Borstverkleinings-chirurgie bij mannen bestaat uit het verwijderen van overtollig vet dat voor borstvorming zorgt. Borstvorming bij de man, ook wel gynaecomastie genoemd, komt bij veel mannen voor. Bij jong-volwassenen heeft ongeveer 10% van de mannelijke bevolking last van borstvorming en bij oudere mannen loopt dit op tot ongeveer 30%.

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor borstvorming bij mannen, zoals bijvoorbeeld overgewicht, een hormonale disbalans, ziekte en bijwerkingen van sommige medicijnen. Meestal is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen en is er sprake van genetische aanleg voor borstvorming.

Het consult

Elke cosmetische chirug zal voordat er over wordt gegaan tot een borstverkleinende operatie een consult inplannen. Tijdens dit consult wordt de volledige medische voorgeschiedenis uitgevraagd. Om te kijken of er een hormonale of andere onderliggende oorzaak is voor de borstvorming kan de arts daarnaast de volgende onderzoeken laten uitvoeren:

  • Bloed onderzoek - voor metabole en/of hormonale afwijkingen.
  • Cel onderzoek bij verdenking op een kwaadaardige oorzaak.
  • Echografisch onderzoek voor onderzoek naar onderliggende oorzaken in de lever, testes en/of de borsten.
  • BMI bepaling - hiermee wordt bepaald of er sprake is van (ernstig) overgewicht.

Bij overgewicht zal de arts leefstijlveranderingen voorstellen voordat overgegaan wordt tot een operatieve borstverkleining.

Borstverkleining bij de man - de operatie

Er zijn diverse mogelijkheden om borstvorming bij mannen chirurgisch te behandelen. De keuze voor een operatie hangt o.a. af van het type en de ernst van de aandoening.

Borstvorming door overmatig klierweefsel

Deze vorm van borstvorming is vaak zichtbaar bij jonge mannen in de puberteit of net na de puberteit. Het overmatige klierweefsel kan verwijderd worden door middel van een incisie (snede) rond de tepels en uitsnijding van het weefsel achter de tepel. Hierbij blijven littekens rond de tepel over.

afbeelding Borstverkleining mannen
Wanneer de borst erg groot is en hangt dan kan de chirurg ervoor kiezen om naast het wegsnijden van weefsel ook de borst te 'hervormen'. Soms wordt hierbij de tepel verplaatst.

Borstvorming door overmatig vetweefsel

Deze vorm van borstvorming kan voorkomen in alle leeftijdsgroepen. Dit vet kan verwijderd worden met liposuctie.

Borstvorming door overmatig vet en huidplooien

Deze variant bestaat in veel vormen en kan in zijn ergste vorm op een vrouwelijke borst lijken. Voor deze operatie moeten meer incisies (snedes) worden gemaakt en zullen dus ook meer littekens achter blijven.

Bij deze ingreep zal de arts tijdens de operatie overmatig huid- vetweefsel wegsnijden. Wanneer de borst erg hangt, dan zal de arts ook de borst 'hervormen'. Eventueel kan in dit geval ook de tepel verplaatst worden.

De meeste borstverkleinende operaties kunnen binnen 90 minuten plaats vinden. Over het algemeen zal de operatie worden uitgevoerd onder volledige narcose, soms kan er echter ook gekozen worden voor lokale verdoving en eventueel een roesje.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de borstverkleining bij mannen

Na de operatie zal de borstkas voor enkele dagen gezwollen en pijnlijk zijn. Om de zwelling tegen te gaan zal de patiënt vaak geadviseerd worden om een strak vest te dragen in de eerste twee weken na de operatie. Eventueel kan tegen de pijn paracetamol worden geslikt.

In de eerste drie weken na de operatie moet inspanning beperkt blijven, en wordt sporten meestal afgeraden. Na de eerste drie weken mag er meer bewogen worden. Het duurt meestal echter zes weken voordat volledig normale beweging en (intensief) sporten weer wordt aangeraden.

Risico’s en complicaties van borstverkleining bij mannen

Complicaties bij borstverkleinende chirurgie komen slechts zeer zelden voor. De complicaties die het meest worden gerappoteerd zijn:

  • Nabloeding of slechte wondgenezing, mét of zonder infectie
  • Hematoomvorming (bloed ophoping) - meestal tijdelijk
  • Littekenvorming
  • Verminderd of veranderd gevoel in de tepel

Het resultaat

De borstverkleining voor mannen is een relatief veilige operatie. Hoe het eindresultaat er uit ziet is niet te voorspellen vóór de operatie, dit hangt o.a. af van genetische factoren, zoals spiermassa, de hormonale balans en het herstellend vermogen van het lichaam. Ten slotte speelt ook de elasticiteit (en leeftijd) van de huid een rol in het uiteindelijke resultaat.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 18 ZKN-gecertificeerde klinieken die een borstverkleining voor mannen aanbieden. De kosten van een borstverkleining voor mannen bedragen gemiddeld € 2233,50.