Een onderooglidcorrectie is een behandeling voor mensen die zich storen aan wallen, huid en vochtophopingen onder de ogen. De meeste mensen die kiezen voor deze behandeling doen dat omdat de wallen zorgen voor een (zeer) vermoeide, oude of boze blik.

Voor wie is een onderooglidcorrectie een geschikte behandeling?

Een chirurgische onderooglidcorrectie is een geschikte behandeling om wallen en overtollig huid onder de ogen te verwijderen. Het is meestal geen geschikte behandeling voor donkere kringen onder de ogen.

Wallen bestaan uit vet en vocht en overtollig huidweefsel. Tijdens de onderooglidcorrectie worden het vet en vocht verwijderd. Indien nodig wordt er ook overtollig huidweefsel weggesneden.

Een chirurgische onderooglidcorrectie kan bestaan uit:

 • Enkel het verwijderen van vet, vocht en huid.
 • Het verwijderen van de huid en het eventueel verplaatsen van het vetweefsel, om een mooiere oogcontour te creëren en te voorkomen dat de ogen er hol uit gaan zien.
 • Het verwijderen van de huid en het vet en eventueel het straktrekken en inkorten van de oogspier (ooglidverstrakking) waardoor de oogvorm mooier wordt.

Een onderooglidcorrectie kan als op zichzelf staande operatie worden uitgevoerd, of in combinatie met een ooglidcorrectie van de bovenoogleden.

Wallencorrectie zonder operatie

illustratie Onderooglidcorrectie
Een onderooglidcorrectie kan ook worden uitgevoerd met fillers. Door de holte onder de ogen op te vullen met een filler, worden de wallen minder zichtbaar.

Steeds meer artsen bieden naast een chirurgische correctie van wallen, ook niet-chirugische behandelingen aan. Zo kunnen er fillers of lichaamseigen vet (lipofilling) onder de ogen worden gespoten. Deze behandelingen zijn vooral geschikt als er sprake is van volumeverlies in het gebied onder de wallen. Door dit volumeverlies te compenseren vallen de wallen weg en is een operatie dus niet nodig.

Het voordeel van een behandeling met fillers is dat deze snel uitgevoerd kan worden. Ook is vaak amper te zien dat je net behandeld bent (geen littekens e.d.), en is er geen sprake van een hersteltijd.

Het nadeel van een wallencorrectie met fillers is dat deze behandeling herhaald moet worden: de fillers zijn tijdelijk en worden geleidelijk door het lichaam afgebroken. Vaak zul je elk jaar of elke 2 jaar opnieuw behandeld moeten worden voor een blijvend effect.

Het consult

Voordat je een onderooglidcorrectie ondergaat, volgt eerst een gesprek met de plastisch chirurg. Tijdens het gesprek kun je je wensen kenbaar maken. De chirurg zal vervolgens bekijken of je in aanmerking komt voor een onderooglidcorrectie. Als je in aanmerking komt, dan zal de chirurg inschatten welke methode voor jou het beste is. De chirurg zal je vervolgens informeren over de ingreep en het te verwachten resultaat.

Tijdens het consult zal de chirurg vragen stellen over je algemene gezondheid, zoals:

 • Gezondheidsklachten
 • (Doorgemaakte) ziekten
 • Medicijngebruik
 • Allergieën

Onderooglidcorrectie - de operatie

Afhankelijk van de oorzaak van de wallen kan gekozen worden voor de volgende ingrepen:

 • Onderooglidcorrectie - bij te veel huidweefsel onder de ogen.
 • Onderooglidcorrectie met aanpassen vetpockets - bij ongewenste vetophopingen onder de ogen.
 • Onderooglidcorrectie uitgebreid met zijdelingse ooglidverstrakking - bij een uitgezakt onderooglid.
 • Een wallencorrectie met fillers - bij volumetekort in het gebied onder de oogkas.

Onderooglidcorrectie

afbeelding Onderooglidcorrectie
Littekens vallen bij een onderooglidcorrectie net onder de wimperrand, en zijn hierdoor nauwelijks zichtbaar. Deze foto is kort na de ingreep gemaakt, de littekens zullen nog wegtrekken.

Een onderooglidcorrectie, ook wel een blepharoplastiek genoemd, kan onder algehele verdoving of plaatselijke verdoving gedaan worden. Het is per kliniek/ziekenhuis verschillend aan welke vorm van verdoving de voorkeur wordt gegeven. Vaak kun je ook zelf kiezen welke verdoving je wenst. Hou er wel rekening mee dat een onderooglidcorrectie onder volledige verdoving vaak duurder is.

De onderooglidcorrectie wordt uitgevoerd als overtollig huid- en vetweefsel de oorzaak van de wallen zijn. Er wordt bij deze ingreep een sneetje gemaakt net onder de onderste wimperrand. Het overtollig huidweefsel wordt vervolgens weggesneden. Daarna wordt de wond weer dichtgehecht net onder de wimperrand. Zo zie je later bijna geen litteken meer.

