Herstel laaghangende wenkbrauwen met een wenkbrauwlift

Door veroudering kan de huid van het voorhoofd verslappen. Als gevolg hiervan kunnen de wenkbrauwen naar beneden zakken. Dit kan tot problemen leiden bij het zien. Daarnaast kunnen hangende wenkbrauwen je er ouder doen uitzien en je een sombere of vermoeide uitstraling geven.

Een wenkbrauwlift, door middel van een operatie of met Botox, kan een oplossing zijn voor bovenstaande klachten.

Wanneer niet het voorhoofd, maar hangende oogleden het probleem zijn, dan is een ooglidcorrectie in de meeste gevallen een beter alternatief.

Het consult

Voordat een wenkbrauwlift zal worden uitgevoerd, wordt eerst een consult met de plastisch chirurg gepland. Alle belangrijke zaken met betrekking tot de wenkbrauwlift zullen tijdens dit gesprek aan bod komen.

De chirurg bepaalt of de gewenste wenkbrauwlift uitvoerbaar is. Vervolgens wordt besproken welke behandelmethode het meest geschikt voor je is en welk resultaat hierbij verwacht mag worden. Eventuele risico’s en complicaties van de wenkbrauwlift zullen ook genoemd worden.

Tijdens het consult zal de arts ook navraag doen naar de volgende zaken:

 • algemene gezondheid
 • allergieën
 • medische voorgeschiedenis/eerder ondergane operaties
 • medicijngebruik

Bij gebruik van bloedverdunnende medicijnen zal de arts vragen deze enkele dagen voor de wenkbrauwlift te stoppen. Roken wordt afgeraden, omdat het de kans op complicaties bij de wondgenezing kan vergroten.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 2 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een wenkbrauwlift, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Hoe wordt een wenkbrauwlift uitgevoerd?

Een wenkbrauwlift kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo is er de operatieve wenkbrauwlift, maar de wenkbrauw kan ook gelift worden met Botox.

Operatieve wenkbrauwlift

Afhankelijk van de behandelmethode en je eigen wensen, zal bepaald worden of de wenkbrauwlift onder lokale verdoving of onder algehele narcose zal worden uitgevoerd. Voorafgaand aan de wenkbrauwlift wordt het te verwijderen huiddeel door de chirurg afgetekend op de huid.

De wenkbrauwlift kan op verschillende manieren uitgevoerd worden:

 • Vlak boven de wenkbrauwen of halverwege het voorhoofd wordt huid verwijderd
 • Bij de haargrens of nog verder wordt huid verwijderd
 • De wenkbrauwen liften zonder huid te verwijderen door middel van endoscopie (kijkoperatie)
plaatje wenkbrauwlift
Snee (incisie) langs de haargrens. Litteken verdwijnt onder het haar. Deze methode wordt vaak gekozen om wenkbrauwen te liften bij mensen zonder duidelijke rimpels in het voorhoofd.

Het verwijderen van huid vlak boven de wenkbrauwen of halverwege het voorhoofd is met name geschikt voor oudere mensen of mensen met rimpels op het voorhoofd. Het litteken kan in een van de huidplooien geplaatst worden voor een mooi resultaat.

Bij mensen zonder opvallende rimpels in het voorhoofd kan gekozen worden voor het verwijderen van huid ter hoogte van de haargrens. Dan zal er geen litteken zichtbaar zijn op het voorhoofd.

Bij een kijkoperatie worden de wenkbrauwen gelift zonder dat er huid verwijderd wordt. Via 4 tot 6 kleine sneetjes wordt een cameraatje ingebracht. Zo kan de van binnen uitgevoerde operatie goed in beeld worden gebracht. De huid van het voorhoofd en de wenkbrauwen worden van het voorhoofd losgemaakt, strakgetrokken en weer op de schedel bevestigd (eventueel met kleine schroefjes).

Wenkbrauwlift met Botox

Een wenkbrauwlift met Botox is een relatief eenvoudige en snelle ingreep. Met twee kleine prikjes met Botox boven de wenkbrauw kan een tijdelijke lift van enkele milimeters worden gerealiseerd.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de wenkbrauwlift

In het geval van een kijkoperatie word je waarschijnlijk nog een of twee dagen opgenomen. Het geplaatste verband en de nietjes voor het sluiten van de wondjes worden na een week verwijderd op de polikliniek. Eventueel geplaatste schroefjes zullen na twee tot zes weken verwijderd worden op de polikliniek.

In het geval van de andere behandelmethoden voor de wenkbrauwlift kun je enkele uren na de behandeling naar huis. Na een aantal dagen zullen eventuele hechtingen en het verband op de polikliniek verwijderd worden.

Dikke, gekleurde en gezwollen oogleden zijn een veel voorkomend probleem na een wenkbrauwlift. Dit zal na ongeveer anderhalve week verminderen. Een eventueel aangebracht hoofdverband moet droog gehouden worden. Om de zwelling en pijn van de oogleden te verlichten kunnen natte kompressen gebruikt worden om de oogleden te koelen. Inspanningen die druk op het hoofd kunnen vergroten moeten vermeden worden.

