Mensen die hun bril of lenzen willen vervangen laten steeds vaker hun ogen laseren. Dit wordt ook wel refractiechirurgie genoemd en kan worden toegepast bij verzienden, bijzienden en mensen met astigmatisme (deze mensen dragen vaak prismalenzen of -brillen).

Het consult

Voordat je besluit je ogen te laten laseren zal de oogarts kijken of oog laseren een geschikte oplossing voor jou is. Hij zal je medische geschiedenis bestuderen en een aantal testjes met je ogen doen. Niet iedereen kan zijn ogen laten laseren. In deze gevallen zal er gekeken moeten worden naar een andere oplossing.

De criteria waar je als patiënt aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor het laten laseren van je ogen zijn:

 • Een leeftijd die hoger is dan 18 jaar.
 • De sterkte van je ogen moet het afgelopen jaar stabiel zijn gebleven.
 • Een sterkte niet lager dan -12 of hoger dan +6.
 • Je mag niet te grote pupillen hebben (dit beoordeelt de oogarts).
 • Je ogen mogen niet te droog zijn.
 • Je mag niet zwanger zijn of kort geleden zwanger zijn geweest.
 • Verder moet je vrij zijn van bepaalde ziektes zoals diabetes, een auto-immuun ziekte, een slecht afweersysteem, ernstige vaatziektes of een ziekte aan je hoornvlies.

Ooglasertechnieken - Hoe wordt ogen laseren uitgevoerd?

Het principe van oog laseren is dat je hoornvlies wordt bewerkt. Het hoornvlies is de voorste laag van het oog en de vorm hiervan is bepalend voor je oogsterkte.

Bij het laseren wordt het buitenste laagje van het hoornvlies (de epitheellaag) losgemaakt van de dikkere onderliggende laag (stromalaag) van het hoornvlies. Wanneer de epitheellaag los is, kan de stromalaag bewerkt worden met flinterdunne ultravioletstralen uit een laser. Hierdoor verandert de vorm van het hoornvlies. Tenslotte wordt het oog weer dicht gemaakt. Tijdens de operatie wordt het oog vochtig gehouden (gehydrateerd) om uitdroging te voorkomen.

Er zijn verschillende ooglasertechnieken om de epitheel laag, dus het buitenste laagje van het hoornvlies, vrij te maken van de onderliggende laag. De meest voorkomende ooglaser methodes zijn:

Foto Ogen laseren
1. Het oog wordt gestabiliseerd met een ring. 2. De oogarts creëert een flapje. 3. Het oog wordt behandeld met laser. 4. De weefsels in het oog worden door de laser 'geremodeled'. 5. De flap wordt door de chirurg weer precies aangebracht op het oog. 6. De flap hecht op natuurlijke manier weer aan de weefsels van het oog en zorgt voor een spoedig herstel.
 • LASIK (Laser-assisted In situ Keratomileusis)
 • LASIK met FemToSecond-laser
 • LASIK met Wavefront
 • PRK (Photorefractive keratectomy)
 • LASEK (Laser epithelial keratomileusis)
 • EPI-LASIK

LASIK (Laser-assisted In situ Keratomileusis)

Bij de LASIK ooglaser-behandeling wordt een flapje gemaakt in het buitenste hoornvlies met een micro-chirurgisch mesje. Het flapje wordt vervolgens op zij geklapt, waarna de daadwerkelijke laserbehandeling wordt uitgevoerd. Na de operatie klapt de chirurg het laagje weer terug. Zie de afbeelding hiernaast voor een precieze beschrijving van deze ingreep.

De LASIK techniek is de meest gebruikte techniek om ogen te laseren. De hersteltijd is kort en het zicht herstelt zich sneller dan bij de meeste andere ooglaser technieken.

LASIK met FemToSecond-laser (ook wel IntraLase / IntraLasik)

Bij deze techniek wordt een FemToSecond-laser gebruikt om het flapje te creëeren. Deze ingreep wordt daarom ook wel de "All-laser LASIK" of "Mesloze LASIK" behandeling genoemd. De operatie verloopt verder op dezelfde manier als de traditionele LASIK behandeling.

Van de operatie ondervind je nauwelijks pijn en hij kan uitgevoerd worden bij mensen die sterk bijziend zijn.

