'Nieuwe' wimpers met een wimpertransplantatie

Bij een wimpertransplantatie worden er haren van het achterhoofd (donorgebied) gehaald met behulp van de FUT (Folliculair Unit Transplantation) of FUE (Folliculair Unit Extraction) methode. Vervolgens worden de verkregen grafts (haar met haarzakje) op de bovenste oogleden getransplanteerd.

De nieuwe wimperharen moeten goed verzorgd worden, omdat het oorspronkelijk hoofdharen waren. Ze moeten elke week worden geknipt en gekruld. Het uiteindelijke resultaat is mooie volle wimpers.

Het consult

Voordat je een wimpertransplantatie ondergaat, zal je een afspraak hebben met een arts. Deze arts zal je vragen naar de oorzaak van het weinige wimperhaar.

De meest voorkomende redenen voor het verlies van wimperharen zijn de volgende:

 • je hebt van nature erg weinig wimperharen
 • je hebt zelf je wimpers uitgetrokken (trichotillomanie)
 • er is sprake van een onderliggende ziekte, zoals alopecia androgenetica (mannelijke kaalheid) of alopecia areata (plaatselijke kaalheid)
 • je hebt je wimperharen verloren als gevolg van een behandeling (chemotherapie, bestraling of als bijwerking van medicatie)
 • je hebt je wimperharen verloren als gevolg van een ongeval (bijvoorbeeld verbranding)

Niet in alle gevallen is een wimpertransplantatie een goede optie. Als er bijvoorbeeld sprake is van een onderliggende ziekte dan is er een kleinere kans dat een wimpertransplantatie succesvol zal zijn. Er zal dan worden gekeken of een andere behandeling niet beter voor je is (bijvoorbeeld medicijnen).

Tijdens het consult zal de arts ook je hoofdharen beoordelen. Een wimpertransplantatie is alleen mogelijk bij mensen met stijl haar.

Daarnaast zal de plastische chirurg je informatie geven over de verschillende behandelingsmethodes, waarbij hij aangeeft welke methode voor jou het meest geschikt is. De risico’s en complicaties zullen aan bod komen en tenslotte het te verwachten resultaat.

Wimpertransplantatie - de behandeling

Er zijn twee verschillende methodes om een wimpertransplantatie uit te voeren, de FUT en de FUE-methode.

foto wimpers
FUE haartransplantatie wordt vaak gebruikt bij een wimpertransplantatie. Bij de FUE methode worden haartjes met een holle naald één voor één (of per 2-4 haartjes) getransplanteerd vanaf het donorgebied naar de wimpers. De ingreep duurt ongeveer 3 uur.

Bij de Folliculaire Unit Transplantation wordt er een reepje behaarde hoofdhuid van het achterhoofd weggesneden. Vervolgens worden hier losse grafts uit verkregen met behulp van een holle naald. Elke graft bevat een haarzakje met 1-4 haren. De grafts worden een voor een teruggeplaatst in het ooglid. Het belangrijkste nadeel van deze methode is dat er een litteken achterblijft op het achterhoofd.

Folliculaire Unit Extraction houdt in dat de losse grafts direct uit het donorgebied naar het ooglid kunnen worden getransplanteerd. Dit gebeurt met een holle naald ofwel een miniboortje. Deze methode is erg tijdrovend, maar een groot voordeel is dat er nauwelijks littekens zichtbaar zullen zijn in het donorgebied.

Meestal wordt er gekozen voor de FUE-methode, omdat er slechts 25-50 grafts nodig zijn per ooglid. Dit betekent dat de langere duur van FUE een minder groot probleem is, in vergelijking met een normale haartransplantatie waarbij veel meer grafts nodig zijn.

De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving en duurt zo’n 2-3 uur. Een wimpertransplantatie is een dagbehandeling, wat betekent dat je na de transplantatie weer meteen naar huis kan.

Herstel na een wimpertransplantatie

De eerste week na de ingreep zullen je oogleden en het achterhoofd (het donorgebied) wat gevoelig en opgezwollen zijn. Om zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan, is het verstandig de eerste dag te koelen met ijs of een nat washandje.

Wanneer je veel last hebt van pijn, kun je daar een paracetamol voor nemen. Gezien het herstel vrij snel zal zijn, kun je je werkzaamheden spoedig oppakken.

Het is raadzaam de volgende adviezen op te volgen:

 • Gebruik de eerste week geen oogmake-up, zoals mascara of eyeliner.
 • Vermijd zware lichamelijke inspanning. Sport de eerste week niet.
 • Was je haar de eerste paar dagen niet om de hoofdhuid tot rust te laten komen.
 • Bedek je hoofdhuid zo min mogelijk. De kleine wondjes kunnen dan het snelst genezen.
 • Vermijd krabben op de hoofdhuid of oogleden.

Het is belangrijk om de nieuwe wimperharen in goede conditie te houden. Omdat de stijle haren groeien als normale hoofdharen, moeten ze elke week worden bijgeknipt en gekruld met een wimper krultang. Oogmake-up mag na de eerste week worden gebruikt. Let wel op dat je de make-up elke avond verwijderd met een milde oogreiniging.

Risico’s en complicaties bij een wimpertransplantatie

Zoals bij elke chirurgische handeling zijn er ook risico’s en complicaties bij een wimpertranplantatie. Zie hieronder de meest voorkomende complicaties:

 • Nabloeding.
 • Verstoorde wondgenezing door bijvoorbeeld een infectie.
 • De wimperharen groeien niet in de goede richting.
 • De wimpers zijn niet symmetrisch in volheid van haren.
 • Littekens op het donorgebied (achterhoofd).

Het resultaat

Na ongeveer 2 weken zullen de getransplanteerde wimperharen uitvallen. Dit is een normaal proces. Er zullen nieuwe haren terug groeien na ongeveer 3 maanden. Het eindresultaat is na ongeveer 6 maanden te verwachten. De volle wimpers zul je dan voor de rest van je leven behouden.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een wimpertransplantatie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een wimpertransplantatie en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring