Bovenooglidcorrectie: bij hangende oogleden

De bovenooglidcorrectie is één van de meest uitgevoerde cosmetische ingrepen in Nederland. Jaarlijks laten vele duizenden mensen zich opereren aan hun oogleden. Bijvoorbeeld omdat ze af willen van hun vermoeide of sombere blik, of omdat hun zicht beperkt wordt door erg laag hangende oogleden.

Het ontstaan van hangende oogleden

Bij het ouder worden verslappen spieren en wordt de huid minder elastisch. Hierdoor kan er een ophoping van losse huid bij de bovenste oogleden ontstaan.

Doordat de spieren verslappen kan vetweefsel uit gaan puilen wat voor een verdikking zorgt in de oogleden. Dit ziet eruit als ‘zakjes’ onder of boven je ogen.

Bij sommige mensen zorgt dit ouderdomsproces ervoor dat de bovenste oogleden op de oogbol drukken en/ of over de oogbol heen gaan hangen. Ook kunnen er diepere lijnen of vouwen komen in de onderste oogleden. Dit kan tot diverse klachten leiden, zoals:

 • minder goed kunnen zien;
 • hoofdpijn;
 • een vermoeide aanblik;
 • een boze of sombere oogopslag.

Met ooglidchirurgie kunnen al deze klachten verminderd en vaak volledig verholpen worden.

Het eerste consult

Bekijk in deze video hoe een ooglidcorrectie wordt uitgevoerd.

Wanneer je een correctie van de oogleden overweegt dan kun je een afspraak maken voor een consult met een arts. Tijdens dit consult kunnen je vragen, klachten en wensen besproken worden.

Tijdens het consult wordt bepaald of je een geschikte kandidaat bent voor een operatie. Zo zal de arts je ogen en oogleden bekijken. Ook zal er gevraagd worden naar je medische achtergrond en eventueel medicijngebruik.

Als de arts je een geschikte kandidaat vindt, dan zal hij de te verwachten resultaten van de operatie met je bespreken.

Belangrijk om te weten is dat bij ooglidchirurgie alleen overtollig huid en eventueel vet weggehaald wordt. Er zal altijd enige losse huid overblijven, om de ogen goed te kunnen openen en sluiten.

Een ooglidcorrectie beperkt zich tot het bovenooglid, eventuele hangende wenkbrauwen horen niet bij het doel van de ingreep. Wel kan een correctie van het bovenooglid gecombineerd worden met bijvoorbeeld een wenkbrauwlift.

Tijdens het consult met de arts komen vrijwel altijd de volgende zaken aan bod:

 • Je medische geschiedenis, gebruik van medicijnen, allergieën.
 • Je huidige, algemene gezondheidstoestand.
 • Eventuele eerdere operaties.
 • Het bekijken van de oogleden door de arts.
Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 2 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een ooglidcorrectie, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Ooglidcorrectie - de mogelijkheden

illustratie voorbeeld incisies rond de ogen
De plastisch chirurg tekent het gebied af dat zal worden weggesneden tijdens de ooglidcorrectie. Door het afgetekende stuk huid en eventueel onderliggende vetweefsel weg te halen wordt het bovenooglid kleiner.

Als je last hebt van hangende oogleden dan kun je tegenwoordig kiezen voor verschillende ingrepen om de oogleden te liften, waaronder:

 • Een chirurgische correctie.
 • Een correctie met laser.
 • Een ooglidcorrectie zonder operatie.

Chirurgische ooglidcorrectie

Het operatief corrigeren van de oogleden heet ook wel ‘blepharoplastiek’. Blepharo betekent ooglid en plastiek komt van plastische chirurgie.

Een correctie van de oogleden wordt vrijwel altijd onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Je voelt niets van de ingreep zelf, wel kunnen de verdovingsprikjes als vervelend worden ervaren.

Bij sommige patiënten wordt op verzoek de ingreep onder algehele narcose uitgevoerd. Bij plaatselijke verdoving mag je na een paar uur weer naar huis. Bij gehele narcose is een dagopname nodig. Voor welke methode wordt gekozen is vooral afhankelijk van je situatie en jouw eigen voorkeuren.

