenen heeft ongeveer 10% van de mannelijke bevolking last van borstvorming en bij oudere mannen loopt dit op tot ongeveer 30%.

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van borstvorming bij mannen, zoals bijvoorbeeld:

 • Overgewicht;
 • Een hormonale disbalans;
 • Een ziekte;
 • En bijwerkingen van sommige medicijnen.

Meestal is er echter niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen en is er sprake van genetische aanleg voor gynaecomastie (borstvorming).

Het consult

Elke cosmetische arts zal voordat er over wordt gegaan tot een borstverkleinende operatie een consult inplannen. Tijdens dit consult wordt de volledige medische voorgeschiedenis nagegaan.

Om te kijken of er een hormonale of andere onderliggende oorzaak is voor de gynaecomastie kan de arts daarnaast de volgende onderzoeken laten uitvoeren:

 • Bloedonderzoek
  Voor metabole en/of hormonale afwijkingen.
 • Celonderzoek
  Bij verdenking op een kwaadaardige oorzaak.
 • Echografisch onderzoek
  Voor onderzoek naar onderliggende oorzaken in de lever, testes en/of de borsten.
 • BMI bepaling
  Hiermee wordt bepaald of er sprake is van (ernstig) overgewicht.

Bij overgewicht zal de arts leefstijlveranderingen voorstellen voordat overgegaan wordt tot een operatieve borstverkleining.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 3 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een borstverkleining voor mannen bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Borstverkleining bij de man - de operatie

Er zijn diverse mogelijkheden om gynaecomastie chirurgisch te behandelen. De keuze voor een operatie hangt o.a. af van het type en de ernst van de aandoening.

Gynaecomastie door overmatig klierweefsel

Deze vorm van borstvorming is vaak zichtbaar bij jonge mannen in de puberteit of net na de puberteit. Het overmatige klierweefsel kan verwijderd worden door middel van een incisie (snede) rond de tepels en uitsnijding van het weefsel achter de tepel. Hierbij blijven littekens rond de tepel over.

foto grote borsten
Wanneer de borst erg groot is en hangt dan kan de chirurg ervoor kiezen om naast het wegsnijden van weefsel ook de borst te 'hervormen'. Soms wordt hierbij de tepel verplaatst.

Gynaecomastie door overmatig vetweefsel

Deze vorm van borstvorming kan voorkomen in alle leeftijdsgroepen. Dit vet kan verwijderd worden met liposuctie.

Gynaecomastie door overmatig vet en huidplooien

Deze variant bestaat in veel vormen en kan in zijn ergste vorm op een vrouwelijke borst lijken. Voor deze operatie moeten meer incisies (snedes) worden gemaakt en zullen dus ook meer littekens achter blijven.

Bij deze ingreep zal de arts tijdens de operatie overmatig huid- en vetweefsel wegsnijden. Wanneer de borst erg hangt, dan zal de arts ook de borst 'hervormen'. Eventueel kan in dit geval ook de tepel verplaatst worden.

De meeste borstverkleinende operaties kunnen binnen 90 minuten plaats vinden. Over het algemeen zal de operatie worden uitgevoerd onder volledige narcose, soms kan er echter ook gekozen worden voor lokale verdoving en eventueel een roesje.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de borstverkleining bij mannen

Het herstel is afhankelijk van de gekozen behandelmethode. Meestal verloopt het herstel van een liposcutie-behandeling sneller dan die van een operatieve correctie.

Na de behandeling zal de borstkas voor enkele dagen gezwollen en pijnlijk zijn. Om de zwelling tegen te gaan zal de patiënt vaak geadviseerd worden om een strak vest of korset te dragen in de eerste twee weken tot zes weken na de operatie. Eventueel kan tegen de pijn paracetamol worden geslikt.

In de eerste drie weken na de operatie moet inspanning beperkt blijven, en wordt sporten en zwaar werk meestal afgeraden. Na de eerste drie weken mag er meer bewogen worden. Het duurt meestal echter zes weken voordat volledig normale beweging en (intensief) sporten weer wordt aangeraden.

De meeste mannen kunnen na ongeveer een week hun (kantoor)werkzaamheden weer hervatten, uiteraard is dit wel afhankelijk van het type werkzaamheden en de uitgebreidheid van de ingreep.

Risico’s en complicaties van een gynaecomastie-behandeling

Complicaties bij borstverkleinende chirurgie komen slechts zeer zelden voor. De complicaties die het meest worden gerapporteerd worden, zijn:

 • Nabloeding of slechte wondgenezing, mét of zonder infectie
 • Hematoomvorming (bloed ophoping) - meestal tijdelijk
 • Littekenvorming
 • Verminderd of veranderd gevoel in de tepel

Het resultaat

De borstverkleining voor mannen is een relatief veilige operatie. Hoe het eindresultaat er uit ziet is echter vaak niet goed te voorspellen vóór de operatie. Hoe het resultaat zal zijn hangt namelijk onder andere af van genetische factoren, zoals spiermassa, de hormonale balans en het herstellend vermogen van het lichaam. Ten slotte speelt ook de elasticiteit (en leeftijd) van de huid een rol in het uiteindelijke resultaat.

De meeste mannen zijn zeer tevreden met het resultaat van de ingreep. Schaamte voor de borstvorming gaat vaak na de ingreep over en ook strakkere bovenkleding kan weer probleemloos gedragen worden.

Prijzen

Behandeling Prijs
Borstverkleining mannen - Klierschijfexcisie € 2000,00 tot € 3350,00
Borstverkleining mannen - Liposuctie € 1400,00 tot € 3500,00

Totaal 6 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een borstverkleining voor mannen, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

Video ervaringen

ervaring video Mannen

Jozeph had last van gynaecomastie (borstvorming) en koos voor een borstverkleining bij Boerhaave Medisch Centrum. In deze video vertelt hij over zijn ervaringen.

Geschreven ervaringen

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een borstverkleining voor mannen en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Video's

Hieronder vind je video's over een borstverkleining voor mannen. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Borstverkleining mannen thumbnail

In deze video bespreekt plastisch chirurg Schuringa van Boerhaave Medisch Centrum de mogelijkheden voor mannen met borstvorming om hun borsten te laten verkleinen. Aan bod komen onder andere wat je kunt verwachten tijdens het consult, wat de complicaties zijn en hoe het herstel is.

video Borstverkleining mannen thumbnail

In deze Engelstalige documentaire "My Man Boobs And Me (Health Documentary)" worden mannen met "mannenborsten" gevolgd.

video Borstverkleining mannen thumbnail

Duncan heeft last van borstvorming. In deze video volgen we hem voor, tijdens en na zijn borstverkleinende operatie.

Vind een kliniek

Meer dan 26 locaties die deze behandeling aanbieden