PRK (photorefractive keratectomie)

PRK is de klassieke methode onder de ooglaser technieken. De techniek werd veel gebruikt vanaf de jaren 80 en 90, maar inmiddels steeds minder. Bij de PRK techniek wordt er een laagje van het epitheel afgeschraapt voordat de behandeling plaatsvindt. Er is dus geen sprake van een flapje dat na de behandeling weer teruggeplaatst wordt.

Patiënten zullen na een PRK behandeling langer moeten herstellen dan na een LASIK behandeling. Ook is er vaak meer sprake van pijn en irritatie na de ingreep.

Na de operatie wordt een lens op je oog gelegd die lijkt op een contact lens en werkt als een bandage (verband). Deze operatie is niet geschikt voor mensen die sterk bijziend of verziend zijn.

LASEK (laser epithelial keratomileusis)

Bij deze techniek wordt verdund alcohol gebruikt om de hoornvlieslagen van elkaar te scheiden. De oogarts probeert hierbij een flapje te creëren die na de operatie weer dicht geklapt kan worden. Het vervolg van de operatie lijkt veel op de LASIK techniek.

Het grootste verschil met de LASIK techniek is de hersteltijd. Waar het zicht bij LASIK zich vaak al binnen enkele uren herstelt, daar duurt dit bij LASEK vaak enkele dagen. Ook kan een lichte wazigheid in het zicht enkele weken of maanden aanhouden.

In een enkel geval lukt het niet om tijdens de operatie het buitenste laagje te behouden. De operatie wordt in dat geval afgerond met het bevestigen van een lens die werkt als een soort verband, net zoals bij de PRK techniek.

EPI-LASIK

EPI-Lasik is een behandeling die ontwikkeld is om een oplossing te bieden voor problemen die zich kunnen voordoen bij LASIK en LASEK. De ingreep is vooral geschikt voor mensen met een zeer dun hoornvlies.

Bij de ooglaser-behandeling met EPI-LASIK wordt een heel dun flapje gemaakt met een stomp en trillend microkeratoom in plaats van een dikkere flap met een scherp chirurgisch micromesje, zoals bij de klassieke LASIK methode. Vrijwel iedere patiënt is geschikt voor de EPI-LASIK methode, dus ook mensen met een dunner hoornvlies, drogere ogen of grotere pupillen dan normaal. Dit is een groot voordeel van EPI-LASIK ten opzichte van andere methodes.

Het nadeel van deze behandeling is dat het herstel langer duurt en dat het zicht vaak pas na ongeveer 3 dagen herstelt. Een lichte wazigheid kan zelfs aanwezig blijven gedurende weken tot maanden na de ingreep.

TransPRK

TransPRK is een doorontwikkleing van PRK en LASEK. Bij deze behandeling wordt in tegenstelling tot bij LASEK en PRK echter het oog niet aangeraakt: de gehele behandeling vindt plaats met lasers.

Net als bij een PRK behandeling wordt ook bij een TransPRK - behandeling het bovenste epitheellaagje verwijderd voordat er wordt gelasered. Bij TransPRK wordt het epitheellaagje echter verwijderd met een laser, waardoor het resultaat nauwkeuriger is, en het herstel een stuk sneller verloopt.

Hieronder zie je in het kort de verschillen tussen de verschillende technieken.

LASIK (FemToSecond) PRK LASEK EPI-LASIK TransPRK
In het kort De meest populaire methode De originele ooglaser methode uit de jaren 80 Lijkt erg op PRK. Gebruikt bij gecompliceerde oogproblemen Weinig uitgevoerd alternatief voor LASIK en LASEK Moderne 'non touch' methode: het oog wordt niet aangeraakt
Geschikt voor De meeste mensen met bijziendheid, verziendheid of astigmatisme
Niet geschikt voor mensen met een dun hoornvlies
Mensen bij wie andere methodes afgeraden worden en die een beperkte afwijking in het zicht hebben Mensen met een dun hoornvlies (als alternatief voor LASIK) Mensen met een zeer dun hoornvlies bij wie alle andere methodes worden afgeraden Vooral geschikt voor mensen die niet in aanmerking komen voor een behandeling waarbij een flapje in het oog moet worden gemaakt (bijv. (FemTo) LASIK)
Napijn Eerste uren na de behandeling een matige pijn Pijnlijk gedurende enkele dagen Vaak pijnlijk gedurende enkele dagen Pijnlijk gedurende enkele dagen. Minder pijnlijk dan PRK en LASEK Irritatie en pijn gedurende de eerste dagen
Herstel van zicht Na enkele uren tot max. 2 dagen Na enkele dagen. Zicht blijft vaak wel licht-wazig tot enkele weken na behandeling Na enkele dagen. Zicht blijft vaak wel licht-wazig tot enkele weken na behandeling Na enkele dagen. Zicht blijft vaak wel licht-wazig tot enkele weken na behandeling Na ongeveer een week. Zicht kan in sommige gevallen wel langer licht-wazig blijven
Bandage d.m.v. een zachte contactlens Niet nodig Ja. Tenminste 4 dagen Ja. Tenminste 4 dagen Ja. Enkele dagen Ja. Enkele dagen
Terug naar werk Na 1-2 dagen Na +/- 1 week Na +/- 1 week Vaak na < week Na enkele dagen

