Ontharen met IPL, elektrolyse of laser

Iedere man heeft een ander beharingspatroon. Zo hebben sommige mannen nauwelijks lichaamshaar, terwijl andere mannen last van overbeharing hebben. Je afkomst, leeftijd en genen zijn hierop van invloed. Sommige mannen storen zich aan bijvoorbeeld haar op hun rug, schouders of overbeharing op hun hele lichaam. Deze mannen kunnen kiezen voor een ontharingsbehandeling, bijvoorbeeld met laser of IPL.

Mogelijkheden

Uiteraard kun je je haren scheren, knippen of bleken. Maar om voor langere tijd met de overbeharing af te rekenen moet je de haarzakjes kapot maken. De haren groeien vanuit deze haarzakjes en door ze kapot te maken voorkom je dat de haren gaan groeien. Dit kan je doen door elektrolyse, IPL- en laserbehandelingen.

Je arts of huidtherapeut kan je vertellen welke behandeling voor jou het beste is. Over het algemeen geldt dat laser de meest effectieve behandeling is. Ontharen met laser heeft dan ook meestal de voorkeur. Als alternatief kan er ook gekozen worden voor een behandeling met behulp van IPL. Elektrolyse is vooral een geschikte behandeling wanneer er slecht enkele haren hoeven te worden verwijderd.

Globaal kun je deze indeling aanhouden:

Laser IPL Elektrolyse
Gezicht
Schaamstreek
Schouders
Armen
Benen
Rug
Borst
Rug
Borst
Armen
Benen
Gezicht
 • Wenkbrauwen
 • Kin
 • Bovenlip
Andere kleine gebieden
afbeelding overbeharing
Permanent ontharen voor mannen is één van de populairste cosmetische ingrepen van het afgelopen jaar.

Haren laseren

Het laseren van haren wordt gezien als de meest effectieve behandeling tegen ongewenst lichaamshaar. Bij een laserbehandeling worden de haarzakjes kapot gemaakt met een laserstraal, hierdoor verdwijnen de haren permanent. Voor een optimaal resultaat zijn vaak meerdere behandelingen nodig.

IPL ontharen

Naast het laseren van haar, kun je ook kiezen voor een IPL-behandeling. Met deze methode kunnen grotere oppervlaktes worden behandeld dan met een laser. Ontharen met IPL is iets minder effectief dan ontharen met behulp van laser en je moet vaker behandeld worden voor een goed resultaat.

Elektrolyse

Tijdens een elektrolyse behandeling wordt een elektrisch stroompje via een naald naar het haarzakje gestuurd, waardoor het haarzakje kapot gaat. Hierbij zijn vaak meerdere behandelingen nodig. Dit komt omdat niet alle haarzakjes in één keer kapot gaan. Elektrolyse is voornamelijk geschikt voor de behandeling van kleine gebieden, omdat elk haartje afzonderlijk moet worden behandeld.

De meeste mannen zullen behandeld worden met een IPL- of laserbehandeling. Hieronder zie je de grootste verschillen tussen deze twee methodes.

Laser ontharen IPL ontharen
Werkwijze De laser zendt één krachtige energiestraal van één golflengte/kleur. Hierdoor gaat er geen licht verloren, en is de behandeling uiterst effectief. Het licht bij IPL wordt uitgezonden in meerdere golflengtes (kleuren), net zoals bij een gewone lamp. Het licht is dus veel minder sterk dan bij laser, waardoor de haarzakjes minder goed vernietigd worden.
Behandeltijd
 • Lang
 • Slechts kleine oppervlaktes
 • Kort
 • Grote oppervlaktes in één keer
Aantal behandelingen Meestal ongeveer 6 Meestal rond de 10
Prijs Wordt vooral aangeboden in privéklinieken en is vaak duurder dan IPL ontharen Wordt vooral aangeboden door schoonheidssalons en is vaak goedkoper dan laser ontharen
Complicaties & bijwerkingen
 • Kan pijnlijk zijn op gevoelige plekken (bijv. bovenlip, oksels, voeten en handen)
 • Na de behandeling is de huid vaak wat rood en geïrriteerd
 • Relatief lange hersteltijd (enkele dagen)
 • Bij verkeerd gebruik laserapparatuur kans op brandwonden
 • Vaak nauwelijks pijnlijk
 • Kan sprake zijn van nagloeien en een licht geïrriteerde huid na de behandeling
 • Kortere hersteltijd
 • Wanneer op de verkeerde manier toegepast (door een onervaren en ongetrainde behandelaar) is er een risico op bijwerkingen, zoals brandwonden
Resultaat Zeer effectieve behandeling, tot 80% van de haren wordt permanent verwijderd Effectief, maar met relatief grote kans op teruggroeien van haren

Het consult

Als je een ontharingsbehandeling overweegt dan kun je een afspraak maken bij een kliniek of salon. Daar zul je voordat je behandeld wordt een gesprek voeren met een arts of huidtherapeut. Daarbij zal de behandelaar je algemene gezondheid in kaart proberen te brengen. Dit doet hij omdat bepaalde aandoeningen (bijv. een bijnier aandoening) overmatige haargroei kunnen veroorzaken. Als je je verder goed voelt, dan is de kans erg klein dat je zo’n ziekte hebt.

Vervolgens zal de behandelaar kijken hoe het beharingspatroon is. Daarbij zal de arts ook kijken of de huid geschikt is voor een ontharingsbehandeling. Tot slot zal de behandelaar vragen wat je verwachtingen zijn en je informatie geven over de behandeling.

De arts zal je verder vragen naar:

 • Medicijngebruik (bijv. Anabole Steroïden kunnen voor overbeharing zorgen)
 • Ziektes & ziektegeschiedenis

Als je een pacemaker hebt kan je geen elektrolyse ondergaan, omdat je pacemaker hiermee van slag kan raken.

De behandeling

Voordat de behandeling begint wordt het apparaat afgesteld op jouw huid- en haarkleur. Een verdoving is bij de behandelingen niet nodig. Wel geven de behandelingen een wat prikkelend gevoel. Daarom wordt er soms voor gekozen om een verdovende gel op de huid te smeren.

Daarna krijg je van de behandelaar een beschermende bril op, omdat de laserstralen schadelijk zijn voor je ogen.

De duur van de behandeling is afhankelijk van het lichaamsdeel en de gekozen behandelmethode. Een laserbehandleing duurt langer dan een IPL-behandeling. Daarnaast is de behandelduur afhankelijk van de grootte van het gebied dat behandeld moet worden. Bij kleine gebieden is de behandeling in een paar minuten gedaan, bij grote lichaamsdelen (bijv. de rug of volledige benen) kan het één tot twee uur duren.

Voor de behandelmethodes geldt dat het aantal behandelingen verschilt per persoon. Bij de laserbehandeling zijn vaak 6-8 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. Bij IPL zijn meestal tenminste 10 behandelingen nodig. Tussen de behandelingen zitten altijd een paar weken, meestal 4 tot 6 weken. Dus bij IPL kan het erg lang duren voordat je het eindresultaat ziet.

Herstel na het ontharen

Na de behandeling kun je meteen naar huis en verder gaan met je dagelijkse bezigheden. De behandelde huid kan nog wat geïrriteerd, pijnlijk of warm zijn en is vaak rood. Het helpt dan om de huid te koelen. Dit gevoel verdwijnt in de loop van de dag.

Risico’s en complicaties van ontharen

IPL, elektrolyse en laserbehandeling zijn erg veilige methodes van ontharing. Wel is het belangrijk om behandeld te worden door een ervaren specialist. Wanneer de apparaten verkeerd worden gebruikt dan kunnen serieuze klachten optreden.

De meest voorkomende complicaties zijn:

 • Korstjes of blaren (deze genezen in een paar dagen)
 • Kleurverschil van de huid (vooral bij mensen met een donkere huid)

Na een laserbehandeling kun je het beste een tijdje niet in de zon gaan. Want dit verhoogt de kans op kleurverschil (pigmentvlekken) van de huid.

Het resultaat - permanent of niet?

Vaak worden ontharingsbehandelingen met IPL, laser en elektrolyse aangeprezen als methodes om alle haren permanent te verwijderen. Toch valt dit in de praktijk tegen. 60 á 70% van de haren verdwijnt, maar dus niet alles. Hierbij geldt dat het effect bij een laserbehandeling het meest effectief is, met een haareductie van rond de 80%.

De haren die na de laserbehandeling terugkomen of niet verwijderd zijn, zijn vaak dunner en het zijn er minder. De beharing vermindert daardoor aanzienlijk en veel mannen zijn dan ook zeer tevreden met het resultaat van hun ontharingsbehandeling.

Het resultaat van een behandeling verschilt van persoon tot persoon. Over het algemeen reageren donkere haren het beste op een behandeling. Bij een kleine groep mensen werken ontharingsbehandelingen niet of nauwelijks. Vaak is van te voren redelijk goed in te schatten welke groep dit is, maar in een enkel geval ook niet.

Prijzen

Behandeling Prijs
Laser ontharen Wenkbrauwen Tussenstuk € 50,00 tot € 60,00
Laser ontharen Schouders € 90,00 tot € 275,00
Laser ontharen Rug € 140,00 tot € 375,00
Laser ontharen Oksels € 35,00 tot € 175,00
Laser ontharen Nek € 45,00 tot € 175,00
Laser ontharen Borst € 75,00 tot € 360,00
Laser ontharen Billen € 90,00 tot € 375,00

Totaal 6 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een ontharings-behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Ontharen dmv "sugaring"

  Door Rik op

  Ik laat mijn rug,bovenramen en billen "sugeren" dit is een methode waarbij de haren worden verwijderd met een suikerpasta. Minder pijnlijk dan harsen. Minder (geen) last van ingegroeide haartjes, geen jeuk, geen irritatie en langdurig effect! Het duurde ruim 4 weken na de eerste behandeling voor er weer haar terug begon te groeien.De haren worden steeds minder en wat terug komt is dunner en minder. Heb nu 3 behandelingen gehad, en bijna geen haartjes meer. De tussenliggende tijd tussen de behandelingen worden ook steeds langer. Na verloop van tijd zal ik hooguit 2 x per jaar terug moeten om de paar haartjes die nog actief zijn weg te laten sugaren. Echt een aanrader!!!!!

  Mijn tip: Laat het een keer doen om te proberen of het je bevalt! Ik ben zeer tevreden

  Behandeld in Almere | Kosten: €7000

Totaal: 1 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Vind een kliniek

Meer dan 20 locaties die deze behandeling aanbieden