Wenkbrauwtransplantatie na haaruitval of een ongeluk

Sommige mensen hebben weinig haren ter plaatse van de wenkbrauwen. Dit kan van nature zo zijn, maar ook veroorzaakt zijn door bijvoorbeeld een letsel zoals brandwonden, door ziekten, of bijvoorbeeld door overmatig epileren. Als je je wenkbrauwen dan voller wilt hebben, dan kun je een wenkbrauwtransplantatie overwegen.

Een wenkbrauwtransplantatie is een haartransplantatie, die op twee verschillende manieren kan worden uitgevoerd: door middel van de FUT (Folliculaire Unit Transplatation) methode, of door middel van de FUE (Folliculaire Unit Extraction) methode.

Het consult

Elke wenkbrauwtransplantatie is verschillend. De één wil graag vollere wenkbrauwen en de ander wil graag kale plekken opvullen. Daarom is het belangrijk voorafgaand een gesprek met de behandelend arts te hebben die je wensen en vragen met je kan bespreken.

Tijdens dit eerste gesprek zal de behandelend arts inschatten of je een geschikte kandidaat bent voor de procedure. In sommige gevallen biedt een haartransplantatie geen uitkomst, zoals bijvoorbeeld bij de ziekte androgenetische alopecie of bij gebruik van bepaalde medicatie. De getransplanteerde haren zullen onder deze omstandigheden weer uitvallen.

Houd er rekening mee dat je chirurg je naar je medicatiegebruik kan vragen. Verder zal de chirurg je wenkbrauwen bekijken en inschatten welke techniek voor jou geschikt is. Mocht je toch een geschikte kandidaat blijken, dan zal de chirurg de precieze procedure met je bespreken.

Hoe wordt een wenkbrauwtransplantatie uitgevoerd?

Er zijn verschillende technieken mogelijk voor een wenkbrauwtransplantatie. De bekendste technieken zijn de volgende:

 • FUT (Folliculaire Unit Transplantatie)
 • FUE (Folliculaire Unit Extractie)

De procedure van een wenkbrauwtransplantatie is vergelijkbaar met die van een haartransplantatie. De haren voor de wenkbrauwtransplantatie worden meestal van het achterhoofd gehaald. Deze haren zijn natuurlijk niet gelijk aan ‘de normale’ wenkbrauwen. Daarom wordt zorgvuldig gekeken naar de meest geschikte haren. Dit zijn de dunste haartjes. Alleen deze worden van het achterhoofd gehaald om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te behalen van de wenkbrauwen.

Het vergt expertise om de haren zo goed mogelijk boven de ogen te plaatsen. Ze moeten zo plat mogelijk en allemaal in dezelfde richting geplaatst worden. Anders heb je risico om erg borstelige wenkbrauwen te krijgen. Voor een volledige wenkbrauwrestauratie worden gemiddeld 150-500 haartjes gebruikt.

Wenkbrauwtransplantatie d.m.v. FUT

De FUT behandeling wordt verricht onder lokale verdoving. De behandeling duurt ongeveer 3-4 uur. Dit is afhankelijk van hoeveel haren getransplanteerd moeten worden.

Na verdoving van de hoofdhuid, wordt er een reepje huid op het behaarde deel van het achterhoofd weggesneden. Dit gebied wordt ook wel ‘het donorgebied’ genoemd. Aan dit reepje huid zitten haren die vervolgens gebruikt kunnen worden voor de wenkbrauwen. Dit gebied wordt ook wel ‘het transplantatiegebied’ genoemd. De wond die hierdoor op het achterhoofd is gemaakt, wordt zorgvuldig gehecht. Dit zal een litteken achter laten.

Het reepje huid (met haren) wordt vervolgens door een assistent onder de microscoop gelegd. De assistent snijdt het stukje huid weer in stukjes (grafts). Dit wordt zo gedaan dat elk stukje één tot vier haren bevat.

De chirurg maakt vervolgens in het transplantatiegebied kleine gaatjes waarin de haren getransplanteerd kunnen worden. Binnen enkele dagen groeien de haren vast.