Hou er rekening mee dat een ingreep onder narcose vrijwel altijd een paar honderd euro meer kost.

Voordat de plastisch chirurg of arts begint aan de operatie, tekent hij of zij op de huid het gebied dat verwijderd moet worden in. In dit gebied wordt de overtollige huid weggesneden. Soms wordt hierbij ook overtollig onderhuids vetweefsel verwijderd.

De snee (incisie) wordt gemaakt in de huidplooi van het bovenste ooglid, van de kraaienpootjes tot aan de neus. Door hier de snede te maken valt het litteken dat overblijft na de operatie nauwelijks op.

Ooglidcorrectie met laser

Naast de traditionele ooglidcorrectie, die met een scalpel (mesje) wordt uitgevoerd, kun je tegenwoordig ook bij steeds meer klinieken kiezen voor een laser-ooglidcorrectie. In deze gevallen wordt in plaats van een scalpel een laser gebruikt als middel om overtollig huid weg te snijden.

In principe is er geen speciaal voordeel van een correctie die of wel met laser of wel met een scalpel wordt uitgevoerd. Diverse onderzoeken laten zien dat er geen merkbaar verschil in kwaliteit van de resultaten of hersteltijd is tussen de twee methodes. Welke methode het beste is hangt daarom vooral af van de vaardigheid en ervaring van de chirurg met één of beide methodes.

Ooglidcorrectie zonder operatie (Plexr)

Sinds enige tijd is het in Nederland mogelijk om een ooglidcorrectie zonder operatie te ondergaan. Meestal gaat het hierbij om de zogenaamde Plexr-behandeling. Bij deze behandeling wordt gebruik gemaakt van plasma-energie.

Voordat je behandeld wordt zal de arts meestal een verdovende crème aanbrengen op je oogleden. De arts maakt daarna met behulp van een speciaal handstuk minuscuul kleine gaatjes in de oogleden. Deze gaatjes zorgen voor een huidverstrakkend en huidliftend effect. De behandeling kan binnen ongeveer een kwartier uitgevoerd worden.

Meestal is de behandeling relatief pijnloos, maar zeker niet iedereen ervaart dit zo.

Het effect van een Plexr-behandeling is kleiner dan dat van een chirurgische ooglidcorrectie. Meestal kan de huid van de oogleden met een paar millimeter gelift worden. Het is dan ook vooral geschikt wanneer de oogleden nog maar een klein beetje hangen en een kleine lift gewenst is.

Correctie van de onder- en bovenoogleden

Soms wordt een bovenooglidcorrectie gecombineerd met een correctie van het onderste ooglid. Hiervoor geldt ook dat de snee gemaakt wordt in de natuurlijke huidplooien of lijnen rondom het oog, zoals de lachrimpels. Hierdoor valt ook dit litteken nauwelijks op.

Wanneer er in het onderste ooglid alleen overtollig vet verwijderd hoeft te worden en geen overtollig huidweefsel, dan kan dit ook via de binnenkant van het onderste ooglid gedaan worden. Met deze methode ontstaat er geen zichtbaar litteken onder het oog.

voorbeeld littekens
Bij een ooglidcorrectie worden boven het oog, of aan zowel de onder- als bovenkant van het oog incisies (snedes) gemaakt. Hierna wordt overtollig huid, en eventueel vet, verwijderd. De rode lijntjes geven de nieuwe contouren van de ogen weer; er is meer oog zichtbaar.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de ingreep

Voor welke methode van ooglidlifting ook gekozen wordt, je hebt altijd te maken met een herstelperiode. Dus ook wanneer je kiest voor een ooglidcorrectie zonder operatie krijg je hier mee te maken.

Herstel na correctie met laser of chirurgie

Na de ingreep kunnen je oogleden er gezwollen, rood en/of blauw uit zien. Omdat er meestal geen verband aangebracht wordt, kun je gewoon douchen en wassen. De hechtingen worden na vijf tot zeven dagen verwijderd.

