Onderooglidcorrectie
Wallen onder de ogen zorgen voor een vermoeide of boze aanblik. Met een onderooglidcorrectie kunnen wallen worden verwijderd en je aanblik hersteld worden.
Wallen onder je ogen verwijderen met een onderooglidcorrectie
Een onderooglidcorrectie is een behandeling voor mensen die zich storen aan wallen onder de ogen.
Wallen bestaan uit vet, vocht en overtollig huidweefsel. Met een onderooglidcorrectie kunnen het vet en vocht verwijderd worden en kan overtollig huidweefsel weg gesneden worden.
Een onderooglidcorrectie kan als op zichzelf staande operatie worden uitgevoerd, maar wordt ook vaak uitgevoerd in combinatie met een correctie van de bovenoogleden.
Voor wie is een onderooglidcorrectie een geschikte behandeling?
De meeste mensen die kiezen voor een onderooglidcorrectie doen dat omdat ze wallen hebben die ze er oud, vermoeid en/of boos uit laten zien. Deze mensen kunnen vaak goed geholpen worden met een onderooglidcorrectie.
Heb je last van donkere kringen onder je ogen? Dan is een chirurgische onderooglidcorrectie meestal geen geschikte behandeling.
Wallencorrectie zonder operatie

Steeds meer artsen bieden naast een onderooglidcorrectie, ook niet-chirurgische behandelingen aan. Zo kunnen er fillers of lichaamseigen vet (lipofilling) onder de ogen worden gespoten. Deze behandelingen zijn vooral geschikt als er sprake is van volumeverlies in het gebied onder de wallen. Door dit volumeverlies te compenseren vallen de wallen weg en is een operatie dus niet nodig.
Het voordeel van een behandeling met fillers is dat deze snel uitgevoerd kan worden. Ook is vaak amper te zien dat je net behandeld bent (geen littekens e.d.), en is er geen sprake van een hersteltijd.
Het nadeel van een wallencorrectie met fillers is dat deze behandeling herhaald moet worden: de fillers zijn tijdelijk en worden geleidelijk door het lichaam afgebroken. Vaak zul je elk jaar of elke 2 jaar opnieuw behandeld moeten worden voor een blijvend effect.
Het consult
Voordat je een onderooglidcorrectie ondergaat, volgt eerst een gesprek met de plastisch chirurg. Tijdens het gesprek kun je je wensen kenbaar maken. De chirurg zal vervolgens bekijken of je in aanmerking komt voor een onderooglidcorrectie. Als je in aanmerking komt, dan zal de chirurg inschatten welke methode voor jou het beste is. De chirurg zal je vervolgens informeren over de ingreep en het te verwachten resultaat.
Tijdens het consult zal de chirurg vragen stellen over je algemene gezondheid, zoals:
- Gezondheidsklachten
- (Doorgemaakte) ziekten
- Medicijngebruik
- Allergieën




Op zoek naar een specialist?
Boerhaave Medisch Centrum
Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een onderooglidcorrectie, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.
Gratis consult aanvragen Bezoek website- De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
- Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
- Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
- Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
- Geen wachtlijsten
- Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie
Bespreek jouw situatie met een specialist. Vraag een gratis consult aan
Gratis consult aanvragenOnderooglidcorrectie - de operatie
Afhankelijk van de oorzaak van de wallen kan gekozen worden voor de volgende ingrepen:
- Onderooglidcorrectie - bij te veel huidweefsel onder de ogen.
- Onderooglidcorrectie met aanpassen vetpockets - bij ongewenste vetophopingen onder de ogen.
- Onderooglidcorrectie uitgebreid met zijdelingse ooglidverstrakking - bij een uitgezakt onderooglid.
- Een wallencorrectie met fillers - bij volumetekort in het gebied onder de oogkas.
Onderooglidcorrectie

Een onderooglidcorrectie kan onder algehele verdoving of plaatselijke verdoving uitgevoerd worden. Het is per kliniek/ziekenhuis verschillend aan welke vorm van verdoving de voorkeur wordt gegeven. Vaak kun je ook zelf kiezen welke verdoving je wenst. Hou er wel rekening mee dat een onderooglidcorrectie onder volledige verdoving meestal duurder is.
De onderooglidcorrectie wordt uitgevoerd als overtollig huid- en vetweefsel de oorzaak van de wallen zijn. Er wordt bij deze ingreep een sneetje gemaakt net onder de onderste wimperrand. Het overtollig huidweefsel wordt vervolgens weggesneden. Daarna wordt de wond weer dichtgehecht net onder de wimperrand. Zo zie je later bijna geen litteken meer.
Onderooglidcorrectie met aanpassen vetpockets
Als je ouder wordt, kunnen de zakjes onder de ogen, waar vetweefsel in zit, verslappen. Dit kan dan wallen veroorzaken. Als dit het geval is dan kan een onderooglidcorrectie gecombineerd worden met het weghalen of verschuiven van de vetpockets.
Het weghalen van het overtollig vet kan via een snede aan de binnenkant van het onderooglid. Dit hoeft vervolgens niet gehecht te worden. Als er dan nog steeds overtollig huid aanwezig is, wordt dit ook meteen verwijderd.
Soms zal de plastisch chirurg waar mogelijk de vetpockets verschuiven naar de binnenkant van het oog en de neus. Dit voorkomt dat later de ogen er eventueel wat ‘hol’ kunnen gaan uitzien.
Onderooglidcorrectie uitgebreid met zijdelingse ooglidverstrakking
Het onderooglid kan zo uitgezakt zijn dat alleen een onderooglidcorrectie niet voldoende is. In dat geval wordt de onderooglidcorrectie gecombineerd met het strak trekken van het onderooglid (canthopexie).
Bij deze ingreep wordt de buitenste oogkringspier los gemaakt en vervolgens weer vastgemaakt verderop aan het bot. Hierdoor wordt het onderooglid aangespannen en krijgt het een mooiere vorm.
Een wallencorrectie met fillers

