Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een besnijdenis.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een besnijdenis roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een besnijdenis? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Waarom worden mannen besneden?

In de meeste gevallen worden besnijdenissen uitgevoerd om culturele en religieuze redenen. Vaak wordt dit dan al bij jonge jongens gedaan, in ieder geval voor de puberteit.

Er kunnen ook medische redenen zijn om een besnijdenis uit te voeren. Een veel voorkomende reden is phimosis, waarbij de voorhuid te nauw is. Dit kan zonder behandeling pijnklachten en ontstekingen geven.

Daarnaast zijn er ook cosmetische redenen. Sommige mensen vinden een besneden penis mooier of hygiënischer. Een besnijdenis kan ook een oplossing zijn bij problemen met te vroeg klaarkomen.

Hoe bereid ik me voor op de besnijdenis?

Voorafgaand aan de besnijdenis zal je een consult hebben waarbij er gepraat wordt over de operatie, de nazorg en eventuele complicaties. Hier wordt ook naar de penis gekeken en beoordeeld of een besnijdenis mogelijk is. Ook krijg je te horen tot welk tijdstip je mag eten op de dag van de operatie. Neem altijd een schone onderbroek mee voor na de operatie.

Hoe wordt mijn kind voorbereid op de besnijdenis?

Een kind vanaf vier jaar zal altijd worden voorbereid op de besnijdenis. In makkelijk voor het kind te begrijpen woorden wordt uitgelegd wat er gaat gebeuren. De arts zal vragen hoe het karakter van het kind is om te bepalen wat er precies verteld wordt en hoe dit uitgelegd wordt.

Wat gebeurt er precies bij een besnijdenis?

Bij een besnijdenis wordt de voorhuid in zijn geheel of gedeeltelijk verwijderd. De meest gebruikte methodes zijn de klemmethode en de klassieke hechtmethode. Bij de klemmethode blijft de klem vijf dagen tot een week zitten. Hierdoor zijn er meestal geen hechtingen nodig. Bij de klassieke hechtmethode worden er wel hechtingen geplaatst. Deze lossen na zeven dagen vanzelf op.

Hoe lang duurt een besnijdenis?

De duur van de operatie verschilt. Vaak is de besnijdenis klaar binnen een kwartier, maar de ingreep kan tot maximaal drie kwartier duren.

Is de operatie pijnlijk en word ik verdoofd?

Er kan gekozen worden voor een plaatselijke verdoving, waarbij er een verdovende crème op de penis aangebracht wordt en er met een prik een verdovende vloeistof in de penis gebracht wordt. De operatie kan ook plaatsvinden onder narcose. Van de operatie zelf zal je niks voelen.

Hoe lang moet ik na de operatie in het ziekenhuis blijven?

Als de operatie plaatsgevonden heeft met plaatselijke verdoving mag je vrijwel gelijk na de operatie naar huis. Ben je onder narcose geweest, dan moet je enkele uren langer blijven om wakker te worden en bij te komen. Je mag na de operatie niet zelf auto rijden, zorg dus voor vervoer.

Wanneer kan ik weer naar school of aan het werk?

Na drie tot vijf dagen kan je weer naar school of naar je werk. Aangeraden wordt om de eerste dagen rustig aan te doen. De eerste twee weken mag je niet sporten of zwemmen.

Wat zijn mogelijke complicaties en bijwerkingen?

Complicaties komen maar heel weinig voor, maar kunnen wel optreden. Complicaties en bijwerkingen die kunnen optreden na een besnijdenis, zijn: pijn, bloeding, infectie, lelijke litteken-vorming, moeite met plassen, een zweer op de eikel, een beschadigde plasbuis of eikel, verklevingen of te veel of te weinig voorhuid is verwijderd.

Wordt een besnijdenis vergoed door mijn verzekering?

Sinds 2005 werd een besnijdenis (circumcisie) niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Vanaf 2017 wordt een besnijdenis op basis van medische indicatie echter wel weer vergoed uit de basisverzekering.

Als een besnijdenis wordt uitgevoerd vanwege culturele of cosmetische reden dan wordt dit meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak is er wel een vergoeding mogelijk uit de aanvullende verzekering. Vraag na bij je verzekeraar of jij recht hebt op een vergoeding.

Waar moet ik rekening mee houden na de operatie?

Na de operaties mag je de eerste twee weken niet sporten of zwemmen. Aangeraden wordt om de eerste periode een sportslip of andere ondersteunende onderbroek te dragen. Geadviseerd wordt om de eerste dagen twee keer per dag de penis te weken in lauw-warm water met soda of biotex.

Wanneer mag ik weer seks hebben?

De eerste zes weken na de operatie mag je geen seks hebben. Ook masturberen wordt afgeraden.

Is een besneden penis minder gevoelig?

Een besneden penis is vaak minder gevoelig. De eikel ligt altijd bloot waardoor de hoornlaag rond de eikel verhard is en die dus minder gevoelig wordt.

Houd ik littekens over aan een besnijdenis?

Bij de operatie worden de sneetjes zo gemaakt dat de littekens nauwelijks zichtbaar zijn. De littekens zullen de eerste maanden nog rood en gezwollen zijn, maar zullen uiteindelijk wegtrekken tot er nog een dun, lijntje over is.

Wat kost een besnijdenis?

De kosten van een besnijdenis bedragen gemiddeld € 400,00. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.