Sommige mensen hebben weinig haren ter plaatse van de wenkbrauwen. Dit kan van nature zo zijn, maar ook veroorzaakt zijn door bijvoorbeeld een letsel zoals brandwonden, door ziekten, of bijvoorbeeld door overmatig epileren. Als je je wenkbrauwen dan voller wilt hebben, dan kun je een wenkbrauwtransplantatie overwegen.

Een wenkbrauwtransplantatie is een haartransplantatie, die op twee verschillende manieren kan worden uitgevoerd: door middel van de FUT (Folliculaire Unit Transplatation) methode, of door middel van de FUE (Folliculaire Unit Extraction) methode.

Het consult

Elke wenkbrauwtransplantatie is verschillend. De één wil graag vollere wenkbrauwen en de ander wil graag kale plekken opvullen. Daarom is het belangrijk voorafgaand een gesprek met de behandelend arts te hebben die je wensen en vragen met je kan bespreken.

Tijdens dit eerste gesprek zal de behandelend arts inschatten of je een geschikte kandidaat bent voor de procedure. In sommige gevallen biedt een haartransplantatie geen uitkomst, zoals bijvoorbeeld bij de ziekte androgenetische alopecie of bij gebruik van bepaalde medicatie. De getransplanteerde haren zullen onder deze omstandigheden weer uitvallen.

Houd er rekening mee dat je chirurg je naar je medicatiegebruik kan vragen. Verder zal de chirurg je wenkbrauwen bekijken en inschatten welke techniek voor jou geschikt is. Mocht je toch een geschikte kandidaat blijken, dan zal de chirurg de precieze procedure met je bespreken.

Hoe wordt een wenkbrauwtransplantatie uitgevoerd?

Er zijn verschillende technieken mogelijk voor een wenkbrauwtransplantatie. De bekendste technieken zijn de volgende:

  • FUT (Folliculaire Unit Transplantatie)
  • FUE (Folliculaire Unit Extractie)

De procedure van een wenkbrauwtransplantatie is vergelijkbaar met die van een haartransplantatie. De haren voor de wenkbrauwtransplantatie worden meestal van het achterhoofd gehaald. Deze haren zijn natuurlijk niet gelijk aan ‘de normale’ wenkbrauwen. Daarom wordt zorgvuldig gekeken naar de meest geschikte haren. Dit zijn de dunste haartjes. Alleen deze worden van het achterhoofd gehaald om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te behalen van de wenkbrauwen.

Het vergt expertise om de haren zo goed mogelijk boven de ogen te plaatsen. Ze moeten zo plat mogelijk en allemaal in dezelfde richting geplaatst worden. Anders heb je risico om erg borstelige wenkbrauwen te krijgen. Voor een volledige wenkbrauwrestauratie worden gemiddeld 150-500 haartjes gebruikt.

Wenkbrauwtransplantatie d.m.v. FUT

De FUT behandeling wordt verricht onder lokale verdoving. De behandeling duurt ongeveer 3-4 uur. Dit is afhankelijk van hoeveel haren getransplanteerd moeten worden.

Na verdoving van de hoofdhuid, wordt er een reepje huid op het behaarde deel van het achterhoofd weggesneden. Dit gebied wordt ook wel ‘het donorgebied’ genoemd. Aan dit reepje huid zitten haren die vervolgens gebruikt kunnen worden voor de wenkbrauwen. Dit gebied wordt ook wel ‘het transplantatiegebied’ genoemd. De wond die hierdoor op het achterhoofd is gemaakt, wordt zorgvuldig gehecht. Dit zal een litteken achter laten.

Het reepje huid (met haren) wordt vervolgens door een assistent onder de microscoop gelegd. De assistent snijdt het stukje huid weer in stukjes (grafts). Dit wordt zo gedaan dat elk stukje één tot vier haren bevat.

De chirurg maakt vervolgens in het transplantatiegebied kleine gaatjes waarin de haren getransplanteerd kunnen worden. Binnen enkele dagen groeien de haren vast.

Haartransplantatie d.m.v. FUE

illustratie Wenkbrauwtransplantatie
FUE haartransplantatie wordt vaak gebruikt bij wenkbrauwtransplantatie. Bij de FUE methode worden haartjes met een holle naald één voor één (of per 2-4 haartjes) getransplanteerd vanaf het donorgebied naar de wenkbrauw.

De FUE behandeling wordt tevens verricht onder lokale verdoving. Deze behandeling duurt ongeveer 6 uur. Wat anders is aan deze behandeling is dat er geen reepje huid wordt weggenomen op het donorgebied. Met een holle naald wordt meteen vanaf het donorgebied een stukje huid afgenomen die 1-4 haren bevat, waarna deze haren worden geïmplanteerd. Zo krijg je geen groot litteken, maar alleen kleine puntjes littekenweefsel.

Bovendien kunnen de meest geschikte haren dan zo zorgvuldig mogelijk uitgezocht worden. De stukjes worden dus 1 voor 1 afgenomen en deze behandeling zal daarom meer tijd in beslag nemen dan de FUT behandeling.

Als er voldoende stukjes huid zijn afgenomen maakt de arts kleine gaatjes in het transplantatiegebied. Vervolgens worden de haartjes 1 voor 1 getransplanteerd. De behandeling kan in 1-2 sessies gedaan worden. Dit is afhankelijk van hoeveel haren getransplanteerd moeten worden.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de wenkbrauwtransplantatie

Een wenkbrauwtransplantatie is een langdurige ingreep. Je hebt na een wenkbrauwtransplantatie daarentegen geen langdurig herstel nodig. Vaak kun je een half uur na de ingreep de kliniek alweer verlaten.

Meteen na de behandeling zal het behandelde gedeelte wat gaan zwellen. Dit kan pijn geven. Daar kun je paracetamol voor gebruiken. De belangrijkste ‘bijwerking’ is jeuk van de wenkbrauwen. Probeer niet te krabben, want daarmee kunnen de geïmplanteerde haren verloren gaan. Ook kunnen daardoor infecties ontstaan.

Risico’s en complicaties

Aan elke behandeling zitten risico’s en complicaties verbonden. Zo ook aan een wenkbrauwtransplantatie. Een wenkbrauwtransplantatie is een relatief kleine ingreep dus de risico’s zullen gering zijn. Houd rekening met het volgende:

  • nabloeding
  • infectie
  • langzaam genezende wonden
  • lelijke littekens
  • blijvende gevoelloosheid op het achterhoofd
  • allergische reactie op verdoving
  • niet mooi gevormde wenkbrauwen

Het resultaat

De haren van de wenkbrauwen zullen na een paar dagen vastgegroeid zijn. Na 3-4 maanden zullen de nieuwe wenkbrauwen gaan groeien. De getransplanteerde haren zullen langer worden dan de gewone wenkbrauwen. Tijdens de groei kan het nodig zijn de nieuwe wenkbrauwen wat extra verzorging te geven zoals bijknippen, of gel en wax gebruiken. Het resultaat is permanent.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 4 ZKN-gecertificeerde klinieken die een wenkbrauwtransplantatie aanbieden. De kosten van een wenkbrauwtransplantatie bedragen gemiddeld € 1975,00.