Haartransplantatie d.m.v. FUE

afbeelding fut methode
FUE haartransplantatie wordt vaak gebruikt bij wenkbrauwtransplantatie. Bij de FUE methode worden haartjes met een holle naald één voor één (of per 2-4 haartjes) getransplanteerd vanaf het donorgebied naar de wenkbrauw.

De FUE behandeling wordt tevens verricht onder lokale verdoving. Deze behandeling duurt ongeveer 6 uur. Wat anders is aan deze behandeling is dat er geen reepje huid wordt weggenomen op het donorgebied. Met een holle naald wordt meteen vanaf het donorgebied een stukje huid afgenomen die 1-4 haren bevat, waarna deze haren worden geïmplanteerd. Zo krijg je geen groot litteken, maar alleen kleine puntjes littekenweefsel.

Bovendien kunnen de meest geschikte haren dan zo zorgvuldig mogelijk uitgezocht worden. De stukjes worden dus 1 voor 1 afgenomen en deze behandeling zal daarom meer tijd in beslag nemen dan de FUT behandeling.

Als er voldoende stukjes huid zijn afgenomen maakt de arts kleine gaatjes in het transplantatiegebied. Vervolgens worden de haartjes 1 voor 1 getransplanteerd. De behandeling kan in 1-2 sessies gedaan worden. Dit is afhankelijk van hoeveel haren getransplanteerd moeten worden.

Herstel na de wenkbrauwtransplantatie

Een wenkbrauwtransplantatie is een langdurige ingreep. Je hebt na een wenkbrauwtransplantatie daarentegen geen langdurig herstel nodig. Vaak kun je een half uur na de ingreep de kliniek alweer verlaten.

Meteen na de behandeling zal het behandelde gedeelte wat gaan zwellen. Dit kan pijn geven. Daar kun je paracetamol voor gebruiken. De belangrijkste ‘bijwerking’ is jeuk van de wenkbrauwen. Probeer niet te krabben, want daarmee kunnen de geïmplanteerde haren verloren gaan. Ook kunnen daardoor infecties ontstaan.

Risico’s en complicaties

Aan elke behandeling zitten risico’s en complicaties verbonden. Zo ook aan een wenkbrauwtransplantatie. Een wenkbrauwtransplantatie is een relatief kleine ingreep dus de risico’s zullen gering zijn. Houd rekening met het volgende:

 • nabloeding
 • infectie
 • langzaam genezende wonden
 • lelijke littekens
 • blijvende gevoelloosheid op het achterhoofd
 • allergische reactie op verdoving
 • niet mooi gevormde wenkbrauwen

Het resultaat

De haren van de wenkbrauwen zullen na een paar dagen vastgegroeid zijn. Na 3-4 maanden zullen de nieuwe wenkbrauwen gaan groeien. De getransplanteerde haren zullen langer worden dan de gewone wenkbrauwen. Tijdens de groei kan het nodig zijn de nieuwe wenkbrauwen wat extra verzorging te geven zoals bijknippen, of gel en wax gebruiken. Het resultaat is permanent.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een wenkbrauwtransplantatie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een wenkbrauwtransplantatie en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Veelgestelde vragen

 • Je komt in aanmerking voor een wenkbrauwtransplantatie als je weinig tot geen haren hebt bij de wenkbrauwen. Het kan zijn dat je van nature weinig haren hebt of dat je zelf teveel haren weg hebt gehaald met het epileren. Ook kan het komen door een ziekte of door brandwonden.

  Helaas kan een wenkbrauwtransplantatie niet bij alle ziektes uitkomst bieden. Bij androgenetische alopecie is dit bijvoorbeeld het geval. Bij deze ziekte zullen de getransplanteerde haren meestal opnieuw uitvallen. Bij het nemen van sommige medicatie is het ook niet mogelijk om voor een wenkbrauwtransplantatie in aanmerking te komen. Vandaar dat je tijdens een consult altijd de vraag zult krijgen welke medicatie je slikt.

 • Tijdens het eerste consult zal de arts bepalen of je een geschikte kandidaat bent. Hij zal, naast het uitvragen van de medicatie, ook vragen naar eventuele allergieën en of je eerder operaties hebt ondergaan. Ook is het belangrijk om goed te overleggen waar en hoe je de nieuwe haren precies wilt hebben.

