Ogen laseren met LASEK of LASIK techniek

Mensen die hun bril of lenzen willen vervangen laten steeds vaker hun ogen laseren. Dit wordt ook wel refractiechirurgie genoemd en kan worden toegepast bij verzienden, bijzienden en mensen met astigmatisme (deze mensen dragen vaak prismalenzen of -brillen).

Het consult

Voordat je besluit je ogen te laten laseren zal de oogarts kijken of oog laseren een geschikte oplossing voor jou is. Hij zal je medische geschiedenis bestuderen en een aantal testjes met je ogen doen. Niet iedereen kan zijn ogen laten laseren. In deze gevallen zal er gekeken moeten worden naar een andere oplossing.

De criteria waar je als patiënt aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor het laten laseren van je ogen zijn:

 • Een leeftijd die hoger is dan 18 jaar.
 • De sterkte van je ogen moet het afgelopen jaar stabiel zijn gebleven.
 • Een sterkte niet lager dan -12 of hoger dan +6.
 • Je mag niet te grote pupillen hebben (dit beoordeelt de oogarts).
 • Je ogen mogen niet te droog zijn.
 • Je mag niet zwanger zijn of kort geleden zwanger zijn geweest.
 • Verder moet je vrij zijn van bepaalde ziektes zoals diabetes, een auto-immuun ziekte, een slecht afweersysteem, ernstige vaatziektes of een ziekte aan je hoornvlies.

Ooglasertechnieken - Hoe wordt ogen laseren uitgevoerd?

Het principe van oog laseren is dat je hoornvlies wordt bewerkt. Het hoornvlies is de voorste laag van het oog en de vorm hiervan is bepalend voor je oogsterkte.

Bij het laseren wordt het buitenste laagje van het hoornvlies (de epitheellaag) losgemaakt van de dikkere onderliggende laag (stromalaag) van het hoornvlies. Wanneer de epitheellaag los is, kan de stromalaag bewerkt worden met flinterdunne ultravioletstralen uit een laser. Hierdoor verandert de vorm van het hoornvlies. Tenslotte wordt het oog weer dicht gemaakt. Tijdens de operatie wordt het oog vochtig gehouden (gehydrateerd) om uitdroging te voorkomen.

Er zijn verschillende ooglasertechnieken om de epitheel laag, dus het buitenste laagje van het hoornvlies, vrij te maken van de onderliggende laag. De meest voorkomende ooglaser methodes zijn:

Illustratie LASEK
1. Het oog wordt gestabiliseerd met een ring. 2. De oogarts creëert een flapje. 3. Het oog wordt behandeld met laser. 4. De weefsels in het oog worden door de laser 'geremodeled'. 5. De flap wordt door de chirurg weer precies aangebracht op het oog. 6. De flap hecht op natuurlijke manier weer aan de weefsels van het oog en zorgt voor een spoedig herstel.
 • LASIK (Laser-assisted In situ Keratomileusis)
 • LASIK met FemToSecond-laser
 • LASIK met Wavefront
 • PRK (Photorefractive keratectomy)
 • LASEK (Laser epithelial keratomileusis)
 • EPI-LASIK

LASIK (Laser-assisted In situ Keratomileusis)

Bij de LASIK ooglaser-behandeling wordt een flapje gemaakt in het buitenste hoornvlies met een micro-chirurgisch mesje. Het flapje wordt vervolgens op zij geklapt, waarna de daadwerkelijke laserbehandeling wordt uitgevoerd. Na de operatie klapt de chirurg het laagje weer terug. Zie de afbeelding hiernaast voor een precieze beschrijving van deze ingreep.

De LASIK techniek is de meest gebruikte techniek om ogen te laseren. De hersteltijd is kort en het zicht herstelt zich sneller dan bij de meeste andere ooglaser technieken.

LASIK met FemToSecond-laser (ook wel IntraLase / IntraLasik)

Bij deze techniek wordt een FemToSecond-laser gebruikt om het flapje te creëeren. Deze ingreep wordt daarom ook wel de "All-laser LASIK" of "Mesloze LASIK" behandeling genoemd. De operatie verloopt verder op dezelfde manier als de traditionele LASIK behandeling.

Van de operatie ondervind je nauwelijks pijn en hij kan uitgevoerd worden bij mensen die sterk bijziend zijn.

PRK (photorefractive keratectomie)

PRK is de klassieke methode onder de ooglaser technieken. De techniek werd veel gebruikt vanaf de jaren 80 en 90, maar inmiddels steeds minder. Bij de PRK techniek wordt er een laagje van het epitheel afgeschraapt voordat de behandeling plaatsvindt. Er is dus geen sprake van een flapje dat na de behandeling weer teruggeplaatst wordt.