Aanvullende technieken

Als toevoeging op bovenstaande ooglaserbehandelmethodes kan gekozen worden voor een aanvullende techniek, zoals Wavefront.

Wavefront

Wavefront is een computertechnologie die is overgenomen vanuit de astronomie. Wavefront kan gebruikt worden als een add-on bij alle hierboven genoemde behandelmethodes. Met Wavefront kan voorafgaand aan de ooglaserbehandeling een zeer gedetailleerd beeld van het oog worden gemaakt. Tijdens de laserbehandeling wordt deze informatie gebruikt om zelfs de kleinste afwijkingen te corrigeren.

Een behandeling met Wavefront is vaak de enige manier om naast een refractieafwijking ook nachtblindheid te corrigeren.

Wavefront (bijv. in combinatie met een LASIK met FemToSecond laser ooglaserbehandeling) is de gouden standaard onder de ooglaser behandelingen: het is een op het inidividu aangepaste behandeling en daarom preciezer dan de andere behandelingen. Er hangt wel prijskaartje aan, het is tevens de duurste behandeling.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na het laseren van je ogen

Na de operatie zal de arts je adviseren om de nacht en dag na de operatie het oog te bedekken met een lapje. Ook krijg je oogdruppels mee die je gedurende 3 maanden moet gebruiken, zodat de wond goed kan genezen.

Het wordt geadviseerd om je aan onderstaande leefregels te houden na de ingreep:

 • Was je haar niet gedurende de eerste 2 dagen na de ingreep
 • Wrijf niet in je ogen tijdens de eerste 2 weken
 • Gebruik geen makeup rond de ogen in de eerste 2 weken
 • Vermijd contact tussen ogen en water tijdens de eerste 2 weken. Ga niet zwemmen en pas op met douchen!
 • Draag zeker de eerste maanden na de ingreep een goede zonnebril bij fel zonlicht
 • Draag een sportbril wanneer er een risico is dat er iets in je ogen kan komen (bijvoorbeeld tijdens sporten of werk)

De vooruitgang van je ogen moet regelmatig worden getest tot 2 jaar na de operatie. Hiervoor zul je geregeld een nacontrole hebben.

Risico’s en complicaties van oog laseren

De meeste laser behandelingen hebben een gunstig verloop, maar bij een operatie heb je altijd kans op een infectie. Ook kun je, als je je ogen laat laseren last hebben van:

 • Droge ogen
 • Ogen die te sterk of juist niet sterk genoeg gecorrigeerd zijn
 • Astigmatisme
 • Dubbelzien
 • Pijn na de operatie (Bij PRK en LASEK)
 • Wazig zien (PRK EN LASEK)
 • Traanogen (PRK)
 • Het opengeklapte flapje kan naar binnen groeien (LASIK)

Het resultaat

De kans op een gewenst resultaat is erg groot. Als je een oogarts hebt met veel ervaring en goede apparatuur kan er weinig mis gaan.

Bij een LASIK operatie is het zicht het snelst hersteld. De methodes zijn nog niet heel oud en daarom is er weinig bekend over de gevolgen voor patiënten op de langere termijn. Sommige patiënten zijn 10 jaar na de operatie licht bijziend geworden.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 16 ZKN-gecertificeerde klinieken die een ooglaserbehandeling aanbieden. De kosten van een ooglaserbehandeling bedragen gemiddeld € 1314,33.