Voor een goed herstel is het belangrijk om eventuele littekens te beschermen tegen UV straling.

Risico’s en complicaties van de wenkbrauwlift

Net als bij iedere andere operatie zijn er aan een operatieve wenkbrauwlift risico’s en complicaties verbonden:

 • Ernstig dikke, blauwe en gezwollen oogleden kunnen het zicht belemmeren, maar dit komt zelden voor
 • Verandering in gevoel rond het behandelde gebied
 • Infectie of nabloeding
 • Verandering van het littekenweefsel
 • Asymmetrie (van bijvoorbeeld de oogleden)

Ook aan een wenkbrauwlift met Botox zijn enkele risico's verbonden:

 • Spierzwakte
 • Pijn of blauwe plekken op de injectieplaats
 • Bloeding en irritatie injectieplaats

Het resultaat

Een operatieve wenkbrauwlift heeft meestal een langdurig resultaat, dat na ongeveer zes maanden goed zichtbaar is. De kans bestaat dat een nieuwe correctie nodig is als de huid en spier boven de wenkbrauw verder verslappen.

Een wenkbrauwlift met Botox heeft enkel een tijdelijk resultaat, dat zichtbaar is binnen enkele dagen na de behandeling. Meestal houdt dit resultaat tenminste 3 maanden en maximaal ongeveer 6 maanden aan. Hierna kun je je opnieuw laten behandelen. Of voor een operatieve wenkbrauwlift kiezen.

Prijzen

Behandeling Prijs
Botox ½ zone € 100,00 tot € 150,00
Wenkbrauwlift € 1000,00 tot € 2440,00

Totaal 8 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een wenkbrauwlift, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

Video ervaringen

ervaring video Ogen

Judith hoorde vaak van mensen dat ze er verdrietig en vermoeid uit zag. Ze koos voor een wenkbrauwlift met onder- en bovenooglidcorrectie bij Boerhaave Medisch Centrum. In deze video deelt Judith haar ervaringen.

Geschreven ervaringen

 1. wenkbrouwlift

  Door dhr. hoffmann op

  Een wenkbrauwlift werd bij mijn onder volledige verdoving uitgevoerd. Er wordt een sneetje van ongeveer vijf centimeter boven elke wenkbrauw gemaakt. Vervolgens wordt de huid onderhuids losgemaakt tot aan de wenkbrauw. De huid wordt nu glad en strak getrokken totdat de wenkbrauw op de juiste hoogte ligt. Het teveel aan huid wordt verwijderd en de incisie wordt gehecht.
  De ingreep zelf duurt ca 1 uur de voorbereiding op de ingreep nam ongeveer een half uur in beslag.
  Ben zeer tevreden stukken ontspannender qua kijken geen hoofdpijn en nekklachten meer

  Mijn tip: mensen met veel klachten doen want je doet jezelf een groot plezier

  Behandeld in Apeldoorn | Kosten: €2000

  Fotos

Totaal: 1 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een wenkbrauwlift. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen ogen? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Video's

Hieronder vind je video's over een wenkbrauwlift. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Wenkbrauwlift thumbnail

Drs. T.H.J. van de Kar van Boerhaave Medisch Centrum bespreekt de mogelijkheden van een wenkbrauwlift.

video Wenkbrauwlift thumbnail

In deze film staat een wenkbrauwlift gecombineerd met een ooglidcorrectie centraal. De chirurg legt uit waarom dit vaak gecombineerd wordt en wat de beweegredenen kunnen zijn om voor een wenkbrauwlift te kiezen, zoals hangende wenkbrauwen. Dit wordt aangevuld met de testimonials van Joke en Patricia, die ook een wenkbrauwoperatie ondergingen.

video Wenkbrauwlift thumbnail

Deze korte video laat zien hoe een wenkbrauwlift wordt uitgevoerd. Ervaringsdeskundige Marcelle onderging deze ingreep bij Bergman Kliniek. Ze heeft ervoor gekozen om haar wenkbrauwen te laten liften doordat ze gingen hangen waardoor ze moe uitkeek. Ook beschrijft ze het resultaat.

Veelgestelde vragen

 • Wanneer de huid rond en boven de oogleden is uitgerekt, kan het over de ogen heen gaan hangen. Sommige mensen kunnen hierdoor minder goed zien, bij anderen geeft het een vermoeide, ouder uitziende en sombere uitstraling. Een wenkbrauwlift kan een uitkomst bieden voor deze klachten.

 • Voordat je een wenkbrauwlift ondergaat, zal je eerst een gesprek hebben met de plastisch chirurg. Hij zal bekijken welke behandelingsoptie het beste voor je is. Daarnaast bespreekt hij de procedure en het te verwachten resultaat. Wanneer je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zal je deze een paar dagen voor de ingreep moeten stoppen. Het is ook verstandig om (tijdelijk) te stoppen met roken om de wondgenezing te bevorderen.

 • Een wenkbrauwlift kan op drie verschillende manieren worden uitgevoerd:
  - Het verwijderen van huid vlak boven de wenkbrauw of halverwege het voorhoofd. (klassiek). Deze methode is het meest geschikt voor mensen die al rimpels in het voorhoofd hebben, zodat het litteken niet opvalt.
  - Het verwijderen van huid bij de haargrens. (voorhoofdslift) Deze methode is geschikt voor mensen die geen opvallende rimpels hebben in het voorhoofd.
  - Het liften van huid door middel van endoscopie (kijkoperatie), zonder hierbij huid te verwijderen.

 • Een wenkbrauwlift wordt meestal onder lokale verdoving gedaan. Als je toch graag in slaap wilt zijn tijdens de ingreep, kan je kiezen voor sedatie. Dit gaat hetzelfde als bij algehele narcose, maar je slaapt dan minder diep. Bij de kijkoperatie wordt er vaak gekozen voor algehele narcose.

 • Ja, na een wenkbrauwlift zullen er altijd kleine littekens achterblijven, maar het is afhankelijk van de gekozen behandeling hoeveel je hiervan ziet. Wanneer er wordt gekozen voor de klassieke behandeling, waarbij huid is weggesneden boven de wenkbrauw, dan zal er een litteken van ongeveer 5 cm op het voorhoofd zitten. Deze behandelmethode wordt alleen gekozen als het litteken precies op de plaats van een rimpel kan vallen. Bij een voorhoofdslift zal je nauwelijks iets zien van het litteken, want deze valt precies achter de haargrens. De haren vallen over het litteken heen. De kijkoperatie geeft de minste littekens, omdat er slecht een paar kleine sneetjes worden gemaakt. Deze sneetjes vallen daarnaast ook achter de haargrens.

 • De meeste mensen ervaren de behandeling niet als pijnlijk. Een aantal dagen na de wenkbrauwlift zal de huid op het voorhoofd wat gezwollen en gespannen aanvoelen. Je kunt dan ook last hebben van hoofdpijn.

 • Alleen voor de kijkoperatie moet je een of twee dagen worden opgenomen. De overige behandelmethoden vinden poliklinisch plaats en duren ongeveer een uur. Je kan enkele uren na de ingreep weer naar huis.

 • Je kunt de pijn en zwelling tegengaan door een aantal dagen na de ingreep de oogleden en het voorhoofd te koelen. Dit kan je doen met koude compressen of een ijsbril (verkrijgbaar bij de drogisterij). Ook is het verstandig drukverhogingen op het hoofd, zoals vooroverbuigen, persen etc. te vermijden. Meestal is pijnstillende medicatie niet nodig.

 • De zwelling die ontstaat na de ingreep, trekt meestal na 1-2 weken vanzelf weg. Blauwe plekken boven de wenkbrauwen kunnen iets langer aanwezig zijn, maar zijn vaak na 3-4 weken niet meer zichtbaar. De hechtingen worden na 5-7 dagen verwijderd en de nietjes (gebruikt bij een kijkoperatie) na 1-6 weken.

 • De eerste dagen na de wenkbrauwlift zal je even rustig aan moeten doen, zodat het lichaam tijd heeft om te herstellen. Daarna kun je rustig je dagelijkse bezigheden, zoals werken en sporten, weer oppakken. Bij een kijkoperatie wordt je vaak een aantal dagen opgenomen, waardoor het herstel iets langer kan duren.

 • De meest voorkomende complicaties direct na een wenkbrauwlift zijn dikke, blauwe en gezwollen oogleden, die het zicht kunnen belemmeren, veranderd gevoel op het voorhoofd, infectie of bloeding. Op langere termijn kunnen verdikte littekens en asymmetrie van de wenkbrauwen voorkomen. De kans hierop is echter klein.

 • Het definitieve resultaat kan je verwachten na ongeveer 6 maanden en zal voor langere tijd blijven. De wenkbrauwen zullen omhoog getrokken zijn, waardoor je er minder vermoeid uitziet en/of je zicht niet meer wordt belemmerd. In enkele gevallen moet er een nieuwe ingreep worden gedaan, omdat de huid en spieren verder verslappen.

 • Een wenkbrauwlift kost gemiddeld zo’n 2250 euro. De meeste verzekeringsmaatschappijen vergoeden de kosten niet, maar het is altijd verstandig het even na te vragen bij je eigen verzekeraar.

 • Een alternatief voor de wenkbrauwlift is de bovenooglidcorrectie. Echter de meeste mensen hebben deze ingreep al ondergaan en kiezen als tweede optie voor een wenkbrauwlift. Je kan ook kiezen voor een combinatie van een wenkbrauwlift met ooglidcorrectie. Daarnaast kunnen ook injectables, zoals botox en hyaluronzuur, worden gebruikt om de wenkbrauwen (tijdelijk) te liften.

Vind een kliniek

Meer dan 22 locaties die deze behandeling aanbieden