Zwelling en pijn kan je tegengaan door de oogleden te koelen. Verder is het verstandig om ten minste gedurende de eerste 2 weken de volgende adviezen zo veel mogelijk op te volgen:

 • De oogleden dien je de de eerste week meerdere keren per dag te koelen. Vaak wordt aangeraden om dit tenminste 4x per dag te doen. Hiervoor gebruik je een speciale koelbril. Veel chirurgen zweren daarnaast bij het gebruik van boterhamzakjes met bevroren erwten.
 • Het zoveel mogelijk rechtop houden van je hoofd, door bijvoorbeeld met een extra kussen te slapen, gaat zwelling tegen.
 • Vermijd belasting van je ogen. Voorkom zoveel mogelijk bukken, persen en tillen.
 • Doe het de eerste dagen rustig aan.
 • Geen oogmake-up, in elk geval niet tot de hechtingen er uit zijn.
 • Houdt de oogleden droog tijdens het douchen.
 • Mijd gedurende de eerste 2 weken zo veel mogelijk blootstelling aan de zon en andere warmtebronnen (bijv. de sauna).

Deze tips te samen werken vaak goed om de zwelling en pijn zoveel mogelijk tegen te gaan. Hierdoor zijn pijnstillers vaak niet nodig.

Door de zwelling is het mogelijk dat je in de eerste dagen na de operatie je ogen niet goed kunt openen of sluiten. Vooral ’s nachts is het belangrijk dat je uitdroging van je ogen tegengaat. Dit kan met behulp van oogdruppels of oogzalf, die je van je arts kunt krijgen.

Zodra de zwelling wegtrekt, zullen deze problemen verminderen en uiteindelijk verdwijnen. De littekens zullen gedurende de eerste maanden roze zijn maar uiteindelijk worden ze nauwelijks zichtbaar.

Herstel na een ooglidcorrectie zonder operatie (Plexr)

Wanneer je kiest voor een Plexr-behandeling dan is de hersteltijd wat korter, maar het resultaat meestal ook minder goed.

Foto ooglidcorrectie
Tijdens een Plexr-behandeling worden er tientallen kleine 'gaatjes' in de oogleden gemaakt. Dit worden uiteindelijk kleine korstjes die binnen ongeveer een week verdwijnen.

De eerste paar dagen na de Plexr-behandeling kunnen je oogleden wat gezwollen en rood zijn. Ook ontstaan er meestal kleine korstjes op de huid, deze verdwijnen binnen een week. De korstjes mogen meestal met een concealer verborgen worden, waardoor je ze dus goed kunt verbergen voor de buitenwereld.

De oogleden mogen in de eerste weken na de behandeling niet te veel blootgesteld worden aan UV-straling. Ga je wel naar buiten, bescherm de huid dan met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.

Risico’s en complicaties

Een operatie aan de oogleden is een van de meest uitgevoerde cosmetische ingrepen en de kans op complicaties is over het algemeen erg klein. Toch moet je er rekening mee houden dat een ooglidcorrectie een chirurgische ingreep is, en elke operatie brengt de nodige risico's met zich mee. De plastisch chirurg zal je alle risico’s duidelijk uitleggen.

Zelf kun je de risico’s zo klein mogelijk maken door je aan de adviezen van de arts te houden en geen belangrijke medische informatie achter te houden.

De meeste complicaties gaan vanzelf over, zoals vochtophoping en zwellingen rondom de ogen. Desondanks is het goed om de arts te raadplegen als klachten aanhouden.

Mogelijke complicaties van ooglidchirurgie zijn: (3)

 • Nabloeding.
 • Ophoping van bloed onder de huid (hematoom).
 • Het niet geheel kunnen openen of sluiten van de ogen.
 • Asymmetrische oogleden.
 • Trekken van het ooglid door littekenreactie.
 • Gevoelloosheid van de oogleden.
 • Vochtophoping rondom de ogen.
 • Bultjes of holtes met vocht (cystes) in het litteken. Deze moeten door de arts doorgeprikt worden.

Resultaat

Het resultaat is afhankelijk van de methode die je kiest.

Resultaat van ooglidchirurgie (laser en scalpel)

Als de zwelling is weggetrokken, is het resultaat van de operatie vaak al goed zichtbaar. De zwelling is bij een operatieve ooglidcorrectie meestal pas volledig verdwenen na ongeveer 1 maand, maar neemt al binnen enkele dagen tot weken fors af.

De littekens zijn meestal nauwelijks zichtbaar omdat ze in de huidplooi van het ooglid vallen. Voor de volledige genezing van de littekens zul je rekening moeten houden met een periode van enkele maanden. Meestal zijn de littekens al nauwelijks meer zichtbaar na 1-2 maanden, maar het kan tot 6 maanden duren voor het definitieve resultaat zichtbaar is.

Het resultaat van de operatie is vrijwel altijd langdurig. Al kunnen de oogleden door veroudering in een later stadium altijd weer opnieuw wat gaan hangen.

Ooglidchirurgie heeft meestal diverse voordelen. Het grootste voordeel is vaak een verbetering van het uiterlijk van de ogen en de uitstraling van het hele gezicht. Maar ook nemen vaak klachten af, zoals een drukkend en zwaar gevoel op de ogen, en voelen veel mensen zich uitgeruster.

De meeste mannen en vrouwen zijn daarom zeer tevreden met het resultaat van de ingreep.

Soms is het resultaat niet naar wens. Zo kan er een asymmetrie optreden tussen beide oogleden. Wanneer de oogleden asymmetrisch blijken te zijn, is een tweede operatie in een heel enkel geval nodig. Verdere verslapping van de huid of spieren is ook na de operatie mogelijk, waarvoor eventueel een nieuwe ingreep gedaan kan worden.

Resultaat van een ooglidcorrectie zonder operatie (Plexr)

Wanneer je kiest voor een Plexr-behandeling dan kun je het eindresultaat vaak al binnen een week zien. De resultaten zijn permanent, maar meestal minder indrukwekkend dan de resultaten van ooglidchirurgie. Het gaat vaak om een subtiele lift van enkele millimeters.

Meestal is één behandeling voldoende, maar dit is zeker niet altijd het geval. Als je meerdere keren behandeld moet worden voor een optimaal resultaat dan kunnen de kosten al snel oplopen.

Over het algemeen zijn mensen die een Plexr behandeling hebben ondergaan minder tevreden met het resultaat dan mensen die een chirurgische ooglidcorrectie hebben ondergaan.

Vergoeding vanuit de verzekering?

Ooglidchirurgie wordt relatief weinig vergoed door de zorgverzekeraars. Enkel wanneer een correctie van de oogleden wordt gezien als een medisch-noodzakelijke ingreep, dan kan er sprake zijn van een vergoeding. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de ogen amper meer open kunnen of het zicht ernstig belemmerd wordt door de overhangende oogleden.

Het is belangrijk om te weten dat in verreweg de meeste gevallen ooglidchirurgie wordt gezien als een cosmetische ("mooi-makende") ingreep. In deze gevallen draai je zelf op voor de kosten. Een arts kan bepalen of een ooglidcorrectie in jouw geval medisch-noodzakelijk is, of als cosmetisch wordt bestempeld.

Zie ook: vergoeding voor ooglidchirurgie.


Bronnen & Literatuur

 • [1] Gooszen H.G. (2012) Leerboek chirurgie (2e editie) ISBN: 9789031387342
 • [2] Eisner G. (2012) Eye Surgery: An Introduction to Operative Technique (2e editie) ISBN: 3642718019
 • [3] https://www.nvepc.nl/behandeling/gezicht/bovenooglidcorrectie/
 • [4] https://baaps.org.uk/patients/procedures/9/eyelid_surgery_blepharoplasty
 • [5] https://www.nvpc.nl/patientdetail.php?id=69&word=

Prijzen

Behandeling Prijs
Ooglidcorrectie bovenoogleden (chirurgisch) € 600,00 tot € 1250,00
Ooglidcorrectie boven- & onderoogleden € 1700,00 tot € 3605,00

Totaal 7 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een ooglidcorrectie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

Video ervaringen

ervaring video Ogen

Hesselien kreeg vaak opmerkingen van haar omgeving door haar hangende oogleden. Ze besloot voor een ooglidcorrectie te gaan bij Boerhaave Medisch Centrum. In deze video vertelt zij over haar ervaringen voor, tijdens en na de ingreep.

Geschreven ervaringen

 1. ooglidcorrectie is goed bevallen veel profiet ervan

  Door peter op

  Goede informatie van de folders en info en vriendelijke en duidelijke uitleg van de arts en het personeel. De ingreep valt erg mee en het resultaat is een natuurlijke heldere uitstraling waar ik veel complimenten over krijg. Had het veel eerder moeten doen

  Mijn tip: doen als je het nodig heb

  Behandeld in apeldoorn | Kosten: €800
 2. Positieve ervaring

  Door S. Jobse op

  Op 6 september 2016 heb ik een bovenooglidcorrectie ondergaan. Ik vond het best spannend om een dergelijke operatie te laten uitvoeren, en heb vooraf gekeken waarop ik moest letten. Het moest vooral veilig en betrouwbaar zijn!
  Voor mij was het belangrijk dat ik werd geopereerd door een plastisch chirurg die ervaring had binnen zijn eigen vakgebied, officieel erkend is en dus ook is aangesloten bij diverse beroepsverenigingen. Maar ook de prijs vond ik niet onbelangrijk! Toen dat allemaal prima in orde bleek te zijn heb ik een afspraak gemaakt. Na mijn eerste telefoontje (prima telefonisch bereikbaar en een prettig gesprek) kon ik al snel terecht voor een informatie consult. Tijdens dit gesprek bekeek de plastisch chirurg mijn ogen, mijn wensen en legde hij me alles heel duidelijk uit. De operatie kon gelukkig al op korte termijn ingepland worden, spannend!
  Ik was wel nerveus, maar de operatie viel me erg mee; nadat de arts me geruststelde en uitleg gaf bij alles was hij ging doen, heb ik gewoon liggen kletsen en lachen om zijn grapjes. Ook de constante aandacht die ik kreeg van het team en de aardige verpleegkundigen was erg fijn, zowel voor, tijdens als na de ingreep. Ik was vooraf goed geïnformeerd en kreeg na de operatie ook nog duidelijke nazorg instructies mee.
  Het is nu 2 maanden geleden en het resultaat is erg mooi geworden. Ik ben er heel blij mee!

  Behandeld in Breda | Kosten: €995
 3. Weer een frisse blik!

  Door Kitty op

  Ik heb een geweldige ooglidcorrectie gehad zonder problemen. Een ervaren arts die veel aandacht gaf en bood goede nazorg!

  Mijn tip: Kies zorgvuldig je arts uit.

  Behandeld in Breda | Kosten: €995
 4. Meer dan geweldig.

  Door Antoinet op

  Een ooglidcorrectie maakt dat je blik in de spiegel zoveel plezieriger is. Dat was de operatie meer dan waard.

  Behandeld in AMSTERDAM | Kosten: €800
 5. Blij met mijn ooglidcorrectie

  Door A op

  Ben zo blij dat ik het heb gedaan! Ontzettende fijne lieve arts ..:duidelijke uitleg en goede nazorg! Weinig hoofpijn meer en kan weer leuke oogschaduw oo

  Mijn tip: Doen als je twijfelt

  Behandeld in Hengelo | Kosten: €700

  Fotos

 6. Ooglidcorrectie

  Door Van Staveren op

  10 weken geleden heb ik een ooglidcorrectie ondergaan. Ben dik tevreden! Je merkt dat het vocht steeds minder wordt. Met de week wordt het mooier en mooier. Een tip, heb geduld met de genezing het komt helemaal goed maar heeft gewoon tijd nodig!

