Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een wenkbrauwtransplantatie.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een wenkbrauwtransplantatie roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een wenkbrauwtransplantatie? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt voor een wenkbrauwtransplantatie in aanmerking?

Je komt in aanmerking voor een wenkbrauwtransplantatie als je weinig tot geen haren hebt bij de wenkbrauwen. Het kan zijn dat je van nature weinig haren hebt of dat je zelf teveel haren weg hebt gehaald met het epileren. Ook kan het komen door een ziekte of door brandwonden.

Helaas kan een wenkbrauwtransplantatie niet bij alle ziektes uitkomst bieden. Bij androgenetische alopecie is dit bijvoorbeeld het geval. Bij deze ziekte zullen de getransplanteerde haren meestal opnieuw uitvallen. Bij het nemen van sommige medicatie is het ook niet mogelijk om voor een wenkbrauwtransplantatie in aanmerking te komen. Vandaar dat je tijdens een consult altijd de vraag zult krijgen welke medicatie je slikt.

Hoe bereid ik mij voor op een wenkbrauwtransplantatie?

Tijdens het eerste consult zal de arts bepalen of je een geschikte kandidaat bent. Hij zal, naast het uitvragen van de medicatie, ook vragen naar eventuele allergieën en of je eerder operaties hebt ondergaan. Ook is het belangrijk om goed te overleggen waar en hoe je de nieuwe haren precies wilt hebben.

Hoe lang duurt een wenkbrauwtransplantatie?

Het verschilt per methode hoe lang een wenkbrauwtransplantatie duurt.

Bij de FUT (Folliculaire Unit Transplantatie) methode wordt er een stuk weefsel op het achterhoofd weggehaald. Het weefsel wordt onder een microscoop door de assistent in kleinere stukken gesneden. Deze methode duurt 3-4 uur.

Bij de FUE (Folliculaire Unit Extractie) methode wordt een klein stuk weefsel met 1-4 haren weggehaald met een holle naald. Omdat dit een precies werkje is, duurt deze operatie langer, zo'n 4-6 uur. Uiteindelijk ben je een hele dag bezig met deze behandeling, maar ben je wel aan het eind van de dag weer thuis.

Hoe word ik verdoofd bij een wenkbrauwtransplantatie?

De transplantatie vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving. Allereerst wordt het gebied van de hoofdhuid verdoofd om de haren weg te halen. Daarna pas wordt het gebied rondom de wenkbrauw verdoofd om de haren te plaatsen.

Is een wenkbrauwtransplantatie pijnlijk?

Van de ingreep zelf voel je in principe niets door de plaatselijke verdoving. Naderhand kan het gebied rondom de wenkbrauw gevoelig zijn en kan het gaan opzwellen. Ook kan het er rood uit zien en kan je jeuk krijgen. Als de zwelling pijnlijk wordt, kan je hier een paracetamol voor slikken. Ook is het heel belangrijk om, ondanks jeuk, niet te gaan krabben aan het gezicht. Door toch te krabben, kunnen de geïmplanteerde haren er weer uit vallen.

Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?

De ingreep duurt lang, maar je bent zo weer weg uit de kliniek na de ingreep. Je kunt bij wijze van spreken de volgende dag alweer aan het werk gaan.

Wanneer kan ik mij zelf weer tonen?

De zwelling en de roodheid zullen binnen enkele uren tot enkele dagen wegtrekken. Je kunt je dus al gauw weer vertonen.

Wanneer is het resultaat goed te zien?

De haren die in eerste instantie worden getransplanteerd vallen bijna allemaal uit. Dit gebeurt binnen 1 – 3 weken na de operatie. Daarna duurt het ongeveer 3 maanden voordat de haren weer gaan groeien.

Hou er rekening mee dat ook de haren rond de getransplanteerde 'nieuwe' haren kunnen uitvallen. Dit effect is heel normaal. Na 8-12 maanden zal het resultaat zichtbaar zijn en het resultaat hiervan is blijvend.

Groeien de geïmplanteerde haren hetzelfde aan als normale wenkbrauw haren?

De geïmplanteerde haren groeien in eerste instantie anders aan. Dat komt omdat de haren oorspronkelijk hoofdharen zijn en deze worden langer dan wenkbrauwharen. Het kan dus nodig zijn om de wenkbrauwen bij te knippen of om wax en gel te gebruiken. Na een tijdje zullen de haren zich aanpassen aan de omgeving. De haren zullen dan minder lang groeien en meer gaan lijken op wenkbrauwharen.

Blijven er littekens achter na het implanteren van wenkbrauwen?

Er zijn twee manieren om een wenkbrauwtransplantatie uit te voeren.

Bij de FUT (Folliculaire Unit Transplantatie) methode krijg je wel een litteken. Dit litteken bevindt zich achter op het hoofd waar de haren zijn weggehaald. Dat komt doordat er bij deze methode in een keer een groot stuk weefsel met haren wordt weggehaald. Deze worden daarna pas in kleinere, passende stukken voor de wenkbrauw gesneden.

Bij de FUE (Folliculaire Unit Extractie) methode krijg je daarentegen geen (groot) litteken. De haren worden op het achterhoofd om de beurt weggehaald door middel van een holle naald. Zo kan je alleen maar kleine littekenweefsel puntjes krijgen. Bij de wenkbrauw zelf bestaat de kans dat er hele kleine littekens zullen achterblijven, maar deze kans is klein.

Wordt een wenkbrauwtransplantatie vergoed door mijn verzekering?

Een wenkbrauwtransplantatie wordt meestal niet vergoed door de verzekering. Alhoewel sommige dure aanvullende verzekeringen wel een deel van de kosten kunnen vergoeden in uitzonderlijke gevallen.

Hoeveel de behandeling precies zal kosten, ligt vooral aan het aantal haren die getransplanteerd worden. Hoe dikker de wenkbrauw wordt, hoe langer de behandeling zal duren en hoe duurder de behandeling wordt.

Wat kost een wenkbrauwtransplantatie?

De kosten van een wenkbrauwtransplantatie bedragen gemiddeld € 1975,00. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.