Patiënten zullen na een PRK behandeling langer moeten herstellen dan na een LASIK behandeling. Ook is er vaak meer sprake van pijn en irritatie na de ingreep.

Na de operatie wordt een lens op je oog gelegd die lijkt op een contact lens en werkt als een bandage (verband). Deze operatie is niet geschikt voor mensen die sterk bijziend of verziend zijn.

LASEK (laser epithelial keratomileusis)

Bij deze techniek wordt verdund alcohol gebruikt om de hoornvlieslagen van elkaar te scheiden. De oogarts probeert hierbij een flapje te creëren die na de operatie weer dicht geklapt kan worden. Het vervolg van de operatie lijkt veel op de LASIK techniek.

Het grootste verschil met de LASIK techniek is de hersteltijd. Waar het zicht bij LASIK zich vaak al binnen enkele uren herstelt, daar duurt dit bij LASEK vaak enkele dagen. Ook kan een lichte wazigheid in het zicht enkele weken of maanden aanhouden.

In een enkel geval lukt het niet om tijdens de operatie het buitenste laagje te behouden. De operatie wordt in dat geval afgerond met het bevestigen van een lens die werkt als een soort verband, net zoals bij de PRK techniek.

EPI-LASIK

EPI-Lasik is een behandeling die ontwikkeld is om een oplossing te bieden voor problemen die zich kunnen voordoen bij LASIK en LASEK. De ingreep is vooral geschikt voor mensen met een zeer dun hoornvlies.

Bij de ooglaser-behandeling met EPI-LASIK wordt een heel dun flapje gemaakt met een stomp en trillend microkeratoom in plaats van een dikkere flap met een scherp chirurgisch micromesje, zoals bij de klassieke LASIK methode. Vrijwel iedere patiënt is geschikt voor de EPI-LASIK methode, dus ook mensen met een dunner hoornvlies, drogere ogen of grotere pupillen dan normaal. Dit is een groot voordeel van EPI-LASIK ten opzichte van andere methodes.

Het nadeel van deze behandeling is dat het herstel langer duurt en dat het zicht vaak pas na ongeveer 3 dagen herstelt. Een lichte wazigheid kan zelfs aanwezig blijven gedurende weken tot maanden na de ingreep.

TransPRK

TransPRK is een doorontwikkleing van PRK en LASEK. Bij deze behandeling wordt in tegenstelling tot bij LASEK en PRK echter het oog niet aangeraakt: de gehele behandeling vindt plaats met lasers.

Net als bij een PRK behandeling wordt ook bij een TransPRK - behandeling het bovenste epitheellaagje verwijderd voordat er wordt gelasered. Bij TransPRK wordt het epitheellaagje echter verwijderd met een laser, waardoor het resultaat nauwkeuriger is, en het herstel een stuk sneller verloopt.

Hieronder zie je in het kort de verschillen tussen de verschillende technieken.

LASIK (FemToSecond) PRK LASEK EPI-LASIK TransPRK
In het kort De meest populaire methode De originele ooglaser methode uit de jaren 80 Lijkt erg op PRK. Gebruikt bij gecompliceerde oogproblemen Weinig uitgevoerd alternatief voor LASIK en LASEK Moderne 'non touch' methode: het oog wordt niet aangeraakt
Geschikt voor De meeste mensen met bijziendheid, verziendheid of astigmatisme
Niet geschikt voor mensen met een dun hoornvlies
Mensen bij wie andere methodes afgeraden worden en die een beperkte afwijking in het zicht hebben Mensen met een dun hoornvlies (als alternatief voor LASIK) Mensen met een zeer dun hoornvlies bij wie alle andere methodes worden afgeraden Vooral geschikt voor mensen die niet in aanmerking komen voor een behandeling waarbij een flapje in het oog moet worden gemaakt (bijv. (FemTo) LASIK)
Napijn Eerste uren na de behandeling een matige pijn Pijnlijk gedurende enkele dagen Vaak pijnlijk gedurende enkele dagen Pijnlijk gedurende enkele dagen. Minder pijnlijk dan PRK en LASEK Irritatie en pijn gedurende de eerste dagen
Herstel van zicht Na enkele uren tot max. 2 dagen Na enkele dagen. Zicht blijft vaak wel licht-wazig tot enkele weken na behandeling Na enkele dagen. Zicht blijft vaak wel licht-wazig tot enkele weken na behandeling Na enkele dagen. Zicht blijft vaak wel licht-wazig tot enkele weken na behandeling Na ongeveer een week. Zicht kan in sommige gevallen wel langer licht-wazig blijven
Bandage d.m.v. een zachte contactlens Niet nodig Ja. Tenminste 4 dagen Ja. Tenminste 4 dagen Ja. Enkele dagen Ja. Enkele dagen
Terug naar werk Na 1-2 dagen Na +/- 1 week Na +/- 1 week Vaak na < week Na enkele dagen

Aanvullende technieken

Als toevoeging op bovenstaande ooglaserbehandelmethodes kan gekozen worden voor een aanvullende techniek, zoals Wavefront.