  Mijn tip: Heb geduld het komt helemaal goed!

  Behandeld in Rijswijk | Kosten: €1300
 7. Ooglidcorrectie

  Door Anita op

  Door dat mijn oogleden hingen had ik altijd een vrij triest uiterlijk terwijl ik meestal vrolijk ben. Ook met opmaken was dit ongemakkelijk. Ik heb daarom ervoor gekozen om een ooglidcorrectie te laten doen. De behandeling werd niet vergoed door de zorgverzekeraar maar hiervan was ik op de hoogte. Ik bem blij dat ik deze behandeling heb laten doen voel me veel meer zelfverzekerd.

  Mijn tip: Resultaat waar je van op aan kan

  Behandeld in Hilversum | Kosten: €1500
 8. Ooglidcorrectie aanrader

  Door Saskia op

  Ik had een vermoeide oogopslag
  Hoeveel ik ook sliep ik bleef er moe uit zien.
  Ook kon ik geen eyeliner of oogpotlod opbrengen omdat mijn ooglid ervoor hing.
  De ingreep was een fluitje van een cent en ook de napijn viel enorm mee.
  Wel heb ik twee dagen in bed gelegen en veel geslapen
  Ook heb ik het goed gekoeld met diepvrieserwten. Met daar over een theedoek. Binnen 2 weken zie je er niets van

  Mijn tip: Iets rechterop gaan slapen dmv extra kussen voorkomt zwelling.

  Behandeld in Rotterdam | Kosten: €800

  Fotos

 9. Ooglidcorrectie boven

  Door Carolien op

  Ingreep is ontzettende mee gevallen, geen pijn en bijna geen zwelling op de 2e dag wel wat verkleuring.
  Ben erg tevreden, ik heb alles (consultgesprek, behandeling, persoonlijke service, contact met arts en gastvrouw) als erg prettig ervaren.

  Mijn tip: Dag na ingreep goed koelen en rust houden.

  Behandeld in Linschoten | Kosten: €875
 10. Bovenooglidcorrectie

  Door Anoniem op

  Niet goed uitgevoerd. Teveel vet weggenomen waardoor wenkbrauwen laag staan en er holheid optreedt. Heel erg veel spijt en raad iedereen aan te gaan naar een goede plastisch chirurg als je een correctie overweegt. Alles hangt af van een juiste techniek..

  Mijn tip: Zie boven

  Behandeld in Maarssen | Kosten: €850
 11. Had ik het maar eerder gedaan

  Door Marisca op

  Al jarenlang had ik last van hoofdpijn en mijn ogen voelden altijd vermoeid aan. Nooit werd ik wakker met een uitgerust gevoel en al vroeg in de avond had ik het gevoel dat de luiken letterlijk dicht gingen. In april dit jaar heb ik een bovenooglidcorrectie laten uitvoeren in het oogziekenhuis. Van te voren kreeg ik een informatiebrochure mee van wat me te wachten stond. Het idee van het snijden in je gezicht, bij bewustzijn, was achteraf gezien enger dan dat het ook echt was. De operatie heeft al met al nog geen uur geduurd en is me echt 300% meegevallen. Voor de operatie kreeg ik verdovende druppels in mijn ogen, in de operatiekamer zelf tekende de oogarts af hoeveel huid hij ging wegsnijden. Daarna nam ik plaats op de operatietafel en kreeg ik verdovende prikken in mijn oogleden. Dit voelt alsof je verdoofd wordt bij de tandarts. Het doet geen pijn maar het voelt ook niet fijn. Maar ja, het duurt ook niet langer dan een minuut bij elkaar opgeteld. Van het wegsnijden heb ik totaal niets gevoeld. Het wegbranden van vetweefsel voelde ik wel iets maar zodra ik dat aangaf, kreeg ik extra verdoving (en die prikken voel je niet meer want je bent toch al verdoofd). Ook van het hechten voelde ik helemaal niets. Het snijwerk duurde al met al nog geen 20 minuten en daarna kreeg ik een halfuur koude compressen op mijn ogen. Deze heb ik na de operatie een weeklang gebruikt te verkoeling en om zwelling te verkomen. Mijn linkeroog was iets blauwer dan mijn rechteroog maar mijn rechteroog was weer wat meer gezwollen dan links. Voor de operatie ben ik begonnen met het slikken van arnicatabletten en deze heb ik ook een aantal weken na de operatie nog gebruikt. Het schijnt dat daarmee blauwe plekken eerder verdwijnen. Na een week mochten de hechtingen eruit en zag je al bijna niets meer van het litteken. Toch heb ik nog een paar weken littekencreme gesmeerd op het litteken en nu een halfjaar zie je helemaal niets meer van het litteken. Het voelt alleen nog een beetje verdoofd in de binnenste ooghoeken maar dat is ook het enige. Ik ben super blij met het resultaat en het vermoeide gevoel dat ik al jarenlang had, was na de operatie direct verdwenen. Achteraf gezien snap ik ook niet dat ik er zo tegenop zag. Mocht ik in de toekomst weer een operatie nodig hebben (ongetwijfeld, want ik ben nu 40) dan zal ik geen moment twijfelen en de operatie direct laten uitvoeren. Ik kan het iedereen aanraden diezelfde klachten heeft.