Naast een chirurgische onderooglidcorrectie kan er ook gekozen worden voor een ingreep waarbij niet gesneden hoeft te worden.
Wanneer de wallen zichtbaar zijn door een volumetekort rond de ogen, dan is een behandeling met een filler vaak de beste keuze. Bij deze behandeling wordt met een spuitje een filler in het huidgebied onder de ogen gespoten. Deze fillers bevatten de stof hyaluronzuur, dat een lichaamseigen stof is die voor meer volume zorgt.
Er kunnen verschillende fillers worden gebruikt tegen wallen onder de ogen. Zoals Restylane, Juvederm of Emervel. Voor al deze fillers geldt dat hun effect tijdelijk is. Je zult dus herhaalbehandelingen moeten ondergaan.
Herstel na het verwijderen van wallen
Een onderooglidcorrectie duurt ongeveer 1-2 uur, afhankelijk van de complexiteit van de ingreep. Na de ingreep zullen de oogleden gezwollen en blauw zijn en zullen de ogen gekoeld moeten worden. Je mag dezelfde dag weer naar huis.
De zwelling en blauwheid zullen binnen een week geleidelijk wegtrekken, maar in zekere mate nog wel 2-3 weken zichtbaar blijven. Het is verstandig om thuis regelmatig de ogen te koelen. Dit doet de zwelling en de blauwheid sneller afnemen. Bij pijn, is paracetamol meestal voldoende.
Het is verstandig om de eerste week na de operatie niet te bukken, persen of zwaar te tillen. Dit doet de druk op de ogen toenemen, wat het herstel van de wondjes kan vertragen. Na een week worden de hechtingen verwijderd. Daarna gaan de meeste mensen weer aan het werk.
Risico’s en complicaties van de onderooglidcorrectie
Aan elke operatie zijn risico’s en complicaties verbonden, dus ook bij een onderooglidcorrectie kan er iets mis gaan. Hoewel een onderooglidcorrectie een veilige ingreep is, kunnen nadelige resultaten wel een grote impact hebben.
Het is belangrijk om rekening te houden met de volgende risico’s en complicaties:
- Grote bloeduitstortingen;
- Infecties;
- Allergische reacties;
- Té strak trekken van het onderooglid;
- Moeilijke wondgenezing;
- Het niet geheel kunnen openen en sluiten van de ogen;
- Gevoelloosheid van de oogleden;
- Het ontstaan van een groot litteken;
- Asymmetrie;
- Slechtziendheid of blindheid (zeer zeldzaam).
Resultaat
Na de ingreep kan er kan nog lange tijd een zwelling bestaan. Na ongeveer 12 weken is deze zwelling volledig weggetrokken en is het litteken volledig hersteld. Dan kan gesproken worden van een eindresultaat.
Veel mensen zijn tevreden met het resultaat van hun onderooglidcorrectie. Klachten als een vermoeid uiterlijk of een boze blik verbeteren vaak.
In de meeste gevallen is het resultaat blijvend. Als de huid met de tijd echter verder verslapt, dan kan opnieuw een onderooglidcorrectie nodig zijn.
Prijzen
Ervaringen
Hieronder vind je ervaringen met een onderooglidcorrectie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, laat het ons weten! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!
Video ervaringen