Wavefront

Wavefront is een computertechnologie die is overgenomen vanuit de astronomie. Wavefront kan gebruikt worden als een add-on bij alle hierboven genoemde behandelmethodes. Met Wavefront kan voorafgaand aan de ooglaserbehandeling een zeer gedetailleerd beeld van het oog worden gemaakt. Tijdens de laserbehandeling wordt deze informatie gebruikt om zelfs de kleinste afwijkingen te corrigeren.

Een behandeling met Wavefront is vaak de enige manier om naast een refractieafwijking ook nachtblindheid te corrigeren.

Wavefront (bijv. in combinatie met een LASIK met FemToSecond laser ooglaserbehandeling) is de gouden standaard onder de ooglaser behandelingen: het is een op het inidividu aangepaste behandeling en daarom preciezer dan de andere behandelingen. Er hangt wel prijskaartje aan, het is tevens de duurste behandeling.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na het laseren van je ogen

Na de operatie zal de arts je adviseren om de nacht en dag na de operatie het oog te bedekken met een lapje. Ook krijg je oogdruppels mee die je gedurende 3 maanden moet gebruiken, zodat de wond goed kan genezen.

Het wordt geadviseerd om je aan onderstaande leefregels te houden na de ingreep:

 • Was je haar niet gedurende de eerste 2 dagen na de ingreep
 • Wrijf niet in je ogen tijdens de eerste 2 weken
 • Gebruik geen makeup rond de ogen in de eerste 2 weken
 • Vermijd contact tussen ogen en water tijdens de eerste 2 weken. Ga niet zwemmen en pas op met douchen!
 • Draag zeker de eerste maanden na de ingreep een goede zonnebril bij fel zonlicht
 • Draag een sportbril wanneer er een risico is dat er iets in je ogen kan komen (bijvoorbeeld tijdens sporten of werk)

De vooruitgang van je ogen moet regelmatig worden getest tot 2 jaar na de operatie. Hiervoor zul je geregeld een nacontrole hebben.

Risico’s en complicaties van oog laseren

De meeste laser behandelingen hebben een gunstig verloop, maar bij een operatie heb je altijd kans op een infectie. Ook kun je, als je je ogen laat laseren last hebben van:

 • Droge ogen
 • Ogen die te sterk of juist niet sterk genoeg gecorrigeerd zijn
 • Astigmatisme
 • Dubbelzien
 • Pijn na de operatie (Bij PRK en LASEK)
 • Wazig zien (PRK EN LASEK)
 • Traanogen (PRK)
 • Het opengeklapte flapje kan naar binnen groeien (LASIK)

Het resultaat

De kans op een gewenst resultaat is erg groot. Als je een oogarts hebt met veel ervaring en goede apparatuur kan er weinig mis gaan.

Bij een LASIK operatie is het zicht het snelst hersteld. De methodes zijn nog niet heel oud en daarom is er weinig bekend over de gevolgen voor patiënten op de langere termijn. Sommige patiënten zijn 10 jaar na de operatie licht bijziend geworden.

Prijzen

Behandeling Prijs
LASEK € 895,00
LASIK met FemToSecond-laser € 999,00 tot € 1599,00
LASIK met Wavefront € 1949,00
PRK € 899,00

Totaal 2 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een ooglaserbehandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Het was een goedkopen oplossing

  Door Joran op

  Ik heb ongeveel 3 jaar geleden in istanbul mijn ogen laten lazeren voor een veel goedkoperen prijs dan in nederland. Ik wou eerst naar een nederlandse ogenarts gaan maar daar vond ik de prijs te hoog. In istanbul werden we ook heel goed ontvangen ons hotel was vlak bij. Toen ze het galazert hadden kregen we kapjes voor onze ogen maar omdat ons hotel zo dichtbij was werden we gebracht door de arts. Het is echt een aanrader om het in het buitenland te doen.

  Mijn tip: Het hoeft niet maar het is veel goedkoper

  Behandeld in Istanbul | Kosten: €675
 2. Mijn ogen laseren, super!

  Door Sandy op

  Op 31 oktober was het dan zover, ik moest me in Bussum melden voor de ingreep, super spannend, welke maar ongeveer 10 minuten per oog in beslag zou nemen. De mensen daar,ook aan de balie bij de ontvangst, waren erg vriendelijk en probeerden me op het gemak te stellen. Dat was ook nodig, want ik was erg zenuwachtig, het zijn toch je ogen he. Ook de behandeld arts en zijn team waren erg relaxed. De behandeling was inderdaad erg kort, maar niet fijn.toch ondanks ben ik erg blij dat ik het gedaan heb en zou het zo nog een keer doen,geen bril of lenzen meer nodig, hoera!

  Behandeld in Bussum | Kosten: €2800
 3. Ik zie de blaadjes weer aan de boom!

  Door joyce op

  Ik heb voor een PRK behandeling gekozen omdat ik geen lenzen meer kon dragen ivm droge ogen en ik wilde niet constant een bril dragen. Het doel dat ik voor ogen had was de cijfers van de wekker weer goed kunnen zien 's ochtends (zonder hulpmiddel). Het resultaat is fenomenaal, ik ben in 1x op 0 uitgekomen en ik ben een jaar later al zo gewend aan het goed kunnen zien dat het bijna vanzelfsprekend is geworden!

  Mijn tip: Kies niet voor de goedkoopste maar de meest kwalitatieve ingreep

  Behandeld in Groningen | Kosten: €3400

Totaal: 3 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Video's

Hieronder vind je video's over een ooglaserbehandeling. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Ogen laseren thumbnail

Op dit filmpje zien we een complete ooglaser operatie bij een jongen van 19. Het ogen laseren vindt plaats d.m.v. de techniek PKR (photorefractive keratectomy). Bij deze techniek wordt het buitenste laagje volledig verwijderd (een verschil met de techniek LASEK en LASIK). Na de operatie wordt een lens op je oog gelegd die lijkt op een contactlens en werkt als een bandage (verband). Bekijk dit filmpje op YouTube pagina voor meer informatie over de precieze ingrepen.

video Ogen laseren thumbnail

Een kort filmpje van een ervaringsdeskundige die de LASIK behandeling onderging. Het is niet geanimeerd, maar laat de behandeling van het werkelijke oog zien. Te zien is hoe het flapje wordt opengeklapt, het oog gelaserd wordt en hoe het flapje weer dicht wordt gemaakt.

video Ogen laseren thumbnail

Dit is een kort, geanimeerd filmpje waarin de LASEK behandeling wordt getoond. Er is te zien hoe er een flapje in het hoornvlies wordt gemaakt, waarna de echte lasering plaatsvindt en hoe het flapje weer dicht wordt gemaakt.

Veelgestelde vragen

 • Om in aanmerking te komen voor ooglaseren moet je minimaal 18 jaar zijn. De conditie van je ogen is ook belangrijk. De sterkte van je ogen moet het afgelopen jaar stabiel gebleven zijn. Verloopt je sterkte wisselend of wordt het gestaag minder, dan is het effect mogelijk minder goed en heb je waarschijnlijk ook minder lang plezier van een ooglaser behandeling. Het meest ideale is een afwijking van de ogen welke stabiel is.

  Er zit een maximum aan de sterkte die gelaserd kan worden. Je sterkte mag niet lager dan -12 of hoger dan + 6 zijn. Daarnaast zijn er nog andere factoren die meespelen en die de arts met je zal bespreken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de pupilgrootte, droge ogen, zwangerschap en ziekten.

 • Zoals je bij de vorige vraag kunt lezen zit er een maximum aan de sterkte die gelaserd kan worden. Je sterkte mag niet lager dan -12 of hoger dan + 6 zijn. Een lensimplantaat wordt meestal toegepast bij grotere afwijkingen (tot -23.00/+15.00) en bij cilindersterktes tot 6.

 • Op dit moment wordt een deel van de kosten voor brilvervangende chirurgie vergoed door verzekeraars. Zorgverzekeraars hanteren een verschillend beleid in het vergoeden van een deel van de ooglaserbehandeling. In de meeste gevallen zul je voor een vergoeding voor ooglaseren een aanvullende verzekering moeten afsluiten. Veel verzekeraars hebben daarnaast specifieke afspraken met klinieken gemaakt. Wanneer je wilt weten of je zorgverzekering de behandeling vergoed kun je het beste contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij.