  Mijn tip: Zie er niet tegenop want het resultaat is het meer dan waard.

  Behandeld in Amersfoort | Kosten: €1250

  Fotos

Totaal: 11 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een ooglidcorrectie. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen ogen? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Video's

Hieronder vind je video's over een ooglidcorrectie. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Ooglidcorrectie thumbnail

In deze video zie je hoe een ooglidcorrectie wordt uitgevoerd bij Boerhaave Medisch Centrum.

video Ooglidcorrectie thumbnail

Hoe gaat een ooglidcorrectie van begin tot eind? Alle aspecten van deze ingreep rondom de ogen worden in deze video van het Gezondheidsplein besproken.

video Ooglidcorrectie thumbnail

Gewoon mooier aflevering Ooglidcorrectie. Peter heeft veel last van een vermoeide blik en ondergaat een ooglidcorrectie.

video Ooglidcorrectie thumbnail

Duidelijke 3D animatie over een ooglidcorrectie.

video Ooglidcorrectie thumbnail

Waar moet je nu allemaal op letten als je een ooglidcorrectie wil doen? Hoe gaat het in z'n werk en wat zijn je rechten als patient? Deze vragen komen aan bod in deze video van de Consumentenbond.

video Ooglidcorrectie thumbnail

Voorlichtingsvideo van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. In deze video vertelt plastisch chirurg Wilfred Kolkman over ooglidcorrecties.

video Ooglidcorrectie thumbnail

In deze animatie wordt verteld wat er allemaal wordt gedaan bij een onder- en bovenooglidcorrectie. Ook de redenen van een ooglidcorrectie komen aan bod zoals hangen oogleden, een vermoeide oogopslag of wallen.

Veelgestelde vragen

 • Sommige mensen hebben last van hun oogleden omdat die over hun wimpers of zelfs hun oog heen hangen. Dit komt doordat spieren verslappen en de huid rond de ogen minder elastisch wordt. Vet krijgt op deze manier de kans om uit te puilen en de oogleden te verdikken. Je komt in aanmerking voor een ooglidcorrectie wanneer deze verschijnselen klachten veroorzaken. Zoals bijvoorbeeld slechter kunnen zien, hoofdpijn, het niet meer kunnen openen van de ogen of er vermoeid uitzien.

  De meeste mensen die een correctie van de oogleden ondergaan doen dit echter vanwege esthetische redenen. Bijvoorbeeld omdat ze zich storen aan een vermoeide blik of boos uiterlijk dat ontstaat door de hangende oogleden.

 • Bij een ooglidcorrectie kun je niet zoveel doen aan voorbereiding. Het is belangrijk dat je voor de ingreep aan de arts doorgeeft welke medicatie je gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld bloedverdunners gebruikt, zal je arts je adviseren hier een aantal dagen mee te stoppen voorafgaand aan de ingreep.

  Daarnaast zal je worden geadviseerd vier tot zes weken van tevoren te stoppen met roken en 24 uur voor de ingreep geen alcohol meer te drinken. Dit om complicaties te voorkomen en de genezing te bespoedigen.

 • Een bovenooglidcorrectie is een relatief kleine ingreep. Deze neemt zo’n 45 minuten in beslag. Meestal kan je na de ingreep na een paar uur weer naar huis. Tenzij je onder algehele narcose bent behandeld, dan wordt het een dagbehandeling.

 • De meeste chirurgische ingrepen aan de oogleden vinden plaats onder lokale verdoving. De ingreep kan ook onder algehele narcose worden uitgevoerd. Dit hangt af van de situatie en je persoonlijke voorkeur. Hou er wel rekening mee dat een ingreep onder narcose vaak flink duurder is.

 • Een ooglidcorrectie wordt doorgaans niet als heel pijnlijk beschouwd. De ogen zullen vlak na de correctie wel gevoelig zijn. Wanneer er wel veel pijn wordt ervaren, kan je pijnstillers gebruiken (bijv. paracetamol).

 • Het is mogelijk om een bovenooglidcorrectie te combineren met een onderooglidcorrectie. Wanneer zowel de bovenoogleden als de onderoogleden problemen veroorzaken, kan het handig zijn om de ingrepen tegelijkertijd te doen.

  Soms wordt een correctie van de oogleden gecombineerd met een zogenaamde ‘(mid-)facelift’. Bij een (mid-)facelift worden de plooien en rimpels van de gezichtshuid van het middengezicht strakker getrokken.
  Meer informatie over een onderooglidcorrectie

 • Na een ooglidcorrectie zijn de oogleden vaak wat opgezet en rood of blauw van kleur. Het is mogelijk dat je vlak na de ingreep je ogen niet goed kan openen of sluiten. Dit kan soms tot 10 dagen aanhouden. 5 à 7 dagen na de ingreep mogen de hechtingen worden verwijderd. Vanaf dan mag je ook weer make-up gebruiken.

 • Na de ingreep is het aan te raden om je ogen te koelen met een koud nat washandje of een ijsbril. Ook het hoofd rechtop houden (bijvoorbeeld een extra kussen gebruiken bij het slapen), zorgt ervoor dat de ogen minder opzetten. Het is verstandig om de ogen niet teveel bloot te stellen aan zonlicht. Smeer de eerste 6 maanden zonnebrandcrème op je oogleden of gebruik een zonnebril wanneer je lang in de zon ligt.

 • De meest voorkomende complicaties bij een ooglidcorrectie zijn nabloeding, vochtophoping en gevoelloosheid van de oogleden. Het niet goed kunnen openen of sluiten van de ogen kan uitdroging van het oog veroorzaken. De arts kan in dit geval een oogzalf of druppels voorschrijven. Deze complicaties verdwijnen bijna allemaal op korte termijn. Er kan door de correctie een lichte asymmetrie tussen beide oogleden ontstaan, soms is dit een reden voor een nieuwe correctie.

 • De sneden die worden gemaakt in het ooglid vallen precies in de natuurlijke huidplooi van het oog. Dit betekent dat de littekens nauwelijks zichtbaar zijn. In het begin kunnen de littekens nog wat roze kleuren en opgezwollen zijn, maar na verloop van tijd worden ze steeds minder goed zichtbaar.

 • Een ooglidcorrectie wordt meestal niet vergoed door de verzekering. Enkel wanneer er sprake is van een medische noodzaak, zoals bijvoorbeeld het niet meer goed kunnen openen van je ogen of een zichtbeperking door overhangende oogleden, vergoeden verzekeraars de ingreep. Kijk altijd goed wat je eigen zorgverzekeraar wel en niet vergoed. Er zijn vaak veel verschillen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Vind een kliniek

Meer dan 21 locaties die deze behandeling aanbieden