Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een ooglaserbehandeling.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een ooglaserbehandeling roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een ooglaserbehandeling? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt voor ooglaseren in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor ooglaseren moet je minimaal 18 jaar zijn. De conditie van je ogen is ook belangrijk. De sterkte van je ogen moet het afgelopen jaar stabiel gebleven zijn. Verloopt je sterkte wisselend of wordt het gestaag minder, dan is het effect mogelijk minder goed en heb je waarschijnlijk ook minder lang plezier van een ooglaser behandeling. Het meest ideale is een afwijking van de ogen welke stabiel is.

Er zit een maximum aan de sterkte die gelaserd kan worden. Je sterkte mag niet lager dan -12 of hoger dan + 6 zijn. Daarnaast zijn er nog andere factoren die meespelen en die de arts met je zal bespreken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de pupilgrootte, droge ogen, zwangerschap en ziekten.

Wanneer kom ik in aanmerking voor ooglaseren en wanneer voor lensimplantaten?

Zoals je bij de vorige vraag kunt lezen zit er een maximum aan de sterkte die gelaserd kan worden. Je sterkte mag niet lager dan -12 of hoger dan + 6 zijn. Een lensimplantaat wordt meestal toegepast bij grotere afwijkingen (tot -23.00/+15.00) en bij cilindersterktes tot 6.

Vergoed de verzekering mijn ooglaserbehandeling?

Op dit moment wordt een deel van de kosten voor brilvervangende chirurgie vergoed door verzekeraars. Zorgverzekeraars hanteren een verschillend beleid in het vergoeden van een deel van de ooglaserbehandeling. In de meeste gevallen zul je voor een vergoeding voor ooglaseren een aanvullende verzekering moeten afsluiten. Veel verzekeraars hebben daarnaast specifieke afspraken met klinieken gemaakt. Wanneer je wilt weten of je zorgverzekering de behandeling vergoed kun je het beste contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij.

Hoe bereid ik mij voor op het ooglaseren?

In de periode voorafgaand aan het vooronderzoek en de behandeling mag je geen lenzen dragen. Lenzen vervormen namelijk je hoornvlies. Doe je dit wel, dan loop je het risico een verkeerde sterkte gelaserd te krijgen. Zachte lenzen moeten 1 week uit zijn, harde lenzen 4 weken. Op de dag van behandeling mag je geen make-up gebruiken.

Doet het laseren pijn en krijg ik verdoving?

Je wordt voorafgaand aan de ingreep verdoofd met oogdruppels. Dit doet geen pijn, maar kan wel een wazig zicht geven. Nadat de oogdruppels zijn uitgewerkt kan je een prikkelend gevoel in je ogen hebben. Dit is vergelijkbaar met stof of een wimpertje in je oog krijgen. Na een paar uur gaat dit weer over.

Naast de oogdruppels krijg je geen prik of narcose. Je maakt de ingreep bewust mee. Als je het heel eng vindt om de operatie bewust mee te krijgen, geef dat dan vooral aan bij je arts. Er kan dan gekeken worden of je kalmerende middelen kunt krijgen.

Vanaf wanneer zie ik beter?

De meeste mensen merken direct dat hun zicht anders is. In principe is je zicht helemaal gecorrigeerd en kun je direct al scherper zien. De eerste paar dagen zal je nog wel heen en weer schommelen tussen wazig en scherp zicht. De dag na de behandeling kan je weer autorijden, mits jij je zelf zeker genoeg voelt van je zicht. Na ongeveer drie dagen moet je helemaal scherp kunnen zien.

Is het zichtbaar voor mijn omgeving dat mijn ogen gelaserd zijn?

De eerste dag na de ingreep moet je oogbeschermers dragen. De dagen daarna kun je ook last hebben van rode ogen. Daarnaast is het bij fel zonlicht verstandig om een zonnebril te dragen om je ogen te beschermen. Als je ogen genezen zijn is het voor anderen niet meer te zien dat je een laserbehandeling voor je ogen hebt gehad.

Wat zijn de nadelen van ooglaseren?

Het dragen van een leesbril kan nog steeds nodig zijn. Dit heeft te maken met ouderdom. Als je ouder bent wordt je steeds minder goed in het scherpstellen van je zicht. Dit komt door het verouderen van de lens en de spieren van je oog. De lens wordt minder elastisch en de spieren slapper. Daardoor kan de lens minder goed vervormen en gaat scherpstellen van dichtbij moeilijk.

Iedereen reageert anders op een laserbehandeling en het is lastig te voorspellen hoeveel risico jij loopt.

Wat is haze?

Bij oppervlakkige behandelingen zoals LASEK en PRK kan 'haze' voorkomen. Haze is een vertroebeling in het oog als gevolg van de wondreactie. Haze kan zorgen voor verminderde gezichtsscherpte en verminderd contrastzien. Het geeft een wazig zicht. De kans op haze is groter als de te corrigeren afwijking groot is.

Bij een grote afwijking moet er meer en dieper gelaserd worden. Dit zorgt voor een grotere wond en zo voor meer kans op haze. Tussen de 9-30% van de patiënten krijgt hier last van. Meestal trekt de haze na 12-24 maanden weer weg. Als het toch aanwezig blijft kan dit met een tweede operatie verholpen worden.

Wat zijn de alternatieven voor deze behandeling?

Een niet-operatieve optie om scherp te zien zonder bril of lenzen in is de nachtlens. Deze lenzen draag je ’s nachts in je slaap. Terwijl je slaapt wordt je hoornvlies vervormd. Overdag kun je dan scherp zien zonder lenzen of bril. Later op de avond ga je weer minder scherp zien.

Een andere optie om scherp te zien zonder bril is het laten plaatsen van een kunstlens. Dit wordt vaak gedaan bij mensen die staar hebben, maar kan ook geplaatst worden bij mensen die een grote afwijking hebben.

Waar moet ik rekening mee houden in de periode na de operatie?

Na de operatie moet je oogdruppels gebruiken. Hoe lang en hoe vaak per dag is afhankelijk van welke behandeling je precies hebt gehad en hoe je herstel gaat. Je arts zal je instructies geven.

De eerste week na de ingreep mag je geen créme, lotion of make-up gebruiken. Wees ook voorzichtig met het uitspoelen van shampo.

De maand na de operatie mag je niet in je ogen wrijven. Voor ’s nachts kan een oogbeschermer worden gegeven zodat je ook niet in je slaap in je ogen wrijft. De eerste maand mag je ook niet zwemmen of naar de sauna. Na die periode mag je gaan zwemmen met een zwembril.

Kan ik na het ooglaseren nog andere operaties ondergaan, zoals bijv. voor staar?

Ja, in principe is dit mogelijk. Het is wel belangrijk dat je bij aanvang van de latere ingreep aan de behandelend arts aangeeft dat je eerder een ooglaserbehandeling hebt ondergaan.

Wat kost een ooglaserbehandeling?

De kosten van een ooglaserbehandeling bedragen gemiddeld € 1314,33. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.