Hersteloperatie maagdenvlies

Voor veel jonge vrouwen is het maagdenvlies een belangrijk onderwerp. Voor hen is het van groot belang om als maagd het huwelijk in te gaan en te bloeden bij de eerste keer seks. Soms scheurt het maagdenvlies al voor het huwelijk. Bijvoorbeeld wanneer een vrouw seks heeft. Ook kan het maagdenvlies scheuren door paardrijden, gymnastiek of tampongebruik. Wanneer het maagdenvlies ongewenst gescheurd is, dan kan een maagdenvlies hersteloperatie uitkomst bieden.

Het maagdenvlies en maagdelijkheid

Het maagdenvlies is een randje weefsel dat bij de ingang van de vagina aanwezig kan zijn als vrouwen nog nooit seks hebben gehad. Het maagdenvlies wordt ook wel het hymen genoemd. Het maagdenvlies is eigenlijk een verwarrende term. De naam doet namelijk vermoeden dat het maagdenvlies een echt vlies is. Dit is niet waar.

Hoewel niet alle vrouwen bloeden bij de eerste keer seks, en ook niet alle vrouwen een maagdenvlies hebben, heeft het maagdenvlies een grote culturele betekenis. Het maagdenvlies staat voor de maagdelijkheid en puurheid van de vrouw.

Als een maagd voor de eerste keer seks heeft met een man, dan ontstaat er soms een scheurtje in het maagdenvlies. Hierdoor kan er bloedverlies optreden. Dit bloedverlies wordt gezien als het bewijs voor de maagdelijkheid.

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat alle vrouwen een maagdenvlies hebben en zullen bloeden bij de eerste keer seks. Niets is minder waar: bij 44% van de vrouwen is er geen bloedverlies bij de eerste keer seks. Ook kan het maagdenvlies intact blijven, ook al heeft een vrouw al een aantal keer seks gehad. Het maagdenvlies of bloedverlies bij de eerste keer seks ‘bewijst’ de maagdelijkheid dus niet.

Je kunt je maagdenvlies laten herstellen als je dit wilt. Dit kan allemaal anoniem gebeuren. Een arts heeft beroepsgeheim en mag informatie over jou dus niet aan anderen doorgeven. Je privacy wordt gegarandeerd.

Het consult

Voorafgaand aan de behandeling zal er een gesprek plaatsvinden met de arts die de operatie zal uitvoeren. De arts zal verschillende dingen over je willen weten. Zo zal uitgebreid met je besproken worden waarom je deze operatie wilt laten uitvoeren. Ook zullen de risico’s en complicaties met je besproken worden.

Tijdens het eerste consult is er ook ruimte om vragen te stellen. Daarnaast zal de arts informatie willen over jouw medische voorgeschiedenis. Hij wil bijvoorbeeld weten:

 • of je eerdere operaties hebt gehad;
 • of je ergens allergisch voor bent;
 • of je wel eens gynaecologische problemen hebt gehad;
 • en of je medicijnen gebruikt.

Ook zal de arts je vagina bekijken om te zien hoe hij de behandeling het beste kan uitvoeren als het eenmaal zo ver is. Een maagdenvlies hersteloperatie kan het beste 4 tot 6 weken voor het huwelijk worden uitgevoerd, zodat de hechtingen in de vagina zijn opgelost, en er genoeg hersteltijd is.

De maagdenvlieshersteloperatie

Voordat de operatie begint, zal er goed uitgelegd worden wat er precies gaat gebeuren. Het behandelend team zal daarna je vagina verdoven door een prikje met een verdovende vloeistof. Het prikje kan een beetje pijn doen, maar hierna zal je vagina gevoelloos zijn en merk je in principe niets van de hersteloperatie.

De behandeling bestaat uit het samenbrengen van de overblijfselen van de maagdenvliesresten. Tijdens de operatie wordt het slijmvlies van de vagina aan elkaar vast gehecht. De maagdenvlieshersteloperatie wordt meestal onder lokale verdoving uitgevoerd.

De hechtingen zullen binnen ongeveer een week oplossen. De ingreep duurt meestal maar relatief kort, tussen de 30 en 45 minuten. Na de ingreep mag je vrijwel direct weer naar huis toe.

Herstel na de operatie

Als de verdoving is uitgewerkt na de operatie, kun je wat pijn hebben. Je zult hiervoor pijnstillers van de arts meekrijgen. Ook zou je een beetje bloedverlies kunnen hebben.

Na de hersteloperatie is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Volledig herstel duurt ongeveer 4-6 weken. In die periode is het belangrijk dat je de vagina goed schoon houdt. Hou goed in de gaten of er tekenen zijn van ontsteking zoals roodheid, zwelling, bloeding of verergeren van de pijn.

Je moet ongeveer 4-6 weken na de behandeling wachten met seks hebben. Dit is omdat je ‘nieuwe’ maagdenvlies moet herstellen. Daarom is het ook belangrijk om geen tampons te gebruiken in deze periode. Ook moet je het tillen van zware dingen, fietsen of sporten vermijden voor tenminste 1 week.

Risico’s en complicaties

Een maagdenvlieshersteloperatie wordt gezien als een veilige operatie. Dat het als veilig wordt gezien, betekent niet dat de operatie geen risico’s met zich meebrengt.

Er bestaat een kans dat er een infectie of bloeding optreedt na de behandeling. Ook kan het zijn dat het maagdenvlies te strak wordt hersteld. Dit kan ervoor zorgen dat seksueel contact (te) moeilijk is. Zelden wordt dit een lange-termijn probleem, omdat het maagdenvlies uiteindelijk wel kan scheuren.

Ook bestaat er een kans dat het gebied wat verdoofd was tijdens de behandeling voor een langere tijd ‘doof’ of ‘gevoelloos’ aanvoelt. Dit zal na enige tijd als het goed is weer verdwijnen.

Resultaat

Als je seks hebt nadat je bent herstelt, kun je een beetje bloedverlies en pijn verwachten als resultaat. Ook kan je vagina ‘strakker’ aanvoelen tijdens de eerste keer seks. Dit gevoel kan zowel jijzelf als je partner hebben.

Nadat je voor de eerste keer seks hebt gehad, is het nieuwe maagdenvlies gescheurd. Je zou dat ‘ontmaagd’ kunnen noemen. Het resultaat van deze behandeling is dus eenmalig. Het maagdenvlies groeit namelijk niet meer opnieuw terug. Wel kun je in principe een maagdenvlieshersteloperatie zo vaak als je wilt laten uitvoeren.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een maagdenvlieshersteloperatie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Hymen

  Door Anoniem op

  Ik heb deze operatie gedaan omdat de waarheid niet altijd word gewardeerd vooral als het om het maagd zijn gaat en het is het waard geweest je voelt de eerste 2 dagen wel pijn maar daarna niet meer

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €1100

Totaal: 1 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring