PPP verwijderen met laser of cryotherapie

Pearly Penile Papules (PPP) zijn kleine witte slijmvliesbultjes op de penis. PPP geven geen klachten en zijn een onschuldige aandoening. Toch kan de aandoening als storend worden ervaren en kiezen sommige mannen ervoor de PPP te laten verwijderen.

Het verwijderen van PPP wordt in de meeste gevallen gedaan met een CO2-laser. Andere opties zijn het verwijderen van de PPP met elektrocoagulatie of door cryotherapie met stikstof.

Hoe ontstaan PPP en hoe herken je ze?

PPP ontstaan vaak rond of net na de puberteit. Het wordt meer gezien bij negroïde en onbesneden mannen. Pearly Penile Papules komen veel voor; zo'n 20-30% van de mannen hebben ze in meer of mindere mate.

Afbeelding corona
Paerly Penile Papules (PPP).

Pearly Penile Papules zijn een onschuldige aandoening. Dit in tegenstelling tot genitale wratten. Er kan soms verwarring zijn tussen PPP en genitale wratten. Het grootste verschil tussen PPP en genitale wratten is dat PPP alleen voorkomen aan de onderkant van de eikel. Daarnaast hebben de bultjes allemaal dezelfde grootte. Bij genitale wratten kan de grootte verschillen en genitale wratten kunnen op meerdere plekken op de penis voorkomen.

Het consult

Als je je stoort aan de bultjes op je penis, dan kun je een afspraak maken voor een consult bij een gespecialiseerde kliniek. Hier zal je een gesprek hebben met een arts.

De arts zal allereerst beoordelen of er sprake is van PPP of dat er misschien iets anders aan de hand is. Vervolgens zal de arts de behandelmogelijkheden met je bespreken en kijken welke behandeling de beste optie is voor jou.

Andere onderwerpen die tijdens het consult aan bod kunnen komen, zijn:

 • Je algemene gezondheid;
 • Je medische voorgeschiedenis;
 • Je medicatiegebruik;
 • Eventuele allergieën;
 • De procedure;
 • De resultaten;
 • De risico’s en complicaties;
 • De voor- en nadelen van elk van de behandelingen;

PPP verwijderen - de behandelingen

PPP kunnen op verschillende manieren verwijderd worden. Bijvoorbeeld met:

 • CO2-laser.
 • Elektrocoagulatie.
 • Cryotherapie.

PPP verwijderen met CO2-laser

De CO2-laser is het meest gebruikte middel om PPP te verwijderen. Er is bij deze methode geen lokale verdoving nodig. Als verdoving tijdens de ingreep met de CO2-laser wordt EMLA crème gebruikt. Deze moet je 1 tot 2 uur voor de ingreep op rand van de eikel smeren.

De behandeling duurt ongeveer 20 minuten. De behandeling zelf is pijnloos, maar nadat de verdoving uitgewerkt is, kun je wel een wat vervelend gevoel aan de penis hebben. De PPP worden heel precies gelaserd. De laser kan heel nauwkeurig afgesteld worden, waardoor zo min mogelijk gezonde huid geraakt wordt. Hierdoor blijven er ook nagenoeg geen littekens achter.

De laserbehandeling zorgt ervoor dat de PPP verdampen. In de meeste gevallen is één behandeling voldoende. In een paar gevallen moet na zes weken nog een kleine correctie gedaan worden.

PPP verwijderen met Elektrocoagulatie

Bij elektrocoagulatie worden de PPP verbrand met kleine stroomstootjes. Bij deze behandeling krijg je wel een lokale verdoving door middel van prikjes in de penis. Veel mannen kijken op tegen deze verdoving, maar in de praktijk valt het vaak mee.

De behandeling duurt 10 tot 15 minuten. Na 1 tot 2 weken zal de huid vervolgens genezen zijn.

PPP verwijderen met Cryotherapie

Een derde optie is om de de bultjes te verwijderen met cryotherapie, oftewel met extreme koude. Deze behandeling wordt gedaan met vloeibare stikstof.

In de geneeskunde is de meest bekende toepassing van cryotherapie waarschijnlijk het verwijderen van wratten. De behandeling van de PPP is vergelijkbaar met het verwijderen van wratten met stikstof. De bultjes worden aangestipt en verschrompelen als het ware onder invloed van de kou.

Behandeling van PPP met cryotherapie geeft in onderzoek vaak gemixte resultaten. Het is dan ook meestal niet de eerste behandelmethode die zal worden overwogen.

De behandeling van PPP met cryotherapie is het meest succesvol als het uitgevoerd wordt met een gesloten conus, waarbij de PPP twee keer bevroren worden.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de PPP behandeling

Na de behandeling met de CO2-laser ontstaan er bruine korstjes en putjes op de plekken waar de PPP gezeten hebben. Na ongeveer één week zullen de korstjes verdwijnen. Dan zal de huid nog wat rozerood zijn. Na ongeveer twee weken zal de huid weer hersteld zijn.

Je krijgt een zalf mee om de eerste dagen drie keer per dag op de wond te smeren. Dit mag je maximaal twee weken blijven doen. Na één week zul je al een flinke verbetering van de huid zien.

Tijdens de genezingsfase kun je het beste:

 • Geen warme baden nemen;
 • Niet gaan zwemmen;
 • Niet naar de sauna;
 • Niet sporten;
 • En ook wordt het afgeraden om seks te hebben tijdens de genezingsfase.

Risico’s en complicaties

Na de behandeling kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

 • Infectie: met roodheid, zwelling en pusvorming.
 • Langdurige roodheid: hier is sprake van als de huid langer dan vier weken rood blijft.
 • Littekenvorming: dit komt maar weinig voor bij behandeling met de CO2-laser.
 • Een verminderde gevoeligheid in de penis.

Resultaat

Het resultaat na de behandeling is in principe blijvend.

De beste resultaten worden tegenwoordig behaald met de CO2-laser. Vaak is één behandeling voldoende. Maar soms kan het nodig zijn om een tweede laserbehandeling te ondergaan na zes weken om de laatste PPP te verwijderen. Door de nauwkeurigheid van de laser blijven er vaak nauwelijks zichtbare littekens achter.

De kans dat de PPP terugkomen is heel klein. Toch komt het wel voor en vaker bij mannen die de behandeling voor hun twintigste uitgevoerd hebben.

Prijzen

Behandeling Prijs
Pearly Penile Papules - CO2-laser € 350,00

Totaal 1 ZKN-gecertificeerde kliniek geïndexeerd.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een PPP-behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een PPP-behandeling en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Vind een kliniek

Meer dan 2 locaties die deze behandeling aanbieden