Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een ooglidcorrectie.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een ooglidcorrectie roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een ooglidcorrectie? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt er voor een ooglidcorrectie in aanmerking?

Sommige mensen hebben last van hun oogleden omdat die over hun wimpers of zelfs hun oog heen hangen. Dit komt doordat spieren verslappen en de huid rond de ogen minder elastisch wordt. Vet krijgt op deze manier de kans om uit te puilen en de oogleden te verdikken. Je komt in aanmerking voor een ooglidcorrectie wanneer deze verschijnselen klachten veroorzaken. Zoals bijvoorbeeld slechter kunnen zien, hoofdpijn, het niet meer kunnen openen van de ogen of er vermoeid uitzien.

De meeste mensen die een ooglidcorrectie ondergaan doen dit echter vanwege esthetische redenen. Bijvoorbeeld omdat ze zich storen aan een vermoeide blik of boos uiterlijk dat ontstaat door de hangende oogleden.

Hoe bereid ik me voor op een ooglidcorrectie?

Bij een ooglidcorrectie kun je niet zoveel doen aan voorbereiding. Het is belangrijk dat je voor de ingreep aan de arts doorgeeft welke medicatie je gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld bloedverdunners gebruikt, zal je arts je adviseren hier een aantal dagen mee te stoppen voorafgaand aan de ingreep.

Daarnaast zal je worden geadviseerd vier tot zes weken van tevoren te stoppen met roken en 24 uur voor de ingreep geen alcohol meer te drinken. Dit om complicaties te voorkomen en de genezing te bespoedigen.

Hoe lang duurt de ingreep?

Een bovenooglidcorrectie is een relatief kleine ingreep. Deze neemt zo’n 45 minuten in beslag. Meestal kan je na de ingreep na een paar uur weer naar huis. Tenzij je onder algehele narcose bent behandeld, dan wordt het een dagbehandeling.

Hoe word ik verdoofd bij deze ingreep?

De meeste ooglidcorrecties vinden plaats onder lokale verdoving. De ingreep kan ook onder algehele narcose worden gedaan. Dit hangt af van de situatie en persoonlijke voorkeur.

Is het pijnlijk?

Een ooglidcorrectie wordt doorgaans niet als heel pijnlijk beschouwd. De ogen zullen vlak na de correctie wel gevoelig zijn. Wanneer er wel veel pijn wordt ervaren, kan je pijnstillers gebruiken (bijv. paracetamol).

Kan een bovenooglidcorrectie worden gecombineerd met een onderooglidcorrectie?

Het is mogelijk om een bovenooglidcorrectie te combineren met een onderooglidcorrectie. Wanneer zowel de bovenoogleden als de onderoogleden problemen veroorzaken, kan het handig zijn om de ingrepen tegelijkertijd te doen.

Soms wordt een ooglidcorrectie gecombineerd met een zogenaamde ‘(mid-)facelift’. Bij een (mid-)facelift worden de plooien en rimpels van de gezichtshuid van het middengezicht strakker getrokken.
Meer informatie over een onderooglidcorrectie

Hoelang duurt het herstel?

Na een ooglidcorrectie zijn de oogleden vaak wat opgezet en rood of blauw van kleur. Het is mogelijk dat je vlak na de ingreep je ogen niet goed kan openen of sluiten. Dit kan soms tot 10 dagen aanhouden. 5 à 7 dagen na de ingreep mogen de hechtingen worden verwijderd. Vanaf dan mag je ook weer make-up gebruiken.

Wat kan ik beter wel en niet doen vlak na de ooglidcorrectie?

Na een ooglidcorrectie is het aan te raden om je ogen te koelen met een koud nat washandje of een ijsbril. Ook het hoofd rechtop houden (bijvoorbeeld een extra kussen gebruiken bij het slapen), zorgt ervoor dat de ogen minder opzetten. Het is verstandig om de ogen niet teveel bloot te stellen aan zonlicht. Smeer de eerste 6 maanden zonnebrandcrème op je oogleden of gebruik een zonnebril wanneer je lang in de zon ligt.

Zijn er vaak complicaties bij een ooglidcorrectie?

De meest voorkomende complicaties bij een ooglidcorrectie zijn nabloeding, vochtophoping en gevoelloosheid van de oogleden. Het niet goed kunnen openen of sluiten van de ogen kan uitdroging van het oog veroorzaken. De arts kan in dit geval een oogzalf of druppels voorschrijven. Deze complicaties verdwijnen bijna allemaal op korte termijn. Er kan door de correctie een lichte asymmetrie tussen beide oogleden ontstaan, soms is dit een reden voor een nieuwe correctie.

Blijven er littekens achter bij een ooglidcorrectie?

De sneden die worden gemaakt in het ooglid vallen precies in de natuurlijke huidplooi van het oog. Dit betekent dat de littekens nauwelijks zichtbaar zijn. In het begin kunnen ze nog wat roze kleuren, maar na verloop van tijd worden ze steeds minder goed zichtbaar.

Wordt een ooglidcorrectie vergoed door de verzekering?

Een ooglidcorrectie wordt meestal niet vergoed door de verzekering, tenzij er sprake is van medische noodzaak. Zoals bijvoorbeeld het niet meer kunnen openen van je ogen. Kijk altijd goed wat je eigen zorgverzekeraar wel en niet vergoed. Er zijn vaak veel verschillen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Bekijk ook: Vergoeding voor ooglidcorrectie? In deze gevallen vergoed je verzekering de operatie.

Wat kost een ooglidcorrectie?

De kosten van een ooglidcorrectie bedragen gemiddeld € 1539,71. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.