Onderooglidcorrectie met aanpassen vetpockets

Als je ouder wordt, kunnen de zakjes waar normaal het vetweefsel in zit verslappen. Dit kan dan wallen veroorzaken. Als dit het geval is, kan een onderooglidcorrectie gecombineerd worden met het weghalen of verschuiven van de vetpockets.

Het weghalen van het overtollig vet kan via een snede aan de binnenkant van het onderooglid. Dit hoeft vervolgens niet gehecht te worden. Als dan nog steeds overtollig huid aanwezig is, wordt ook meteen een onderooglidcorrectie gedaan.

Soms worden de vetpockets verschoven naar de binnenkant van het oog en de neus. Dit voorkomt dat later de ogen er eventueel wat ‘hol’ kunnen gaan uitzien.

Onderooglidcorrectie uitgebreid met zijdelingse ooglidverstrakking

Het onderooglid kan zo uitgezakt zijn dat alleen een onderooglidcorrectie niet voldoende is. In dat geval wordt de onderooglidcorrectie gecombineerd met het strak trekken van het onderooglid (canthopexie). Hierbij wordt de buitenste oogkringspier los gemaakt en vervolgens weer vastgemaakt verderop aan het bot. Hierdoor wordt het onderooglid aangespannen en krijgt het een mooiere vorm.

Een wallencorrectie met fillers

afbeelding Onderooglidcorrectie
Met fillers kunnen wallen minder zichtbaar gemaakt worden. (Foto © Restylane)

Naast een chirurgische onderooglidcorrectie kan er ook gekozen worden voor een ingreep waarbij niet gesneden hoeft te worden.

Wanneer de wallen zichtbaar zijn door een volumetekort rond de ogen, dan is een behandeling met een filler vaak de beste keuze. Bij deze behandeling wordt met een spuitje een filler in het huidgebied onder de ogen gespoten. Deze fillers bevatten de stof hyaluronzuur, dat een lichaamseigen stof is die voor meer volume zorgt.

Er kunnen verschillende fillers worden gebruikt tegen wallen onder de ogen. Zoals Restylane, Juvederm of Emervel. Voor al deze fillers geldt dat hun effect tijdelijk is. Je zult dus herhaalbehandelingen moeten ondergaan.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na het verwijderen van wallen

Een onderooglidcorrectie duurt ongeveer 1-2 uur, afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep. Na de ingreep zullen de oogleden gezwollen en blauw zijn en zullen de ogen gekoeld moeten worden. Je mag dezelfde dag weer naar huis.

De zwelling en blauwheid zullen binnen een week geleidelijk wegtrekken, maar nog wel zeker 2-3 weken zichtbaar blijven. Het is verstandig om thuis regelmatig de ogen te koelen. Dit doet de zwelling en de blauwheid sneller afnemen. Bij pijn, is paracetamol meestal voldoende.

Het is verstandig om de eerste week na de operatie niet te bukken, persen of zwaar te tillen. Dit doet de druk op de ogen toenemen, wat het herstel van de wondjes kan vertragen. Na een week worden de hechtingen verwijderd. Daarna gaan de meeste mensen weer aan het werk.

Risico’s en complicaties van de onderooglidcorrectie

Aan elke operatie zijn risico’s en complicaties verbonden. Zo ook aan een onderooglidcorrectie. Vooral omdat deze operatie in het gezicht is, kunnen nadelige resultaten een grote impact hebben.

Het is belangrijk om rekening te houden de volgende risico’s en complicaties:

 • Extreme bloeduitstortingen
 • Infectie
 • Allergische reactie
 • Té strak trekken van het onderooglid
 • Gestoorde wondgenezing
 • Het niet geheel kunnen openen en sluiten van de ogen
 • Het te ver afstaan van het onderooglid
 • Zichtbaar zijn van teveel oogwit
 • Gevoelloosheid van de oogleden
 • Het ontstaan van een groot litteken
 • Asymmetrie
 • Slechtziendheid of blindheid (zeer zeldzaam)

Resultaat

Er kan nog lange tijd zwelling bestaan. Na ongeveer 12 weken is deze zwelling volledig weggetrokken en is het litteken volledig hersteld. Dan kan gesproken worden van een eindresultaat. Het resultaat is vaak erg goed. Er is een duidelijke verjonging van het gezicht zichtbaar. In de meeste gevallen is het resultaat zichtbaar voor een aantal jaren. Als de huid verder gaat verslappen dan kan opnieuw een onderooglidcorrectie nodig zijn.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 35 ZKN-gecertificeerde klinieken die een onderooglidcorrectie aanbieden. De kosten van een onderooglidcorrectie bedragen gemiddeld € 1387,03.