 • In de periode voorafgaand aan het vooronderzoek en de behandeling mag je geen lenzen dragen. Lenzen vervormen namelijk je hoornvlies. Doe je dit wel, dan loop je het risico een verkeerde sterkte gelaserd te krijgen. Zachte lenzen moeten 1 week uit zijn, harde lenzen 4 weken. Op de dag van behandeling mag je geen make-up gebruiken.

 • Je wordt voorafgaand aan de ingreep verdoofd met oogdruppels. Dit doet geen pijn, maar kan wel een wazig zicht geven. Nadat de oogdruppels zijn uitgewerkt kan je een prikkelend gevoel in je ogen hebben. Dit is vergelijkbaar met stof of een wimpertje in je oog krijgen. Na een paar uur gaat dit weer over.

  Naast de oogdruppels krijg je geen prik of narcose. Je maakt de ingreep bewust mee. Als je het heel eng vindt om de operatie bewust mee te krijgen, geef dat dan vooral aan bij je arts. Er kan dan gekeken worden of je kalmerende middelen kunt krijgen.

 • De meeste mensen merken direct dat hun zicht anders is. In principe is je zicht helemaal gecorrigeerd en kun je direct al scherper zien. De eerste paar dagen zal je nog wel heen en weer schommelen tussen wazig en scherp zicht. De dag na de behandeling kan je weer autorijden, mits jij je zelf zeker genoeg voelt van je zicht. Na ongeveer drie dagen moet je helemaal scherp kunnen zien.

 • De eerste dag na de ingreep moet je oogbeschermers dragen. De dagen daarna kun je ook last hebben van rode ogen. Daarnaast is het bij fel zonlicht verstandig om een zonnebril te dragen om je ogen te beschermen. Als je ogen genezen zijn is het voor anderen niet meer te zien dat je een laserbehandeling voor je ogen hebt gehad.

 • Het dragen van een leesbril kan nog steeds nodig zijn. Dit heeft te maken met ouderdom. Als je ouder bent wordt je steeds minder goed in het scherpstellen van je zicht. Dit komt door het verouderen van de lens en de spieren van je oog. De lens wordt minder elastisch en de spieren slapper. Daardoor kan de lens minder goed vervormen en gaat scherpstellen van dichtbij moeilijk.

  Iedereen reageert anders op een laserbehandeling en het is lastig te voorspellen hoeveel risico jij loopt.

 • Bij oppervlakkige behandelingen zoals LASEK en PRK kan haze voorkomen. Haze is een vertroebeling in het oog als gevolg van de wondreactie. Haze kan zorgen voor verminderde gezichtsscherpte en verminderd contrastzien. Het geeft een wazig zicht. De kans op haze is groter als de te corrigeren afwijking groot is.

  Bij een grote afwijking moet er meer en dieper gelaserd worden. Dit zorgt voor een grotere wond en zo voor meer kans op haze. Tussen de 9-30% van de patiënten krijgt hier last van. Meestal trekt de haze na 12-24 maanden weer weg. Als het toch aanwezig blijft kan dit met een tweede operatie verholpen worden.

 • Een niet-operatieve optie om scherp te zien zonder bril of lenzen in is de nachtlens. Deze lenzen draag je ’s nachts in je slaap. Terwijl je slaapt wordt je hoornvlies vervormd. Overdag kun je dan scherp zien zonder lenzen of bril. Later op de avond ga je weer minder scherp zien.

  Een andere optie om scherp te zien zonder bril is het laten plaatsen van een kunstlens. Dit wordt vaak gedaan bij mensen die staar hebben, maar kan ook geplaatst worden bij mensen die een grote afwijking hebben.

 • Na de operatie moet je oogdruppels gebruiken. Hoe lang en hoe vaak per dag is afhankelijk van welke behandeling je precies hebt gehad en hoe je herstel gaat. Je arts zal je instructies geven.

  De eerste week na de ingreep mag je geen créme, lotion of make-up gebruiken. Wees ook voorzichtig met het uitspoelen van shampo.

  De maand na de operatie mag je niet in je ogen wrijven. Voor ’s nachts kan een oogbeschermer worden gegeven zodat je ook niet in je slaap in je ogen wrijft. De eerste maand mag je ook niet zwemmen of naar de sauna. Na die periode mag je gaan zwemmen met een zwembril.

 • Ja, in principe is dit mogelijk. Het is wel belangrijk dat je bij aanvang van de latere ingreep aan de behandelend arts aangeeft dat je eerder een ooglaserbehandeling hebt ondergaan.

Vind een kliniek

Meer dan 11 locaties die deze behandeling aanbieden