 • Het verschilt per methode hoe lang een wenkbrauwtransplantatie duurt.

  Bij de FUT (Folliculaire Unit Transplantatie) methode wordt er een stuk weefsel op het achterhoofd weggehaald. Het weefsel wordt onder een microscoop door de assistent in kleinere stukken gesneden. Deze methode duurt 3-4 uur.

  Bij de FUE (Folliculaire Unit Extractie) methode wordt een klein stuk weefsel met 1-4 haren weggehaald met een holle naald. Omdat dit een precies werkje is, duurt deze operatie langer, zo'n 4-6 uur. Uiteindelijk ben je een hele dag bezig met deze behandeling, maar ben je wel aan het eind van de dag weer thuis.

 • De transplantatie vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving. Allereerst wordt het gebied van de hoofdhuid verdoofd om de haren weg te halen. Daarna pas wordt het gebied rondom de wenkbrauw verdoofd om de haren te plaatsen.

 • Van de ingreep zelf voel je in principe niets door de plaatselijke verdoving. Naderhand kan het gebied rondom de wenkbrauw gevoelig zijn en kan het gaan opzwellen. Ook kan het er rood uit zien en kan je jeuk krijgen. Als de zwelling pijnlijk wordt, kan je hier een paracetamol voor slikken. Ook is het heel belangrijk om, ondanks jeuk, niet te gaan krabben aan het gezicht. Door toch te krabben, kunnen de geïmplanteerde haren er weer uit vallen.

 • De ingreep duurt lang, maar je bent zo weer weg uit de kliniek na de ingreep. Je kunt bij wijze van spreken de volgende dag alweer aan het werk gaan.

 • De zwelling en de roodheid zullen binnen enkele uren tot enkele dagen wegtrekken. Je kunt je dus al gauw weer vertonen.

 • De haren die in eerste instantie worden getransplanteerd vallen bijna allemaal uit. Dit gebeurt binnen 1 – 3 weken na de operatie. Daarna duurt het ongeveer 3 maanden voordat de haren weer gaan groeien.

  Hou er rekening mee dat ook de haren rond de getransplanteerde 'nieuwe' haren kunnen uitvallen. Dit effect is heel normaal. Na 8-12 maanden zal het resultaat zichtbaar zijn en het resultaat hiervan is blijvend.

 • De geïmplanteerde haren groeien in eerste instantie anders aan. Dat komt omdat de haren oorspronkelijk hoofdharen zijn en deze worden langer dan wenkbrauwharen. Het kan dus nodig zijn om de wenkbrauwen bij te knippen of om wax en gel te gebruiken. Na een tijdje zullen de haren zich aanpassen aan de omgeving. De haren zullen dan minder lang groeien en meer gaan lijken op wenkbrauwharen.

 • Er zijn twee manieren om een wenkbrauwtransplantatie uit te voeren.

  Bij de FUT (Folliculaire Unit Transplantatie) methode krijg je wel een litteken. Dit litteken bevindt zich achter op het hoofd waar de haren zijn weggehaald. Dat komt doordat er bij deze methode in een keer een groot stuk weefsel met haren wordt weggehaald. Deze worden daarna pas in kleinere, passende stukken voor de wenkbrauw gesneden.

  Bij de FUE (Folliculaire Unit Extractie) methode krijg je daarentegen geen (groot) litteken. De haren worden op het achterhoofd om de beurt weggehaald door middel van een holle naald. Zo kan je alleen maar kleine littekenweefsel puntjes krijgen. Bij de wenkbrauw zelf bestaat de kans dat er hele kleine littekens zullen achterblijven, maar deze kans is klein.

 • Een wenkbrauwtransplantatie wordt meestal niet vergoed door de verzekering. Alhoewel sommige dure aanvullende verzekeringen wel een deel van de kosten kunnen vergoeden in uitzonderlijke gevallen.

  Hoeveel de behandeling precies zal kosten, ligt vooral aan het aantal haren die getransplanteerd worden. Hoe dikker de wenkbrauw wordt, hoe langer de behandeling zal duren en hoe duurder de behandeling wordt.