Ad had last van wallen onder zijn ogen. Hij besloot om er wat aan te laten doen door middel van een onderooglidcorrectie bij Boerhaave Medisch Centrum. In deze video vertelt hij over zijn ervaring.
Geschreven ervaringen
-
fillers voor mijn wallen
Totaal: 1 ervaring(en)
Bol.com tegoedbon verdienen?
Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Foto's
Voor en na foto’s van een onderooglidcorrectie. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.
Deel je eigen foto's
Heb je foto's van je eigen ogen? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!
Video's
Hieronder vind je video's over een onderooglidcorrectie. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.
Veelgestelde vragen
-
Wie komt er voor een onderooglidcorrectie in aanmerking?
Sommige mensen hebben veel last van wallen onder hun ogen, waardoor ze er vermoeid uitzien. Wallen ontstaan door verslapping van de spieren en huid onder de ogen, gecombineerd met ophoping van vocht of vet. Wanneer je je stoort aan de wallen of er veel last van hebt, dan kom je in aanmerking voor een onderooglidcorrectie.
-
Hoe bereid ik me voor op een onderooglidcorrectie?
Het is belangrijk dat je voor de ingreep je medicatie, allergieën en medische voorgeschiedenis goed met de plastisch chirurg hebt doorgenomen. Hij zal bekijken welke operatiemethode het beste voor jou is.
Daarnaast zal je worden geadviseerd vier tot zes weken van tevoren te stoppen met roken en 24 uur voor de ingreep geen alcohol meer te drinken. Dit om complicaties te voorkomen en de genezing te bespoedigen. -
Welke operatiemethodes zijn er?
Er zijn drie verschillende operatiemethodes bij een onderooglidcorrectie. De eerste is de (klassieke) correctie waarbij teveel huid de oorzaak is van de wallen. Er wordt een snede gemaakt net onder de onderste wimpers en de te grote hoeveelheid aan huid wordt weggesneden.
Bij de tweede methode wordt de onderooglidcorrectie aangevuld met het weghalen of verschuiven van vetpockets.
De laatste methode is een combinatie van een onderooglidcorrectie en het straktrekken van het onderooglid.
Naast operatieve methodes kan er ook gekozen worden voor een niet-chirurgische onderooglidcorrectie. In dit geval zullen bijvoorbeeld fillers in de onderoogleden worden geïnjecteerd om volume te creëren op plaatsen waar dit gewenst is. -
Hoe lang duurt de ingreep?
Een onderooglidcorrectie duurt ongeveer 60 minuten, afhankelijk van welke (operatie)methode er toegepast wordt. Wanneer een onderooglidcorrectie wordt gecombineerd met een bovenooglidcorrectie, duurt de behandeling ongeveer 1,5-2 uur.
-
Hoe word ik verdoofd bij deze ingreep?
De meeste onderooglidcorrecties vinden plaats onder lokale verdoving. Je kan binnen een paar uur na de operatie weer naar huis. Het is ook mogelijk de ingreep onder algehele narcose te ondergaan (dagbehandeling). De keuze hangt af van de situatie en jouw persoonlijke voorkeur. Daarnaast is een algehele narcose duurder dan een lokale verdoving.
-
Is het pijnlijk?
De meeste mensen hebben niet veel pijn na een onderooglidcorrectie. De ogen zullen direct na de ingreep wel gevoelig zijn en voornamelijk opgezwollen. Pijnstillers zijn meestal niet nodig. Wanneer je toch teveel pijn hebt kun je bijvoorbeeld paracetamol gebruiken.
-
Hoelang is het herstel?
Direct na de correctie zullen de oogleden blauw en opgezet zijn. Dit verdwijnt geleidelijk en duurt meestal niet langer dan 2-3 weken. Na 5-7 dagen worden de hechtingen verwijderd en mag je weer make-up gebruiken.
-
Wat mag ik wel en niet doen vlak na de ingreep?
Om zwelling van de oogleden te voorkomen is het verstandig de ogen te koelen met een koud nat washandje of een ijsbril en het hoofd hoog te houden. Bijvoorbeeld met een extra kussen als je gaat slapen. Het is verstandig om extra druk op de oogleden, zoals bij bukken, persen of zwaar tillen, te voorkomen.
-
Zijn er vaak complicaties bij een onderooglidcorrectie?
Complicaties zoals nabloeding, vochtophoping, gevoelloosheid en het niet kunnen openen en sluiten van de ogen komen veel voor. Deze complicaties verdwijnen op korte termijn. Wanneer het onderooglid te strak is getrokken of er een te grote asymmetrie (scheefheid) tussen beide oogleden bestaat is er soms een tweede ingreep nodig.
-
Blijven er littekens achter bij een onderooglidcorrectie?
De snede die wordt gemaakt bij een onderooglidcorrectie, is precies onder de oogharen van het onderooglid of aan de binnenkant van het oog. Deze locaties zorgen ervoor dat je uiteindelijk bijna niets ziet van het litteken.
-
Wordt een onderooglidcorrectie vergoed door de verzekering?
Een onderooglidcorrectie wordt door de meeste zorgverzekeringen niet vergoed, omdat er vaak geen medische noodzaak is. Het is wel raadzaam om bij je eigen zorgverzekeraar goed na te vragen wat wel en niet onder jouw verzekering valt.
Bekijk ook: Vergoeding voor ooglidcorrectie? In deze gevallen vergoed je verzekering de operatie.
Vind een kliniek
Meer dan 22 locaties die deze behandeling aanbieden